Lauantai 21.10.2017

Youtube poisti legendaarisen nettivideon

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.5.2012 19:29
Päivitetty: 
24.5.2012 11:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Rick Astley 2010-luvulla. Arkistokuva.
|

Googlen videopalvelu Youtube on palauttanut palveluunsa yhden ehkä maailman kuuluisimmista nettivideoista: Rick Astleyn vuonna 1987 julkaistun Never gonna give you up –biisin videon. Video oli eilen usean tunnin ajan poistettu ja saavuttamattomissa.

Videon poistuminen hetkeksi verkosta on kansainvälinen kulttuuriuutinen, sillä se liittyy olennaisesti internetvillityksiin.

Vuonna 2007 netin keskustelupalstoilla levisi vitsi, jonka uhri harhautettiin katsomaan Never gonna give you up –kappaleen videota tai siteeraamaan tietämättään biisin lyriikoita.

Tämän jälkeen uhrille kerrotaan tämän tulleen ”rickrollatuksi”. Aktiivisten verkonkäyttäjien sanavarastossa rickrollaus on verbi.

Metodi on sama kuin aprillipiloissa.

Eilen tuo alkuperäinen Rick Astleyn musiikkivideo, johon johtaa tuhansia jos ei kymmeniä tuhansia linkkejä kaikkialta maailmasta, oli muutaman tunnin ajan poistettu Youtubesta tekijänoikeuksiin vedoten.

Poistosta uutisoinut Torrentfreak-blogi kertoo, että rickrollausvideo poistettiin jo kerran vuonna 2010, mutta se palasi myöhemmin takaisin videopalveluun.

Kaiken kaikkiaan alkuperäistä videota on katsottu yli 61 miljoonaa kertaa.

Uuden Suomen toimitus linkkasi eilen alkuillasta toimimattoman videon tämän uutisen alle. Myöhemmin keskiviikkoiltana Youtube kuitenkin palautti videon jälleen näkyville, mikä aiheutti tuhansien Uuden Suomen lukijoiden tuottamuksellisen rickrollauksen. Uhriksi joutui myös SDP:n väistyvä puoluesihteeri Mikael Jungner.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit