Maanantai 20.5.2019

Helena Wariksen Uniin piirretty polku

La, 05/16/2009 - 08:07 -- admin
  • Kuva: Otava
    Kuva

Helena Wariksen esikoisromaani vie lukijansa muinaissuomalaiseen tarumaailmaan.

Uniin piirretty polku on tyypillistä vaellusfantasiaa: Päähenkilöt ovat sisaruksia, jotka ovat joutuneet lapsina erilleen. Aikuisiksi kasvaneina he pyrkivät toistensa luokse ja takaisin kotiin. Samalla näillä vanhojen mahtien lapsilla on täytettävänään tärkeä tehtävä.

Tapahtumat seuraavat toisiaan hengästyttävällä vauhdilla. Waris on luonut eheän fantasiamaailman, joskaan maailman kuvaus ei tässä teoksessa ole yhtä pikkutarkkaa kuin fantasiakirjallisuudessa usein.

Henkilöhahmot päähenkilöistä noitiin ja ukkosmiehiin ovat enemmänkin myyttisiä sankareita kuin perinteisen fantasian henkilöhahmot, jotka edustavat hyvää tai pahaa.

Pahan ja hyvän kamppailun sijasta Uniin piirretty polku kuvaa rakkauden voimaa. ”On velvollisuuksia, on perinteiden asettamia sääntöjä, on vanhojen mahtien ennustuksia. Ja sitten on eräs voima, nimeltään rakkaus, joka kumoaa kaikki edellä mainitut”, toteaa noita Akmela.

Waris ei säästele rakkauden annostelussa. Lukija saa vaeltelun lomassa tyydytettyä ankarankin romantiikannälän, ja paljastettakoon, että kirjan henkilöistä vain muutama jää vaille omaa romantiikka-annostaan.

Kiinnostavinta Uniin piirretyssä polussa on muinaissuomalainen metsämiljöö, johon kirjan tapahtumat on sijoitettu. Waris kuvaa ansiokkaasti maisemaa ja ottaa kerrontaansa aineksia kansanperinteestä. Sääli vain, että suomalaisen tarumaailman hienouksia on säästelty miljöön kuvauksessa aivan turhaan. Kalevalasta on Uniin piirretyn polun sivuille päässyt muun muassa hiidenhirvi ja kokkolintu, mutta paljon jää käyttämättä. Metsän humina olisi voinut kuulua tapahtumien läpi vielä selvemmin!

Uniin piirretty polku on mukaansa tempaava ja viihdyttävä lukukokemus, vaikka joissain kohdissa onkin laitettu mutkat suoriksi. Tarina kotiin matkaavista sisaruksista on hengästyttävästä temposta ja siirappisesta teemastaan huolimatta kaunis.

Kirjailija: 
Helena Waris
Kustantaja: 
Otava 2009, 461 s.
Henkilöt: 
Muut asiasanat: