Lauantai 25.5.2019

Poliisi tyrmäsi dosentin epäilyt

Luotu: 
4.11.2008 14:40
  • Kuva: Leena Hietanen
    Kuva
    Johan Bäckman (vas) ja Arnold Meri Tallinnassa 19. tammikuuta 2008.

Helsingin poliisi ei tee esitutkintaa dosentti Johan Bäckmanin poliisille jättämästä kunnianloukkaustaan koskevasta rikosilmoituksesta.

– Esitutkintaa ei aloiteta, koska tutkinnan edellytykset eivät täyty, sanoo rikosylikomisario Sami Kallionmaa Helsingin poliisista.

Bäckman teki 9. lokakuuta poliisille rikosilmoituksen Helsingin yliopistoon lähetetystä avoimesta kirjeestä. Kirjeessä kysyttiin, miten on mahdollista, että yliopisto hyväksyy Venäjän ja Viron oikeutta ja politiikkaa opettamaan henkilön, joka levittää Viron historiasta totuudenvastaista ja vihamielistä propagandaa.

Kirjeen allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa eurokansanedustajat Henrik Lax (r.) ja Lasse Lehtinen (sd.) sekä kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.).

Helsingin yliopisto on ilmoittanut aiemmin, ettei se aio puuttua Bäckmanin puheisiin tai kirjoituksiin.

Kallioniemen mukaan päätös on toimitettu tiedoksi Bäckmanille eikä siihen ole toistaiseksi kuulunut vastareaktioita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

qwerty

Muiden netti- ja julkilausumarikollisten tutkinnan edellytykset yleensä täyttyvät. Onko tässä astuttu liian suurille varpaille vai eikö poliisin historiantutkimuksellinen kompetenssi ole kohdallaan? Erotetaanko dosentti virkavallan toimesta?
Esitutkinnan tekemättömyyden vuoksi poliisin kanta on nähtävästi se, että avoimen kirjeen allekirjoittajat olivat oikeassa.
Allekirjoittajilla on varmaan vuorostaan oikeus laatia kanne perättömästä ilmiannosta. Tästä voi tulla kunnon show!

Vertailun vuoksi, tänään viimeksi, kun joku ajattelematon henkilö teki fiktiivisen koulusurmauhkauksen, valjastettiin koko masiina hommiin "syyllisen" kiini saamiseksi.
Faktan ja fiktion raja on edelleen hämärä. Kuten myös Internetin ja painetun sanan. Rikollisia Internet-sivuja ei ole pakko lukea, kirkossa ei tarvitse käydä ja vierasmaalaisia ja maahanmuuttajia ei ole pakko mielessään hyväksyä.

Tämä kannattaa lukea:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Valitettavasti perustuslain lähes jokaista pykälää voidaan muuttaa sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

Aila Niinimaa-Keppo

Havaitsin keskustelun hieman jälkijunassa, pahoittelen. Mutta kehotan lukemaan ensin Bäckmanin mielipidekirjan ja palaamaan vasta sitten aiheeseen, menikö Masson ja muiden allekirjoittajien kritiikki Pronssisoturista ja dosentti Bäckmanista yli sallitun.

Mielestäni ei missään tapauksessa.

Johonkin tulee asettaa raja myös pamfletille. Ei laki voi sanella niin, että vain kirjoittaja saa loukata kokonaisen kansan kunniaa, mutta kriitikkojen tuleee pysyä vaiti. Edes kohtuullista kritiikkiä pitäisi makaaberien kiistakirjoitusten tekijän kestää ilman että kantelee jokaisesta häntä arvostelleesta poliisille.