Perjantai 18.1.2019

Humanisti Botswanasta

Ma, 12/03/2007 - 00:00 -- admin
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Lounais-Botswanan maisemaa.

Joulun ostoskoriin löytävät jälleen tiensä remekset ja tervot. Kaikki kunnia niillekin, mutta jos haluatte palkita itsenne lämpimällä lukukokemuksella ja aidolla ilolla, saanen suositella Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe –kirjoja. Dekkareiksikin niitä voi kutsua. Miksei myös steinbeckiläisiksi moraalikertomuksiksi ilman moralisointia.

Kirjat ovat toki levinneet suusta suuhun, olen itsekin käännyttänyt monia ja saanut tästä melkein yhtä paljon iloa... Jotkut kyllä tietävät nämä mutta eivät ole lukeneet. Hurahtaneiden määrä tuntuu vain kasvavan.

Sarjan voi aloittaa esim. sarjan kakkkosesta, Kirahvin kyynelet –teoksesta. Mma Ramotswe on perustanut Botswanan ensimmäisenä naispuolisena yksityisetsivänä Naisten etsivätoimisto numero 1:n. Obed-isä toivoi tyttären ryhtyvän lihakauppiaaksi, mutta tytär sijoitti perintönsä etsivätoimistoon.

Pitkän kihlauksen jälkeen Mma avioituu toisen hyväntahtoisen humanistin, autokorjaamon omistajan J.L.B Matekonin kanssa. J.L.B. Matekonilla on pari umpilaiskaa apulaista, joita monissa teoksisa yritetään narrata työhön. Galleriaan kuuluu myös neiti Makutsi, etsivätoimiston apulaisjohtaja sarvisankaisine silmälaseineen. Hän sai Botswanan sihteeriopiston loppukokeesta huiput, 97 prosentin tuloksen. Mutta muut tytöt pääsivät naimisiin.

Yleisin kritiikki lankeaa niiltä jotka eivät ole lukeneet kirjoja: miten skotti, oikeuslääketieteen professori ja mies voi kirjoittaa uskottavasti. Voi. McCall Smith on syntyisin Botswanasta. Hänen naiskuvaustaan ihailevat naisetkin.

Botswanalaisissa on käsittämätöntä ylpeyttä. Kansalaiset ovat ylpeitä demokraattisesta maastaan, jonka taloutta tukee timanteista saatu raha ja joka ei ole velkaa kenellekään. Eurooppalaisuuden vaikutus näkyy kaikessa; AIDSin uhka synkentää ilmapiiriä. Kaiken silaa lämmin huumori. Missikilpailujen afrikkalaisena versiona kilpaillaan Miss Rehellisen Kaunottaren tittelistä.

Dekkariksi näistä on nimeksi. Hauskoja tarinankäänteitä enemmänkin. Mma Ramotswe korostaa äidillistä intuitiota, järjen käyttöä ja hienotunteisuutta. Apuna on länsimainen opas, jolla pohdiskellaan ammattiasioita. Jossakin vaiheessa todetaan, ”että asiat ovat niin kuin ovat yksinkertaisesti sen vuoksi, että ne ovat niin”. Tämä koskee myös naisten painokäyrää, he ovat järkevällä ja normaalilla tavalla rakennettuja.

Vaimoni kutsuu lukukokemusta voimaannuttavaksi ja on tapansa mukaan oikeassa. Kun vielä varaa viereen ison kupin rooibos-teetä ei paljon paremmaksi muutu.

Kirjailija: 
Alexander McCall Smith
Kustantaja: 
Otava 2007. 344 s.
Muut asiasanat: