Torstai 17.1.2019

Hannu Raittilan Ulkona

La, 11/08/2008 - 11:41 -- admin
  • Kuva: Siltala
    Kuva

Heti uusimman teoksensa Ulkona alkajaisiksi Hannu Raittila todistaa olevansa keski-ikäinen mies ja kiinnostunut lähinnä saman porukan jutuista. Hänen laajat ja runsaat kirjallisuuspohdiskelunsa käsittelevät lähinnä sellaisten kirjailijoiden kuin Väinö Linnan, Antti Tuurin, Kari Hotakaisen ja Pentti Haanpään teoksia.

Sofi Oksanen mainitaan, muttei suinkaan yhden viime talven kiinnostavimman teoksen kirjoittajana, vaan goottivitsin yhteydessä. Tässä kohti huokaan syvään ennen kuin jatkan lukemista.

Raittila kuitenkin kirjoittaa kiinnostavasti. Jopa niin kiinnostavasti, että monet tekniset pohdiskelut kuten New Yorkin käyttövesijärjestelmän kuvaus tai syksyinen muikkuverkkojen lasku pimeässä ja kovassa tuulessa pitävät otteessaan. En osaa arvioida teknisten kuvausten oikeellisuutta, mutta pidän saavutuksena sitä, että amerikkalaisten ovien avautumissuuntaa koskevan selvityksen saa kuulostamaan jännittävältä kertomukselta.

Ulkona kuljettaa lukijaa Raittilan elämän kahden viime vuoden tapahtumissa, matkoilla ja kirjallisissa töissä. Teos on yhdistelmä omaelämäkerrallista proosaa, matkakirjallisuutta, fiktiota, esseitä ja draamaa.

Insinöörin ote maailman ilmiöihin palvelee lukijaa muissakin yhteyksissä kuin koneiden kuvauksessa. Raittila pohtii vivahteikkaasti muun muassa rahaa ja taloutta, kirjallisuutta ja näiden suhteita.

Myös kirjoittamistaan Raittila ruotii tarkasti. Omaelämäkerrallista tekstiään hän selittää sillä, että varsinainen romaani tuntuu lapselliselta lajilta. Toisaalta hän väittää, ettei ole tietoisesti valinnut myöskään minäproosan kirjoittamista, vaan vielä viimeisellä aukeamalla ihmettelee, mitä oikein on kirjoittamassa.

Hauskinta kirjassa on itseironia, jolle Raittila antautuu kertoessaan rehellisesti hieman hölmöistäkin tulkinnoistaan ja ajatuksistaan.

Raittila siirtyi viime keväänä monien muiden WSOY:n vanhan kaartin kirjailijoiden tapaan Aleksi ja Touko Siltalan uuteen kustantamoon Kustannusosakeyhtiö Siltalaan.

Kirjassaan Raittila pohdiskelee kustantamon vaihdon syitä uskottavasti. Samalla hän tulee kommentoineeksi niin kustannustoiminnan kuin yleensäkin työelämän muuttumista erilaisten ydintoiminnan ympärillä olevien oheis- ja tukitehtävien pyörittämiseksi: raporttien, seminaariluentojen ja muistioiden laatimiseksi.

Ulkona on kiinnostava näkökulma nykykirjallisuuteen, kirjailijan asemaan ja kustannustoimintaan Suomessa. Samalla se on viihdyttävää luettavaa kirjailijan matkoista ja kirjallisten töiden etenemisestä.

On yksi naiskirajailijakin, jonka teoksiin ja työhön Raittila viittaa useasti. Siihen on omat suloiset syynsä. Paljastettakoon, että Ulkona on myös rakkaustarina. Vähäeleisesti kirjoitettu, salamyhkäinen mutta siitä huolimatta aivan tarpeeksi paljastava rakkaustarina.

Kirjailija: 
Hannu Raittila
Kustantaja: 
Kustannusosakeyhtiö Siltala 2008, s. 421