Keskiviikko 16.1.2019

Altavastaajat perustivat oman taidelehden

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2008 12:40
  • Kuva: Taidemaalariliitto
    Kuva
    Huomenna klo 11 alkaa Kaapelitehtaalla Taidemaalariliiton teosvälitystilaisuus, jonka taustoista 70-luvulta alkaen kerrotaan uuden Taidemaalaus-lehden ensimmäisessä numerossa.

Taidemaalariliitto on perustanut oman lehden nimeltä Taidemaalaus. Lehden päätoimittaja Tiina Lamminen kertoo, että lehden perustamisen taustalla on tuottaa eriytynyttä materiaalia oman aikamme taidemaalauksesta ja sen tekemisestä:

- Taiteen kenttähän on laajentunut valtavasti, on tullut uusia tekniikoita kuten valokuvaus ja video. Tämä kaikki luo tilaa ja paikkaa myös erikoistuneemmille taidelehdille, sanoo Lamminen.

- Perinteiset printtimediat eivät mielestämme huomioi tarpeeksi taidetta, eivät varsinkaan maalausta. Olemme pitkään kokeneet olevamme altavastaajia taiteen kentässä, Lamminen lisää.

Taidemaalariliitossa on tällä hetkellä 1300 jäsentä, se on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestöistä (STS) suurin. Liiton jäsenmaksuun kuuluu myös Taide-lehti, joka tulee kaikille liiton jäsenille, ja lisäksi STS julkaisee ammattipoliittisiin kysymyksiin keskittyvää Taiteilija-lehteä. Taidemaalariliiton jäsenet saavat siis kolme julkaisua. Onko kyseessä jonkinlainen protesti Taide-lehteä vastaan?

- Ei tämä ole mikään poliittinen manifesti, vaan yksinkertaisesti vastaus siihen, että taidekenttä on laajentunut. Taide-lehti toimii ihan toisessa kaliiberissa, se on korkeatasoinen ja korkealentoinen. Me pyrimme yleistajuisuuteen ja toimimme minimibudjetilla, joka aluksi mahdollistaa kaksi numeroa vuodessa, haaveena olisi 4 numeroa vuodessa. Uskomme, että Taide-lehti voisi jopa hyötyä meistä ja olemassaolostamme, arvioi Lamminen.

Lehden aiheita ovat muun muassa asetelma, muotokuvamaalaus, maisemamaalaus, taiteilijan elämäntapa, abstrakti (Lars-Gunnar Nordströmin taiteessa) ja akryylimaalaus. Taidemaalauksen ensimmäisen numeron kirjoittajina on liiton jäseniä kuten Terhi Ylimäinen, Jan-Kenneth Weckman, liiton puheenjohtaja Juha Okko, Lamminen ja Markku Arantila. Lehdessä kerrotaan myös huomenna alkavasta teosvälitystilaisuudesta, jonne taiteilijat saavat tuoda omia teoksiaan vapaasti myyntiin. Tilaisuuksia on järjestetty vuosittain 70-luvulta alkaen ja tänä vuonna siihen osallistuu 500 taidemaalaria. ”Teosvälitys on tilaisuus saada kokonaiskuva Suomen taiteesta ja katsastaa, millaisia tekijöitä taidekentällä on”, kuvataan lehdessä. Viime vuosina tilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja, niissä on käynyt jopa 10 000 katsojaa.

Taidemaalaus-lehden ensimmäistä numeroa myydään kirjakaupoissa neljällä eurolla.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: