Lauantai 21.10.2017

Miksi helatorstaita vietetään?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.5.2012 10:23
Päivitetty: 
17.5.2012 12:04

Tänään on helatorstai, kristillinen pyhä, jota vietetään Jeesuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Uuden Testamentin mukaan Jeesus astui taivaaseen 40 päivää sen jälkeen, kun hän oli noussut kuolleista.

Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa päivä on kirkkopyhä, eli se on työpaikoilla vapaapäivä. Kauppojen aukioloa on rajattu.

Helatorstaihin liittyy myös toinen kirkollinen juhla helluntai, jota vietetään kymmenen päivän päästä helatorstaista.

Helluntai on kirkollisista pyhistä kolmanneksi tärkein pyhä. Tärkeämpiä ovat pääsiäinen ja joulu.

Helluntaina kunnioitetaan kristillisen kirkon perustamista ja lähetystyötä. Ortodoksit kutsuvat helluntaita Pyhän kolminaisuuden päiväksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

O

Ei se kyllä ainakaan tieteellisen tutkimuksen perusteella suinkaan noin ole. Ei kannata ihan tunnepohjalta ja You Tuben varassa heitellä kaikennäköisiä väittämiä.

LassiHippeläinen

Minusta tuntuu, että viikko on peräisin babylonialaisilta, ja liittyy Kuun vaiheisiin. Viikonpäivät on indoeurooppalaisissa kielissä nimetty Auringon, Kuun ja paljain silmin näkyvien planeetojen mukaan. Vapaa sunnuntaipäivä on auringonpalvontaa.

Luulisin, että Juhannus ja Joulu liittyvät kesä- ja talvipäivänseisauksiin, mutta en ole varma sainko tiedon Youtubesta. Joulu on nimetty Jeesusen syntymäjuhlaksi, vaikka Raamatun mukaan Jeesus syntyi joskus syyskuussa, kun paimenet olivat vielä ulkona.

Pääsiäinen on juutalaisten kevätjuhla, jonka ajankohta on sidottu kevätpäiväntasaukseen. Syystasaus on jostain syystä jäänyt kirkolta käyttämättä.

Itsenäisyyspäivä ja Uusi vuosi eivät liity uskontoon.

hkm

Päivän Sana 17. toukokuuta 2012
Ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän."
Ap. t. 1:11 KR33/3