Tiistai 26.9.2017

Jari Litmanen kävi Amsterdamissa: ”Outo tunnelma”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.5.2012 14:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jari Litmanen kiitti Olympiastadionin yleisöä San Marino -maaottelun jälkeen syksyllä 2010. Ottelu jäi Litmasen viimeiseksi maajoukkuepaidassa – ainakin toistaiseksi.

Suomalaisen jalkapallon ”Kuningas” Jari Litmanen vieraili peliuransa suurimmilla näyttämöillä Amsterdamissa, Liverpoolissa ja Barcelonassa parhaillaan kuvattavan dokumentin vuoksi. Hollannissa Ajax-legenda kohtasi hänen mukaansa nimettyjä Jareja.

–Amsterdamissa oli hieman outo tunnelma Jarien kohtaamisessa. Osa heistä oli jo minua päätä pidempiä, ”Litti” naureskelee Veikkauksen tiedotteessa.

Dokumenttia rahoittaneen Veikkauksen mukaan Hollannissa on Litmasen ansiosta toista tuhatta Jaria. Myös käynti Englannin Liverpoolissa oli Litmaselle mieleenpainuva, sillä hän ei ollut käynyt Liverpoolissa kymmeneen vuoteen.

Parhaillaan leikattava Arto Koskisen ohjaama dokumentti kertoo Litmasen 25-vuotisesta urasta. Litmasesta tehtiin 1990-luvun puolivälissä dokumentti Hollannissa, mutta se keskittyi Ajax-uraan.

–Nyt oli Litmaselle sopiva ajankohta tehdä koko uraa käsittelevä filmi. Materiaalia on käytössä paljon, uutta ja vanhaa. Uutta on kuvattu vajaan kahden vuoden ajalta, Veikkaus kertoo.

Ohjaaja Arto Koskinen sanoo syyskuussa ensi-iltansa saavan Kuningas Litmanen -elokuvan lisänneen hänen arvostustaan niin ammattiurheilua kuin seuraorganisaatiotakin kohtaan.

– Jarin ammattimaisuus herättää syvää kunnioitusta. Huippuammattilaisen elämä on kellosepän tarkkaa duunia, ei mitään kevyttä venyttelyä ottelun jälkeen. Isojen jalkapallo-organisaatioiden toimintaa oli myös hienoa nähdä. Kun järjestetään parikin kertaa viikossa jättimäistä rock-konserttia vastaava ottelu, pelkästään logistiikan toimintaa katselee ihaillen, sanoo Koskinen.

Kuningas Litmanen tulee elokuvateattereihin 28. syyskuuta. Veikkaus on elokuvan pääyhteistyökumppani.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: