Lauantai 25.5.2019

Tästä suomalaiskuvasta nousi jättikohu 1958

Luotu: 
2.10.2008 17:46
  • Kuva: Visavuoren museo
    Kuva
    Kari julkaisi suomettumista kritisoivan "Volgan lautturit" -piirroksen vuonna 1958 Lontoossa poliittisten piirrosten näyttelyssä. Presidentti Urho Kekkonen pahoitteli piirrosta julkisesti Neuvostoliitolle.
  • Kuva: Visavuoren museo
    Kuva
    ”Satu porkkanasta” kuvasi Suomen asemaa Neuvostoliiton kainalossa kylmän sodan aikana.

Kari Suomalaisen Helsingin Sanomiin piirtämät piirrokset aiheuttivat vuosikymmenien saatossa monenlaisia reaktioita lukijoissa. Visavuoren Kari-paviljonkiin kerätty näyttely ”Kielletyt kuvat” esittelee 30 valikoitua piirrosta, jotka ovat saaneet aikaan joko negatiivista tai positiivista kohua.

Näyttelyn kansainvälisesti tunnetuimpia kuvia ovat ”Volgan lautturit (1958)” ja ”Satu porkkanasta (1966)”, jotka olivat aikoinaan lähellä laukaista jopa kansainvälisen kriisin. Presidentti Kekkonen pyysi Neuvostoliitolta anteeksi lautturikuvaa – tosin viitaten epämääräisesti ”maamme piirtäjiin ja pakinoitsijoihin”. Kari varmisti seuraavan aamun piirroksessaan, että kaikki ymmärsivät puheen tarkoittaneen nimenomaan häntä: ”Ketähän kumman pilapiirtäjää presidentti puheessaan mahtoi tarkoittaa?”, kysyy Karin omakuva, pieni musta ukko.

Kari piirsi ”Volgan lautturit” –kuvan vuonna 1958 Lontoossa pidettyyn ”Suuri haaste”-nimiseen kansainväliseen poliittisten piirrosten näyttelyyn. Kari nousi kuvan myötä näyttelyn yhdeksi kohutuimmista taiteilijoista 24 eri maan pilapiirtäjien joukosta. Kuva levisi lukemattomien lehtien palstoille ympäri Eurooppaa ja erityisesti Amerikkaa, missä ei voitu uskoa, että suomalainen pilapiirtäjä uskaltaa piirtää mitään piirroksen kaltaista. Kari kutsuttiinkin seuraavana vuonna Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, missä hän vastaanotti useita piirrospalkintoja tuotannostaan.

”Volgan lauttureista” suunniteltiin puolitosissaan suunnatonta, noin 20 metriä pitkää ja neljän kerroksen korkuista kuvasuurennosta YK:n päärakennuksen vastapäätä sijaitsevan toimistorakennuksen seinään.

Karin 42 vuotta kestänyt ura Helsingin Sanomissa päättyi 1990-luvun alussa erimielisyyteen lehden johdon kanssa somaliaiheisen kuvan julkaisemisesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

repa

Neuvostoliitosta julkisesti pilailu oli aikoinaan ankarasti kielletty. Nyt ei ole enää Neuvostoliittoa, vaan uusi mahti nimeltä "monikulttuurisuus", jonka senkin arvostelu ja minkäänlainen herjaaminen on kielletty. Yksityinen henkilö ei saa tuoda julki mielipiteitään esim. maahanmuuttajien syyllistymisestä rikoksiin moninkertaisesti suomalaisia enemmän, vaikka tämä on poliisinkin tilastoista luettavissa. Myöskin maahanmuuttajien heikkoa työllistymistilannetta ei saa arvostella, vaikka tämäkin on julkisista tilastoista luettavissa. Kaikkien pitäisi olla vain suvaitsevaisia, ja mitään vastaväitteitä ei hyväksytä, vaikka rikosuutiset muista maista kertovat omaa karua kieltään.

Ensimmäiset tuomiot asiasta on Suomessakin langetettu. Mikään ei ole muuttunut noista "neuvostoajoista": "Kaikki tiesivät totuuden, kukaan ei vaan uskaltanut sanoa sitä ääneen!.

joney

Sanoitpa "repa"osuvasti tuosta kyyristelystä. Tässä maassa on aina
oltava joku "pyhä lehmä",jota viranomaisten on suojeltava kansa-
laismielipiteeltä. Tosiasiat saavat väistyä, tasa-arvon nimissä meitä
kyykytetään mennnen tullen.
Tuomiojan Eki kavereineen yrittää hirttää koko kansan demareitten
hirttonaruun. Miksi koko meidän on kärsittävä,näitten 60-lukulaisten
huumehippien takia?
Monikulttuurisuudessa sinänsä ei ole mitään kielteistä. Sen täytyisi
antaa toteutua "luomuna",ilman keinotekoisia rakennelmia. Etniset
ryhmät saakoot vapaasti elää omine tapoineen,tietenkin Suomen
lakien mukaan. Samoin kuin eri siirtolaisryhmät esim Yhdysvalloissa,
suomalaiset muitten mukana.
Eli maassa maan tavalla,ei tänne ole pakko tulla . Eikä meille kuulu
ulkomaalaisten hyysääminen,omin avuin Suomi asutti omat pakolai-
sensa. Miksi rikkaat öljymuslimit eivät auta uskonveljiään?

Masse

Kari Suomalainen oli aikansa suurmies pienellä tavallaan. Hän ei kumarrellut mihinkään suuntaan, ei noudattanut päivän trendejä eikä suostunut muokkamaan mielipidettään virallisesti hyväksytyn mielipiteen mukaiseksi.

Hänen hyllyttämiseen johtanut viimeinen "suurelle ja kauniille" (kuten hän HS:ää kutsui) piirros tulkittiin rasistiseksi. Jos piirrosta katsoo analyyttisesti, tajuaa, ettei siinä ole rasismin häivääkään, vain kritiikkiä maamme ulkomaalaispolitiikalle suhteutettuna sosiaalipolitiikkaan.

Penttijuhani

mutta suurta tietäjää tai filosofia hänestä on turha yrittää. Tuo "Volgan lautturit" esimerkiksi oli aika typpillinen Kymän Sodan tekele. Sen kyhäys ja julkaisu Suomessa olivat erikoista, mikä - tästä syystä - huomattiin muuallakin. Tosiasiallisesti aihe oli hiukan pielessä: NL meni osin konkkaan sen vuoksi, että se yritti pitää yllä satelliiteissaan elintasoja, joihin ne olivat tottuneet ja jotka olivat usein korkeampi kuin sen omilla alueilla.

Tämä on saivartelua, tai ilon pilaamista. Mutta NL:n systeemi tarjosi paljon ja parempia aiheita, kuten Suomen ja NL:n suhteet. Kun tuo "Volgan lautturi" julkaistiin, Suomikin oli menossa oman elintasonsa nostoon NL:n avulla. Tämä aihe oli ehkä liian vaikea Karille, mutta olisi kuvannut todellisuutta paremmin.

Penttijuhani

entisten satelliittien elintasot nousivat, kun niiden talous ja yrittäjät pääsivät NL:n niille pakottamasta kumouksen teon pakkopaidasta, mihin Suomen taloutta ei voitu pukea. Se siis hyötyi siitä, että "politiikka päätti" hintoja. Kommunistiseen kumousblokkiin kuuluvita mailta voitii vaatia ja vaadittiin kalliita osallistumisia. Mutta tämän kuvion sisällä niiden elintaso, joskus pienet vapaudet, olivat edellä NL:n vastaavista.

fentto

Kari Suomalainen ei pelännyt näyttää piiroksillaan miten asiat on oikeasti. Tänä päivänä tärvittaisiin samanlaista visionääristä, rohkeaa pilapiirtäjää joka herättäisi keskustelua. Tosin ei noi Karin piirrokset ole jääneet ajasta mitenkään.

Itsenäinen Suomalainen

Aika mielenkiintoista, että Suomessa virallisen monikulttuurisuusliturgian vastustaminen koettiin vakavammaksi aiheeksi kuin Neuvostoliiton vastustaminen, ja vielä monta vuosikymmentä myöhemmin. Somaleilla ei kuitenkaan ole panssaridivisioonia heti itärajan takana, merirosvoja tosin tuhansien kilometrien päässä.

Muistan tuon Karin pakolaisaiheisen piirroksen hyvin. Miten on mahdollista että laman kourissa painiskeleva Suomi, jossa ihmiset kuolevat leikkausjonoihin ja työttömyyskorvauksella kituuttavat työttömät joutuvat laskemaan pennejä, alkaa samalla ottaa maahan useita tuhansia pakolaisia vieraista maista?

Suomella ei tuohon aikaan, eikä vieläkään, ollut tälläiseen rahantuhlaukseen yksinkertaisesti varaa. Leikittiin hyväntekijää vaikka ei kyetty tekemään hyvää edes omille ihmisille. Eikä kyetä vieläkään. Leikkausjonot ovat pitkiä, syrjäytyminen ja pitkäaikaistyöttömyys ovat edelleen vakavia ongelmia, ihmiset voivat silmittömän pahoin kuten viimeaikaiset käsittämättömät väkivallanteot osoittavat. On luotu erittäin pahoinvoiva hyvinvointiyhteiskunta.

Silti kaikki nämä tosiasiat sivuutetaan ja vaaditaan vain lisää valtuuksia jakaa loputkin Suomen kansallisvarallisuudesta muualta sosiaaliturvan perään tuleville tunkeutujille. Liturgiaa toistellaan mutta todellisuutta ei nähdä, aivan kuten kommunismin kultavuosina.

Ilmeisesti Kansallisvaltio Suomi on päätetty varsin korkeilla tahoilla lakkauttaa, ja tilalle tulee Suomen Monikulttuurinen Sosialistinen Internationaali. Unohtivat vain kysyä kansalta, haluaako kansa itsensä syrjäyttämistä omassa maassaan. Uskallanpa väittää että vastaus tähän on vahva EI.

Siitä huolimatta, että 90-luvun alusta lähtien maamme tietyt päivälehdet ovat tehneet parhaansa monikulttuurisuuden puolesta maalailemalla ja kansalaisten päinvastaisia mielipiteitä pois näkyviltä sensuroimalla. Totuus ei saa näkyä, vaan haluttu kuva, aivan kuten menneessä Neuvostoliitossakin. Pelkästään Pravdaa lukemalla sielläkin saattoi luulla asuvansa työläisen unelmamaassa.

Vieras

No mutta ei tarvitse mennä sen pidemmälle kuin Ruotsiin, jossa kouluissa on "Sverige" t-paitaa on kielletty käyttämästä, Ruotsin eduskunta on ilmoittanut ettei sellaista kansaa kuin ruotsalaiset ole enään olemassa jne. jne. Paikallinen kansallislaulu loukkaa jo siirtolaisia puhumattakaan Ruotsin lipusta.

Ja raukat svenssonit puristaa nyrkkiä taskussa. Härmässä on herättävä, ennekuin asiat menevät naapurin malliin.

Raatesuo

Suomessa on poliittisesti ja naapurisovun vaatimana hyvä haukkua USA:a ja ihanoida Neuvostoliittoa sekä Venäjää. Totuutta ei Suomessa saa sanoa julkisesti, eikä sitä saisi edes nähdä. Suomessa pitää hokea Tarja Halosen, Mauno Koiviston jne hyväksyttyjen ihmisten julkituomia mantroja ja jonottaa uskollisesti kaikenmoisia sosiaalipalveluita. Silloin olet hyvä ja uskollinen asukas. Uskallapas jotain yrittää tai tehdä tuottavaa työtä, jota ei ole byrogratia luonut, sinua rangaistaan ankarasti veroilla ja kaikenlaisten tukien menetyksillä. Suomessa pitää elää niin ahtaasti kuin sosiaalieliitti on suunnitellut yhteiskunnan uskollisesti toimivan ja palvelevan tätä sosiaalieliittiä.

James

Kyllä tuo kommentti piti täysin paikkansa. Nykyään pitää olla kuin lastentarhassa ja olla mukamas tyytyväinen vaikka väkisin. Tätä tämä kukkahattutätien hyysääminen on. Vielä ihmetellään miksi kansa voi pahoin...

Ile71

Sananvapaus on tässä maassa pelkkä termi. Kohta saamme kaikki kumartaa Mekkaa kohti ja hokea mantraa "vapaus, sisaruus ja tasa-arvo", elämmehän monikulttuurisuutta jumaloivassa ja feministien luoman "tasa-arvon" mallimaassa.
Totta tuokin, että työssäkäyvää veronmaksajaa rangaistaan monella tapaa. Hyvänä esimerkkinä on, että esim. kaupungilta vuokra-asuntoa hakiessasi työttömät menevät asuntojonossa edellesi.
Tässäkin kohtaa tasa-arvokäsitys heittää häränpyllyä: en ole kaupungin asuntojonossa tasa-arvoinen asunnonhakija, vaan työttömiä ja sosiaalipummeja pidetään työssäkäyvää veronmaksajaa arvokkaampana. Jos olisin tasa-arvoinen, minua ei rangaistaisi työssäkäynnistä, vaan olisin jonossa sillä paikalla kun olen asuntoa hakenut.

eaenomaa

Kukaan ei ole pystynyt yhtä paljon vaikuttamaan Suomessa yleiseen mielipiteeseen Neuvostoliiton aikaa kuin Kari. Hän näki, uskalsi ja kertoi meille ihanan vapauttavalla tavalla miten maailman (ja Suomen) asiat todellisuudessa makasivat. Kun tuossa aiemmin mainitaan Neuvostoliiton tehneen konkurssin yrittäessään ylläpitää rautaesiripun taakse sulkemiensa maiden elintasoa, niin voin vain sanoa: Give me a break! Voiko joku vieläkin vääntää asioita tuolla tekstillä? Ihmettelen.

Penttijuhani

kumouksen yrityksestä, imperiumin kasvattamisesta, Kylmästä Sodasta. Sen pitämän vallanakumousblokin jäsenet saivat maksaa osuutensa yrityksestä. Samalla niiden elintasoja pidettiin useimmiten parempina kuin itse NL:ssä. Ovathan nämä jutut yhä ajankohtaisia Ukrainassa ja Valkovenäjällä. Tämä oli ns. kremlinologiaa - ei pilapiirtelyä. Kaksi eri asiaa. Tunsin Karin jotenkin, kun hän toi piirroksiaan, mutten hänen tapaansa tulkita maailmaa koskaan puuttunut. Hän oli hyvä pilapiirtäjä. Itse tulin sensuroiduksi NL:n lähetystän protestin vuoksi, myös ulos Suomesta potkituksi, mielenvikainen olin myös. Tosi tieto kun on tosi vaarallista. That´s your break!

Tuomas

Julkaisiko Hesari aikoinaan tuon Lisää kehitysapua -kuvan ja milloin se tapahtui? Ovat ajat muuttuneet. Tuo Vieraat ensin -kuvahan oli se, mikä katkaisi kamelin selän Hesarissa, mutta julkaistiinko tuo Satutäti Mielikki?

Karin jälkeen Hesarin pilapiirtäjät ovat olleet sitä tasoa, että kuvia katsoessa tuntee myötähäpeää.

Jumola

Hänen avullaan kansakunta selvisi edes jotenkuten henkisesti terveenä synkän suomettumisajan yli, joka alkoi juuri tuona yöpakkassyksynä 1958, jolloin Volgan lautturit-piirros julkaistiin. Toiset Vaaran Vuodet jatkuivat aina 90-luvun alkuun saakka. Kari siirtyikin silloin eläkkeelle aitiopaikaltaan Hesarista, vaikka jatkoi vielä ansiokkaasti maakuntalehdissä. Hänenlaisiaan tarvitsemme yhä edelleen, kun uudet ankarat myrskypuhurit tulevat koettelemaan kansamme henkistä kestävyyttä!

Vieras

"Tietty klikki on päättänyt, että tänne otetaan muukalaisia Euroopan yhdistymisen takia. Koko liittymistähän on valmisteltu kansan selän takana, sille ei ole kerrottu mitään. Jokainen ulkomaalaisia koskeva mielipidetiedustelu on näyttänyt eri tulosta. Esimerkiksi HeSa ei julkaise artikkeli- ja yleisönosastoissaan muita kuin pakolaismyönteisiä juttuja. Varjopuolia ei tuoda yleensä esiin. Se antaa yksipuolisen kuvan asiasta.
Suomi ei ole kenellekkään velkaa. Me ollaan oltu toisten orjia vuosisadat, ollaan tapeltu itsenäisyyden puolesta kolme kertaa. Me eletään kylmässä ilmastossa, maksetaan asumisesta papuja, ja sitten annamme melkein neljä miljardia neekerisotien rahoittamiseen, kun siellä omat fyrkat menevät muualta ostettaviin aseisiin. Siitäkään ei uskalleta puhua, koska se on suunnaton bisnes.
Asettaisin koko pakolaiset lainausmerkkeihin, sillä eihän kaikki mitään pakolaisia ole. Monet ajelehtijat ovat kuulleet joistakin hölmöistä Pohjolassa, joiden luo voi mennä loisimaan. He eivät kykene omassa maassaan luomaan mitään, siksi he tulevat niiden riesaksi, jotka pystyvät pitämään tasoa yllä. Oltiinhan mekin kurjassa lamassa Ruotsin vallan aikana, Venäjän vallan aikana oli vähän parempi. Mutta me opittiin. Meitä ei ole enää tarvinnut ruokkia."

Ei ole Hesarin linja sitten 1990 muuttunut tipan tippaa ja ko. aviisin tämän aamuinen versio on yhtä pahkasikaa l. ei siellä erikseen mitään vitsinikkaria tarvita.

JanEspoo

"Hesarin tulisi kiireesti etsiä sellainen,piirtämään päivittäin lehteen.Nyky toilailijoiden aikana aiheita ei puutu."

Voi voi..ei taida nykyhesarin polittiseen linjaan (punaviherfeminismi) sopia Karin kaltaiset kaverit.

Kari oli todellakin suuri Suomalainen. Suomi oli vahvasti suomettunut rajatun poliittisen vapauden maa suuren osan viime vuosisataa. Kari oli todiste siitä, ettei sananvapautta kokonaan kyetty kuitenkaan koskaan sammuttamaan edes Suomessa.

Joku totesi edellä, että NL piti elintasoa yllä satelliiteissaan..kyllä mutta millaista elintasoa.. ;-)

Vakavasti puhuen aikalailla on ihmisellä historiantuntemus hataralla pohjalla jos tuollaista kirjoittelee.

Penttijuhani

tähän satelliittielintasoon ja myös Suomen elintasoon. Minä myös olen sitä mieltä, että historiatuntemus on hataraa Suomessa. Se oli sitä joskus Karillakin. Mielipidettään puolustavana piirtäjänä hän oli hyvä maassa, jossa muut eivät sitä tehneet. Vielä parempi olisi ollut, jos puolustukset olisivat olleet kovalla pohjalla.

Vieras

Kari joutui työssään jatkuvasti sensuurin hampaisiin. Poliitikkojen ja valtiollisen YLE:n toiminta oli tsaarinvallan ja valvontakomission perintönä naurettavan kömpelöä ja helposti tunnistettavaa.

Suurin ja mahtavin sensuurielin sekä mielipiteiden näkymätön muokkaaja Suomessa oli kuitenkin Karin työnantaja, Helsingin Sanomat, aikoinaan itsekin aikoinaan sensuurin kouriin joutunut vapaamielisenä esiintynyt lehti.

nyykal (Enkö muka ole?)

Muistanpa samoilta ajoilta yhden piirroksen, jonka Helsingin Sanomat julkaisi, vaikka varmasti tiesi, että tukistuksia olisi luvassa. Kari oli piirtänyt kuvan, jolla oli otsakkeena "Kas-Kas-poika". Siinä Kekkonen kiillottaa harja kourassa sotilassaappaita, jotka kuka tahansa pystyi käsittämään venäläisiksi. Kekkonen kysyy asiakkaalta, josta kuvassa näkyy vain sappaat ja housunpolvet:' "Nuollaanks kans?" Muistaakseni Kekkonen julmistui pahan kerran sekä Karille että kuvasta vastuussa olleelle päätoimittajalle.

Henry.I.Niskanen

Niin totta pilapiirtäjä on nykyajan hovinarri joka uskaltaa kritisoida
ja monta kertaa osuvasti paljastaa epäkohdat. HS on mielestäni
sensuurin mestari eihän HS julkaise netissäkään eikä paperilla tosi
asioita. Kiitän US verkkolehteä sananvapauden puolustamisesta.
Kari Suomalainen oli ja on NERO. Uskallusta sanoa: on polittisista
toimijoista Harry Bogomoloffilla eli Bogolla.

jotos

Tällä palstalla ihmetellään miten nuivasti suhtauduttiin aikanaan Karin laukomiin totuuksiin neukuista,somaleista ym.
Vilkaiskaapa viereisiä palstoja joissa keskustellaan Lapin Kansan lesbojupakasta.Totuudenpuhujalle,joka ei kumartele virallista homo/lesbomyönteistä linjaa,on edelleenkin varattava hevonen,kuten turkkilainen sanonta kuuluu.

Kalevan kaiku

Oiva esimerkki oli "Volgan lautturit". Kaikki muut maat p.l. Venäjä tunnustavat sen, että miehitetyiltä alueilta vietiin enemmän tavaraa kuin sinne tuotiin. Myös niiden tuottamien tuotteiden laatu houkutteli venäläisiä.
Karin kehitysapua -piirros taas muistutti siitä, että Suomi toimitti runsaskätisesti kehitysapua Kuubaan, joka samanaikaisesti lähetti sotilaitaan taistelemaan Angolaan. Eikä ole salaisuus sekään, että tänä päivänäkin useissa kriisikohteissa on suurin ongelma saada apu perille sitä tarvitseville, ohi virallisten ja epävirallisten sotilasjoukkojen.

Vieras

"
Karin kehitysapua -piirros taas muistutti siitä, että Suomi toimitti runsaskätisesti kehitysapua Kuubaan, joka samanaikaisesti lähetti sotilaitaan taistelemaan Angolaan. Eikä ole salaisuus sekään, että tänä päivänäkin useissa kriisikohteissa on suurin ongelma saada apu perille sitä tarvitseville, ohi virallisten ja epävirallisten sotilasjoukkojen."

Tänävuonnahan julkaistiin tutkimus. Kari oli ihan raadollisen oikeassa Lisää kehitysapua"-piiroksessaan. Afrikka on käyttänyt aseiden ostamiseen yhtäpaljon rahaa, kun se on saanut kehitysapuna!

Toope

Itse ehdottelin yliopistossa uusille historianopiskelijoille tutustumista Kariin, tai jopa graduaiheita Karin piirroksista, mutta harvat olivat kiinnostuneita, useimmat eivät käytännössä edes tunteneet Karia, mikä oli aika masentavaa. Nuorempi polvi ei Karia tunne!

Erkkoa kunnioitan siitä, että HS salli Karin sanovan ajatuksiaan vapaasti. Karin piirroshan usein kumosi HS:n pääkirjoitussivun "neuvostomyönteisen sanoman". Kari puhui totta, HS:n pääkirjoitustoimittajat eivät.

Kyynikko

Siinähän se parodia onkin: Karin ura ei loppunut Neuvostoliittoon, jota hän oli koko uransa kritisoinut, vaan sen 'äpärään', monikulttuurisuuteen. Kari kun laukoi liian suorat sanat somalialaisista, noista kultturiamme rikastuttavista pakolaisista/maahanmuuttajista laman synkimpinä vuosina kun ex-veronmaksajillekaan ei löytynyt työtä, saatika lämmintä kättä ja sympatiaa...

saippuakauppias

Karin piirros katsottiin aina ensimmäisenä lehdestä. Ja muistan kuinka Karin piiros oli yleensä keskusteluiden avaajana "Katsoitko Karin piirroksen, oli muuten taas niin naulankantaan..." (ainakin täällä Helsingin alueella).

Isäni joka työskenteli 70-luvulla Hesarissa ja tunsi Karin piti häntä koko 60-80 luvun merkittävimpänä suomalaisena taiteilijana ( jos taiteilijan odotetaan ottavan kantaa ympäröivään järjestelmään). Kekkosen (ja kekkosen politiikan) leppymättöminä arvostelijoina olivat he kummatkin (Kari ja isäni toki hengenheimolaisia).

Lueskelin juuri isäni jäämistössä olevat Karin kirjat läpi ja täytyy todeta, että Hän oli nero ! Hän oli myös erittäin lahjakas piirtäjä ja maalari (mm.lapsi-kirja) mutta pilapiirtäjänä mestari. Hänen kykynsä löytää oleellinen, tehdä karikatyyrejä, yhdistää asiat toiseen kontekstiin (esim. Volgan lautturit) olivat ilmiömäisiä.

Olen samaa mieltä muutamien kirjoittajien kanssa siitä, että Karin piirrokset toimivat koko kansanterapiana. Ilman Karin piirroksia ja oivalluksia Suomi olisi ollut raskaampi paikka elää ja olla. Ja moni tärkeä asia olisi jäänyt pimentoon kansalta.

Kukaan muu suomalinen pilapiirtäjä ei ole päässyt lähellekkään Karin saavutuksia ja oikeastaan kukaan muukaan suomalainen taiteilija ei ole sitä tehnyt (jos taiteilijan oletettan ottavan kantaa...)!

Kari oli yksi aikakautensa Suurista suomalaisista !

Dylan

Sekä Neuvostoliitto-, että somali-asiassa Kari uskalsi sanoa tosiasiat virallisen liturgian takaa, kuten usein on mahdollista ainostaan huumorin keinoin.

Kansa tietää perimmiltään mistä on kyse. On sananvapauden rajoittamista, jos moiset piirrokset kielletään.

Suomalainen sosiaalipolitiikka aiheuttaa rasismia nykysysteemillään. Suomalaiset näkevät että systeemiä käytetään väärin ja kokevat asian oikeutetusti vääräksi.

Jos sensijaan Suomeen pyrittäisiin tuomaan siirtolaisia, jotka ovat halukkaita kontribuoimaan maan rakentamiseksi, niin rasismi vähentyisi. Hyviä esimerkkejä ovat mm. aikoinaan tänne tulleet vietnamilaiset, tai nykyään tulleet virolaiset, puolalaiset ja venäläisetkin, vaikka osa heistä kokee vastustusta.

Jos selvästi nähdään että tietyistä maista saapuu suhteessa enemmän tietynlaisia ihmisiä, Kuten Kari piirroksissaan osuvasti kuvaa, niin eikö olisi Suomen, ko. maan, ko. pakolaisten kannalta parasta että jos he eivät sopeudu Suomeen, heitä pyrittäisiin auttamaan Afrikassa. Esimerkiksi kohdistamaan kehitysapua naapurivaltioille, jotka suostuisivat ottamaan vastaan ko. pakolaisia. Ehkä he soveltuisivat helpommin kulttuuriin joka on lähempänä heidän omaansa. Toki näistäkin maista kaikki tänne työtä tekemään tulevat siirtolaiset olisivat tervetulleita.

Mielestäni tällainen keskustelu olisi aiheellista ja sananvapauden takia tarpeellista. Miksi siitä huolimatta tätä ei sallita?

James

Näinhän tämän monikulttuurisuuden varjolla ratsastetaan, kuten aikoinaan NL:n avulla mentiin. Kansa tietää miten asiat ovat, mutta mitään et voi tehdä tai joudut syytteeseen.

Tämä suomalaisen kulttuurin syrjintä ulkomailta tulevan kulttuurin takia on johtanut jo rasismiin omaa kansaa kohtaan. Suomalainen on monessa asiassa eriarvoinen ulkomaalaisen rinnalla. Suomalaisen pitäisi mukamas sopeutua tänne saapuvaan kulttuurin eikä toisinpäin.

Silti vuodesta toiseen äänestämme samat kukkahattutädit valtaan, jotka lupaavat lämpöä ja hellyyttä. Sen kyllä huomaa kelle se on mennyt.

Vieläkö joku jaksaa ihmetellä miksi kansa voi pahoin?

Erkki Kivinen

Kari oli ja on suuri Suomalainen ja rohkea ihminen, jonka suuta ei tukittu. Nykyään, jolloin olisi helpompaa puhua, ei uskalleta (esim somalaista ja muista). Mutta Karilla oli kanttia. Häntä eivät vaijentaneet Tehtaankatu tai UKK. Viimeksi Erkkojen Alma. Mutta Kari erotti Alman itsestään, eikä Alma Karia. Sellainen todellinen taiteilija sekä individualisti hän oli. Kovin on ikävä miestä.

muuan

Valtiomiesten herkkänahkaisuus teki Karista kansallisen instituution. Olisi mm. Kekkonen malttanut olla edes viittailematta häneen, niin olisivat päässeet helpommalla. Huomioiminen on tunnustamista ja nostamista.
"Ketähän kumman pilapiirtäjää presidentti puheessaan mahtoi tarkoittaa?” Ei olisi päässyt Kari tätäkään sanomaan...