Torstai 20.6.2019

Suomalainen perusti uuden taidesuunnan – Päätyössä Talvivaaran Pekka Perä kaulaansa myöden kipsisakka-altaassa

Luotu: 
10.2.2013 11:09
  • Kuva: Ari Alsio
    Kuva
    Talvivaara Satiiri vinoneliöön. Ari Alsion maalaama öljyvärityö pellavakankaalle. Alsistisen maalauksen aihe syntyi Uuden Suomen Vapaavuoron yhteisön ideasta.
|

Uuden Suomen aktiivinen bloggari Ari Alsio sai marraskuussa innoituksen uuteen taideprojektiin. Joensuulainen Alsio kysyi Vapaavuoron  blogissaan aihetta maalaukseen. Tekniikka oli miehen kehittelemä vinoneliö.

- 1960-luvulla levisi vitsinä idea vinosta taulusta, kun ne eivät tahtoneet pysyä seinällä suorassa, Alsio kertoo Uudelle Suomelle.

Vanha vitsi muuttui ilmaisuksi, kun Alsio ryhtyi kehittämään tekniikkaa toden teolla. Esikuvia ei varsinaisesti ole, sillä vinoon maalattuja teoksia löytyy taidehistoriasta yllättävän vähän.

Alsio joutui nimeämään vinotekniikan ”alsismiksi” itsensä mukaan. Toive on, että tekniikka leviäisi kokeilujen myötä laajemmalle maalauspiireihin. Toistaiseksi alsistisia maalauksia on luotu tietoisesti neljä kappaletta.

Alsismin päätyönä toimii tällä hetkellä oheisessa kuvassa näkyvä Talvivaara Satiiri vinoneliöön. Aiheen tähän teokseen Ari Alsio hankki Vapaavuoron yhteisöltä. Vapaavuorolaiset saivat päättää Alsion työn aiheen ja maalaukseen päätyi julkisuudessa ollut Talvivaara.

Pellavakankaalle maalattu öljyvärityö kuvaa Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän kaulaansa myöden kipsisakka-altaassa. Talvivaara-satiiri kertoo kaivoksen aiheuttamista ympäristöongelmista ja yhtiön tarinaan oleellisesti liittyvästä menneisyydestä.

Pekka Perä osti aikoinaan nikkelikaivoksena aloittaneen Talvivaaran oikeudet ja prosessin nimellishintaan yhdellä eurolla. Tätä kauppaa kuvastaa maalauksen yhden markan kolikko.

Talvivaara-satiirin kankaan pinta-ala on 75 senttiä kertaa 60 senttiä. Kaikkineensa teos vie kuitenkin seinäpinta-alaa noin neliön.

- Alsistiset teokset antavat mahdollisuuden hallita pienillä pinta-aloilla suurempaa alaa seinällä, Alsio kertoo.

Tekniikan tavoite ei ole kumota maalaustaiteen perussääntöjä kuten kultaista leikkausta, vaan luoda uusi tapa käyttää pinta-alaa.

- Kolmiulotteisuuden vaikutelma välittyy vinoneliöstä tehokkaammin. Maalaus purkautuu ulos kehyksistä, Alsio selittää.

Talvivaara-satiirissa vaikutelmaa lisää kehysten väritys.

Tutustu Ari Alsion taidesuuntaukseen hänen Vapaavuoron blogissaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Alsio

Kiitos kysymästä Tuula, toivon tietysti mahdollisimman monen olevan huolissaan Talvivaaran kehittymisestä. Tässä satiirissa en halua synkistellä, vaan herättää lohdullista toivoa paremmasta. Tauluun on ympääntynyt lukuisia pieniä vinkkejä luonnon ja teollisuuden ehdoista. Esimerksi saari, joka on kainuulaisten leipä, jonka he menettävät jos kaivos näivettyy.

Merja Lieppinen

Olen kehittänyt uuden taidemaalaussuuntauksen Minna Pietarinsen kanssa; Luminate painting,. Siinä tavoitteena on maalata eheyttäviä maalauksia. Pyrkimuksenä on maalata maalaus, missä on enemmän valoa kuin pimeyttä, enempi lämmin kuin kylmä, enempi auki kuin kiinni. Aiheet ovat mielihyvää tuottavia. Tavoitteena on antaa katsojalle eheyttävä ja hyvänolon tunnetta lisäävä kokemus. Toki se ei ole aina kaikille samanlainen. Tervetuloa tutustumaan.

Seppo Lavikainen

Onneksi olkoon Ari. teos on oikeasti hyvin onnistunut ja kuvaa sinun ajatusmaailmaasi loistavasti. Odotin jotain tämän suuntaista, mutta värimaailma on, etten sanoisi jotenkin liiankin puhdas. Kirkas sininen vesi, valkoiset joutsenet, puhdas taivas,... luovat kuvan jossa Talvivaara olisi toteuttanut kaiken sovitun mukaisesti. Näinhän ei valitettavasti toistaiseksi ole.

Vinoneliö on onnistunut erinomaisesti. Maalaus kehyksineen suorastaan pyytää tulemaan mukaansa myötävirtaan. Kehysten leikkaus vedenpinnalta korostaa hienosti Alsismiläistä taidesuuntaa vinoonasettelusta ja maalaamisesta.

Ei kyllä voi tämän enempää moittia, joten kaikki muu olkoon kehumista! 500€ oli muistaakseni lähtöhinta, joten se on nyt tarjottu!

Ari Alsio

Tarjous otettu vastaan, ensimmäinen!

Kuva ei anna oikeaa värimaailmaa, vaikka onkin komea. Talvivaaraa en näe synkkänä ja siksi näin.

Joutsenet kuvaavatkin vielä vahingoittumatonta luontoa ja jos tarkasti katsot, niin joutsenen ja juomalasin välissä on törmäyspinta, josta sakka-allas valuu ylitse puhtaaseen luontoon. Itse sakka-allashan on paskanvärinen läntti (Pekka Perän paita)joka kuvastaa kaivosalueen karttaa, mutta kaivosaluetta neunustaa joka puolella puhdea sininen vesi, vaikkakin ohut alaosassaan.

Eetvartti Ylähumppila

Se on hyvä että on kaikenlaista. Kokeilin kerran myös savea. Vääsin siitä sellaisen naisvartalon joka oli puoliksi uponneena vanhaan leikkuulautaan. Siitä tuli itseasiassa niin hieno että vähän pännii että se katosi jonnekin. Myös epoximassasta (epoxia ja kvartsihiekkaa) vääntelin jos jonkinlaista kummaa. Se on melkein marmorin näköistä kun kiillottaa ja lakkaa kunnolla.