Sunnuntai 20.1.2019

Johanna Sinisalon Linnunaivot

Pe, 12/05/2008 - 13:04 -- admin
  • Kuva: Teos
    Kuva

Sinisalon matkaajat haluavat selvitä koskemattomina koskemattoman luonnon keskellä

Johanna Sinisalon Linnunaivoissa suomalainen nuoripari valmistautuu erämaavaellukselle. Ruoka on laskettu grammalleen, ja varusteet ovat alan huippua. Retken suunnittelija, Jyrki, on luontoihminen, joka kunnioittaa ympäristöään ja varoo jättämästä jälkeään maisemaan.

Jyrki ei kuitenkaan tunnu kohtaavan luontoa sen enempää kuin ihmisiäkään. Huippuvarusteet ovat luontoa vastaan kasattu panssari, jonka pitäisi kestää mitä tahansa.

Jyrki ja Heidi tutustuvat toisiinsa ravintola Hullussa porossa Lapissa keskellä kuuminta matkailusesonkia. Suhde ei ehdi kovinkaan syväksi, kun Jyrki ilmoittaa Heidille lähtevänsä vaeltamaan. Pariskunta suuntaa upeasti kuvattuihin Uuden-Seelannin ja Australian erämaihin. Jyrkin tavoitteena on päästä pois, keskelle oikeana ja alkuperäisenä pitämäänsä luontoa.

Linnunaivojen kerronta on helppolukuista ja kepeää. Jyrkin ja Heidin vaelluskuvauksiin lomittuu luontolehtien artikkeleita ja Heidin mielipuolisen veljen ajatuksia. Siinä missä vaeltajat yrittävät saavuttaa ennen kokematonta jättämättä jälkeä itsestään maisemaan, elää veli nimenomaan jälkien jättämisestä ja aiheuttaa kaaosta ja tuhoa.

Australiassa Tasmanian luonto alkaa vähä vähältä ottaa kontaktia vaeltajiin. On selvää, että joku jättää maisemaan jälkiä, vaikka vaellusreitillä ei Heidin veljen kaltaisia vandaaleja kuljekaan.

Lopulta Jyrkin tavoite vaeltaa koskemattomana koskemattoman erämään keskellä epäonnistuu. Huippuvarusteet alkavat yksi kerrallaan hajota. Joku levittelee tavaroita ja vie elintärkeitä esineitä. Erämaa osoittaa, ettei sitä voi tarkastella huolella hankittujen varusteiden suojasta.

Ajoittain Sinisalon rinnastukset häiritsevät. Tuntuu, että tunkeileva luonto, tuhoa tekevä häiriintynyt nuorukainen ja länsimaisen ihmisen valloittamisen ja omistamisen halua toteuttavat reissaajat asetetaan liian yksinkertaistetusti samalle viivalle.

Loppua kohden kirja saa yhä enemmän jännitysromaanin piirteitä, ja lopussa eri osaset loksahtavat paikoilleen kuten jännityskirjassa kuuluu. Ihan tavallinen trilleri Linnunaivot ei kuitenkaan ole. Tarina häiritsee vielä pitkään sen jälkeen, kun eri osasten merkitykset on selittänyt itselleen.

Kirjailija: 
Johanna Sinisalo
Kustantaja: 
Teos 2008, 331 s.
Henkilöt: