Keskiviikko 16.1.2019

Netti tuo lisää ääniä kirjallisuuskeskusteluun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.10.2007 16:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kirjamessuilla nettikritiikistä keskustelivat Karo Hämäläinen (vas.), Ella Peltonen, Heikki Jokinen, Salla Brunou ja Markku Soikkeli.

Viisi kirjallisuuden tuntijaa arvioi netin tuovan kirjallisuuden käsittelyyn moniäänisyyttä. Suomen Arvostelijain Liitto kokosi saman pöydän ääreen Kiiltomato.netin Karo Hämäläisen, omissa blogeissaan kirjoja käsittelevät Markku Soikkelin ja Salla Brunoun sekä fantasia- ja scifikirjallisuuden foorumin Risingshadow.netin ylläpidossa toimivan Ella Jokisen. Keskustelijat pohtivat kriitikko Heikki Jokisen johdolla nettiarvosteluja Helsingin Kirjamessuilla torstaina.

Kiiltomato.netissä julkaistaan 4–5 arvostelua viikossa lähinnä uusista kirjoista. Kirjoittajankunta sekä lukijat ovat pääasiassa kirjallisuuden ammattilaisia, kuten kirjastonhoitajia. Jutut on editoitu. Sen sijaan DI Salla Brunou pitää omassa blogissaan lukupäiväkirjaa, oman valintansa mukaan, lähinnä kirjastosta hankkimistaan kirjoista.

– Parhaimmillaan netti voisikin pidentää kirjan elinikää, joka on hävyttömän lyhyt. Viime vuoden kirjaa on lähes mahdotonta löytää enää kirjakaupoista, mutta kirjastosta sellaisen saa, toteaa Brunou, joka on viimeksi käsitellyt Agatha Christien dekkaria Eikä yksikään pelastunut (ennen nimeltään Kymmenen pientä neekeripoikaa).

Hän kertoo saaneensa palautetta lukijoilta, mutta myös kirjailijoilta. Brunoun ja Risingshadow’n kaltaiset sivut antavatkin myös kirjailijoille mahdollisuuden saada välitöntä lukijapalautetta ja kontakteja lukijoihinsa, mikä ei ole lainkaan vähäinen näkökohta pidemmän päälle, painotti Soikkeli. Ella Peltonen käytti ilmaisua ”vertaiskritiikki”, kun saman kirjan lukeneet vaihtavat foorumilla mielipiteitä. Erikoislajien harrastajat voivat kohdata omilla foorumeillaan. Samalla yhdestä kirjasta voi löytää netin avulla monta näkemystä.

– Erikoislajeja käsittelevät sivut elävät, jos kiinnostusta riittää ja kuolevat, jos ei ole kävijöitä, mutta enemmän niitä voisi olla, Peltonen summasi.

Markku Soikkeli huomautti, että lehtikritiikillä on kaavansa: ensin teos esitellään, sitten analysoidaan ja lopuksi esitetään johtopäätökset. Kriitikko on printissä asiantuntija-asemassa, Brunoun ja Peltosen mielestä jopa jumalana. Netissä parhaimmillaan ja pahimmillaan esitetään vain johtopäätökset. Kenttä on hajanainen, mutta mahdollistaa erikoisyleisöille kirjoittamisen, mistä Risingshadow’n scifi on esimerkki.

Lehdessä kritiikki lähtee ylhäältäpäin. Se on asiantuntija-arvostelijan ”viimeinen sana”, josta puuttuu kommunikaatio ja jossa merkkimäärä on rajoitettu. Netti mahdollistaa sen, että niin taiteilijat kuin yleisö ja kriitikkokin voivat kommunikoida keskenään. Näin kritiikki muuttuu keskustelupuheenvuoroksi. Soikkeli tuntui kuitenkin olevan skeptinen siitä, onko nettikritiikki loppujen lopuksi sen rehellisempää ja avoimempaa kuin päivälehtikritiikki.

Risingshadow’n sivuilla on noin 10 000 ”shottia” päivässä. Kiiltomadon kävijämääriä ei seurata kovin tarkoin. Brunowin lukijakunta on 100–150 päivässä. Hän sanoo olevansa diktaattori omilla sivuillaan, kirjoittaa mistä haluaa miten paljon tai vähän haluaa. Hän kertoi innostuneensa kittiläläisestä taiteilijasta Kalervo Palsasta niin, että etsi käsiinsä kaksi tämän tuntenutta ihmistä ja kirjoitti taustajutun Kvaak.fi:hin (www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=898). Enimmäkseen hän sanoo kirjoittavansa siitä, mistä innostuu, harvemmin negatiivisesti.

Kiiltomadon Karo Hämäläinen piti merkittävänä sitä, että yhdestä kirjasta voi netin kautta saada monta näkemystä ja kirjailijakin lukeakseen aitoja lukukokemuksia kriitikkojen näkemysten lisäksi.

– Kulttuurielämä on Helsinki-keskeistä, mutta netti ei ole sidottu mihinkään paikkaan, lisäsi Soikkeli netin hyvistä puolista.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Iivari Koutonen

Muutama asiavirhe, jos sallitte.

Risingshadow'n osumamäärä (engl. 'hit') on 10 000 päivässä, ei viikossa.

Salla Brunou julkaisi Kalervo Palsa -juttunsa Kvaak.fi:ssä (www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=898), ei blogissaan.

Soikkelin sivujen linkki vie Tampereen yliopiston etusivulle, Soikkelin sivujen etusivu on http://www.uta.fi/~csmaso/. Lisäksi Soikkeli julkaisee kritiikkinsä osana laajaa kotisivustoaan, ei blogina.

Terveisin Iivari Koutonen, Risingshadow