Tiistai 24.10.2017

Tässä on Mannerheim-leffan traileri

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2012 10:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Telley Savalas Otieno marsalkka Mannerheimina elokuvan trailerissa.
|
Yleisradio julkisti torstaina kohutun Suomen Marsalkka -elokuvan trailerin. Suomalais-virolais-kenialainen yhteistyöelokuva kuvattiin Nairobin ympäristössä kesällä. Kuten viikon mediakohu on paljastanut, kenialainen Telley Savalas Otieno esittää elokuvassa Gustaf Mannerheimia. Elokuvan on ohjannut Gilbert Lukalia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Merja Heikka

Minua jotenkin säälittää nuo kenialaiset näyttelijät. Heidät on ympätty mukaan tähän YLE:n happis-leffaan tuntematta Mannerheimin merkitystä kaukaiselle pohjoiselle kansalle, ja sen vapaudelle. Ymmärtämättä, että he ovat osa jotain friikkien ihmeellistä monikulttuurisuusvalistuskampanjaa. Räikeää ihmisten hyväksikäyttöä.

Ilkka Luoma

Ilveilyä, huumoria, mainoskikkailua, julkisuuskipeyttä, rahan säästöä, omantunnon tuskia vai mitä kansainvälisyyttä tämä uusmodernitaide oikein on? - Tosiasiassa Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim on monille suomalaisille ikoni vapaudesta, itsenäisyydestä ja kansallisesta identiteetistä - on jopa tahoja, jotka pitävät tätä "mustaa pekkaa" rienauksena ja yhtä pahana asiana ja verrantona kuin Muhammedin pilapiirrokset pahoittivat muslimien mielet --- missä mennään YLE? ...

...

Mannerheim on kansakunnan itsenäisyyden ikoni - "koskematon monille"
30.03.2008 - 19:25 | Ilkka Luoma, Espoo

Kansakunta keskustelee Mannerheimista, joka on miltei pyhä ... niin monille.
( YLE/TV1 A-talk to. 6.3. käsitteli arkaa aihetta tapahtuneesta, jossa Mannerheim haluttiin nähdä sellaisena, joka ei vastaa suuren enemmistön ajatusta ja mielipidettä)

[ ... Venäjän ja tsaarin Chevalier-kaartin korkea upseeri, keisarin uskollinen sotilas - vapautti Suomen - myöskin verellä. Veljessota riehui, ja lopulta Suomi "rauhoittui", hammasta purren ja tunteensa kätkien. Mannerheim ja jääkärit otettiin hurraten vastaan mm. Vaasassa, jossa veri ei ole vapissut. Mannerheim pelasti Leningradin rauhaan jättämällä Suomen itsenäisyyden ... ]

Suomalaiset ovat yhdessä asiassa olleet harvinaisen yksimielisiä - marsalkka Mannerheim on kautta aikain Suomen kunnioitetuin ja arvostetuin henkilö, monille miltei ikoni. Suomen sotilaat uskoivat tiukimmalla hetkellä kolmeen asiaan - Mannerheimiin, Kolmannen valtakunnan lahja-aseisiin ja lopulta itseensä selkä seinää vasten Tali-Ihantalassa. Suomi selvisi. Suomi piti itsenäisyytensä.

Uusi Suomi moderneina taiteen kokeilijoina halusi kokeilla omaa nokkeluuttaan - puki tuntemuksensa Tampereen punaisista arvosteluksi Mannerheimista. Suomessa 1940-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka veteraanit, Mannerheimin omat sotilaat - ovat olleet parjattuja ja loattuja kiihko-oikeistolaisiksi haukuttuja kansalaisia.

Tänä päivänä veteraanit ovat arvostettuja, nyt heitä halutaan auttaa - onhan se halvempaa, kun heitä on niin vähän. Oli suuri menetys, kun niin kovin moni kuoli ennen tunnustuksia ja avun tuloa - kuolivat unohdettuina, kuolivat vaiennettuina. Mannerheim oli aina veteraanien ihailun kohde.

Mannerheim oli ylipäällikkö, jonka sana ja käskyt olivat koskemattomia. Osalle Mannerheim edusti korkeinta uskollisuuden kohtaantoa, joka johdatti monia itsenäisyytemme puolustajia rintamilla tekoihin, joista ovat syntyneet ne legendat ja tarinat, joita mm. uudet sukupolvet kiinnostuneina tutkivat.

Mannerheim edusti yhteenkuuluvuutta korkeimmillaan. Mannerheim oli sotilas miestensä keskellä. Suomen marsalkka oli paljon tekemisissä sotilaidensa kanssa - sotapäällikkö voi vain olla siellä missä asioita johdetaan - ja siellä ei kovin runsaasti naisia ollut.

Mannerheimin siviiliajatukset ovat jääneet arvoituksiksi - varmasti monet tiesivät jotain, mutta veivät tiedot hautaan uskollisesti suunsa sulkien. Nyt ei ole mitään syytä esittää arvailuja. Totuus on juuri sellainen kuin ihminen sen haluaa tai luulee olevan - mutta tätä arvuuttelua ei ole tarpeen suureen ääneen julistaa.

Sodan aikana monet naiset ihailivat Mannerheimin käytöstä, etäisyyttä, mutta myös läheisyyttä, jota säästeliäästi jaettiin. Olipa totuus minkälainen tahansa - on väärin ryhtyä sellaisten voimien kautta arvioimaan asioita, joilla ei ole varmaa näyttöä. Sitä kutsutaan jonkin sellaisen edun tai julkisuuden tavoitteluksi, jolla ei rakenneta kansakunnan kaipaamaa yhteenkuuluvuutta. Viisaampaa olisi ehkä tutkia nykyisiä tapojamme ja arvioida niitä huomisen elämämme näkökulmasta.

Onko tämä päivää sellaista elämää, jossa otamme oikeudeksemme aikaansaada näkökulmia, joiden kulminaatiot kohtaantuvat vain hyvin pienissä vähemmistöissä. Onko taide todellista taidetta, kun saa esittää eksotismia, saa esittää muodikkaasti homoutta - onko siinä pelkoa omista salaisista pimeistä puolista. Onko tuo taiteeksi ilmaistun esityksen homofobioisuus itsensä ja esittäjänsä turhaumaa pelosta olla sitä itse?

Varmaa on kuitenkin se, että suurin osa Suomen kansaa arvostaa edelleen marsalkka Mannerheimia suurena suomalaisena, joka osasi yhdistää Suomen kansan sen vaikeimmilla hetkillä. Punaisia kuoli enemmän, valkoisia tapettiin alussa - ja lopulta voittaja kosti kuten aina on ollut tapana.

Veriset ruhjeet jäivät jäljelle, mutta kuitenkin 1939 Neuvostoliiton hyökätessä - oli kansakunta yhtenäisempi kuin koskaan ja se pelasti kansamme itsenäisyyden. Talvisodassa Mannerheimilla ei ollut punaisia tai valkoisia sotilaita - kaikki he olivat Isänmaan sotilaita puolustamassa sitä tärkeintä - omaa maataan, koska olivat kaikki siihen parhaita.

...

Jätetään negatiivinen arviointi sikseen ja annetaan arvo sille kaukonäköisyydelle,

millä Mannerheim jätti Murmannin radan ja Leningradin rauhaan. Josif Stalin muisti tuon Mannerheimin kaukonäköisyyden ja siirsi armeijansa kohti Berliiniä. Stalin keskeytti kesähyökkäyksen 1944. Suomi pelastui johtajansa komennossa - lopulta yhtenäisen armeijan ja saksalaisten aseiden turvin - Suomi jäi miehittämättä.

Suomen viimeinen sinivalkoinen omantunnon ääni, kenraali, Mannerheim ristin ritari Adolf Ehrnrooth kuoli 2004 - onneksi hänen ei tarvinnut kuulla ja nähdä vähemmistön käsitystä "modernista taiteesta". -

Hienotunteisuutta hyvät ystävät!

Antti Salonen

Tosissaan tätä elokuvaa ei voi ottaa, mutta ei tämä meikäläistä kyllä nauratakaan... Helppo se on jo aikaa sitten kuopattua Mannerheimia rääppiä, mutta olisivat ennemmin kuvanneet saman rainan nimellä: "Suomen Tasavallan Presidentti", tai vielä parempi: "Tuppeensahatun Lautakasan Salaisuus". Kyllä olis kunnianloukkaussyytteet sinkoilleet. Eniten sapettaa tietysti se että minä, joka olen myös lupamaksuni maksanut, joudun väkisin rahoittamaan tämmöstä pas... Toiseksi eniten sapettaa seurata miten rahoittamamme julkinen laitos kehtaa esitellä lahopäistä toimintaansa näin ylpeän julkisesti: Tehdään halpatyövoimalla hiton halpa elokuva Afrikassa, jonka tekemisestä tehdään sitten suomalaisin voimin kahdeksan kertaa kalliimmalla dokumentti. Miksette puupäät teettäneet sitä dokumenttiakin siellä Afrikassa? Ei olis varmaan maksanut kahtasataakaan! Jos tämmöseen törttöilyyn riittää Ylellä rahaa niin budjetti puoliksi ja johtajat tuottavaan työhön, vaikkapa Kittilään poronnahan parkitsijaksi. Syntyisi vientituloja matkamuistomarkkinoilta paljon tehokkaammin kuin Marsalkka elokuvilla konsanaan.

Taito Mikkonen

Onhan valkoiset näytelleet mustia eikä siitä ole mitään haloota nostettu. Ehkäpä elokuva ei loukkaa Mannerheimia vaan joidenkin käsityksiä ties mistä. Onko tässä jokin käsitys siitäkin, että mustat olisivat vähempiarvoisia kuin arjalaiset? Nythän opetetaan että homous on ihan yhtä arvokasta kuin heteruus, jos niin, niin ei ole loukkaus tuoda esille sankarin enaakkoluulottomuutta vaihtoehtoiseen seksuaalisuuteen.

Jukka Collan

Älkäähän nyt "ampuko pianistia" ennen esitystä, pyydän! Kyllä meillä tulisi olla sen verran vahva itsetunto, ettemme moisesta älähdä. Eikä C.G.E. Mannerheim tällä kaapinpäältä putoa.

Ainoa asia mikä on kyseenalaista tässä projektissa on se, että se tehtiin halvalla.

Jukka Mikkola

Tällä Mannerheim-elokuvan trailerilla on loukattu törkeästi elossa olevia sotaveteraaneja ja 83 000 sankarivainajaa. Mannerheim oli heidän johtajansa molemmissa sodissa, jossa saavutettiin torjuntavoitot. Siihen liittyen on ehkä hyvä vähän katsoa mitä rikoslaki sanoo:

9 § (9.6.2000/531)

Kunnianloukkaus

Joka

1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka

2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,
on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.

10 § (9.6.2000/531)

Törkeä kunnianloukkaus

Jos 9 §:n 1 momentissa tarkoitetussa kunnianloukkauksessa

1) rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville taikka

2) aiheutetaan suurta tai pitkäaikaista kärsimystä taikka erityisen suurta tai tuntuvaa vahinkoa

ja kunnianloukkaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Elokuvan festivaaliesityksen jälkeen olemme vielä viisaampia tässä asiassa. Odotankin mielenkiinnolla maan arvojohtajan, tasavallan presidentti Sauli Niinistön kannanottoa tähän asiaan. Kysymys on hänen edesmenneen kollegansa kunniasta.

Uskoisin, että itänaapurissakin tullaan mielenkiinnolla seuraamaan tätä asiaa.

Tällä elokuvalla ja siihen liittyvällä trailerilla tullaan mittaamaan nykyisen presidenttimme arvojohtajuutta ja samalla myös johtajuutta.