Perjantai 19.7.2019

0,048 €/katsoja – Suomen Marsalkalle osui ”paha kilpailija”

Luotu: 
8.10.2012 11:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Ylen kohuttu Suomen Marsalkka -elokuva oli television ensi-illassaan viikonloppuna. Lauantain ensinäytös Teema-kanavalla keräsi Yleisradion mukaan noin 71 000 katsojaa.

Sunnuntaina elokuvan näytti TV1 kello 19 alkaen. Uusinnalla oli noin 152 000 katsojaa. Kun elokuvan katsominen on aloitettu Yle Areena -verkkopalvelussa noin 200 000 kertaa, on elokuva kerännyt kaikissa Ylen lähetyskanavissa yhteensä noin 420 000 katselukertaa.

–Luvuissa ei ole yllätyksiä. Kohun ja kiinnostuksen kärki on jo laantunut, Ylen TV1:n ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen kommentoi lukuja Uudelle Suomelle.

Jos katselukertoja verrataan elokuvan ilmoitettuun 20 000 euron budjettiin, tulee yhden katselukerran hinnaksi tässä vaiheessa noin 4,8 senttiä.

Vilhusen mukaan Teeman ensinäytöksen luvut ovat kanavan lauantai-iltojen keskitasoa. Sen sijaan TV1:n sunnuntainäytöksen lukema jäi pieneksi.

–Toki on parempiakin lukuja ollut,  mutta elokuvalla oli paha kilpailija, kun samaan aikaan tulee naapurilta Tanssii tähtien kanssa, Vilhunen sanoo.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin elokuvaprojektista kertovan dokumenttisarjan katsojaluvuista. Operaatio Mannerheim -sarjan ensimmäisi osia katsoi Teema-kanavalta noin 30 000 katsojaa. Dokumentin budjetti oli huomattavasti itse elokuvaa suurempi, noin 150 000 euroa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Juuri näin Hannu Mikael! Tämä kuvastanee hyvin ohjelmien tasoa meillä Suomessa. Eräällä kanavalla näytetään kun ihmiset muuttavat, matkustavat taksilla, ovat ostoksilla jossain marketissa. Kainen maailman kokkiohjelmia tulee yli 15 erilaista versiota. Lisäksi erä itsensä kiinteistökuningattareksi nimittänyt ihminen yrittää myydä asuantoja. Kyseinen henkilö tunnetaan paremmin täällä pääkaupunkiseudulla sosiaalietuuksein väärinkäytöstä muutama vuosi sitten.

Tapani Rouhiainen

Tunnin ohjelma maksaa 0,048 €/katsoja. Se tekee vuodessa 415 euroa (vuodessa 8660 tuntia). Uusi TV-vero on 140 euroa vuodessa. Tuo Musta Marsalkka on siis 3 kertainen kustannuksiltaan keskiverto-ohjelmaan verrattuna.

Mistä Yle ohjelmista tingitään (tuotantokustannuksista) jotta kallis Musta Marsalkka voidaan esittää pari kolme kertaa. Jotain muuta on pakkotehdä halvemmalla kuin 0,048 €/katsoja.

Veikko Mäkitalo

6-osainen kenialainen BB-pläjäys kirvoitti jo ensimmäisessä osassa makeat naurut: autokuski alkoi kehitellä palkitulle tuottajalle juonikuviota wtf. Toinen kliimaksi sen misun kohdalla, joka arvottiin 2. aputuottajaksi, Virosta oli vielä hankittu Veikkauksen jokeripokeripoks ilman klowninasua tosin, äänittäjältä puuttui puomi, kenkää perseelle. Kenia saa olla ylpeä Junglewoodista, eikä tähän sisälly mitään rasistista jälkimakua.
ps joku voisi yhdistellä Lyytisen sanomat ja ruudussa nähdyt seikat, liian paljon ristiriitaisuuksia.

Kersti Rajala

Elokuva ja siitä tehty dokumentti ansaitsevat kiitokset. Itse elokuva paljasti suomalaisten tylyyden ja tunneköyhyyden. Elokuva oli viehättävä ja liikuttava. Vähällä rahalla saatiin aikaiseksi jotakin, joka ainakin minua kosketti. Olin lukenut BioRaxin ensi-iltaa edeltäneenä päivänä elokuvan arvostelut. Olen tottelematon ihminen ja siksipä en tottele kriitikkoja. Elokuvaa katsoessani minun tuli sääli meitä tunneköyhiä redusoituja suomalaisia. Me osaamme olla sentimentaalisia, mutta aidoista tunteista meillä on puute.
Elokuvaan on turha suhtautua nirppanokkaisesti ja viisastelevasti. On julmaa lyödä ihmisiä, jotka selvästi tekivät elokuvaa sydämellään. Jokainen, joka katsoi tätä elokuvaa tuntematta mitään muuta kuin ivallisuutta ja ylimielisyyttä voi mennä itseensä.

Lyytiselle ja koko työryhmälle kiitokset ajatuksia herättäneestä dokumentista. Koko projekti oli erittäin kiinnostava. Lisää tällaisia yllätyksiä yleltä. Kotikadut ja muut ikuisuussarjat on jo nähty. Nyt saatiin hyvää halvalla.

Hannu Rautomäki

Mielenkiintoista sekin, miten elokuvan ympärillä pyörii tekosivistyneistöä ja suvaitsevaistoa, joka on löytävinään pelkästä huuhaasta ja hömpästä salattua viisautta ja neroutta, mitä kukaan muu ei löydä eikä näe. Sellaista ei voi nähdä, mitä ei ole.

Erkki Nieminen

Erilainen elokuva. Ilman ennakkokohua tuskin olisin huomannut tai katsonut sitä Teemalta. Nyt katsoin, loppuun asti. Minusta se on erilainen elokuva. Siinä suskunsa arvostama vanha afrikkalainen mies kertoo Mannerheimin tarin siten kuin sen muistaa, lapset kykenevät näkemään tarinan vain omaan kylänsä sisälle sijoitettuna, se on heidän maailmankuvansa. Myös Suomesta löytyy paljon tismalleen yhtä suppeita näkemyksiä maailmasta.

Veikko Vitikainen

Ylen elokuvatuontojohto on tänä päivänä täysin väärien henkilöiden vallassa. Todennäköisesti tämän alueen asioista päättää henkisesti täysin köyhä henkilö, sekä taiteellisesti että johtamistaitonsa avuttomuuden takia. Minulla on oikeus lausua mielipiteeni tässä asiassa, koska TV-lupavaroja käyttää täysin kykenemäättömät henkisesti sairaat ihmiset. Ylen organisaatiossa olisi ehdottomasti suoritettava täydellinen puhdistus, ettei tuon tasoisen sonnan tuottaminen lupamaksajien rahoilla enää olisi mahdollista. Ja nuo 200000 euroa olisi maksatettava Ylen palvelluksessa olevalla henkilöllä, joka tuon paskan tuottamiseen on antanut luvan.

Veli Miinala

Kyllä te nyt haukutte väärää kanavaa jos yleä haukutte sillä se on ainut kanava
jota normaali ihminen voi katsoa muut joutaisi lopettaa .Yle maksu saisi olla isompi
jotta voisivat palkata lisää tekijöitä aina niin kiinnostavien ohjelmien tekoon.

Petri Sakkinen

Olen pettynyt. En tosin elokuvaan, vaan äärioikeistomme profeettaan Mannerheimiin, jonka kuvaaminen on Usarin kommentaattoreiden mielestä valtiopetos, josta pitää rangaista kivittämällä kuoliaaksi.

Edes lempeät ja ymmärtäväiset kenialaiset eivät tässä hienossa pikku elokuvassa löytäneet mitään inhimillistä piirrettä lahtarikenraalista.

Lempeänä ja ymmärtäväisenä suomalaisena olen koko pienen ikäni kuvitellut, että Mannerheim olisi jotain muutakin kuin säälimätön ”sotilas”; että siviilien murhauttaminen olisi ollut hänelle valitettava välttämättömyys, mutta nyt näyttää siltä, että hän oli Idi Aminin edeltäjä.

Tosin Idi Amin taisi osata kansan kieltä eikä ollut solidaarinen vieraan valtion hallitsijalle, joten pinnat hänellle!

Keijo Lindgren

Näin dokumentin elokuvan synnystä ei itse elokuvaa ja se herätti ajatuksen miten paljon nähtiin vaivaa autenttisiin vaatteisiin.
Vanha totuus tuli mieleen - vaatteet tekevät miehen.
Väliäkö sillä kuka on sisällä kun sanomasta on kysymys.

Jukka Mikkola

Yle:n projektin tarkoituksena on aiheuttaa epäsopua kansalaisten keskuuteen yhteiskunnassa. Se on vaarallista näinä kriisiaikoina. Etelä-Euroopassa rupeaa ”kiehumaan” lähikuukausien aikana.

On törkeää, että tällaista tehdään ”taiteen” nimissä veronmaksajien rahoilla. Yle on yksityistettävä. Sitä kautta saadaan tarpeellinen suursiivous aikaan talossa. Myynnistä saadut tulot voitaisiin käyttää valtion velkojen maksuun.

Suomi ei tarvitse ”valtiota” valtiossa. Suomen kansa on väkiluvultaan liian pieni tämän lystin maksamiseen. Yle on vuosikymmenien aikana paisunut paisumistaan mammutiksi. Mikäli sitä ei voitaisi myydä kokonaisena, niin sen voisi pilkkoa sopiviin osiin myyntiä varten. Pallo on Eduskunnalla.

Carl-Christer Nikander

No olihan se 5 sentin arvoinen. Mutta suomalaiselle yleisölle se ei kyllä ollut millään tavalla arvokas. Satu kerrottu vieraasta sotilaasta afrikan lapsille. Jos me kerromme omille lapsillemme vaikkapa Nelson Mandelasta niinkun hän olisi suomalainen suomessa niin sillä filmillä ei kyllä ole mitään arvoa afrikassa.

Marko Grönroos

Elokuva ei ehkä ollut sitä mitä miljoonilla euroilla saisi aikaiseksi, mutta uskomattoman onnistunut kustannuksiin ja tuotantoprosessiin nähden, sehän sen pointti oli. Tarkoituksenahan oli katsoa millainen leffa Keniassa osataan tehdä tuhannesosalla suomalaisen Mannerheim-elokuvan hinnasta, ja se dokumenttisarja oli tässä oikeasti se päätuotanto, itse elokuva oli vain sivuosassa. Ja lopputulos ei ollut aivan huono, ohjaus, kuvaus, näyttelijätyö ja musiikki olivat todella hyviä. Kehyskertomuksen afrikkalaislasten käsitysten kautta peilattu anakronistinen poikkikulttuurinen kerronta epäilemättä oli monille vaikea ja odotusten vastainen. Mutta harvalla tuon budjetin elokuvalla on ollut noin valtavaa katsojamäärää Suomessa.

Paljonko oli katsojia Åke Lindmanin Tali-Ihantala-elokuvalla, joka maksoi 3,2 miljoonaa? Siinä ei ollut edes mitään juonta tai pääosanäyttelijöitä vaan oli vain sekava aselajiesittely. Toki varmasti historiallisesti autenttinen!

Ja mikä olisi ollut vaihtoehto tälle? Renny Harlinin 13 miljoonan elokuva, jossa varmasti olisi paljon räjähtävää toimintaa?

Johan Von

Puhutaanko täällä jostatin miehestä jonka suku tuli Saksasta ruotsin kayutta suomeen joka syntyi suomessa lähti Venäjälle pääsi sukunsa voimin opiskelemaan sotilaaksi. Sitten keisarin hevosten ostajaksi keski eurooppaan. Sieltä sitten keinotteli itsensä Keisari Nikolain henkivartiokaartiin. Kun keisari oli kumottu niin suomessa venäjän keisaria palvovien henkilöisen tahdosta kutsuttiin suomen valtionhoitajaksi, Syystä, että suomessakin pelättiin että torpparit ja talopojat alkavat jotain itselleen vaatia. Suomi oli siinä välissä saanut itsenäisyyden , M. osallistui saksalaisten ( joita taas nämä kuninkaskunnan pelastajat olivat kutsuneet tänne avukseen sotimaan omia kansalaisiaan vastaan) voitonmarssiin. Ei kuitenkaan sopeutunut muiden suomen hallituksen ministerien kanssa yhteen. Ja rupesi maanviljelijäksi. Kunnes taas ennen talvisotaa kutsuttii apuun ja nimitettiin armeijan ylipääliköksi. Hävisi pari sotaa suomen armeijan kansa Joiden välissä hänet ylennettiin suomen marsalkaksi, Sitten muutti Seitsiin jossa kuoli. Hyvä sotilas hän oli ihmisten mukaa vaikka lienee tapattanut enemän suomalaisia kuin ruotsin kunikaat yhteensä. No jälkeenpäin Känet sittten ylennettiin arvoon korkeaan. Patsaskin tehtiin Heikin-kadulle joka tietekin ristittiin Mannerheimin tieksi. Ai niin toimi hän myös par1 vuotta Aasiassa Tsaari Nikolain tiedustelijana. Ja myöhemmin hänet nimitettiin kuolemansa jälkeen suurimmaksi suomalaiseksi 2004. Katsoin elokuvan samanverran se Mannerheimista tiesi kuin kuka tahansa kadulla kulkija. Vaimonsa jätti het alkuunsa kun oli rahahuolensa täyttänyt. Lapsiakin oli tytär ja poika. Pika kuoli syntymänsä jälkeen Vaimo ja tytär eivät koskaan asuneet suomessa.