Keskiviikko 16.1.2019

Tuula-Liina Variksen Irma

Pe, 12/12/2008 - 11:51 -- admin
  • Kuva: WSOY
    Kuva

Tuula-Liina Varis kuvaa uusimmassa romaanissaan korostetun tavallista naista. Irma uhrautuu lastensa ja miehensä puolesta, tulee jätetyksi, selviytyy, kärsii kivuliaista kuukautisista, rakastuu arvottomiin miehiin ja löytää oman arvonsa.

Kirja alkaa Wisława Szymborskan runolla Naisen kuva. ”Hänen on kyettävä miellyttämään. / Hänen on muututtava, jotta mikään ei muuttuisi”, runossa sanotaan.

Varis kertoo tavallisen naisen tarinan epätavallisen mukaansatempaavasti. Hellyydellä, muttei imelästi. Ironisesti, muttei tippaakaan katkerasti.

Irma kokee itsensä jatkuvasti vähäpätöiseksi: teini-ikäisenä hän ei ota tarpeeksi yhteen vanhempiensa kanssa, myöhemmin hän ei ole poikaystävän perheelle tarpeeksi hieno, avioliitossaan hän on liian keskittynyt pyykkiin ja puuron keittoon.

Irma kuitenkin selviää omista ja muiden virheistä suostumatta katkeraksi. Hänen arvokkuutensa löytyy hänestä itsestään, ei ympäristön vikojen osoittelusta. Se kirjassa onkin parasta: tavallinen nainen kuvataan kiinnostavana, arvokkaana ja onnellisena omana itsenään.

Kirjassa on neljä tarinaa, jotka muodostavat ehjän kuvan päähenkilöstä. Lukijalle ei tosin jää valtavia aukkoja täytettäväksi, sillä viimeisessä tarinassa vanhuutta lähestyvä Irma katsoo peiliin ja muistelee lapsuuttaan, nuoruuttaan ja aikuisen elämänsä käännekohtia. Tässä kohti tunsin pääseväni liiankin helpolla. Kaikkea ei olisi tarvinnut kertoa ja analysoida aivan loppuun saakka.

Variksen kerronta on arkisen konkreettista. Oivallukset ihmisten välisistä suhteista on punottu Irman ajatuksiin: ”kaikki me olemme toistemme tulkintoja, hän oli lukenut eräästä esseestä. Ei hänellä ollut kuin omat tulkintansa, niihin oli tyytyminen.”

Irma on miellyttävä lukuromaani. Se ei ehkä ole mullistava kirja, mutta nautittava se on. Hyvin tehty, viihdyttävä ja oivaltava.

Kirjailija: 
Tuula-Liina Varis
Kustantaja: 
WSOY 2008, 279 s.