Sunnuntai 26.5.2019

Naisellisuuden valo- ja varjopuolet

Ke, 01/30/2008 - 00:00 -- admin
  • Kuva
    Teija Immonen: Ajelehtivat huulet, fotogravyyri, kohopaino ja akvarelli, 2007

Olen ensimmäisestä näyttelystä (Sculptor 1992) asti pitänyt Teija Immosen kerroksellisesta ja moniulotteisesta grafiikasta. Hän käsittelee hilpeästi ja hyväntuulisesti mm. naisellisuutta käyttäen nostalgista aikakausilehti- ja mainoskuvastoa, paperinukkemaailmaa ja vanhojen elokuvien glamour-tunnelmaa.

Kovin moni suomalaisista taiteilijoista ei viljele huumoria, mutta Immonen tekee senkin, kuten esimerkiksi teoksessa Ajelehtivat huulet: Marilyn Monroen ja Mae Westin suut ovat innoittaneet Andy Warholin lisäksi muitakin miehiä, mutta Immonen näyttää hemaisevien huulien takaa harvahampaita jne. Että ei ole naistakaan vain suuhun katsominen. Tai sääret, sama naisellisuuden tihentymä. Niistäkin Immosella on oma versionsa, mutta ei saarnaava tai moralisoiva. Ja koska Immonen ammentaa myös pop-taiteesta, niin totta kai hänen on kommentoitava pop-taidettakin.

Kun taiteessa on viime vuosina, vuosikymmeninä, tutkittu naiseutta, sävy on usein vieraannuttavan haudanvakava ja yksitotinen (tämä alaston nainen tutkii itseään peilistä -taide, jota tulvii joka tuutista). Niinpä Immosen tapa paloitella ja yhdistellä asiat uudelleen on tervetullutta. Vakavampi teema Immosen teoksissa on menneisyys, muistot ja muisti tai kaipuu ja haaveet.

Nyt Galleria G:n näyttelyn teoksissa on taustana tutunnäköisiä puistoja, jotka huvimajoineen vievät ajatukset Välimeren maihin, loisteliaisiin, jäykkiin ja tuhlaileviin barokkipuistoihin tai lempeisiin Toscanan maisemiin. Muisti ulottuu kauemmaksi kuin elinikään ja taide on ihmistä pitkäikäisempää, jos on, vita brevis jne. Immonen tekee etupäässä värigrafiikkaa, mutta käyttää uusissa teoksissaan myös kollaasitekniikkaa.

Suomen Taidegraafikkojen gallerian vieressä on Taidemaalariliiton Tm-galleria, jonne minulle uusi tuttavuus Susanna Vuorio on tuonut hätkähdyttävän intensiivisen kokoelman kuvia syrjäytyneistä ja rujoista ihmisistä, elämän toisen puolen. Tämän kaiken kovan menon varjossahan elää mielisairaita, juoppoja, köyhiä jne. Monet näkevät kovasti vaivaa ollakseen näkemättä näitä ihmisiä, joita jokaisen näköpiirissä kuitenkin on. Vuorio haluaa tehdä tämän näkymättömän näkyväksi, haastaen ja uhmakkaasti.

Vuorio, joka on valmistunut vasta pari vuotta sitten Vapaasta taidekoulusta, maalaa ekpressiivisesti, vimmaisesti, marraskuulaisen tradition hengessä. Jälki on rujoa ja ”rumaa” kuten aihekin, intensiivisyys vaikuttavaa.

Teostiedot: 
Galleria G, Erottajankatu 9 B: Teija Immosen grafiikkaa ja kollaaseja 10. helmikuuta asti. Tm-galleria, Erottajankatu 9 B: Susanna Vuorion maalauksia 10. helmikuuta asti.
Henkilöt: