Maanantai 25.9.2017

KOMin Vanja-eno onkin setä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.11.2007 10:58
  • Kuva: Riikka Palonen
    Kuva
    Vanja-enoa esittää Hannu-Pekka Björkman.

Tänä syksynä KOMissa ollaan niin Tšehovia, niin Tšehovia. Tällä kertaa mestarin näytelmistä on poimittu ohjelmistoon Vanja-eno, tuhlatun elämän klassikko, jonka pääroolissa nähdään näyttelijöidemme parhaimmistoon noussut, KOMin vakiokasvonakin tunnettu Hannu-Pekka Björkman.

Esityksen on ohjannut teatterin johtaja Pekka Milonoff ja muutkin näyttelijät ovat KOMin tuttua kaartia. Näin myös lopputulos on melko lailla varma nakki – hyvässä ja huonossa.

Esityksen tunnelma on taatun tšehovilainen: on koivut, virttyneet huonekalut, samovaarit ja pitsipaidat. Maatilan surumieliset, nyt jo vanhentuneet asukkaat vetelehtivät tylsistyneinä nurkissa.

Björkman näyttelee katkeroituneen Vanjan roolin yllättävän kepeästi ja koomisesti. Hänen Vanjansa on itsekseen naurahteleva, arvaamaton, sinne tänne sinkoileva sekopää. Tuttuun hahmoon tulee Björkmanin tulkitsemana jotain nihilististä – aivan, kuin kaikki merkitykset olisivat Vanjan elämästä jo kauan sitten kadonneet.

Jos näytelmä ulkoisesti näyttääkin perinteiseltä, on sisällön suhteen uskallettu ottaa suuri, mutta hauska riski. Professorin roolin näytteleekin nainen, Marja Packalén.

Tästä seuraa, että professorin uusi, nuori vaimo Jelena (Eeva Soivio) on lesbosuhteessa itseään paljon vanhempaan naiseen. Samalla Vanjasta tulee isän, ei äidin, veli. Näytelmän nimeä ei ole kuitenkaan haluttu muuttaa.

Packalén on housuroolissaan karrikoidun ärsyttävä ilmestys. Sukupuolenvaihdoksesta seuraa, että omahyväinen, ahne, läheisiään piinaava professori on kerta kaikkisen hirveä ihminen – mutta myös hirveä äiti. Se tekee koko hahmosta kahta kammottavamman.

Muutkin näyttelevät KOMissa hyvin – niin kuin he aina näyttelevät. Koska teatterissa on suhteellisen pysyvä ensemble, sen näyttelijöitä näkee useammin kuin tiettyjä sukulaisiaan. Ja kun näytelmänä on tuttuakin tutumpi Tšehov-klassikko, jonka esittämisellä on Suomessa pitkät perinteet… niin jotenkin esitys ei otetuista riskeistä huolimatta yllätä ollenkaan.

Mutta siis kelpo Tšehovia, mikäpä siinä. KOM-teatterissa tuli käytyä, taas.

KOM-teatteri: Vanja-eno
Käsikirjoitus: Anton Tšehov
Ohjaus: Pekka Milonoff
Lavastus: Eeva Ijäs
Puvustus: Niina Pasanen
Rooleissa: Hannu-Pekka Björkman, Eeva Soivio, Marja Packalén, Pekka Valkeejärvi, Sari Mälli:nen ja Kari Vehkonen.

Jaa artikkeli: