Tiistai 18.6.2019

Muumit suosiossa nyt Amerikassa

Luotu: 
20.5.2009 19:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kuva Matti Rinteen kirjoittamasta Yksitoista Tapiovaaraa -kirjasta.

Tove Janssonin rakastetut Muumi-hahmot on tunnettu Euroopassa ja Aasiassa jo pitkään – mutta nyt peikot ovat rantautuneet myös Pohjois-Amerikkaan.

Tuore Suomen Kuvalehti kertoo, että neljännen Muumi-sarjakuva-albumin mukana myytyjen albumien kokonaismäärä nousee 150 000:een. Kyse ei ole maailman- tai Amerikanvalloituksesta, mutta suomalaiseksi sarjakuvaksi Muumi on tavattoman menestynyt.

Kuvalehden mukaan Muumeja englanniksi kustantava kanadalainen Drawn  & Quarterly on saanut Muumeista ykköstuotteensa. Pohjois-Amerikassa myydään nimenomaan sanomalehtistripeiksi alun perin piirrettyjä sarjakuvia, jotka Tove Jansson piirsi 1953-59. Hänen veljensä Lars Jansson jatkoi sarjakuvien piirtämistä 1970-luvulle. Myös Lars Janssonin Muumi-sarjakuvat ovat Drawn & Quarterlyn tulevalla julkaisulistalla.

Yhtiöllä on myös julkaisuoikeudet ”Kuinkas sitten kävikään?” ja ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?” –kirjoihin.

Muumi-romaanit ovat olleet saatavilla Pohjois-Amerikassa jo pidempään, mutta koko paketista otetaan ensi vuonna uudet painokset. Arvovaltainen Publishers Weekly –lehti veikkaa Muumeista ”uutta Nalle Puhia.” Janssonia USA:ssa kustantavan NYRB Booksin edustaja Sara Kramer sanoo Suomen Kuvalehdessä, että yhtiö aikoo lähivuosina julkaista kaikki Tove Janssonin romaanit.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Kaupinmäki

Varmaan toimittaja on halunnut välttää muotisanaa "myötä", joka joissain tilanteissa suositellaan korvattavaksi sanalla "mukana". Tässä tapauksessa on tosin ajauduttu ojasta allikkoon, kun jo lähtökohtaisestikin vähän epämääräinen ilmaus on muuntunut suorastaan hämmentäväksi.

Tarkoitus lienee ollut sanoa, että kun neljännen albumin painos on myyty loppuun, albumeita on kaikkiaan myyty 150 000. Ja ilmeisesti tässä puhutaan nimenomaan Pohjois-Amerikassa julkaistuista ja myydyistä albumeista.

nNick

Tapaan toisinaan kv ympyröissä nuoria naikkosia siinä 20v kieppeilla, saksa, ruotsi, kenia mm. Ovat usein taiteellisesti suuntautuneita ja kun kuulevat minun tulevan Suomesta niin Muumi nousee esiin jostain. Se on minulle uutta. Siis se kuinka läpi joku Muumi sarjakuva on lyönyt maailmalla tietyssä ikäryhmässä. Näille 20-30 vuotiaille on luettu muumeja lapsina ja he pitävät niiden sisällöllisistä viesteistä edelleen aikuisina.

Tove Janson on ilmeisesti onnistunut tietäen tai tahtomattaan sisällyttämään jotain elämään suurempaa kuvien väliin, en tiedä koska en ole ainuttakaan alkuperäis muumia lukenut. Tiedän kyllä grafiikan esteettisen tyylin ja se on upea, sekä Janssonin että Pietilän kummankin kynänjälki.

Ovatko Jansson & Pietilä Suomen Hergé?
En tiedä mutta toisinaan tuntuu siltä.

http://inter9.tampere.fi/muumilaakso/index.php?option=com_content&task=v...