Lauantai 21.10.2017

Suomalaisen kuva ryöstettiin törkeästi maailmalle – Lopputulos: 130€

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.3.2012 10:02
  • Kuva: Timo Korhonen/All Over Press
    Kuva
    Teija Vesterbackan iltapuku herätti joulukuussa maailmanlaajuista huomiota.

Törkeän kuvaryöstön uhriksi joutunut valokuvaaja Matti Matikainen on nyt saanut rahaa kansainvälisiltä tiedotusvälineiltä. Matikainen kertoo Uudelle Suomelle saavansa korvausta ”huikeat” 130 euroa – miinus verot.

Matikaisen ottama valokuva peliyhtiö Rovion markkinointijohtajan Peter Vesterbackan vaimon iltapuvusta Linnan juhlissa levisi ilman minkäänlaista lupaa maailmalla joulukuussa. Teija Vesterbacka mainosti Linnan juhlissa Angry Birds -peliä teemaan sopiva iltapuku yllään.

Matikainen ryhtyi ajamaan oikeuksiaan kuvatoimisto Polariksen kautta. Nyt hän kertoo saaneensa Polarikselta ilmoituksen, jonka mukaan hänelle tilitetään 130,70 euroa. Summasta on jo vähennetty Polariksen saama provisio.

- CNN, MSNBC, Daily Telegraph, Daily Mail ja Los Angeles Times, luettelee Matikainen kuvasta maksaneita tahoja.

Matikaisen mukaan näyttää siltä, että kaikilta väärinkäyttäjiltä ei ole saatu rahaa. Kuva levisi joulukuussa niin laajalle erilaisissa tiedotusvälineissä, että 130 euroa kuulostaa surkealta summalta. Matikainen kertoo, ettei hänelle jää käteen juuri mitään, jos summasta vähentää puhelinkulut Yhdysvaltoihin.

- Tästä näkee sen, että kun meilläkin paljon puhutaan alan sopimuksista, niin ulkomailla kuvista saa vieläkin vähemmän, Matikainen kommentoi.

Matikainen ei kuitenkaan ryhtynyt taistelemaan asiassa rahan takia, vaan periaatteiden vuoksi. Kuvatoimistolta saadut rahat hän aikoo lahjoittaa jollekin taholle, joka edistää ammattikunnan asiaa. Tarkempi kohde on päättämättä, mutta kyseeseen voi tulla esimerkiksi joku alan oppilaitos.

- No, eihän tällä summalla saa palkattua edes luennoitsijaa, Matikainen harmittelee.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Laitiin

Olisi ennen kuvan luovuttamista kannattanut sopia ehdot viimeisen päälle. Esimerkiksi, että kuvan ostanut taho tilittää myös "piraattien" julkaisemisesta.

Toinen asia on, olisiko kukaan kuvaa ottanut. Taidettahan kuvassa ei ole. Pieni kotimaisen yrityksen mainos vain.

tenhaa-1

Kummallista, miten epätasaista on eri osaamis- tai taidemuotojen kohtelu. Korvia särkevän ja musiikkikorvaa loukkaavan räminän kyhääminen saa vaikka mitä palkkioita, mutta todella silmää ja osaamista vaativan valokuvauksen arvostus ja palkitseminen ovat todella minimaalisella tasolla.

Phil Decker

Eivät nämä räminämusiikin palkkiot ole mitään tukirahoja, kuten suuri osa ns.korkeakulttuurin palkkioista on. Näitä palkkioita saa kysynnän mukaan. Kaiken lisäksi, he jotka "kyhäävät" tätä, sinun herkkää korvaasi loukkaavaa räminää, ovat "ravintoketjun" viimeisiä, eli heille jää usein vain murusia. Jos edes niitä.

Style

Kyllähän tämä on törkeä ryöstö: pitäisi ehdottomasti eduskunnan pitää ylimääräinen kokous Matti "Katti" Matikaisen oikeuksien turvaamiseksi. Vähäpätöisemmät asiat voisi laittaa sivuun siksi aikaa.

Voisimmehan muuten järjestää keräyksen Matti "Katti" Matikaisen hyväksi, koska häneltä elanto näin törkeästi ryöstettiin. Saisi Matikainenkin perheensä ruokittua.

Lisäksi näinkin suuren kansainvälisen näkyvyyden saavuttanut luovien alojen taitaja ja taiteilija kuten Matti "Katti" Matikainen on, tulisi palkita professuurilla taideteollisessa korkeakoulussa. Myöskin alkuperäisen luovan alan taideteoksen voisi laittaa ateneumiin näytteille.

homotintti

Nyt jotain rotia tähän touhuun, ees vähän voisi journalistista tasoa korottaa:

"Matikaisen kuva onkin TÖRKEÄSTI RYÖSTETTY - lieneekö käytetty pistoolia, kun ryöstö on _törkeä_? (Rikoslaki 31:2 §)"

"Naureskelin ihan samaa. Voisi hieman hillitä tuota kielenkäyttöä, vaikka kuinka klikkihuor… siis lukijaoptimoidaan."

"joo, ja aivopes... asennekasvatuskin on ihan kohdallaan."

https://twitter.com/#!/niidelj/status/185282603534913536

Kallevi

Tuollaisesta "taideteoksesta" passaakin vaatia miljoonakorvauksia. Hohhoijaa. Tajuaako kukaan, miten nopeasti yksi kuva on räpsäisty digitaalikameralla, joka tekee kaiken kuvaajan puolesta? Miksi kuvaajan olisi pitänyt saada ihmeellisiä summia tuosta otoksesta?