Keskiviikko 16.1.2019

Elokuva-arvio: Kolmistaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2008 14:35
  • Kuva
    Matleena Kuusniemi esittää jalkavaimo-Janitaa.

Tomi Laakso on 35-vuotias mies, jolla on kaikki hyvin. Eräänä päivänä Tomi törmää sattumalta kaupassa toiseen naiseen, Janitaan. Mikä on tietysti ihan kohtuuttoman odottamaton haaste kaupunkioloissa.

Törmääminen on elokuvassa ylipäätään tärkeässä osassa. Tomi tekee kaupunkitutkimusta ja testaa empiirisesti teorioita siitä, kuinka monta ulkopuolista ja kuinka lähellä ihmiset sietävät ennen kuin lähtevät pois. Vertauskuva ihmissuhteista.

Helsinkiin teoriat eivät tunnu pätevän, koska se on liian pieni suurkaupungiksi. Eihän Tomi täällä voi edes viettää kunnon kaksoiselämää. Korkeintaan puolitoistaelämää, ja sekin päättyy pian.

Suomalaisten elokuvien roolitus näyttää menevän niin, että Mikko Leppilampi esittää kaikki miespääosat, joissa sankari on sympaattinen tyyppi, mutta hei, minkäs sille mahtaa, kun on naisten suosiossa. Kari-Pekka Toivonen taas esittää samaa miestä vähän vanhempana ja vähemmän sympaattisena.

Aina välillä valkokankaalle asti päätyy tällaisia miesten haaremifantasioita, joissa naisia opastetaan tyytymään muruihin pöydältä. Loppuratkaisu olisi uskottava joskus 1800-luvulla, kun naisilla oli vähemmän pelivaraa, ei enää. 2000-luvun nainen ei saa niskavillojaan laskemaan ollenkaan.

Miksi avioerojuristi Maria suostuisi pitämään kulisseja pystyssä ja varsinkaan kustantamaan niitä? Olisi hykerrellen seurannut, kuinka kauan mies ja sen sanonko mikä jaksavat tutkijan ja myyjän palkalla kaksi pientä lasta jaloissaan jossain Itä-Helsingin lähiössä.

Kolmistaan on sananmukaisesti kaupunkikuvaus, Helsinki on yksi elokuvan henkilöistä. Taneli Mäkelä on Marian veljenä todella hyvä.

Kolme tähteä!

Kolmistaan
Ensi-ilta: 1.2.2008
Genre: Romanttinen tragedia
Ohjaus: Peter Lindholm
Käsikirjoitus: Peter Lindholm
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Liisa Kuoppamäki, Matleena Kuusniemi, Elias Eronen, Venla Levänen, Juhani Niemelä, Taneli Mäkelä, Marjaana Maijala, Suvi Aho, Susa Saukko, Rea Mauranen

Jaa artikkeli: