Keskiviikko 16.1.2019

Markku Pääskysen Vastaavuuksia

Su, 11/02/2008 - 10:26 -- admin
  • Kuva: Tammi
    Kuva

Markku Pääskysen viidennen romaanin Vastaavuuksia asetelma kuulostaa tavanomaiselta ihmissuhdesotkulta: Taru rakastaa Martinia. Martinille hän on vaivaksi, sillä Martin rakastaa Tarun nuoruudenystävää Kaarinaa.

Ihmissuhdedraama kirja ei kuitenkaan ole. Kerronta ei keskity suhteiden kuvaamiseen, vaan kirjan henkilöt kuvataan toisistaan erillisinä tarkkailijoina. Yhtä etäällä he ovat myös kirjan tapahtumista. Ääneen ei lausuta juuri mitään, sillä dialogia ei ole.

Kolme päähenkilöä kertovat tarinaa vuorotellen.

Kirja vyöryttää lukijan eteen mielikuvia, lapsuusmuistoja ja havaintoja tarinan kannalta merkityksettömistä ohikulkijoista. Taustalla kummittelevat uutistapahtumat, jotka kiinnittävät romaanin tapahtumat aikaan: ”Ulkoministeri on lähetellyt uskallettuja tekstiviestejä megaboobsille ja tänään ministeri erotetaan...”

Kolmen päähenkilön elämä paljastuu lukijalle vähitellen. Vastaavuuksia on hidas ja vaativa kirja.

Vastaavuuksien aiheena ei ole rakkaus vaan rakkauden monimutkaisuus, vaikeus ja ahdistavuus. Martin kuvaa rakkauttaan Kaarinaan toteamalla, että on oltava unelma jotta jaksaisi elää: ”On oltava unelma. Sinä se olit. Se olet sinä jotta jaksaisin elää, elämä vain on liian pitkä, minuutit ovat pitkät ja tunnit, kaikki on pian lopussa ja lopussa silmäsi ja silmäni, katso ne vuotavat verta ja sisäänpäin kääntynyttä valoa.”

Pääskysen lause on lavea ja kieli poeettisesti latautunutta. Enimmäkseen kielen kuvallisuus toimii, mutta ajoittain se on liiankin runsasta. Tekstin lähetessä ajatuksenvirtaa pysäytetään lukija toiston avulla: esimerkiksi arjen jatkumista kuvataan toistamalla samoilla sanoilla aamiaisen sisältö tai kuvaamalla samalla tavalla lehdenjakajan kolistelua rappukäytävässä.

Kolmen kertojan piirtämät kuvat ovat pääosin viimeistellyn kauniita, mutta joukossa on myös raadollisia, kauheita kuvia, kuten silvottuja ihmisiä ja unohdettuja ruumiita. Vuosia sitten Taru ja Kaarina ovat löytäneet metsästä kuolemaa tekevän miehen, jota he eivät jääneet auttamaan. Tytöt lähtivät elämään elämäänsä aavistamatta, miten heidän tulevat rakkautensa sotkeutuisivat toisiinsa.

Rakkauden toinen puoli ei Vastaavuuksissa ole viha vaan elämättömyys, sairaus ja kuolema. Omakohtaisimmin tämän kokee hylätty Taru, joka ruhjoutuu auto-onnettomuudessa.

Ratkaisua henkilöhahmojensa ongelmiin Vastaavuuksia ei tarjoa: ei rakkauden ylistystä sen paremmin kuin moralisointiakaan. Kirja on muotokuva ihmisistä, jotka elävät vain omien havaintojensa, muistojensa ja unelmiensa kautta. Suhteet toisiin ihmisiin tapahtuvat tarkasti omien halujen ja toiveiden rajaamalla alueella.

Kirjailija: 
Markku Pääskynen
Kustantaja: 
Tammi 2008, 205 s.
Henkilöt: