Keskiviikko 17.7.2019

”Euroopan Oscar” suomalaiselle menestyselokuvalle

Luotu: 
11.12.2016 09:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen sai palkinnon parhaasta esikoisohjauksesta European Film Awardseissa. Palkinnon luovutti ruotsalaisnäyttelijä Malin Levanon.
|


Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies -elokuva on valittu vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi esikoisohjaukseksi European Film Awards -kilpailussa. Euroopan Oscareina pidettävät European Film Awards -palkinnot jaettiin 29. kerran lauantai-iltana Wroclawissa, Puolassa. Voittajat yhteensä 22 eri kategoriassa valitsi 3000-jäseninen Euroopan elokuva-akatemia. 

Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjan päävoiton jälkeen elokuva on palkittu myös muun muassa Zürichin ja Chicagon elokuvajuhlilla, Manaki Brothers -festivaalilla Makedoniassa sekä festivaaleilla Ranskassa, Espanjassa ja Venäjällä. 

Hymyilevä mies on myös tämän vuoden Suomen virallinen Oscar-ehdokas. Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon kategoriassa kisaa tänä vuonna yhteensä 85 elokuvaa, joista yhdeksän jatkoon päässyttä julkistetaan ennen joulua. Näistä valittavat viisi virallista ehdokasta julkistetaan 24. tammikuuta 2017.

Vuoteen 1962 sijoittuvan ja nyrkkeilijä Olli Mäen rakastumisesta kertovan Hymyilevä mies -elokuvan on nähnyt elokuvateattereissa Suomessa jo yli 50 000 katsojaa. Hiljattain elokuvataiteen valtionpalkinnon vastaanottanut elokuva saa merkittävän levityksen myös ulkomailla. Elokuvan esitysoikeudet on nyt myyty kaikkiin Euroopan maihin sekä Yhdysvaltoihin, Latinalaiseen Amerikkaan, Kanadaan ja Kiinaan. 

Aikaisemmin suomalaiselokuva on palkittu European Film Awardseissa vain kerran: vuonna 1992 Matti Pellonpää palkittiin parhaan miespääosan palkinnolla roolisuorituksestaan Aki Kaurismäen ohjaamassa Boheemielämää-elokuvassa. 


 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Hussi

Arvostelumenestys myös Alma Median lehdissä?
IL-Arvio: Hymyilevä mies on kuin Pekka Puupää nyrkkeilykehässä
http://www.iltalehti.fi/viihde/2016090222234750_vi.shtml
Olivatpa suomalaiset aikoinaan hölmöjä kun eivät aikoinaan lähettäneet Puupää-elokuvia kilpailemaan elokuvajuhlille. Menestystä olisi satanut vuosi vuiden jälkeen. No, juntithan eivät tunnetusti korkeakulttuuria ymmärrä, Puupää-elokuvien hienovarainen huumori ja loistava elokuvakerronta menneet näiltä ohi. Kukapa on profeetta omalla maallaan.