Lauantai 19.1.2019

Viro-asiantuntija lyttää toisen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2008 09:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viro päästi neuvostojoukot maahan taisteluitta toisen maailmansodan alkuvaiheissa. Kuvassa paraatijoukkoja vanhoissa univormuissa Moskovassa vuonna 2005.

Professori Jarmo Virmavirta pitää tohtori Martti Turtolan uutta Viro-kirjaa - Kenraali Laidoner ja Viron tasavallan tuho 1939 - 1940 (Otava, 2008) - enemmän herjakirjoituksena kuin tutkimuksena.

- Virossa pohditaan, miksi itsenäisyydestä luovuttiin vuonna 1939 laukaustakaan ampumatta. Joistakin virolaisista uudelleen itsenäistyminen tapahtui väärin, kun sekin saavutettiin laukaustakaan ampumatta. Mutta harva osaa sanoa, miksi asiat menivät kuin menivät. Turtola osaa, piikittelee Virmavirta.

- Turtola ei anna merkitystä Euroopan tilanteen kehitykselle, joka ajoi muutkin kuin Viron vaikeaan asemaan. Tanskalaiset tekivät saman ratkaisun kuin Viro ja toisissa oloissa se onnistui, jatkaa hän blogissaan.

Sekä Virmavirta että Turtola ovat tunnettuja Viro-asiantuntijoita. Virmavirta on toiminut vuosia virolaisen Postimees-lehden kolumnistina. Hän on myös asunut pitkään Tallinnassa. Historioitsija Turtola toimi Suomen Viron-instituutin johtajana Tallinnassa vuosina 2001 – 2005 ja on perehtynyt aiemmassakin tuotannossaan Viroon.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit