Sunnuntai 22.10.2017

Valokuvataiteen museo: Paparazzi-ilmiötä sekä muita lehtikuvia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2008 16:25
 • Kuva
  Markus Pentikäinen: Vappukokko
 • Kuva
  Hannes Heikura
 • Kuva
  Monica Ohri Resting Man, Mexico 2007
 • Kuva
  Laura Junka Perheloma rannalla. Gaza heinäkuu 2005

Suomen Valokuvataiteen museo avaa alkuvuoden teemanäyttelyllä Lehtikuvan saaliit ja saalistajat. Näyttely nostaa valokeilaan paparazzi-kuvauksen, ihanat julkkikset ja kohutut uutisdraamat. Kuvien ylenpalttisuus on teemavuoden keskiössä. Kysymys on valokuvan asemasta uutistoiminnan osana. Teemavuosi avautui torstaina.

Museon teema, Kuvajournalismin vuosi 2008, avaa näkökulmia kuvajournalismin historiaan, nykytilaan ja haasteisiin kiivaan teknologiakehityksen aikakaudella. Vuoden tunnus >1000 viittaa hokemaan kuvasta, joka kertoo ”enemmän kuin tuhat sanaa”, mutta muistuttaa myös kuvien ylenpalttisesta läsnäolosta arkipäivässämme. Uutistoiminnan kautta leviävät tuhannet ja tuhannet valokuvat avaavat kurkistusluukut maailmaan ja sen tapahtumiin.

Vuoden aikana merkittävät suomalaiset lehtikuvaajat Hannes Heikura ja Markus Jokela esiintyvät yksityisnäyttelyillään.

Uusi Suomi kustannusosakeyhtiö tukee vuonna 2008 Suomen valokuvataiteen museota. Kuvajournalismin vuosi > 1000 sanaa toteutetaan yhteistyössä uusisuomi.fi:n kanssa. Yhteistoiminnassa verkkoon tehty Talvisota-näyttely on ollut suuri menestys.

Kuvatutkija, YTT Hannu Vanhasen kuratoima Lehtikuvan saaliit ja saalistajat avaa jännitteistä kenttää, jossa kuvaajat ja kuvien julkaisijat, museo mukaan lukien, työstävät ja muokkaavat sääntöjä päivittäisillä päätöksillään.

Näyttely muistuttaa kuvista todellisuuden rakentajana ja ilmiöiden tekijänä tehden näkyväksi myös valokuvan hankalaa roolia mediamaailmassa. Uutisarvon ja esteettisen ilmaisun lisäksi sopivaisuuden säännöt määrittelevät uutiskuvan rajoja.

Yritykset: 
Jaa artikkeli: