Sunnuntai 26.5.2019

Vironvenäläiset politiikan pelinappuloina

Luotu: 
23.5.2009 12:40
  • Kuva: Creative Commons/ LHOON
    Kuva
    Narvassa puhutaan vain venäjää, viroksi on toivotonta saada vastausta, myös kaupungin virastoissa.
  • Kuva: Iivi Anna Masso
    Kuva
    Ukrainassa kysytään, mitä kampanjaa meillä tehtiin, että ihmiset tukevat Natoa. Vastaamme, että emme me, vaan Josif Stalin teki sen kampanjan puolestamme.

Faktakulma

Uuden Suomen Vähemmistöt Virossa -juttusarja. Vähemmistöjen tilanne Virossa on ollut viime aikoina esillä suomalaisessa keskustelussa. Viron tilanteesta on syntynyt yksipuolinen kuva, kun julkisuudessa vastakkain ovat olleet “virolaiset” ja “venäläiset”.

Politiikantutkija Iivi Anna Masso keskusteli Virossa kolmen kolmen erilaisen vähemmistön edustajan kanssa, vähemmistöjen tilasta, etnisistä suhteista ja syrjintäpuheista.

Masson keskustelukumppanit professori ja toimittaja David Vseviov, professori Evhen Tsybulenko ja Jevgeni Kristafovich ovat kaikki merkittäviä julkisuuden henkilöitä Virossa. Haastatellut suhtautuvat Viroon ja sen vähemmistöpolitiikkaan kukin tavallaan, mutta kukaan ei allekirjoita mustavalkoista yleistä näkemystä.

Tämänkertainen haastateltava on Demokratia-aktivisti Jevgeni Kristafovich. Hän on oikeustieteen opiskelija ja Virossa syntynyt venäläinen.

Kristafovich johtaa Avoin Tasavalta-kansalaisjärjestöä, jonka tavoitteena on demokraattisten arvojen edistäminen ja venäjänkielisen nuorison integraatio Viron yhteiskuntaan. Järjestöllä on Virossa noin 1400 jäsentä. Sen tärkeimmät toimintakeskukset ovat Tallinnan seudulla sekä maan koillisosissa, jossa venäjänkielisen väestön osuus on suuri.

Järjestö kasvoi ulos venäjänkielisten koululaisten järjestöstä, joka perustettiin 1999 edistämään kouludemokratiaa. Järjestöllä on edelleen tiiviit yhteydet kouluihin ja oppilaisiin. Noin puolet järjestön jäsenistä on koululaisia. Kansalaisyhteiskunnasta, Euroopasta ja naapurustopolitiikasta kiinnostuneet pysyvät jäseninä myös koulun jälkeen. Kristafovichin mukaan Venäjä ei ole kovin innostunut järjestön integraatiotyöstä, vaikka se valittaa etnisten suhteiden olevan Virossa huonoja.

Haastattelusarjan ensimmäinen osa Viron Taideakatemian taidehistorian professorin ja toimittaja David Vsevioviovin kanssa julkaistiin 1.5. Toinen osa professori Evhen Tsybulenkon julkaistiin 9. päivä toukokuuta.

Venäjällä on vahva ote Virossa käytävästä vähemmistökeskustelusta. Venäjä vahtii virolaisaktivistin mukaan tarkasti sitä, mitä uutisia julkaistaan rajan toisella puolella näkyvissä tv-ohjelmissa.

–Narvassa ihmiset katsovat Venäjän televisiota, samaa kuin ihmiset näkevät Pietarissa. Lähetys on erilainen kuin se versio, joka on sovellettu balttikatsojalle. Narvassa ei edes näe paikallisia uutisia. Viron televisio ei näy Narvassa tavallisilla antenneilla, sanoo Avoin Tasavalta-kansalaisjärjestön johtaja Jevgeni Kristafovich.

Äidinkielenään venäjää puhuvan Kristafovichin mukaan mediapolitiikka vahvistaa stereotypioita rajan molemmin puolin. Kaikki venäläisnuoret eivät suinkaan ole nashi-nuoria.

Kristafovitshin mukaan Viron keskustapuolue esittää itseään venäjänkielisen väestön ainoana ystävänä.

Puolueella on sopimus Venäjän kanssa.

Venäjä on kiinnostunut venäjänkielisten vähemmistöjen käyttämisestä vaikuttaakseen paikalliseen politiikkaan. Virossa hyvin rahoitetut foorumit toistavat, että Virossa pitää ottaa huomioon venäläisen vähemmistön edut, varsinkin ulkopolitiikassa.

–Moskova ilmeisesti haluaa, että Viro omaksuisi Suomen ulkopolitiikan mallin, Kristafovitsh toteaa. Kristafovich ei ole kovin kiinnostunut itsensä määrittelemisestä etnisesti. Hänen äidinkielensä on venäjä, ja hän pitää itseään venäläisenä – siis kulttuurisesti.

Politiikantutkija Iivi Anna Masso haastatteli Jevgeni Kristafovichia Uuden Suomen Viron vähemmistöt -juttusarjaa varten.

ivi Anna Masso: Jevgeni Kristafovich, oletko venäläinen, vironvenäläinen vai virolainen?

Jevgeni Kristafovich: Ulkomailla olen virolainen. Ja Virossakin olen ensisijaisesti Viron kansalainen. Venäjän kulttuuri on hyvin tärkeä minulle. Edustan mielelläni vähemmistöäni ja kulttuuriani täällä Virossa. Valitettavasti kiinnostukseni nauttia venäläisestä kulttuurista on suurempi kuin mahdollisuuteni. Jos haluan nähdä Bolshoi-teatteria, joudun menemään Pariisiin katsomaan sitä – se on kallista, ja lippuja on vaikea saada. Venäjän taidenäyttelyjä täytyy mennä katsomaan Lontooseen.

IAM: Mikset menisi Venäjälle nauttimaan venäläisestä kulttuurista?

JK: Minulla on maahantulokielto Venäjälle. Syytä ei kerrota, mutta aavistan sen. Olen saanut paljon vihjeitä: “jos jatkat toimintaasi, eli Venäjän vallanpitäjien arvostelua mediassa, sinua estetään tulemasta tänne”. Minut lähetettiin pois Venäjältä vuonna 2004, vaikka minulla oli viisumi. Se oli yksityinen matka. Olin menossa teatteriin Pietariin. Olen heikkona venäläiseen teatteriin ja oopperaan. Minut pysäytettiin rajalla ja passitettiin takaisin Viroon. Ennen matkaani, 27. tammikuuta 2004, Holokaustin muistopäivänä, meillä oli tapahtuma, joka ärsytti Venäjän lähetystöä. Pidimme historia-konferenssin nuorille ihmisyydenvastaisista rikoksista lähimenneisyydessä. Konferenssiin osallistui edustajia Max Jakobsonin johtamasta komissiosta. Mediaa oli paikalla paljon, koska pääesiintyjänämme oli presidentti Lennart Meri. Yleisön joukossa oli yhtä paljon virolaisia kuin venäläisiäkin. Iltauutisissa sekä venäläiset että virolaiset nuoret kertoivat, ettei natsimiehitystä ja neuvostomiehitystä voi käsitellä eri tavalla, koska ne olivat kummatkin yhtä tuhoisia virolaisille. Silti venäjänkielinen media kertoi asiasta omituisin otsikoin: “Vanha fasisti Lennart Meri Hitler-jugendinsa kanssa tekee Jevgeni Kristafovichin johdolla propagandaa”. Tämän kampanjan takana olivat Venäjän lähetystön niin kutsutut kontaktijärjestöt. Kaksi viikkoa myöhemmin minut lähetettiin pois Venäjältä. Se oli heidän vastauksensa. Saman vuoden kesällä sain kutsun Venäjälle Euroopan naapuruuspolitiikan konferenssiin. En saanut viisumia, vaikka minulla oli ulkoministerin allekirjoittama kutsu. Venäjällä vasen käsi ei tiedä, mitä oikea käsi tekee. Meillä oli vaikeuksia viisumien kanssa jo vuonna 2002, jolloin kävin UNESCO:n konferenssissa Novgorodissa.

IAM: Eli vaikeuksia on ollut jo vuosia ennen Pronssisoturin siirtoa?

JK: Kyllä. Meillä on aina ollut vaikeuksia Venäjän lähetystön kanssa.

IAM: Mitä järjestönne oikeastaan tekee?

JK: Kansainvälisesti olemme mukana EU:n naapuruuspolitiikassa: Meillä on vahvat yhteydet Ukrainaan, Valko-Venäjällä ja Moldovaan. Tunnemme toisemme ja ymmärrämme heidän ongelmiaan. Virolaisissa medioissa taistelemme stereotypiaa vastaan, että kaikki venäläisnuoret ovat kuin “nashi”. Meillä on hyvät yhteydet myös Venäjän nuoriin. Monia kiinnostaa Eurooppa ja demokraattiset arvot, mutta Venäjän viranomaiset eivät pidä näistä yhteyksistä. Emme ole kovin tervetulleita sinne – meillä on hyvät suhteet paikallisiin kansalaisjärjestöihin, mutta ei paikallisiin viranomaisiin.

IAM: Miksi Venäjän viranomaiset eivät pidä järjestöstänne?

JK: Työskentelemme venäjänkielisen nuorison kanssa. Järjestömme on liian Viro-ystävällinen. Joudun tarkkailemaan Venäjän mediaa koko ajan, vaikken erityisesti nauti siitä. Venäläinen media kirjoittaa meistä paljon, mutta harvoin mitään hyvää. Osa Viron venäjänkielistä lehdistöä on kytketty Venäjän suurlähetystöön. “Molodjozh Estonii” on suoraan lähetystön alainen. Sitten on keskustapuolueen lehti, joka kirjoittaa päivittäin uutisia ennustaen maailman loppua ja syyttäen Viron hallitusta siitä. Kerran he julkaisivat pääministeri Andrus Ansipin ja kansanedustaja Mart Laarin kuvat SS-univormussa. Se aiheutti skandaalin ja sitä tutkittiin vihanlietsontana. Mutta Viron sananvapauslait ovat hyvin vapaamieliset, syytteeseen joutuu vain suoran väkivallan yllyttämisestä. Pääministerin kutsuminen natsiksi ei ole Virossa rikollista. En luota paikalliseen vironvenäläiseen lehdistöön kovin paljon, esimerkiksi venäjänkielinen Postimees on hyvin erilainen vironkielisestä Postimiehestä. Ja silti ne kaikki ovat varsinaista venäläismediaa parempia.

IAM: Miksi Venäjä ja sitä lähellä olevat tahot eivät arvosta työtänne vähemmistöjen sopeuttamisen puolesta?

JK: He eivät halua venäläisen nuorison tulevan liian vironmieliseksi. Meidän pitää tehdä vielä paljon työtä nuorison kanssa, edistää demokraattista kansalaisuutta ja kansalaisyhteiskuntaa. Esimerkiksi Narvassa Koillis-Virossa on 11 venäläistä koulua, muttei yhtään historian opettajaa, joka olisi saanut koulutuksensa Virossa. Virolaiset opettajat eivät halua lähteä Narvaan. Narvassa puhutaan vain venäjää, viroksi on toivotonta saada vastausta, myös kaupungin virastoissa. Palvelualalla on jotain edistystä, siellä jopa halutaan puhua viroa – varsinkin nuoremmat ihmiset, jotka ovat saaneet koulutuksensa itsenäisyytemme palauttamisen jälkeen. Narvassa oli kampanja huhtikuun 2007 mellakoiden jälkeen, palvelutyöntekijöillä oli rintamerkit “puhun myös viroa”. Heitä vastaan hyökättiin ja heitä kutsuttiin fasisteiksi. Se on siellä tavallista. Narvassa ihmiset katsovat Venäjän Televisiota, samaa kuin Pietarissa. Lähetys erilainen kuin se versio, joka on sovellettu Baltian katsojalle. He eivät edes näe paikallisia uutisia. Viron televisiota ei näe Narvassa tavallisilla antenneilla. Viron uutislähetyksen Aktuaalne Kaamera venäjänkielistä ohjelmaa katsoo vain noin tuhat ihmistä. Venäjäinen Pervoi Baltiiski Kanal on koko Virossa suositumpi kuin Viron TV1. Venäjän mielestä sekin kanava on liian ystävällinen Viroa kohtaan. En ole huomannut, että se olisi kovin ystävällinen!

IAM: Jos tilanne on näin vaikea, kuvittelisin median ja instituutioiden nimenomaan suosivan integraatiota. Haluaako joku sen epäonnistuvan?

JK: Jos etnisestä konfliktista on mahdollista saada lyhyen tähtäimen poliittista hyötyä, miksei sitä käytettäisi? Keskustapuolue esittää itseään venäjänkielisen väestön ainoana ystävänä. Puolueella on sopimus Venäjän kanssa. Venäjä on kiinnostunut venäjänkielisten vähemmistöjen käyttämisestä vaikuttaakseen paikalliseen politiikkaan. Hyvin rahoitetut foorumit toistavat, että meidän pitää ottaa huomioon venäläisen vähemmistön edut, varsinkin ulkopolitiikassa. Moskova ilmeisesti haluaa, että Viro omaksuisi Suomen ulkopolitiikan mallin. Viron ja Latvian tilanne on hyvin erilainen. Latviassa politiikassa voidaan suoraan ihailla stalinistista terroria ja sanoa, ettei Latvian etu kiinnosta meitä. Virossa sitä on vaikea kuvitella. Latviassa stalinisteilla on jopa edustaja europarlamentissa. Mutta eivät stalinistitkaan ole kaikkivoipia. He yrittivät lavastaa Viron 2007 mellakoitsijat “meidän aikamme keskitysleirien” uhreiksi ja löysivät “uhrin” – Juri Zhuravljovin. Hänet oli aiemmin rikoksesta tuomittu, ja hän oli rikkonut ikkunoita ja varastanut tavaraa huhtikuun mellakoiden aikana. Hän vietiin Brysseliin Viron poliisin “uhrina”, mutta sitten Viron edustajat esittivät aineiston, jossa oli todellista tietoa hänestä. Hänen rikoksensa oli kuvattu, ja niillä oli satoja silminnäkijöitä, hän jäi kiinni puolitäyden olutkorin kanssa, jota hän kantoi ulos Westmanin supermarketista. Nyt he tarvitsevat uutta “Viron uhria”, ja myös provokaattoreita, joiden tehtävänä on näyttää, että “edistyksellinen” kansainvälinen yhteisö on Viroa ja Latviaa vastaan.

IAM: Mitä sanoisit länsimaalaisille, jotka uskovat tähän propagandaan?

JK: Tietoa on hyvin vaikeaa suodattaa. Vaikea on osoittaa, mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei. Meillekin se on vaikea, mitä sitten toisella puolella maailmaa? Suosittelen, että kaikkea Venäjältä tulevaa tietoa katsottaisiin hyvin kriittisesti. Venäjällä ei ole juurikaan vapaata lehdistöä. Venäjän uutisagentuurit eivät ole BBC:tä, siellä istuu politrukki ja vahtii, mitä uutisia päästetään näkyviin. Mikä tulee syrjintäväitteisiin Virossa, kaikki se tieto tulee Venäjältä.

IAM: Tukeeko teidän järjestönne Viron yhden virallisen kielen politiikkaa?

JK: Kyllä. Jotkut sanovat meitä sen takia hulluksi äärijärjestöksi. Tuemme osittaista vironkielistä opetusta venäläisissä kouluissa. Vastustamme etnisten ryhmien erottelua, sehän juuri aiheuttaa syrjintää. Meidän ei tulisi luoda keinotekoisia gettoja. Venäläinen koulu on nyt tärkein gettojen aiheuttaja. Venäläisten koulujen lopettajat eivät puhu viroa, heiltä vaaditaan vain hyvin minimaalista perustason tietoa. Keskitasokin, jota vaaditaan lukiossa, on naurettava. Vaadimme, että koulujen lopettajat osaisivat viroa korkealla tasolla.

IAM: Onko vika poliittisissa päätöksissä, vai eikö opettajia löydy?

JK: Opettajia on vaikea löytää. Jotkut protestoivat jopa perustason kielivaatimuksia vastaan. Olen onnellinen, että säästötalkoomme ei koskenut koulutusreformiin, se oli todella valtiomiesmäinen päätös. Emme voi jättää venäjänkielistä väestöä ja heidän arvojaan loputtomin huomioimatta, suurin osa heistä on kansalaisiamme. Ne, joilla ei ole kansalaisuutta, ovat enimmäkseen eläkeläisiä. Keskustapuolue suosii erottelua, siksi meillä oli heidän opetusministerinsä kanssa paljon kiistaa. Meitä kiinnostaa kovasti venäjänkielisten koulujen kielireformi, hän vastusti sitä. Me halusimme vähemmistöosaston opetusministeriöön. Se luotiin, mutta sinne palkattiin epäpätevät työntekijät. Nyt, kun meillä on uusi opetusministeri, tilanne on parempi. Keskustapuolue ei tukenut meitä, ei myöskään rahallisesti, he vain keksivät oikeutuksia estää työtämme.

IAM: Siis samat ihmiset, jotka eniten valittavat syrjinnästä, ovat vähiten kiinnostuneita integraation toimivuudesta käytännössä?

JK: Heitä ei todellakaan kiinnosta integraatio. En tiedä, miten hyvin sopeutuneet ihmiset näkevät tätä. He puhuvat viroa, tietävät maasta perusasiat, me emme vaadi, että he äänestävät jotain tiettyä puoluetta, heillä on erilaisia näkemyksiä.

IAM: Missä olet itse opetellut puhumaan täydellistä viroa?

JK: Opin sen itse, en saanut viron taitoa koulusta. Meillä oli erinomainen ranskan opetus, opettajat koulutettiin ulkomailla neuvostoaikanakin. He puhuvat myös englantia, mutta heidän viron kielen taitonsa on nolla. Ne opiskelijat, jotka halusivat, oppivat viron kielen koulun ulkopuolella. Tilanne kouluissa ei ole yhtään sen parempi nytkään. Koillis-Virossa on enemmän mielenkiintoa Viron kieltä kohtaan kuin Tallinnassa. He vaativat lisää viron oppitunteja. Heidän gettonsa ei ole pelkästään henkistä, he haluavat pois sieltä, missä he ovat. He haluavat lähteä Eurooppaan – tai Viroon, jolloin he tarvitsevat viron kieltä. Järjestömme osallistuu Tasavallan itsenäisyyspäivän seremoniaan joka vuosi, ja emme ole enää pitkään ainoita venäjänkielisiä siellä. Aluksi virolaiset ihmettelivät, sitten eivät enää. Kun ihmiset tulevat Tallinnasta, se ei ole niin ihmeellistä, mutta kun joku tulee Narvasta tai Sillamäeltä kolmelta aamulla ja odottaa 25 asteen pakkasessa tuntikausia liittyäkseen seuraan, en usko, että he ovat kovin Kremlin-mielisiä, tai toivottomia meidän näkökulmastamme.

IAM: Eli toivoa sopeutumisen edistymisestä on?

JK: Vertailen meitä aina toisiin valtioihin. Niin kauan kuin Ukraina on olemassa, kaikki on hyvin. Ukrainalla on ongelma-alueita: Sevastopol, Krimin niemimaa. Ukrainassa kysytään, mitä kampanjaa meillä tehtiin, että ihmiset tukevat Natoa. Vastaamme, että emme me, vaan Josif Stalin teki sen kampanjan puolestamme.

Faktakulma

Uuden Suomen Vähemmistöt Virossa -juttusarja. Vähemmistöjen tilanne Virossa on ollut viime aikoina esillä suomalaisessa keskustelussa. Viron tilanteesta on syntynyt yksipuolinen kuva, kun julkisuudessa vastakkain ovat olleet “virolaiset” ja “venäläiset”.

Politiikantutkija Iivi Anna Masso keskusteli Virossa kolmen kolmen erilaisen vähemmistön edustajan kanssa, vähemmistöjen tilasta, etnisistä suhteista ja syrjintäpuheista.

Masson keskustelukumppanit professori ja toimittaja David Vseviov, professori Evhen Tsybulenko ja Jevgeni Kristafovich ovat kaikki merkittäviä julkisuuden henkilöitä Virossa. Haastatellut suhtautuvat Viroon ja sen vähemmistöpolitiikkaan kukin tavallaan, mutta kukaan ei allekirjoita mustavalkoista yleistä näkemystä.

Tämänkertainen haastateltava on Demokratia-aktivisti Jevgeni Kristafovich. Hän on oikeustieteen opiskelija ja Virossa syntynyt venäläinen.

Kristafovich johtaa Avoin Tasavalta-kansalaisjärjestöä, jonka tavoitteena on demokraattisten arvojen edistäminen ja venäjänkielisen nuorison integraatio Viron yhteiskuntaan. Järjestöllä on Virossa noin 1400 jäsentä. Sen tärkeimmät toimintakeskukset ovat Tallinnan seudulla sekä maan koillisosissa, jossa venäjänkielisen väestön osuus on suuri.

Järjestö kasvoi ulos venäjänkielisten koululaisten järjestöstä, joka perustettiin 1999 edistämään kouludemokratiaa. Järjestöllä on edelleen tiiviit yhteydet kouluihin ja oppilaisiin. Noin puolet järjestön jäsenistä on koululaisia. Kansalaisyhteiskunnasta, Euroopasta ja naapurustopolitiikasta kiinnostuneet pysyvät jäseninä myös koulun jälkeen. Kristafovichin mukaan Venäjä ei ole kovin innostunut järjestön integraatiotyöstä, vaikka se valittaa etnisten suhteiden olevan Virossa huonoja.

Haastattelusarjan ensimmäinen osa Viron Taideakatemian taidehistorian professorin ja toimittaja David Vsevioviovin kanssa julkaistiin 1.5. Toinen osa professori Evhen Tsybulenkon julkaistiin 9. päivä toukokuuta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Johan Bäckman

Tunnen tämän "kristafovichin" melko hyvin, mies on säälittävä Quisling, joka sai viime paikallisvaaleissa kokonaista 7 (seitsemän) ääntä. Iivi Anna Masso on tietysti Viron apartheid-hallinnon äänitorvena Suomessa esittämässä tätä Quislingia jonkinlaisena venäläisten edustajana. On ihan oikein, että tätä propagandistia ei päästetä koskaan Venäjälle. Ihme, miksi hänet päästettiin Suomeen. Kristafovich osallistui Nashi-mielenosoituksiin ns. tarkkailijana ja meni heti Viron lähetystöön raportoimaan näkemästään. Hän kirjoitti tästä omaan blogiinsa. Hän jopa raportoi blogissaan siitä, miten törkeän totuuden vastaisia väitteitä hän laverteli Viron lähetystössä. Kysymyksessä on siis apartheid-hallinnon agentti pahimmassa merkityksessä. Kylläpä hävettää tuollainen virolaisten valtaapitäjien nuoleskelu. Paljonko muuten Massolle maksetaan näistä "jutuista"?

Tynkä-Karjalan Antti

Mikäli vertaat Erkki Tuomiojaan kohudosentti Johan Bäckmania, kertoo se, ettet tunne ensin mainittua henkilönä etkä tekijänä. Tai sitten viimeksi mainittua.

ps. Kuva Bäckmanista ja Tuomiojasta tunnin yhteislenkillä Krunikan, Skattan ja Kaivarin rannoilla keskustelemassa rauhallisessa 5,5 min/km vauhdissa Viron lähihistoriasta. - Ei, kyllä toisen pitäisi olla Batman.

tapio_o_neva

Kummallakin on kanttia vinoilla järjestelmälle. Tämä johtuu vanhasta rahasta ja vanhasta arvovallasta: itsetunnosta. Muutoin "vasemmisto" on kuin armeija, jossa kumarretaan esimiehelle, sille, jonka SAK asettaa.

Esimerkiksi Halosen kasvaminen yksilöksi ja itsenäiseksi päätöksentekijäksi on puoliksi kesken. Tämä johtuu siitä, että hänen identiteettiään leimaa uskollisuus puolueelle, vaikka ei siitä pitäisikään. Halonenhan oli tunnollinen lupaus jo silloin, kun SAK määräsi imagopoliittisista syistä hänet SAK:n edustajaksi DDR:n tunnustamiskomiteaan. Oli SDP:lle tärkeää vapautua asevelisosialidemokratian taakasta ja profiloitua neuvostomyönteisemmäksi kuin Keskustapuolueen tohtorikopla tai virallinen Kekkonen.

Uskon myös, ettei chauvinistinen ja heteropartiarkaalinen SAK määrännyt Halosta Seta ry:hyn, koska se ei olisi ollut Kalevi Sorsalle edullista. Setailu oli Halosen omaa pientä ihmisoikeuspolitiikkaa, kun taas DDR:n tunnustamiskomitea oli puolueen diktaatti.

Tämä ikään kuin teki Halosen markkinatakaajaksi Anton Salosen tapaukseen. Toisaalta tapaus osoittaa sen, että Stubb ja Vanhanen edelleen pelkäävät presidentinvaltaa, mikä on hyvä asia, koska se osoittaa presidentinvallan olevan olemassa päinvastoin kuin monet ammattivalehtelijat eli pääkirjotustoimittajat, kolumnistit ja kansanedustajat pyrkivät osoittamaan.

Halosen suurin valtti on siinä, että hän on nappulana rattaissa ja kankena kaskessa silloin kun Metalliliitto & Paperiliitto / SAK / SDP harjoittaa tannerilais-lipposlaista sotasosialidemorkatiaa ja fascismia. Tuomiojan juonitteluin voi puolueeton Suomi selvitä. Siksi Halonen on ollut järkiratkaisu myös porvarilliselle heteromiehelle, vaikka sitä ei uskoisi: sodissa, myös Irakin sodassa, kuolee paljon nuoria heteromiehiä. Siksi lipposlainen politiikka on chauvinismin kannalta tuhoisampaa kuin Halosen suosima lesbofeminismi, joka kuitenkin ajanoloon mädättää kansakunnan sielun.

iiviannamasso

mitkään bekmanit tai nevat eivät pysty latteilla ad hominem hyökkäyksillään kumoamaan tosiasiaa, että Virossa asuu demokraattisia ja kotimaalleen uskollisia venäjänkielisiä Viron kansalaisia, ja että Nashi & co eivät edusta läheskään kaikkia vironvenäläisiä - on loukkaavaa heitä kohtaan väittää, että niin olisi.

Joosep

yhä syvemmälle näissä "artikkeleissaan", samaan tapaan kuin Viro vajoaa yhä syvemmälle niin taloudellisesti kuin moraalisesti. Haki poloinen Iivi professorin virkaa Tallinnan yliopistosta, mutta ei saanut; nyt pitää yrittää tienata leipä täällä Suomessa, ja miten: kirjoittamalla Viroa koskevia valheita ja propagandaa. Miten alas voi virolainen vajota? Se, joka haluaa todellisen kuvan Virosta ja esim. juuri Narvasta, menee paikan päälle itse toteamaan - ja kauhistumaan. Narva on venäläinen kaupunki, jota kohtaan ei Viron (tämänhetkinen) valtaklikki osoita mitään mielenkiintoa.

Tynkä-Karjalan Antti

Õisen Vartioston jäsenet eivät edusta EDES yhteiskunnalisesti aktiivisia venäjänkilelisiä Virossa, saati koko väestönosaa. Näin ollen heidän esiintuomisensa venäläisten sorrettuina, valtuutettuina edustajina on kasvoihin sylkemistä.

Vihajärjestö SAFKA tuntuu olevan ainut, joka diggaa nasheja.

tapio_o_neva

Minusta olisi aika, että Iivi Anna Masso esittelisi myös kunnon virolaisia, niitä arjessa eleleviä vironvenäläisiä, jotka eivät osallistu informaatiosodankäyntiin vironvenäläisiä vastaan kuin kuuden muun äänen kannatuksella.

Moni suomalainen, myös alikersantti Juhani Putkinen, tietää, että esimerkiksi Viron suojeluskunnassa, joka vastaa aluepuolustuksesta Itä-Virossa, on monia venäjänkielisiä osastoja, ja jotkut vironvenäläiset yrittävät Viron hallituksen, Mart Laarin profiloitumisesta Waffen SS:n kannattajaksi huolimatta suhtautua myönteisesti Viron hallitukseen ja sietää Viron joukkotiedotusvälineitä.

Viron hallitus ei ole oikeastaan tehnyt mitään Itä-Viron miehittämiseksi vironvirolaisin kulttuurivoimin. Jos Itä-Viro halutaan muuttaa Venäjän henkisestä provinssista virolaisemmaksi, pitää vironkielen ja historian sekä maantieteen opettajille makaa combat fee:tä, jotta menisivät "karhun suuhun" venäläisalueille. Kyse on vain siitä, etteivät Viron kolme kokoomuspuoluetta, jotka muodostavat Yhtenäisen Venäjän tapaan Yhtenäisen Viron valtakeskuksena halua maksaa kansalliskonservatiivisesta isänmaasta Yleisradiossa, perusopetuksessa tai yliopistolaitoksessa, mistä suomalaiset maksavat kivuliaasti toisten miehittäjien eli suomenruotsalaisten osalta.

Lyhyesti sanottuna vironvenäläiset ovat joutuneet maksamaan yhdessä vironviroaisten maalaisten kanssa itsenäisestä Virosta erittäin paljon, kun taas Tallinnan jupit ovat pääasiassa vain nostaneet osinkoja uuden isänmaan kustannuksella.

Koko Viron riita on osa jälkineuvostoliittolaista traumaa, jossa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kasvattamat entisen neuvostoliittolaiset taistelevat joukkotiedotusvälineissä neuvostoaikaisin asentein ja amerikkalaisin menetelmin.

Suomalaiselle tämä on yhtä huvittavaa kuin Paavo Lipposen politiikka, Seppo Nevalan maccarthyistinen Rusi-vaino tai Alexander Stubbin Pepsodent-uskottavuus.

Ymmärrän, että pelkästään Helsingissä asumalla Iivi Anna Masso ei voi ymmärtää suomalaisia syvävirtauksia, koska ei hanki kontaktipintaa Suomen maakuntiin, jotka ovat pääkaupunkilaisesti vain osa Suomen metsäläistä porokulttuuria.

Ei ole lainkaan akateemisesti uskottavaa pelleillä Bäckmanin kanssa kirjein jossain Helsingin yliopistossa. Ei kukaan uskottava akateeminen henkilö ryhdy kukkumaan jonkin pelkän Viron kysymyksen kanssa Bäckmanin kanssa, jonka jokainen ymmärtää parodiaksi Viron Waffen-SS -politiikalle.

Jokainen Suomessa ymmärtää, että koko Waffen SS-tarina on kehitetty vain siksi, että se ärsyttää vironvenäläisiä neuvostoveteraaneja Virossa ja saa Venäjän ärsyyntymään. On Suomessakin Waffen SS:n veteraaneja, mutta silti Suomen identiteetti on perustunut paljolti Suomen sisällissodan aikaisille tapahtumille.

Virossa puolestaan kiistetään virolaisuuden saksalaisvastaisuus ja venäläismyönteisyys 1917. Tämän vuoksi Virossa ei Saksan suhteiden vuoksi oikein välitetatä muistella Viron vapaussotaa, vaan keskitytään pelkästään vuoteen 1944 eli Narvan torjuntataisteluihin operaatio Bagrationissa, jotka olivat todella rajut verrattuna Suomenkin taisteluihin. Kuitenkaan Yhdysvallat, Ranska tai Britannia, joihin Viron politiikka nojaa Saksan ja EU:n asemesta virallisesti ei koskaan kiistä operaatio Bagrationin ja voitonpäivän oikeutusta, koska Yhdysvallat, Britannia ja Neuvostoliitto sopivat siitä Teheranin konferenssissa.

Viro uhraa pitkän aikavälin identiteettinsä päivänpoliittiselle parlamentaariselle irtopisteiden keruulle, mutta se on sekä neukkujen että amerikkalaisten tapaista. Vakaa perususkottavuus puuttuu ja suomalainen vierastaa ylimääräistä hömpötystä. Viron sekopolitiikan syy on ääriparlamentarismi, juuri se sama politiikka, joka johti Pätsin dikatuuriin. Ensimmäisen itsenäisyyden aikana ääriparlamentarismi oli punamultapolitiikkaa, joka onnistui 1920-luvun nousukauden aikana, nyt se on sinipunaista juppipolitiikkaa, joka on jakautunut kolmeksi januskasvoiseksi kokoomuspuolueeksi.

Hupailu akateemisen uskottavuuden ulkopuolella jatkuu...

Ainoa täyspäinen taho Virossa on Harjun käräjäoikeus. Se on ryhtynyt käsittelemään asioita jo oikeusvaltioperiaatteesta eikä näytä alistuvan poliittisen propagandan välineeksi, mikä toki sekin ilmeisesti olisi mahdollista myös Virossa.

tapio_o_neva

En usko, että Iivi Anna Masso tekee tätä rahasta, vaan isänmaanrakkaudesta niin kuin Juhani Putkinen. Ainoastaan KTM Veikko Saksilla silmät kiiluvat dollareista, kun hän saa 100 hehtaaria metsää Venäjältä ilmaiseksi, josta suomalaiset ovat karjalaisille maksaneet jo 60 vuotta sitten. Heikki Reenpääkin on miljooniensa vuoksi asialla ehkä vain aatteesta.

Iivi Anna Masso ei ole sellainen nainen, että rahasta...

Topi Vieras

Edustaako siis venäläisiä Virossa? Kuten sinä Suomessa. Käykö myös koordinaatiokeskusteluja venäläisten ääriryhminen kanssa? Kuten sinä. Ja saako siitä myös palkkaa? Kuten, jos oikein olen ymmärtänyt, sinä saat. Vastaapa näihin. Jos teet sen rehellisesti, voisi moni asia selvitä.

Guest

"Ukrainassa kysytään, mitä kampanjaa meillä tehtiin, että ihmiset tukevat Natoa. Vastaamme, että emme me, vaan Josif Stalin teki sen kampanjan puolestamme. "

Naulan kantaan. Suomalaiset vihervasuritkin saisivat jo päästä siitä harhaluulosta että NATO-jäsenyyden halu liittyy jollain tavalla jenkkien ihailuun (??)

tapio_o_neva

Tämä haastattelu juuri paljasti sen, ettei Viron tavoitteena ole ihmisoikeussopimuksen noudattaminen, vironvenäläisille suomenruotsalaisten kaltaisten privilegioiden perustaminen eikä edes televisio-ohjeleman lähettäminen. Lisäksi vironvirolaiset opettajat kieltäytyvät kansankynttilän työstä Viron Venäjällä eli Itä-Virossa.

Kun Suomi miehitti Itä-Karjalan, oli siellä jo 1942 suomalaisia upseereja pelastamassa karjalaisia ja venäläisiä lapsia suomalaisuudelle.

Virolaiset eivät ole luonnollisia demokraatteja ja nationalisteja niin kuin suomalaiset. Se ero on kaupunkilaisella ja metsäläisellä.

Nimimerkki

"...vironvenäläisille suomenruotsalaisten kaltaisten privilegioiden perustaminen..."

------

Miksi ihmeessä tuollaista tarvittaisiin? Siksi, että Suomessa on sellaiseen turvauduttu tyhmyydessä, jonka johdosta on Suomi pian aika vaikean tilanteen edessä - siis silloin, kun venäläisten osuus ylittää ruotsalaisten osuuden? Onko tosissaan ajateltu, mitä sitten, kun (suomen)venäläisiä onkin jo (suomen)ruotsalaisia enemmän - pitäisikö silloin Suomesta tehdä jo kolmikielinen valtio ja lisätä kaikkialle pakkovenäjä?

Ei kiistämällä pääse ongelmista eroon.

P.S. Edellä olevan viestin otsikko on homehtuneen ja ummehtuneen hajuisena kylmän sodan neukkuajan tuulahduksena näyttämässä selvän suuntauksen...

RMJuusela

Kiinnitin huomioni lauseisiin: "Venäjä on kiinnostunut venäjänkielisten vähemmistöjen käyttämisestä vaikuttaakseen paikalliseen politiikkaan. Virossa hyvin rahoitetut foorumit toistavat, että Virossa pitää ottaa huomioon venäläisen vähemmistön edut, varsinkin ulkopolitiikassa."

Olin nääs päässyt juuri lukemasta Jukka Relanderin blogista samanlaisesta tapauksesta. Suomessa. Että onkohan tuo yhtä yleistä meillä kuin Eestissä? Valtion virkamies on kommentin mukaan samanlaisen venäläis painostuksen alla. Tai siis venäläis mielisen, lienee ovat suomalaisia mutta sen suunnan yhteistyössä varmaan. Kommentti N:o 13.

http://jukkarelander.blogit.uusisuomi.fi/2009/05/22/latteat-vai-innostav...

Vieraskarjalainen

Taas suuret kiitokset informatiivisesta ja hyvästä haastattelu-artikkelista Iivi Anna Massolle!

Sitä lukiessa tulee väistämättä taas heti mieleen juuri lukemani Kari Kaunismaan uusi väitöskirja, jossa hän on tutkinut laajasti itä-naapurin historianopetusta, erityisesti oppikoulussa, mutta muutenkin.

On hyödyllistä tajuta, kuinka vahva merkitys lasten ja nuorten asenteelle kaikkien keskinäisiin ihmisoikeuksiin ja myös poliittisiin kysymyksiin on kouluopetuksella, jos se valjastetaan ja alistetaan täysin totalitaristisille menetelmille.

Neuvostoaikaiset käytänteet ovat paljolti yhä käytössä Venäjällä, kuten artikkelista selviää esim. samojen TV-ohjelmien tai samojen julkaisujen sisällöt venäjän-tai vironkielisinä.

auliskallio

Jevgeni Kristafovich vaikuttaa sivistyneeltä mieheltä, joka haluaa venäläisnuorison integroituvan vapaan Viron elämään. Ja Iivi Anna Massolle kiitos, että toi tämänkin näkökulman meille luettavaksi.

Tynkä-Karjalan Antti

Jevgeni Kristafovich on vähintään yhtä suosittu ja tunnettu tekijä Tallinnassa kuin esim. Öisen Vartioston Maksim Reva. Vaikka viimeeksi mainitun sukunimi on paljon helpommin kirjoitettava ja mieleenjäävempi. - Suomessa Jevgeniltä puuttuu `bäckmanhietanentamminsa´, siinä ero.

tapio_o_neva

Kyllä Iivi ja Imbi sekä Sofi voisivat perustaa Suomen Antifasistiselle Komitealle vastineeksi Suomen Fascistisen Komitean ja tarjota tukikohdan kouralliselle vironvenäläisiä, jotka on nostettu mannekiiniksi kauheaa neuvostohenkistä antifasistista komiteaa vastaan.

Ongelmana on vain se, että koska he ovat naisia, joita kiinnostaa vain oma julkinen imago kirjamarkkinoilla, he eivät osaa järjestäytyä poliittiseksi liikkeeksi, vaan ovat hieman samanlaisia puuhastelijoita kuin Jukka Tarkka, jonka oli pakko lopettaa Nuorsuomalaiset rp ennen kuin Risto Kuisma olisi nostanut sen poliittiseeen nousuun.

On ilmeisesti niin, ettei Suomen Antifasistisen Komitean vastainen poliittinen toiminta kiinnosta Suomessa edes ulkovirolaisia, vaikka periaatteessa siitä nostatetaan otsikoita kaikenlaisella kauhistelulla ja törkykirjeillä Helsingin yliopiston johdolle.

Suomensuomalainen inhoaa poliittisen korrektiuden vaatimista, koska se sotii suomalaisia intressejä vastaan ruotsalaisten ja venäläisten eduksi eli suomalaisten vahingoksi panemalla kuonokopan suun eteen. Suomen johtava poliittisen korrektiuden vaatija on Demokraattiset lakimiehet, jossa on mukana Tarja Halonen ja Anneli Jäätteenmäki, ja jonka Vyshinskinä on Mika Illman.

HannuRainesto

sekoilua suomalaisilta, kun eivät osaa päätää kuka on natsi ja kuka ei. Viron kehitys on vaarallista, siinä tulee seinä vastaan. Ihmisoikeuksia puolustava, niistä huolehtiva ei voi koskaan kannattaa Viron nykypolitiikkaa.

Nyt on kovat piipussa, olkaa Ihmiset huolissanne Viron ja Suomen kehityksestä, pian päitänne jo lyödään Karjalan mäntyyn.

tapio_o_neva

Viron politiikka on sitä, että huudellaan ja ärsytetään niin paljon, että joku täyttää sotilaallisen tyhjiön. Viron ongelma on siinä, että sillä ei ole laivastoa eikä ilmavoimia ylläpitämään itsenäisyyttä edes muutamaa minuuttia ennen kuin EU ja Yhdysvallat ehtii mukaan.

Viro on käytännössä sotilaallinen tyhjiö, joka ei itse ylläpidä enää laajaa asevelvollisuutta ja jota ei EU eikä NATO perusaseista lahjoituksin.

Ei ulkopoliittista huutelua voi erottaa kauppapolitiikasta tai puolustuspolitiikasta. Ei asiakkaan kanssa voi olla koko ajan vihamielisissä suhteissa tai hän ei osta.

Onko Viron ja Latvian tavoitteena samankaltainen naapuruuspolitiikka kuin Korean demokraattisella kansantasavalla, Kuuballa tai Israelilla?

Lissabonin sopimuksesta seuraa, että EU 2 liitty NATO:on ja sitten ollaan taas samassa ammeessa. Me maltillisimpina ja pienemmät ärhäkkäämpinä.

Laatokka

Olet säälittävin tapaus tällä palstalla Neva. Niin selvästi paistaa sinusta läpi katkeruus Viroa ja virolaisia kohtaan. Ja NATO-vastaisuus oikein huokuu läpi,

Ainoa huutelija ja arsyttäjä ja uhoaja on Venäjä, joka ei koskaan anna anteeksi ja hyväksy sitä, että Virosta tuli itsenäinen valtio, jota itänaapuri ei enää komentele.

Kehotan sinua ainakin elämään sen asian kanssa ja hyväksymään sen, vaikka kuinka kismittäisi.

ollisaarinen

piti hän toisessa kädessään Nagania.

Meillä on täysi syy ihailla ja rakastaa venäläisiä ja venäläistä kulttuuria, mutta samalla on syytä muistaa, että Venäjä on Iivanoiden väkivallalla synnyttämä feodaalivaltio, johon kehittyi tsaarien aikana gogolilais-kafkamainen poliisi-, propaganda-, indoktrinaatio- ja disinformaatiohallinto, minkä veroista ei muu universumi tunne.

Tämä feodaalivalta periytyi kommunistihallinnolle ja ilmeisesti myös nykyhallinnolle, jonka ideologiaksi jää pelkkä alaston valta, joka kansallisuuteen samaistuessaan muuttuu 'nashi' -vallaksi.

Virolaiset tuntevat meitä paremmin venäläisen vallan luonteen. Oikeutettu katkeruus ei toivottavasti estä tukemasta Viron vapaiden venäläisten EU-kansalaisten oman kulttuuri-identiteetin kehittymistä vapaaksi kulttuurivoimaksi, jolla voisi olla vaikutusta jopa kivenheiton päässä sijaitsevan Pietarin venäläisyyteen.

Artikkelin perusteella voi ounastella, että tämän kulttuuri-identiteetin kehittymisen suurin este onkin Venäjä, ei Viro.

tapio_o_neva

ollisaarinen:"Virolaiset tuntevat meitä paremmin venäläisen vallan luonteen. Oikeutettu katkeruus ei toivottavasti estä tukemasta Viron vapaiden venäläisten EU-kansalaisten oman kulttuuri-identiteetin kehittymistä vapaaksi kulttuurivoimaksi, jolla voisi olla vaikutusta jopa kivenheiton päässä sijaitsevan Pietarin venäläisyyteen."

Miksi Virossa vihapolitiikka on sallittua kolmelle kokoomuslaiselle päähallituspuolueelle, mutta Suomessa ei heteroisä saa oikeutta edes lapsiinsa, ellei äiti satu olemaan venäläinen?

Mistä h-tistä tulee ajatus, että Viro olisi jotenkin kypsä ja länsimainen esimerkki Suomelle seurattavaksi? Virohan sitoo Suomen puolustusvoimat, Suomen ulkopolitiikan ja lopulta myös kauppapolitiikan puolalaistyyppisiin peleihinsä aikana, jolloin Yhdysvalloilta on rahat loppu saartopolitiikan rahoittamiseen.

Eikö täällä ole muita vanhan ajan järkikokoomuslaisia kuin oikeistolainen Ilaskivi ja ramonttimies Virmavirta?

luuserius

Ilmeisesti pääministeri Ansipikin on joutunut Moskovan vihamielisen propagandan uhriksi omassa maassaan.Tulee mieleen eräs Georgian ystävällismielinen presidentti joka myös on joutunut kamalien väärinkäsitysten uhriksi,omassa maassaan.
Vihaiset mummot ja papat Virossa vaativat ruokaa ja eläkettä,Moskovan vihapropagandan sokaisemina.
Aitovirolainen rakkaus ei enää ruoki,kuin korkeintaan järjestöjen ystävällisiä äänitorvia,jotka pienellä palkalla kirjoittavat henkensä edestä länsimaille totuutta siitä mitä on menossa.
Virossa Venäjää puhuva virkamies saa sakkoa jos puhuu Venäjää.
90% väestöstä puhuu kieltä jonka puhuminen virallisena kielenä on 100% tuomittu.Ja sitten ihmetellään että Viron yhteiskunta on ajautunut umpikijaan,taloudellisesti ja poliittisesti.

Tynkä-Karjalan Antti

Virossa keskieläke on 4723 EEK (hieman yli 300 euroa) ja kansaneläke 2008,80 EEK. Eläkkeen ostovoima riittää niin ruokaan kuin asuntoon.

Tiedoksi: se on ihan toinen maa, jossa eläkeläisille ei riitä rahaa ruokaan, koska eläkkeet on maksamatta. Toisaalta siellähän sitä on tapahtunut myös työläisille ja "voittamattoman armeijan" upseereille. Njormal katastrofa.

Nimimerkki

Nouseekin kysymys, että miksi ne "sorretut" venäläiset eivät palaa kotimaahan, kun kerran Virossa joutuu elämään sorrettuna köyhyydessä?

Mahtaako olla siellä itärajan takaa hommat vieläkin huonommalla tolalla, kun ei ajatus miellytä?

tapio_o_neva

Kerran juttelin kamulle jotain englanniksi, mitä hän ei ymmärtänyt. Kun sitten tarkensin, hän ymmärsi hyvin. Kysyin, mitä kieltä yksikielisessä Latviassa armeijassa puhutaan. Hän sanoi, että myös venäjää, koska miehistö ei muuten ymmärrä.

Ainakaan häntä ei virkamiehenä ja sotilasvirkamiehenä oltu koskaan rangaistu siitä, että hän pani toimeksi.

Varmaankin virolainen käytäntö olisi, että hänelle määrättäisiin sakkoja ja kiellettäisiin ymmärstämästä alaisia.

Vironvenäläisten ja latvianvenäläisten virolaistaminen ja latvialaistaminen on 1 000 vuoden prosessi. Suomessa suomenruotsalasetkin ovat asuneet jo 800 vuotta ja vieläkin af Enehjelmillä on kulttuurikadosta johtuen peräti kummallisia näkemyksiä suomensuomalaista.

u

Tallinnan eräistä museoista löytyy mielenkiintoisia dokumentteja ns. ulkoeestiläisten eli pääasiassa neuvostoaikana Virosta länteen paenneiden tai muuten muuttaneiden ihmisten kiihkeästä toiminnasta. Heitähän oli yhteensä satoja tuhansia pääasiassa Ruotsissa, Tanskassa, USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja eräissä muissa maissa. Heidän merkitystään voinee verrata varakkaan oikeistojuutalaisten eliitin vaikutukseen USA:n Lähi-Idän politiikkaan ja Israelin tukemiseen.
Viron laulava vallankumous ei hengeltään miellyttänyt oikeistolaisimpia ulkoeestiläisiä, mutta muutos tarjosi heille tilaisuuden alkaa toimia avoimesti Viron tasavallan sekä Latvian ja Liettuan sisäpolitiikassa.
Tulokset ovat olleet mahtavia: ruotsalaiset ja tanskalaiset ym. pankit ovat avokätisesti rahoittaneet Baltian investointeja ja samalla varmistaneet sen, että ulkoeestiläinen ideologia on totalitaristisesti miehittänyt Viron puolueet, lehdistön ja muun median, koululaitoksen, armeijan, historiankirjoituksen jne. - ihan samaan tapaan, kuin sovjetisointi tätä ennen ulottui kaikille elämän aloille.
- Entä nyt? Talouslama ahdistaa Ruotsin ja Tanskan pankkeja, pankit puolestaan sortavat balttiasiakkaansa konkurssiin ja seurauksena on vakava vastakkainasettelu köyhtyneen kansan ja pienen hyvinvoivan eliitin välillä. Tällaisessa tilanteessa on syntipukki tarpeen ja nyt ovat kärsimysvuorossa Viron venäläiset, kuten I.A. Masson mielenkiintoinen ja taitavan ovela artikkeli tahtomattaan todistaa.

iiviannamasso

Tämä neuvostoterroria paenneiden virolaisten pakolaisten ja heidän jälkeläistensä halveksunta menee jo puhtaasti rasismin puolelle. Joku raja rasismille silloinkin, kun sen kohteena ovat virolaiset ja juutalaiset!

Tynkä-Karjalan Antti

Näillä itseään "antifasisteiksi" kutsuvilla punafasisteilla ei ole mitään rajaa Venäjä-kiimassaan. Argumentointi on täysin turhaa, dialogia ei tule.

"Antifasistien" todellinen luonne tulee esiin heidän yhdistäessään vihansa niin juutalaisiin kuin virolaisiin.

tapio_o_neva

The Soviet Story kertoo, miten paljon baltit ovat valmiita panostamaan isänmaidensa puolustamiseen, ja miten halpamaisia Euroopan parlamentin jäsenet ovat.

The Soviet Storyn ainoa uutispommi on se, että syyskuun 1938 eli Munchenin sopimuksen jälkeen NKVD rupesi jo marraskuussa 1938 kauppaamaan tovereita Gestapolle eli Neuvostoliiton ulkopolitiikka oli varautunut 23.8.1939 ennen Molotovin-Ribbentropp -sopimuksen.

Virallisestihan esitetään, että natsiratkaisu tuli Neuvostoliiton ulkopolitiikan osaksi vasta Britannian ja Ranskan kanssa käytyjen epäonnistuneiden sotilasneuvottelujen jälkeen, ja että valmistautuminen alkoi maaliskuussa 1939, kun Saksa otti loputkin Tshekistä ja juutalainen Litvinov jouduttiin Saksan lehdistön vuoksi vaihtamaan venäjänvenäläiseen Molotoviin, jonka perheessä vain vaimo oli juutalainen.

Tämä osa The Soviet Storya on Bäckmanille arka paikka. Muutoin the Soviet Story on turhaa propagandaa, jota riittää sakeaksi asti.

Tynkä-Karjalan Antti

Tähtien määrästä (= kielenkäyttö) ja salaliittoteoriasta päättelen, että avohoidossa on säästetty Suomessa (?) liikaa.

Asevelisosialistina näen Viron pääministeri Ansipin (RE) toimet vähemmän (virolaista yhteiskuntaa) rakentavina.

tapio_o_neva

Eivätkös asevelisosialistit Viron, Lipposen ja Stubbin tapauksessa ole niitä, jotka hankkivat työväenliikkeen sivistymättömien massojen tuen muka punaisella lipulla reunavaltiopolitiikan saartotoimille, joka vastaan yhdysvaltalaista containment -strategiaa?

tapio_o_neva

Henkilön, jolla ei ole taloustieteellistä tutkintoa, kannattaisi lukea uusi Talouselämä. Siinä on pitkä lista Viron politiikan heikkouksista sekä jo edellä mainitus se, että ruotsalaiset pankit luottottivat Baltian talouskuplan.

On hyvä, että virolaiset ovat läsnä Suomen mediassa suomeksi, koska tämä tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden auttaa virolaisia ymmärtämään Viroa ja Viron asukkaita.

tapio_o_neva

Kuva: Creative Commons/ LHOON

Narvassa puhutaan vain venäjää, viroksi on toivotonta saada vastausta, myös kaupungin virastoissa.

=> 95% kaupungin asukkaista on venäjänkielisiä. Minäkin aina puhun ruotsia Sipoossa, kun haluan saada parhaan palvelun. Ahvenanmaallakaan ei puhta suomea, siellä ei aivan oikeasti edes ymmärretä passiivisesti aina suomea.

Tämänkertainen haastateltava on Demokratia-aktivisti Jevgeni Kristafovich. Hän on oikeustieteen opiskelija ja Virossa syntynyt venäläinen.

=> Mikä on hänen vanhempiensa kansallisuus? Juutalainen? Saksalainen? En usko, että kukaan muuton kulkee näyttävästi Laarin ja Jakobsonin jalanjäljissä. Tässä on jotain, mitä suomalainen lukija ei tiedä.

Kristafovich johtaa Avoin Tasavalta-kansalaisjärjestöä, jonka tavoitteena on demokraattisten arvojen edistäminen ja venäjänkielisen nuorison integraatio Viron yhteiskuntaan. Järjestöllä on Virossa noin 1400 jäsentä. Sen tärkeimmät toimintakeskukset ovat Tallinnan seudulla sekä maan koillisosissa, jossa venäjänkielisen väestön osuus on suuri.

=> Rahoittaako EU tai Viron hallitus tai sen kolme kokoomuspuoluetta suoraan toimintakeskukset? Virossahan valtionapua tai kunnan toiminta-avustusta ei jaeta kuin leipää niin kuin Suomessa, koska Viron veroaste on alhainen.

Järjestö kasvoi ulos venäjänkielisten koululaisten järjestöstä, joka perustettiin 1999 edistämään kouludemokratiaa. Järjestöllä on edelleen tiiviit yhteydet kouluihin ja oppilaisiin. Noin puolet järjestön jäsenistä on koululaisia. Kansalaisyhteiskunnasta, Euroopasta ja naapurustopolitiikasta kiinnostuneet pysyvät jäseninä myös koulun jälkeen. Kristafovichin mukaan Venäjä ei ole kovin innostunut järjestön integraatiotyöstä, vaikka se valittaa etnisten suhteiden olevan Virossa huonoja.

=> Tämä oli varmaan jokin EU:n mainio demokratiaprojekti, jolla luotiin kanslalaisyhteiskuntaa. Mark Sirykin oli EU-kurssilla jota rahoitettiin tai ohjattiin Tampereelta.

Venäjällä on vahva ote Virossa käytävästä vähemmistökeskustelusta. Venäjä vahtii virolaisaktivistin mukaan tarkasti sitä, mitä uutisia julkaistaan rajan toisella puolella näkyvissä tv-ohjelmissa.

=> Tämä on lehdistöneuvosten tehtävä. Jokainen lähetystö vakoilun lisäksi seuraa myös julkiset lähteet ja kirjoittaa raportteja solkenaan.

–Narvassa ihmiset katsovat Venäjän televisiota, samaa kuin ihmiset näkevät Pietarissa. Lähetys on erilainen kuin se versio, joka on sovellettu balttikatsojalle.

=> Eivätkö vironvenäläiset olekin baltteja kansallisuudeltaan? Viron iltapäivälehdet, kun julkaisevatv mielipidetiedusteluja, ne käyttävät termiä "Viron asukkaat" eivät virolaiset.

Narvassa ei edes näe paikallisia uutisia.

=> Viron hallitus pitää siis narvalaisia niin toivottomina, että se ei häiritse heitä edes julkisen palvelun televisiolla. Ilmeisesti uutisilla ei ole katsojia, jos uutiset ovat pelkkiä Tallinan uutisia ilman Tohloppia ja maakuntatoimituksia. Miten huonosti, rahaa säästäen ja pääkaupunkikeskeisesti Virossa on radio toteutettu?

Viron televisio ei näy Narvassa tavallisilla antenneilla, sanoo Avoin Tasavalta-kansalaisjärjestön johtaja Jevgeni Kristafovich.

=> Toisin sanoen Tallinnan hallitus pitää narvalaiset uutispimennossa, johon tarjoaa lievitystä vain Internet.

Äidinkielenään venäjää puhuvan Kristafovichin mukaan mediapolitiikka vahvistaa stereotypioita rajan molemmin puolin. Kaikki venäläisnuoret eivät suinkaan ole nashi-nuoria.

=> Viron politiikka on siis yhdysvaltalainen "containment". Viro ei välitä 1/3 väestöstään eikä pinta-alastaa, vaan se jätetään suosiolla Pihkolan alueelle ja Pietarin vaikutuspiiriin.

Kristafovitshin mukaan Viron keskustapuolue esittää itseään venäjänkielisen väestön ainoana ystävänä.

=> Juuri tästä syystä Viron kokoomushallitus ja samalla media pitääkin Edgar Savisaarta täysin r*nä. Jokainen, joka yrittää panna puntteja tasan Virossa - puolin tai toisin - joutunee kyseenalaistetuksi.

Puolueella on sopimus Venäjän kanssa.

=> Voisiko sen julkaista? Olisi todella tyhmää, jos Viron kepu ymmärtäisi venäläisiä ilmaiseksi vain Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen vuoksi nostamatta puoluetukea ulkomailta.

Venäjä on kiinnostunut venäjänkielisten vähemmistöjen käyttämisestä vaikuttaakseen paikalliseen politiikkaan.

=> Ja Viron kokoomuspuolueet eskaloivat tahallaan silloin kun eivät paljastele toisiaan korruptiosta tai asiakirjojen myymisestä SVR:lle

Virossa hyvin rahoitetut foorumit toistavat, että Virossa pitää ottaa huomioon venäläisen vähemmistön edut, varsinkin ulkopolitiikassa.

=> Suomessa ollaan sen verran tyhmiä, että jotkus harrastavat ihmisoikeuksia huvikseen, vaikkei kukaan siitä suoraan maksakaan. Virolaiset viisaat täysin syystä pitävätkin suomalaisia aivan poroina.

–Moskova ilmeisesti haluaa, että Viro omaksuisi Suomen ulkopolitiikan mallin, Kristafovitsh toteaa.

=> Tästähän tässä on maailmanpoliittisesti kysymys: Ententen saartopolitiikka eli reunavaltiopolitiikka ei onnistu, mikäli Venäjän saartamisesta luovutaan Suomen tapaan. Jos Virossa luovuttaisiin painostamisesta medialla, tulisi siitä Suomen kaltainen Pohjoismaa ja Viro nousisi henkisesti ja kohta Venäjän kaupan avulla myös taloudellisesti alennustilastaan, baltiansaksalaisesta protektoraatista ja Venäjän etutakamaasta pohjoisemaiseksi kansakunnaksi. Kun tätä ei haluta, ja ollaan rähmällään, on tietenkin tuloksena se, että vedätetään mediassa äärimmillen. Venäläiset eivät millointaan pitäneet keisarikunnan aikana virolaisia kansakuntana eivätkä saksalaiset kummankaan maailmansodan aikana. No täytyy sanoa, ettei kyllä pidä päivystävä dosentti Johan Bäckmankaan, joka on hienon germaanisen Hartwall-suvun edustaja ja edustaa suomensuomalaisille ugreille korkeampaa länsimaista sivistystä niin kuin alankomaalainen Mannerheim, joka oppi kultivoituneet tapansa Chevalier-kaartissa.

Kristafovich ei ole kovin kiinnostunut itsensä määrittelemisestä etnisesti. Hänen äidinkielensä on venäjä, ja hän pitää itseään venäläisenä – siis kulttuurisesti.

=> Onko hänen sukunsa juutalainen ja paperilla baltiansaksalainen?

Iivi Anna Masso: Jevgeni Kristafovich, oletko venäläinen, vironvenäläinen vai virolainen?

IAM: Mikset menisi Venäjälle nauttimaan venäläisestä kulttuurista?

=> Olipas johdatteleva kysymys. Samaa voisi kysyä konsuli Pietiläiseltä, kahdelta suojelupoliisin edustajalta, yhdeltä Fortumin edustajalta ja Paavo Saloselta.

JK: Minulla on maahantulokielto Venäjälle. Syytä ei kerrota, mutta aavistan sen. Olen saanut paljon vihjeitä: “jos jatkat toimintaasi, eli Venäjän vallanpitäjien arvostelua mediassa, sinua estetään tulemasta tänne”. Minut lähetettiin pois Venäjältä vuonna 2004, vaikka minulla oli viisumi.

=> Maahantulokiellosta voi päästä irti. Lähetystön henkilökunnan kanssa vain keskustelemaan. Todennäköisesti se, että lopettaa julkisen esiintymisensä Waffen-SS:n mannekiinien kanssa, riittää.

Ennen matkaani, 27. tammikuuta 2004, Holokaustin muistopäivänä, meillä oli tapahtuma, joka ärsytti Venäjän lähetystöä. Pidimme historia-konferenssin nuorille ihmisyydenvastaisista rikoksista lähimenneisyydessä.

=> Toisin sanoen kyseessä oli vain Stalinin kauheudet paljastava tiedotustilaisuus, jossa ei mainittu sanallakaan Waffen-SS:n eikä virolaisten sotarikokista balansoimiseksi.
j
Konferenssiin osallistui edustajia Max Jakobsonin johtamasta komissiosta.

=> On vaikea uskoa, että Jakobson sanoisi mitään pahaa virolaisten kansallissosialistisista yhteyksistä. Kelpo suomalaisena Jakobson kannattanee kaikkia yhteyksiä aseveljeen. Tavoitehan on pelkästään propagandistisest oikeusprosessit joidenkin neuvostoveteraanien kanssa.

Mediaa oli paikalla paljon, koska pääesiintyjänämme oli presidentti Lennart Meri. Yleisön joukossa oli yhtä paljon virolaisia kuin venäläisiäkin. Iltauutisissa sekä venäläiset että virolaiset nuoret kertoivat, ettei natsimiehitystä ja neuvostomiehitystä voi käsitellä eri tavalla, koska ne olivat kummatkin yhtä tuhoisia virolaisille.

=> Juuri tämän vuoksi onkin kummallista, että Yhdysvallat ja Viro ovat opettaneet Venäjän länsimaisille viisumikieltopeleille. Se, ettei Laar saa puhua natsipropagandaa Venäjällä ja se, ettei yövartio saa muistuttaa virolaisia rikoksista ihmisyyttä vastaan, joukkotuhonnasta sekä vironjuutalaisten kansanmurhasta, aiheuttaa sen, ettei Laar saa opponointia riittävästi, jotta balansoisi esityksensä.

Silti venäjänkielinen media kertoi asiasta omituisin otsikoin: “Vanha fasisti Lennart Meri Hitler-jugendinsa kanssa tekee Jevgeni Kristafovichin johdolla propagandaa”.

=> Jotenkin tuntuu, ettei Ksenja ole oikein hyvä vironvenäläinen. Sehän olisi kuin af Enehjelm ja Thors kieltäisivät itsensä katumalla Freudenthalin rasismia ja ihmisvihaa.

Tämän kampanjan takana olivat Venäjän lähetystön niin kutsutut kontaktijärjestöt. Kaksi viikkoa myöhemmin minut lähetettiin pois Venäjältä. Se oli heidän vastauksensa. Saman vuoden kesällä sain kutsun Venäjälle Euroopan naapuruuspolitiikan konferenssiin. En saanut viisumia, vaikka minulla oli ulkoministerin allekirjoittama kutsu.

=> Stubbkin väitti, ettei saanut Venäjälle viisumia Gay Pride -mielenosoitukseen, mutta osoittautui, että hän ei edes sitä hakenut. Muistko Ksenja hakea?

Venäjällä vasen käsi ei tiedä, emitä oikea käsi tekee.

=> Juuri siksi hakemuksen liitteeksi pitää panna kopio ulkoasiainministerin kirjeestä ja ennen hakemusta soittaa MID:iin Moskovaan. En usko, että MID häviää jollekin pienemmälle byrokraatille.

JK: Kyllä. Meillä on aina ollut vaikeuksia Venäjän lähetystön kanssa.

=> Tämä on vain luonnollista. Maailmassa on niin paljon mielipiteitä.

IAM: Mitä järjestönne oikeastaan tekee?

JK: Kansainvälisesti olemme mukana EU:n naapuruuspolitiikassa: Meillä on vahvat yhteydet Ukrainaan, Valko-Venäjällä ja Moldovaan. Tunnemme toisemme ja ymmärrämme heidän ongelmiaan. Virolaisissa medioissa taistelemme stereotypiaa vastaan, että kaikki venäläisnuoret ovat kuin “nashi”.

=> Kyseessä on siis GUAAM-yhteistyö, jossa Venäjä näkee oranssivallankumousta.

Meillä on hyvät yhteydet myös Venäjän nuoriin. Monia kiinnostaa Eurooppa ja demokraattiset arvot, mutta Venäjän viranomaiset eivät pidä näistä yhteyksistä. Emme ole kovin tervetulleita sinne – meillä on hyvät suhteet paikallisiin kansalaisjärjestöihin, mutta ei paikallisiin viranomaisiin.

=> Politiikka, politiikka.

JK: Työskentelemme venäjänkielisen nuorison kanssa. Järjestömme on liian Viro-ystävällinen. Joudun tarkkailemaan Venäjän mediaa koko ajan, vaikken erityisesti nauti siitä.

=> Tarkkailusta oppii.

Venäläinen media kirjoittaa meistä paljon, mutta harvoin mitään hyvää. Osa Viron venäjänkielistä lehdistöä on kytketty Venäjän suurlähetystöön. “Molodjozh Estonii” on suoraan lähetystön alainen.

=> Tämä on symmetrinen vastatoimi Viron median painostukselle. Ilves on entinen radiopropagandisti.

Sitten on keskustapuolueen lehti, joka kirjoittaa päivittäin uutisia ennustaen maailman loppua ja syyttäen Viron hallitusta siitä.

=> Virossa eivät siis kolme kokoomuspuoluetta salli, että Viro jättäisi taakseen baltiansaksalaisen menneisyytensä ja neuvostoliittolaisen lähimenneisyytensä ja orientoituisi maailmaan niin kuin Suomi Stubbia lukuunottamatta.

Kerran he julkaisivat pääministeri Andrus Ansipin ja kansanedustaja Mart Laarin kuvat SS-univormussa.

=> Sehän on isänmaallista. Laar on kirjoittanut paljon historiantutkijana Waffen-SS:stä.

Se aiheutti skandaalin ja sitä tutkittiin vihanlietsontana.

=> Voivatko Laar ja Ansip olla yhtä pikkumaisi kuin Vanhanen? Miten kova, pieni ja musta sydön virolaisilla liberaaleilla onkaan?

Mutta Viron sananvapauslait ovat hyvin vapaamieliset, syytteeseen joutuu vain suoran väkivallan yllyttämisestä.

=> Toisin sanoen Laar ja Ansip, valtakunnan entinen ja nykyinen mahtipoliitikko pelasivat medialla Guzenina-Richardsonin ja suomalaisten naispoliitikkojen tapaan rakentaen laittomasti kohua poliisia kuormittaen.

Pääministerin kutsuminen natsiksi ei ole Virossa rikollista.

=> Minusta on hyvä, jos myös pääministeri tulee esille kaapistaan.

En luota paikalliseen vironvenäläiseen lehdistöön kovin paljon, esimerkiksi venäjänkielinen Postimees on hyvin erilainen vironkielisestä Postimiehestä. Ja silti ne kaikki ovat varsinaista venäläismediaa parempia..

=> Postimees tuskin venäjänkielisenä kävisi kaupaksi, jos se olisi sisällöltään sama kuin vironkielinen. Jomman kumman pitäisi harjoittaa poliittista korrektiutta.

IAM: Miksi Venäjä ja sitä lähellä olevat tahot eivät arvosta työtänne vähemmistöjen sopeuttamisen puolesta?

JK: He eivät halua venäläisen nuorison tulevan liian vironmieliseksi. Meidän pitää tehdä vielä paljon työtä nuorison kanssa, edistää demokraattista kansalaisuutta ja kansalaisyhteiskuntaa. Esimerkiksi Narvassa Koillis-Virossa on 11 venäläistä koulua, muttei yhtään historian opettajaa, joka olisi saanut koulutuksensa Virossa. Virolaiset opettajat eivät halua lähteä Narvaan.

=> Virolaisilla ei siis ole itsenäiselle nuorelle kansallisvaltiolle tyypillistä kansallistahtoa. Suomessa sodan jälkeen kauas lähteville opettajille maksettiin paljon syrjäseutulisää ja ostettiin heidät sinne, minne tarvittiin. Virolaisilla puolestaan ei ole riittävää kansallistuntoa eikä optimismia. Moraalin ja kulttuurin heikkoutta, mutta sopii liberaaleille.

Narvassa puhutaan vain venäjää, viroksi on toivotonta saada vastausta, myös kaupungin virastoissa. Palvelualalla on jotain edistystä, siellä jopa halutaan puhua viroa – varsinkin nuoremmat ihmiset, jotka ovat saaneet koulutuksensa itsenäisyytemme palauttamisen jälkeen.

=> Eivät virolaiset voi olla niin kielitaidottomia, että eivät osaa venäjää: onhan suomalaistenkin osattava pakkoruotsia.

Narvassa oli kampanja huhtikuun 2007 mellakoiden jälkeen, palvelutyöntekijöillä oli rintamerkit “puhun myös viroa”.

=> Tallinnassa ollaan asiallisia. Siellä ei melskata ja loukata asiakkaita, vaan jokaisella elektroniikkaliikkeen myyjällä on lippuja rinnassaan kuin Suomessa Stockmanilla. Kukaan ei ole niin hullu, että ryhtyy pilkkaamaan härskisti maksavien asiakkaiden tuntemuksia julistamalla.

Heitä vastaan hyökättiin ja heitä kutsuttiin fasisteiksi.

=> Moniko pitäisi kauppaa Närpiössä tai Ahvenanmaalla ja julistaisti rintanapissa puhuvansa suomea?

Se on siellä tavallista. Narvassa ihmiset katsovat Venäjän Televisiota, samaa kuin Pietarissa. Lähetys erilainen kuin se versio, joka on sovellettu Baltian katsojalle. He eivät edes näe paikallisia uutisia. Viron televisiota ei näe Narvassa tavallisilla antenneilla.

=> Kuka onneton on Viron viestintäministeri? Suomessa tästä olisi tehty eduskuntakysely ja äärimmillään välikysymys.

Viron uutislähetyksen Aktuaalne Kaamera venäjänkielistä ohjelmaa katsoo vain noin tuhat ihmistä. Venäjäinen Pervoi Baltiiski Kanal on koko Virossa suositumpi kuin Viron TV1.

=> Ohjelmaformaattia pitää kehittää.

IAM: Jos tilanne on näin vaikea, kuvittelisin median ja instituutioiden nimenomaan suosivan integraatiota. Haluaako joku sen epäonnistuvan?

JK: Jos etnisestä konfliktista on mahdollista saada lyhyen tähtäimen poliittista hyötyä, miksei sitä käytettäisi? Keskustapuolue esittää itseään venäjänkielisen väestön ainoana ystävänä. Puolueella on sopimus Venäjän kanssa. Venäjä on kiinnostunut venäjänkielisten vähemmistöjen käyttämisestä vaikuttaakseen paikalliseen politiikkaan.

=> Kolme kokoomuspuoluetta ovat hallituksessa nyt kun demarit heitettiin ulos demaripresidentin suostumuksella. On Viron hallituspuolueiden asia huolehtia siitä, että media huolehtii narvalaisten pakkovirolaistamisesta.

Hyvin rahoitetut foorumit toistavat, että meidän pitää ottaa huomioon venäläisen vähemmistön edut, varsinkin ulkopolitiikassa.

=> Suomessa ihmisoikeudet ovat laki, koska maa on Euroopan neuvostossa ja ihmisoikeussopimus velvoittaa valtiosopimuksena.

Moskova ilmeisesti haluaa, että Viro omaksuisi Suomen ulkopolitiikan mallin. Viron ja Latvian tilanne on hyvin erilainen.

=> Juuri tätä ei rähmällään olevalle Virolle sallita. Mediapainostuksesta luopuminen kepua ja vironvenäläisiä vastaan normalisoisi Viron Suomeksi ja vähitellen Pohjoismaaksi. Virossa kuitenkin yritetään olla kuin "toisella planeetalla". Uskoisin, että kyseessä on rakenteellinen korruptio niin kuin Japanissa 1950- ja 1960-luvuilla.

Latviassa politiikassa voidaan suoraan ihailla stalinistista terroria ja sanoa, ettei Latvian etu kiinnosta meitä.

=> Latvia on hankalassa raossa venäjänkielisen suuremman vähemmistön vuoksi. Lisäksi maalla on muita maita synkempi natsimenneisyys. Latvialaiset ovat jostain syystä kaikkein inhotuimpia baltteja Venäjällä.

Virossa sitä on vaikea kuvitella. Latviassa stalinisteilla on jopa edustaja europarlamentissa. Mutta eivät stalinistitkaan ole kaikkivoipia.

=> Tällä tarkoitetaan riialaista naista, jonka vaalikelpoisuus kyseenalaistettiin melko perustuslaittomin perustein. Hän muuten lausui, ettei Henrik Lax ole juuri muuta tehnyt Euroopa parlamentissa kuin venäläisvastaisuuksia.

He yrittivät lavastaa Viron 2007 mellakoitsijat “meidän aikamme keskitysleirien” uhreiksi ja löysivät “uhrin” – Juri Zhuravljovin. Hänet oli aiemmin rikoksesta tuomittu, ja hän oli rikkonut ikkunoita ja varastanut tavaraa huhtikuun mellakoiden aikana. Hän vietiin Brysseliin Viron poliisin “uhrina”, mutta sitten Viron edustajat esittivät aineiston, jossa oli todellista tietoa hänestä. Hänen rikoksensa oli kuvattu, ja niillä oli satoja silminnäkijöitä, hän jäi kiinni puolitäyden olutkorin kanssa, jota hän kantoi ulos Westmanin supermarketista.

=> Hienoa. Juuri tuo kuvastaa puolin ja toisin balttilaista politiikan tasoa, jota virolaiset kauppaavat suomaaisillekin: provokaatioita-provokaatioita-provokaatioita.

Nyt he tarvitsevat uutta “Viron uhria”, ja myös provokaattoreita, joiden tehtävänä on näyttää, että “edistyksellinen” kansainvälinen yhteisö on Viroa ja Latviaa vastaan.

=> Juuri tämän vuoksi Viron kannattaisi ottaa oppia Koiviston sanonnata, että "ei pitäisi provosoitua, vaikka provosoidaan".

JK: Tietoa on hyvin vaikeaa suodattaa. Vaikea on osoittaa, mikä tieto on luotettavaa ja mikä ei. Meillekin se on vaikea, mitä sitten toisella puolella maailmaa? Suosittelen, että kaikkea Venäjältä tulevaa tietoa katsottaisiin hyvin kriittisesti. Venäjällä ei ole juurikaan vapaata lehdistöä.

=> Ei ole Suomessakaan ja Internet kiristyy koko ajan.

Venäjän uutisagentuurit eivät ole BBC:tä, siellä istuu politrukki ja vahtii, mitä uutisia päästetään näkyviin. Mikä tulee syrjintäväitteisiin Virossa, kaikki se tieto tulee Venäjältä.

=> BBC:in on alkanut olla paksua propagandaa sen jälkeen kun BP-TNK sai päihinsä.

IAM: Tukeeko teidän järjestönne Viron yhden virallisen kielen politiikkaa?

JK: Kyllä. Jotkut sanovat meitä sen takia hulluksi äärijärjestöksi. Tuemme osittaista vironkielistä opetusta venäläisissä kouluissa. Vastustamme etnisten ryhmien erottelua, sehän juuri aiheuttaa syrjintää.

=> Tukevatko järjestöt vastavuoroisesti pakkoruotsia tai siis pakkovenäjää virolaisille, jotta oppisivat tuntemaan vihollisensa ja tämän kulttuurin paremmin?

Meidän ei tulisi luoda keinotekoisia gettoja. Venäläinen koulu on nyt tärkein gettojen aiheuttaja. Venäläisten koulujen lopettajat eivät puhu viroa, heiltä vaaditaan vain hyvin minimaalista perustason tietoa.

=> Pitäisikö ruotsinkieliset koulut Suomessa sulkea?

Keskitasokin, jota vaaditaan lukiossa, on naurettava. Vaadimme, että koulujen lopettajat osaisivat viroa korkealla tasolla.

=> Kuin Åbo Akademi. Jos venäläisten koulut olisivat parempia, he voisivat päästä virolaisten kanssa tasoihin. Sekö on tarkoitus?

IAM: Onko vika poliittisissa päätöksissä, vai eikö opettajia löydy?

JK: Opettajia on vaikea löytää. Jotkut protestoivat jopa perustason kielivaatimuksia vastaan. Olen onnellinen, että säästötalkoomme ei koskenut koulutusreformiin, se oli todella valtiomiesmäinen päätös. Emme voi jättää venäjänkielistä väestöä ja heidän arvojaan loputtomin huomioimatta, suurin osa heistä on kansalaisiamme.

=> Virolaiset opettajat siis eivät halua osata venäjää venäläisissä kouluissa. Viron itara hallitus ei maksa vironvirolaisille riittävästi, että menisivät Viron Venäjälle Narvaan opettajiksi.

Ne, joilla ei ole kansalaisuutta, ovat enimmäkseen eläkeläisiä. Keskustapuolue suosii erottelua, siksi meillä oli heidän opetusministerinsä kanssa paljon kiistaa. Meitä kiinnostaa kovasti venäjänkielisten koulujen kielireformi, hän vastusti sitä. Me halusimme vähemmistöosaston opetusministeriöön. Se luotiin, mutta sinne palkattiin epäpätevät työntekijät. Nyt, kun meillä on uusi opetusministeri, tilanne on parempi. Keskustapuolue ei tukenut meitä, ei myöskään rahallisesti, he vain keksivät oikeutuksia estää työtämme.

=> Miten propagandistinen tuo osasto-ohjelma oli?

JK: Heitä ei todellakaan kiinnosta integraatio. En tiedä, miten hyvin sopeutuneet ihmiset näkevät tätä. He puhuvat viroa, tietävät maasta perusasiat, me emme vaadi, että he äänestävät jotain tiettyä puoluetta, heillä on erilaisia näkemyksiä.

=> Olisi poliittinen itsemurha samaistua kokoomuspuolueisiin, jotka käyvät venäläisvastaista kampanjaa. Tuloksena olisi kepun hajoaminen ja äärivenäläisten puolueiden muodostuminen.

IAM: Missä olet itse opetellut puhumaan täydellistä viroa?

JK: Opin sen itse, en saanut viron taitoa koulusta. Meillä oli erinomainen ranskan opetus, opettajat koulutettiin ulkomailla neuvostoaikanakin. He puhuvat myös englantia, mutta heidän viron kielen taitonsa on nolla. Ne opiskelijat, jotka halusivat, oppivat viron kielen koulun ulkopuolella. Tilanne kouluissa ei ole yhtään sen parempi nytkään. Koillis-Virossa on enemmän mielenkiintoa Viron kieltä kohtaan kuin Tallinnassa. He vaativat lisää viron oppitunteja. Heidän gettonsa ei ole pelkästään henkistä, he haluavat pois sieltä, missä he ovat. He haluavat lähteä Eurooppaan – tai Viroon, jolloin he tarvitsevat viron kieltä. Järjestömme osallistuu Tasavallan itsenäisyyspäivän seremoniaan joka vuosi, ja emme ole enää pitkään ainoita venäjänkielisiä siellä.

=> Itä-Virossa on venäjänkielisiä suojeluskuntiakin, joista Juhani Putkinen tietää toki enemmän.

IAM: Eli toivoa sopeutumisen edistymisestä on?

JK: Vertailen meitä aina toisiin valtioihin. Niin kauan kuin Ukraina on olemassa, kaikki on hyvin. Ukrainalla on ongelma-alueita: Sevastopol, Krimin niemimaa. Ukrainassa kysytään, mitä kampanjaa meillä tehtiin, että ihmiset tukevat Natoa. Vastaamme, että emme me, vaan Josif Stalin teki sen kampanjan puolestamme.

=> 70%-80% ukrainalaisista haluaa EU:iin erittäin hitaalla aikataululla. 15%-18% ukrainalaisista haluaa NATO:on. Enemmistö ukrainalaisista haluaa vain riippumattomuutta Venäjästä ja kauppaa sekä talousyhteyksiä EU:iin. Ukrainassa natotus on hallituksen ja nyt enää vain presidentin ohjelma. Hänen puolisonsa on amerikkalainen.

koppero

Hyvä huomio Tapio. Menisikö suoraan vironkielestä venäjäksi käännetty lehti kaupaksi? Mielestäni on aika luonnollista, että kahdella kielellä eri kohderyhmille, huom. maksaville asiakkaille, julkaistut lehdet ovat hivenen erilaisia. Sitä tosin ei jakseta hirveästi pohtia, miksi lehdet ovat erilaisia, kun asian voi niputtaa glorifoituun aatemaailmaan, että jokin iso valvoo/kontrolloi meitä. Tottakai Venäjä "valvoo" Viron mediakenttää ja monen muunkin maan lehtiä, tv:tä, jne., kuten jokaikinen kykenevä valtio tekee tälläkin hetkellä. Mutta kontrolloi...? Eikös Putin juuri Kiinan olympialaisissa hotellihuoneessaan päästellyt ärräpäitä, kun koko maailma toitotti yhteen ääneen miten Venäjä hyökkää ylimitoitetusti pienen Georgian kimppuun.

tapio_o_neva

Jos ajatellaan, että joku voi sitoutua evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyyteen, avioliittoon, ammattiyhdistyksen jäsenyyteen, Yleisradion televisiolupaan ja maakuntalehden tilaamiseen sekä asevelvollisuuteen kertausharjoituksia myöden, on hän tietenkin melkoinen yhteiskunnan säilyttäjä kotona ja ympäristössään.

Maakuntalehden kestotilaus ja iltapäivälehtien tai voimakkaasti revittelevien lehtien ostaminen on eri asia. Jos Suomessa joillekin on tullut ylivoimaiseksi tilata enää NATO:n ja ajoittain SDP:n pää-äänenkannattajaa, Brysselin Pravdaa tai maksaa Yleisradion digitalisoinnista televisiolupana, on tietenkin ymmärrettävää, ettei moni maltillinenkaan vironvenäinen mielellään maksa virolaisista lehdistä, joiden sisältö on täynnänsä vinoja pääkirjoituksia, vihjailevia kolumneja ja kyseenalaisia mielipidetiedusteluja Taloustutkimuksen tapaan.

Suomessa kyseenalaiset lehdet, puoluelehdet mukaan lukien voi demokratian vuoksi maksaa kunnallisveroissaan ja lukea kirjastossa. Näin ollen niitä ei tarvitse tukea taloudellisesti koko irtohumeron tai kestotilauksen hinnalla.

En usko, että vironvenäläisille vironkielisen Postimees-lehden versio on niin mieltä ylentävä, että he ostaisivat sitä merkittävässä määrin venäjänkielisenäkään ilman sovittamista ostajakunnan makuun.

Postimees eli markkinatalous joutuu sopeutumaan kahteen asiaan: siihen, että virolainen paatos aiheuttaa vironvenäläisissä ostajissa pahoinvointia eikä ole lukuelämys tai nautinto sekä siihen, että Viro on kaksikielinen maa. Toisin sanoen liberaalien, ei niinkään sosiaaliliberalien kuin markkinaliberaalien mainostama markkinatalous tunnustaa ne tosiasiat, joita Viron hallitus tai kolme kokoomuspuoluetta eivät ole valmiita tunnustamaan.

Tämän on mahdollista vain siksi, että valtiolla on aina mahdollisuus ylläpitää parlamentaarisella enemmistöllä yllä sosialistista pakkovaltaa tavoitetilan aikaansaamiseksi.

Miten Viron kolme kokoomuspuoluetta ovat päättäneet virolaistaa Viron Venäjän eli Itä-Viron? Jos Virossa olisivat vallassa suomalaiset kansalliskonservatiivit, vanhakokoomuslaiset, olisi Itä-Viroon ja lähetettu oikeamielisiä viron kielen, Viron historian ja Viron maantiedon opettajia sekä paljattu apulaisrehtorit, jotka valvovat virolaistamista.

Tämän lisäksi opetusministeriössä sekä liikenneministeriössä olisi vastaavat osastot ja veroastetta ruuvattaisiin ylöspäin kansalliseksi ylösrakentamiseksi.

Myös liittoutuneiden kannalta kyseenalainen Waffen-SS -hype olisi matalaprofiilisempaa, koska tunnustettaisiin henkisesti realisteina, että liittoutuneet voittivat sodan.

Viron kolme kokoomuspuoluetta eivät ole kansalliskonservatiivinen oikeisto, joka ottaisi sivistyksen tosissaan.

Nykykokoomuslaiseen tapaan kyse on vain provokaatioista ja halvoista mediaiskuista.

Marginaalin vastaukset

Venäjältä raahataan tänne ainoastaan opposition edustajia todistamaan Kremlin kauheudet. Onko niin, että argumentit ovat lopussa ja nyt pitäisi hakea Virosta Kristfafichia kertomaan miten kauhea on Moskovan käsi?
Eugen on Virossa päin jo kokonainen käsite. Ei hän venäjänkielisiä edustaa, vaan hallitusta. Jos oikeasti haluttaisiin selvittää Viron venäläisten asemaa niin pitäisi puhua Klenskin kanssa. Tai saada molemmat samaan pöytään keskustelemaan. Mutta ketään kiinnostaa todellisuus?

harvanvarsi

Safka on parasta leniniläistä dialektiikkaa aikoihin- ollaan mukamas antifasisteja, vaikka tuetaan naapurin fasismia- jippii.

Ihan tuli mieleen: mitä pahaa Viron venäläiset ovat tehneet, että heillä on tuollaisia "ystäviä"?

semi

Taas käyneenä ja monet hyvät ja hedelmälliset keskustelut Virolaisten ja Venäläisten tuttujen ja vähemmän tuttujen kanssa osoitti että Suomen media ei ollut kovin suosittu.

Virolaiset tuttuni näkivät Suomalaisen median pahenpana propagandan levittäjänä kuin Venäläisen median. Heistä kysymys kun on ennenkaikkea hoidettava yhdessä Venäläisten kanssa ja Suomen tuominen tähän mukaan on vain ääretöntä asioiden sekoittamista. Eli suorastaan suivaantuneita olivat, että mitä helvettiä tämä asia Suomelle kuuluu. Viron media ei todellakaan ole hoitanut työtään jos kanavat eivät koko maassa näy. Jos opettajat eivät halua lähteä tekemään työtänsä niin se on Viron häpeä, Venäläiset joutuvat silloin olemaan hamaan ikuisuuteen asti ilman Viron kieltä, mutta heidän syynsä asia ei ole. Se kuva minulla on että siellä on viha rakkaus suhde ja rakkaus on silti se isompi asia ihmisten välillä kuin viha. Ainakaan minä en löytänyt Virolaisia jotka haluaisivat Venäläiset ulos, tietysti niitä on mutta vielä enemmän Suomessa Suomalaisina. Eli kuten sanoivat mitä helvettiä se asia meille kuuluu onko Venäläisiä Virossa vai ei.!

tapio_o_neva

Virolaiset ovat vuosia saaneet kaikessa rauhassa syrjiä vironvenäläisiä. Ongelma on vain siinä, että kun Virosta pitäisi tulla suomalaisille investoinneille sopiva alusmaa, suomalaistakin elinkeinoelämää häiritsee se, että vironvirolaiset syrjivät vironvenäläisiä. Tämä on "bad for business".

Toinen asia, joka herättää suomalaiset, on tietenkin se, että kun Viro laskee Suomen liittyvän NATO:on, he uskovat että Suomi alkaa vastata myös Pohjois-Viron puolustuksesta, jolloin virolaiset kokoomuspoliitikot voivat mielestään huudella Venäjälle kahta kauheammin.

Sitten kun suomalaiset kertovat, että balttien kannattaisi jo vähitellen luopua baltiansaksalaisesta alamaisuudestaan ja oppia itsenäisen kansakunnan tavoille ja muodostaa ensiksi venäläis-virolainen kansakunta, virolaiset saavat primitiivireaktion ja alkavat vieroksua suomalaisia.

Elleivät suomalaiset ryhdy ryyppäämään ja kylpemään Tallinnaa jälleen nousuun, on virolaisten keksittävä muita asiakkaita.

Virolaisilla ei ole suomalaisille juuri mitään opetettavaa ainakaan mistään järkevästä ja suvaitsevaisesta EU-politiikasta. Maa ei ole kyennyt eheyttämään itseään, vaikka kellii EU:n ja NATO:n kainalossa turvassa ja kaikkein pahimmat pelot luulisivat jo hälvenneen. Viron toinen itsenäisyys on jo kohta yhtä pitkä kuin ensimmäinenkin ja aikaansaannokset lienevät 1930-luvun lamasta huolimatta melko vaatimattomia ensimmäiseen itsenäisyyteen nähden.

Laatokka

"Syrjintää" kokoevat Virossa vain ne venäläiset, jotka eivät halua sopeutua siihen, että Viro on itsenäinen valtio ja on turhaa odottaa, että Venäjä ottaisi sen jälleen isälliseen hallintaansa. Näille venäläisille on nöryyttävää opetella viroa. Ei entinen herrakansa voi opetella viroa! Ei ole syrjintaa on vain asennevammaa.

Viro on kehittynyt jättiaskelin, kun ottaa huomioon, missä helvetin esikartanossa virolaiset oliavat vielä vähän aikaa sitten. Ei tuollaisesta niin helposti nousta yhtäkkiä. Siitä huolimatta esim. Neuvosto-Tallinnan ja nyky-Tallinnan ero on todella järkyttävä.

Eri keskustelupalstoilla tulee selväksi, että tietyille Virossa asuville venäläisille on ollut ylitsekäymätön ja nöyryyttävä paikka Viron itsenäistyminen. Taitaa olla tapio_o_neva:llekin.

semi

Jotka odottavat että Suomi ottaisi Ahvenanmaan taas hallintaan, monille tuntuu olevan ylitsepääsemätön paikka että Ahvenanmaa on itsehallinto jos ei tiedä miksi niin katsokoon wikipediasta. Ruotsin kielestä jos puhutaan niin monille Suomen Ruotsalaisille olisi ihan hyvä jos enemmistö haluaa irtaantua pakko Ruotsista. Se että RKP häärää ei tarkoita kuitenkaan että kaikki Ruotsin kieliset laumana seisoo sen takana.

Kovasti ollaan Viron Venäläisten kimpussa ja Suomen Ruotsalaisten jotka moni tahtoisi ajaa näköjään mereen, monilta puuttuu enään rätti päästä tässä maassa.

u

Ulkoeestiläisten nykyinen oikeistoideologinen miehitys Virossa on dokumentoitu mm. virolaisissa historian museoissa.
Tietysti kansa jo kyllästyy, kun kansaa niin kauheasti kyllästetään jokaisen tuutin täydeltä: valtalehdistö ja muu media, koululaitos, suurin osa puolueiden politrukeista jne. on valjastettu oikeistolaiseen aivopesuun, joka jo riittää.
Selvyyden vuoksi on sanottava, että tavallisista ulkoeestiläisistä ei ole pahaa sanottavaa. Viron kansallishengelle ja maan taloudelle tuhoisaksi on käynyt pienen ulkoeestiläisen eliitin innokas touhuaminen. Se on nyt tulossa tiensä päähän. On selvää, että virolaiset pian nostavat päänsä pystyyn ja vaihtavat isänmaansa kauppiaat luotettaviin, itsenäisiin ja isänmaansa parasta ajatteleviin laulavan vallankumouksen kansanrintaman jatkajiin. Vastakkainasettelun aika Virossa on pian ohi ja uusi johto tietää, miten maa parhaiten pärjää yhteistyöllä ja luotettavan kumppanin maineella.

tapio_o_neva

Kaikki varmaan muistavat, kun Viron kolme kokoomuspuoluetta kilvan paljastelivat mediassa kahden muun kokoomuspuolueen poliitikkojen rikollista korruptiota. Nyt nämä puolueet ovat muodostaneet käytännössä venäläiseen malliin koalition "Yhtenäinen Viro".

Kun Keskustan kannatus säilyy lähinnä siksi, että Edgar Savisaar liennyttää venäläisiin päin, on tietenkin näille kolmelle puolueelle tärkeää käydä mediassa ja koululaitoksess informaatiosodankäyntiä oppositiota vastaan, jotta muodostuisi kiihkovenäläisiä sirpalepuolueita, jolloin voitaisiin jälleen Lännessä hurskastella Moskovan raa'asta poliittisesti pelistä Virossa ja kompromettoida lopulta myös heikentynyt Keskusta.

Virossa ei ole niin paljoa älyllistä kapasiteettia, että tällainen strategia olisi kyetty laatimaan. Tämä on kuin yhdysvaltalaisesta käsikirjoituksesta. Kaava on sama: kansan jakaminen ja viholliskuvan ylläpitäminen "riippumattomassa" kaupallisessa mediassa.

Aatteelliselle Ansipille ja Saakashvilille tulee vastaan yksi kapitalistinen realiteetti: markkinatalous. Jos talous ei toimi siksi, että ei tehdä mitään muuta kuin palopuheita, vähitellen äänestäjät kaikkoavat ja muutos toteutuu.

Viron politiikassa kaikkein oleellisinta on estää sitä muuttumasta Suomen tai Norjan kaltaiseksi ulkopolitiikaltaan.

Juuri tämä on vierasvirolaista vaikutusta, joka tekee Virosta eräänlaisen baltiaaisen alusmaan, minkä Johan Bäckman on melko kommunistisesti ja groteskiski sanonut.

Virolaislla ja suomalaisilla on sellainen ero, että virolaiset nokkelampina kaupunkilaisina eivät häpeä lainkaan rähmällään oloa niin kuin ei osa suomalaista kokoomuslaisistakaan. Se on jonkinlainen hyve!

Tynkä-Karjalan Antti

Mikä juttu tämä "Viron kolme kokoomuspuoluetta" oikein on? Asevelisosialistinakaan en hyväksy tarpeetonta mollaamista tai leimaamista.
Jos tarkoitat kolmannella `Kansanliitto´ (Rahvaliit) niin heidän Reiljanin ajatuksia parlamentissa ja mediassa esittävän Rüütlin mielipiteet ovat aika erilaisia kuin RE:n (mm. verotus).- Sen saa Ansip huomata vielä tänään.

Pääministeri Ansip on ollut rasite puolueelleen (Reformipuolue)jo vuoden, mutta tämän aamun gallup-kannatusluvut n. 15% ovat jo aika kaukana huippuluvuista (liki 40%). - Mutta todellisuudessahan hallitusta johtaa siihen kuulumaton IRL:n puheenjohtaja Mart Laar.

SDE:n ulosheitto tulee puolueelle hyödyksi, kyllä Laar sen tulee näkemään. Vaikka euro- ja kunnallisvaalit eivät jaa parlamenttipaikkoja, kaatavat ne ainakin hallituksen.
- Ay-liike nousee Virossa, jolloin `Nestor ja Taliga´- yhteistyö nostaa sen parlamenttipaikat luokkaan 15-20.

Suosikkipolitiikkoni Virossa on Iso-Edgar, joka voi muodostaa hallituksen kenen kanssa vaan, edellytyksellä, että on itse sen johtaja ainakin todellisuudessa.

tapio_o_neva

Virossa valta alkaa vakiintua. Kolmesta ahneiden ja korruptoituneiden muodostamasta kokoomuspuolueesta, joilta on talouspolitiikka ollut hukassa nopean menestymisen näyttämisen vuoksi, on tullut käytännössä yksi toimeenpanovaltaa tukeva koalitio.

Kokdemismi on käytäntöä: Liisa Jaakonsaarikin (sd) kehoitti äänestämään Kansallista Kokoomusta, koska on kyllästynyt kansalliseen sosialidemokratiaan.

Se, että "joku ei tykkää jostain" on Salattujen elämien tasoista profiloitumista äänestäjien herättelemiseksi.

Viron politiikan ytimenä on osoittaa vironvenäläiset ja Viron Keskustapuolue epäisänmaallisiksi. Tärkeintä on siis ylläpitää brezezinsiläistä saartopolitiikkaa ja pysyä henkisenä balttilaisvaltiona.

Viron pohjoismaistaminen ja järkevöittäminen on suomalaisten lähetystehtävä, koska virolaiset eivät siihen itse neukkuuttaan kykene.

Tynkä-Karjalan Antti

Olet siinä oikeassa, että `Ansip - Ligi´ -parivaljakko, joita tukee "suurliikemiehet" (avointa hohottelua takarivissä) Kilk, Palts jne ja juppinuoret Golojan, Michal jne eivät pysty mitenkään ymmärtämään ns. tavallisen virolaisen elämää ja arkea.

Koska Jaak Allik on minun eniten arvostamani virolaisen, professori Marju Lauristin veli, voisin kuvitella Keskustapuolueen ja Demarien yhteistyön kantavan jopa hallitusvastuuseen.

Itse olen kokonut ulkoeestiläiset aate-, kulttuuri- ja työihmisiksi, joista lähtökohtaisesti pidän.

Virolla on kaikki mahdollisuudet tehdä nopeita, rohkeita ja tehokkaita ratkaisuita noustakseen lamasta. Synkkä varjo aamuauringon edessä ei sitä voi estää.

tapio_o_neva

"Koska Jaak Allik on minun eniten arvostamani virolaisen, professori Marju Lauristin veli, voisin kuvitella Keskustapuolueen ja Demarien yhteistyön kantavan jopa hallitusvastuuseen."

Kannattaako asevelisosialisti punamultaa? Sehän tekisi Virosta enemmän Norjan ja Suomen kaltaisen maan ja nostaisi Kekkoseksi Edgar Savisaaren!

Tynkä-Karjalan Antti

Parlamentarismin mukaisesti asian päättävät virolaiset (poliittiset)johtajat, joten tavallisen poron arvaamus ei lue. Oppimestariutta Lähi-Etelän suuntaan vältän.

Reformipuolueelle sopii varmaan paremmin `Reiljan - Tuiksoo´ -arvomaailma, kuin ihmisten asialla olevat demarit.

"Virolainen punamulta" voisi olla maalle hyödyksi, mutta tuskin nopeasti toteuttevissa, kun SDE:n uusi puheenjohtaja Jüri Pihl meni eurovaalien alla ikäänkuin haastamaan Keskustan. - Sarvikuonolla on pitkä muisti, mutta toisaalta hyvä pelisilmä.

Nimimerkki

Venäjälle on kaikki kansainvälinen aina politiikkaa - oli sitten kyseessä bisnekset tai mikä tahansa.

Suomi on oman napan tuijottelijana aina pitänyt itseään muiden yläpuolella olevana, mutta tässä asiassa on Venäjä taas kerran onnistunut politiikassa tekemällä Suomesta pelinappulan omassa propagandasodassa - helppoa on käydä naapureihin käsiksi, kun ensiksi usuttaa ne toistensa kimppuun. Jotenkin ihmeellisen omituisena näyttää se juuri nyt pinnalle noussut tarve, millä Suomen puolella yritetään opetella etelänaapuria, miten hoitaa omia asioita, puhumattakaan kaikesta suoranaisesta loanheitosta "apartheid-valtio"-tyylisine viittauksineen. Jotenkin naurettavalta näyttää se koiramainen haukkuminen sinne suuntaan - miksi ihmeessä sen pitäisi edes kiinnostaa Suomessa TÄLLÄ tavalla? Ei ainakaan Virossa vastaavaa pakonomaista tarvetta näytä olevan.

Onko kyseessä pakonomainen tarve todistaa jotain tai todellakin pelkän ison naapurin pelinappulaksi joutuneen trollin asema?

Iivin kirjoitukset täällä on varmaankin hyviä valaisemaan Viron tilannetta - melkein olisi sanomassa "valaisemassa vastapuolen käsitystä", mutta se jo sitten myöntäisi sen propagandasota-vastakkainasettelutilanteen - mutta valitettavasti ne kaikki käsitellään tietyn joukon toimesta hyökkäyksenä niiden "totuutta" kohtaan, joten ne tahtomattakin myös "ruokkii trolleja" ja taas kaikki ne bäckmanit, tapionevat ja monet muut pääsee täysillä vauhtiin "todistamaan" jotain. Mitä tarkalleen, päättäköön jokainen ihan itse.

P.S. En väitä, että koko Suomi on rinnastettavissa niihin trolleihin, mutta kuitenkin kaikki viittaa siihen, että Venäjälle sopivat pelinappulat täältä löytyvät.

Suomen virolainen

//Virolaisten poliittinen taitamattomuus
25.5.2009 1:02 tapio_o_neva//

” Virolaiset ovat vuosia saaneet kaikessa rauhassa syrjiä vironvenäläisiä.”
Virossa on aina asunut venäläisiä. Oletko kuullut tappeluista kansanryhmien välissä? On sekäkouluja, sekä-avioliitoja, naapurit, työkaverit, ystävät …

” Sitten kun suomalaiset kertovat, että balttien kannattaisi jo vähitellen luopua baltiansaksalaisesta alamaisuudestaan ja oppia itsenäisen kansakunnan tavoille ja muodostaa ensiksi venäläis-virolainen kansakunta, virolaiset saavat primitiivireaktion ja alkavat vieroksua suomalaisia.”

Semmoista ei kuka täysjärkinen ihminen osaa kommentoida ilmeisesti.

” Elleivät suomalaiset ryhdy ryyppäämään ja kylpemään Tallinnaa jälleen nousuun, on virolaisten keksittävä muita asiakkaita.”

’Tallinnan risteilyn käyvien matkustajien määrä ylittää tänä vuonna 300 000 rajaan, enemmän yhdenpäivän matkustajia ei voi hyväksyä ei Tallinnan vanhasatama tai matkatoimistot.’ http://www.postimees.ee/030706/esileht/siseuudised/tallinn/208014_foto.php

Ilmeisesti et ole käynyt Virossa ollenkaan. Enemmistö suomalaisista on aina tervetullut Viroon, monilla on ystäviä, paljon on ylioppilaita.
*
Mikä sinua vaivaa? Tuntuu, että purkat täällä OMAA alemmuudentuntoaan ja pettymyksiään parjaamalla virolaisia.
Revi nyt pariksi päiväksi irti itseensä tietokoneesta ja käy Viron puolella kysymässä venäläisiltä itseltä (kadulla, kaupassa, torilla, kahvilassa) – ovatko he syrjäytyneet!
Eivät Viron venäläiset tukee Nochnoi Dozooria, myös Venäjän venäläiset naureskelevat Nashin tekemisiä. Tai oleko Safkan palkkalistalla?

Nimimerkki

Ehkä joitakin suomalaisia ottaa päähän se, että eteläisellä naapurilla on paljon pidempi historia ja perinteet, kun täällä pohjoisen metsäläisillä - Tallinna oli jo pitkään olemassa ja tuli Hansaliiton jäseneksi suunilleen Turun perustamisen aikana - Helsingistä puhumattakaan, kun Ruotsin kuningas Kustaa I perusti sen vasta muutama vuosisata myöhemmin :) - ei ihme, että suomalaisilla voi olla jotain hampaankolossa kaikkia naapureita vastaan...

Totuus on kuitenkin se, että internet on mediana erittäin helppo paikka saada sellainen ala-arvoinen loanheitto täysin ulos mittasuhteistaan - eli parempi on olla ruokkimatta trolleja ja antaa koirien haukkua rauhassa - karavaani etenee siitä huolimatta.

tapio_o_neva

"Mikä sinua vaivaa?" => En pidä siitä, että Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuorisojärjestön, Komsomolin, kasvattamat traumatisoituneet "virolaiset" alkavat opettaa Suomelle, miten sen olisi hoidettava 2/3 Euroopan unionin transitoliikenteestä, suhtauduttava Saksan ja Venäjän energiayhteistyöhön jne.

Porovitsit ovat vitsejä tyyliin Pekka ja Toivonen, mutta se, että Viro Kokoomuksen ja EU:n avulla alkaa ohjata Suomen ulkopoliitikkaa toiseen suuntaan kuin mitä se luonnostaan on ja mikä on Saksan valtavirta, on jo liikaa.

Virolaisten neukkujen, nuorkommunistien ei pitäisi 40-50 -vuotiainakaan ryhtyä väittämään, että vain suomalaiset ovat rämettyneitä.

Aila Niinimaa-Keppo

Yksi aihe, yksi mies, pelkästään häneltä 30 viestiä ja 40.000 sanaa, joista iso osa aiheeseen kuulumatonta käsittämätöntä sanahelinää.

Esimerkki: "Virolaiset eivät ole luonnollisia demokraatteja ja nationalisteja niin kuin suomalaiset. Se ero on kaupunkilaisella ja metsäläisellä." Siis mitä?

Ei tällainen ole keskustelua, vaan egotrippailua, pätemisentarpeen epätoivoista tyydyttämistä, joka tappaa todellisen mielipiteenvaihdon.

Ja sama toistuu kaikilla sivuilla. Miksi?

u

Nytpä kerron Teille jotain, jota ei suoraan kirjoista löydy. Nimittäin maaorjuudesta, joka ulottui lähes koko Eurooppaan aina Tanskaa, Baltiaa ja Venäjää myöten.
- Tänään elävien ihmisten ajattelua painaa hirvittävä, näkymätön, kymmenien sukupolvien historian ja perimätiedon taakka. Sataan vuoteen mahtuu noin neljä sukupolvea.
- Saksalaiset ristiritarit moisionherroineen (kartanot) ja pappeineen alistivat Baltian kauniit kansat 1200-luvulla maaorjuuteen. Sitä jatkui Ruotsin ja Venäjän alaisuudessa, kunnes eräs hyväksi mainittu Venäjän tsaari 1800-luvun puolivälin jälkeen lakkautti maaorjuuden (mutta ei moisioiden ja papiston mahtavaa baltiansaksalaista valtaa).
- Tämä yli 600-vuotinen, yli 25 ihmissukupolven muistiin syöpynyt alistunut elämä on muovannut eestit, lätit ja letit sellaisiksi balteiksi, jollaisina heidät viimeisen sadan vuoden ajalta tunnemme.
- Kun mukaan lasketaan Pietari Suuresta 1700-luvun alusta alkanut Venäjän imperiumin vaikutus (ja leteillä Liettuassa vielä puolalaisten herrojen aika), ei ole mikään ihme, että Viron, Latvian ja Liettuan kansoilla ei ole vielä ollut tarpeeksi sisäistä yksimielisyyttä ja itsepäisyyttä, vaan heidän hallitsevat eliittinsä ovat tukeutuneet (pakon edessä) milloin Suur-Saksaan, milloin Moskovaan ja viimeiset parikymmentä vuotta Ruotsin ja Tanskan pankkeihin ja ulkoeestiläisten ideologiaan sekä Eurostoliittoon ja Natoon.
- Mutta aurinko nousee idästä, vapauden tuulet puhaltavat ja Suomen ja Ruotsin pohjoismainen malli kannustaa.

tapio_o_neva

Meinasin ottaa tuon baltiansaksalaisilta periytyvän orjasieluisuuden, joka on Viron neuvostoperinteen pohjalla, mutta en ajatellut korostaa sitä, jotta ei epäiltäisi virolaisvastaiseksi rasistiksi.

Minusta riittää se, että nykyvirolainen polvi eläköityy tai kuolee ja vie Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa oppimansa maneerit hautoihinsa mukanaan tai krematoriosta taivaalle.

En pidä 1200-luvulle tai 1300-luvulle menevistä tulkinnoista serbien tapaan, vaikka vaikutukset ovat voineet ulottua 1800-luvullekin.

Pentti Niskanen

Kahden kansan tai kulttuurin kohdatessa kehittyneempi syö ja sulattaa tavallisesti heikommin kehittyneen.
Suomi makaisi nyt Ruotsin mahassa, jos Venäjä ei olisi tullut ja pelastanut (tahtomattaan tosin ja eurooppalaisen politiikan pakottamana).

Venäjä puolestaan olisi voinut syödä Suomen tsuhnat, mutta niiden makua se oli jo maistanut ja jätti ne sadaksi vuodeksi omiin oloihinsa. Oli Suomen onni, että ruotsalaisia oli liian vähän, ja että Ruotsi heikentymistään heikentyi. Suomalaiset lisääntyivät, nälkäkurkina kyllä, mutta lisääntyivät kuitenkin ja kehittivät itselleen elinvoimaisen ja vitaalia primitiivisyyttä huokuvan kulttuurinsa. (Onnekkaan sijaintinsa ansiosta Suomi olisi tällä hetkellä luultavasti vieläkin vauraampi ja kehittyneempi, jos sen rajaksi Venäjää vasten Ruotsista irrotessa 1809 olisi jäänyt Kymijoen laakso.)

On luonnollista ja minun mielestäni hyväksyttävää, että sekä suomalaiset että virolaiset vihaavat venäläisiä. Se on vihaa, jonka kanssa on elettävä, ja virolaiset olisivat yli-ihmisiä, jos jättäisivät kostamatta vironvenäläisille kaiken kokemansa.

On vain kohtuullista, että vironvenäläiset puolestaan saavat maksaa olostaan ja onnestaan Venäjää nopeammin kehittyvässä, länsimaistuvassa Virossa pitämällä parimiljoonaista kansaa, jonka kieltä ei kukaan opi eikä ymmärrä, herroinaan.

Multikultuurin saavat molemmat unohtaa.

tapio_o_neva

"On luonnollista ja minun mielestäni hyväksyttävää, että sekä suomalaiset että virolaiset vihaavat venäläisiä. Se on vihaa, jonka kanssa on elettävä, ja virolaiset olisivat yli-ihmisiä, jos jättäisivät kostamatta vironvenäläisille kaiken kokemansa."

=> Suomalaiset ovat valistuneita Venäjän vihaajia, jotka haluavat hyödyntää Venäjän kaupallisesti. Sen sijaan virolaiset, jotka eivät ole koskaan taistelleet kuin liian myöhään ja puolivillaisesti, yrittävät korvata aseet ja sotilaskunnon sadattelulla mediassa, josta Venäjä vain ärsyyntyy.

=> Sama balttilaistendenssi tunkee läpi Suomen kiihkokarjalaisissa fraktioissa ja Yleisradiossa sekä Kokoomuksessa. Suurimmat kaatuneiden luvut olivat tosin kannakselaisilla ja pohjoishämäläisillä, joita ei muisteta muutoin kuin mitä Väinö Linna on muistanut.

Pentti Niskanen

Lopeta tuo vittuilu virolaisille!
Virolaiset olivat fiksuja. Niin kuin tanskalaisetkin.
Virolle vastarinta olisi merkinnyt sortieta historiasta.

Suomelle se merkitsi sotilaskunniaa, kuolleita, ynnä yhtä ja toista tappiota, mutta ainaisesti todistamatta jää, merkitsikö se itsenäisyyttä.

Kirjoista saa lukea, että Stalin teki etupiirisopimuksen Saksan kanssa silmät kiiluen Suomen suuntaan, yritti sen vallata, mutta luopui yrityksestä suomalaisten vastarinnan takia ja omia tappioitaan kauhistellen kuin kuka tahansa kukkahattutäti (juuri sillä hetkellä kun yritys oli onnistumassa).

Mitä on Viro? sinä tunnut ajattelevan.
Eihän se koskaan voittanut venäläisiä.

tapio_o_neva

Virolaiset historiansa aikana ovat voittaneet ainoastaan saksalaiset 23.6.1919 Vonnussa Latviassa.

"Joulukuussa 1914 Viron tuleva presidentti Konstantin Päts kirjoitti lehdessä, että "Meidän kotimaamme pysyy Venäjän valtakunnan osana. -- Venäjän valtakunnan reuna-alueena ovat edessämme laajat kehitysmahdollisuudet, eikä Venäjällä ole sodan jälkeen mitään syytä pitää kansalaisiamme yleisesti epäluotettavina."

Ennen kuin Suomessa ruvetaan heimokiihkoilemaan vironvirolaisten kokoomuslaisten puolesta vironvenäläisparkoja vastaan, pitää varmistaa, että kaikki vironvirolaiset vihaavat Venäjää eivätkä venäläisiä yhtä ammattitaitoisesti kuin suomalaiset: pitkäjänteisesti ja tyylillä.

Olisi se nyt tyhmää liittää Suomi NATO:on ja vastata Pohjois-Viron puolustuksesta suomalaisin resurssein tilanteessa, jossa virolaiset itsekään eivät taaskaan usko "asiaansa".

Suomen maavoimien mädättäminen Yhdysvaltain aasialaisten siirtomaasotien vuoksi ja toisaalta Viron sotilaallisen tyhjiön täyttämiseksi Suomen kansallisista varoista on rikos Etelä-Savoa, Pohjois-Karjala, Kainuuta, Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia kohtaan. Samoin se on rikos Etelä-Suomen ja Kaakkois-Suomen ilmatilaa vastaan.

Vieraskarjalainen

"=> Suomalaiset ovat valistuneita Venäjän vihaajia, jotka haluavat hyödyntää Venäjän kaupallisesti. Sen sijaan virolaiset, jotka eivät ole koskaan taistelleet kuin liian myöhään ja puolivillaisesti, yrittävät korvata aseet ja sotilaskunnon sadattelulla mediassa, josta Venäjä vain ärsyyntyy."

Vai "valistuneita Venäjän vihaajia"!
Tarkoitat yksinkertaisesti suomettuneita, mutta et ymmärrä sitä, koska itsessään sitä harvemmin huomaa. Rähmällään luulee olevansa diblomaattisesti pystyssä.

Suomen johdon suomettuneisuus on suosinut ja osaltaan mahdollistanut Putinin kauden taantumakehityksen isovenäläisyyteen Venäjällä. Nyt on käsillä muutoksen aika.

Koko Euroopan tulee seisoa yhtenäisenä kannustaen Venäjää hylkäämään isovenäläisen suurvaltapolitiikan, joka nojaa edelleen Stalinin perintöön ja etupiiriajatteluun.

"Etupiirivaltiot" ovat ilman muuta avainasemassa vaikuttamassa EU:n pyrkimyksissä opettaa Venäjä sivistyneille tavoille.

Venäjällä on edessään yksinkertaisesti nyt kaksi vaihtoehtoa:

-tekee vakuuttavan tilityksen Stalinin perintöön ja saavuttaa sillä luottamusta ja paremman aseman yhteistyökummpanina.
-jatkaa Putinin kovaa isovenäläistä ja uhittelevaa linjaa etupiiriajatteluineen ja luottamus laahaa pohjalukemissa, joka johtaa vääjäämättä jälleen kerran uuteen katastrofiin, hajoamiseen.

Stalin koituu kiroukseksi niin kauan, kun hänen kunniaansa Venäjän johto vaalii.

Putin on NL:n tuote. Ainoastaan johdon vaihtuminen tuo Venäjällä muutoksen. Historian tilitystarve on huutava. Venäjällä ei tule olemaan tulevaisuuden menestystä isovenäläisellä linjalla. Uusi fasismilain nimellä kulkeva laki on kuin huutomerkki osoittamassa Putinin väärää linjaa.
Se tulee rajoittamaan jo saavutettua tervettä kehitystä historiantutkimuksen saralla ja entisestään kaventamaan median ja kansalaisten sananvapautta.

Kansa Venäjällä ei tule enää hyväksymään sellaista.

Pentti Niskanen

Virolaisten Venäjän viha ei ole yhtä valistunutta kuin suomalaisten viha. Asekunnosta puhumattakaan.

Mutta eikö ole vähän liikaa vaatia virolaisilta vihassa ja asekunnossa samaa tasoa kuin suomalaisilta, jotka ovat varsinkin kunnossa ihan omaa luokkaansa.
Sitten Tsingis-kaanin ei venäläisiä ole voittanut kukaan muu.

tapio_o_neva

Virolaiset ovat sivistyneempiä keskieurooppalaisia kuin ruotsalaiset ja suomalaiset metsäläiset. Heidät voidaan rinnastaa tanskalaisiin, jotka ensimmäisinä lakkauttivat virolaisten itsenäisyyden 1200-luvulla..

Näin ollen virolaisten kokoomuslaiten kolmessa puolueessaan pitäisi jo lopettaa lehdistössä, televisiossa ja radiossa rääkyminen, koska maan toinen itsenäisyys on kohta jo 18-vuotias eli täysi-ikäinen.

Virolla periaatteessa ei ole muuta ongelmaa kuin vähäinen kansantulo ja Tallinnan jupit, minkä vuoksi rahamäärä ja sen kohdentuminen aiheuttavat isänmaallisuusrajoitteita oikeistokonservatiivisessa mielessä.

Nämä puutteet pyritään korvaamaan Mart Laarin ansiokkaalla historiankirjoituksella Waffen-SS:stä, jopa niin ansiokkaalla, ettei Venäjän federaatio myönnä Martille edes viisumia.

Viro unohtaa aktiivisesti, että sen tavoitteena oli tyytyväinen autonomia Venäjän keisarikunnan yhteydessä ensimmäisen maailmansodan aikana ja että sen itsenäisyys suuntautui saksalaisia vastaan samoin kuin myös maareformi heti itsenäisyyden jälkeen.

Virokin määrittyi vapaussodassaan, mutta jostain syystä koko kansakunnan määrittänyt prosessi on aktiivisesti unohdettu siksi, että Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuorkommunistit eli vironvirolaiset komsomolilaiset vain ärsyttävät venäläisiä Waffen-SS:n korostamisella.

Vain suomalainen on niin juntti, että kiihottuu vironvenäläisä vastaan Tallinnan juppien mediatempusta. Olen vakavasti ottaen sitä mieltä, että Toomaskin saisi lopettaa pelleilynsä konserttipianistin solmukkeella ja vaihtaa solmioon, jotta näyttäisi edes hieman enemmän kissanristijästä valtionpäämiehemmältä, siis tosimieheltä.

Vieraskarjalainen

"Olen vakavasti ottaen sitä mieltä, että Toomaskin saisi lopettaa pelleilynsä konserttipianistin solmukkeella ja vaihtaa solmioon, jotta näyttäisi edes hieman enemmän kissanristijästä valtionpäämieheltä, siis tosimieheltä."

No jopas oli junttimainen kannanotto!

Toomas on habitukseltaan kaikkein eniten valtionpäämiehen näköinen koko EU:ssa pitkän ja kookkaan vartensa ja tyylikkään pukeutumisensa ansiosta, eikä profiilissakaan ole moitteen sijaa ja ryhti on esimerkillinen.

Otappa Tapio silmä näppiin ja ala katsella tarkasti ja hyvällä maulla EU:n valtionpäämiehiä uudestaan ja kerro, voittaako joku Toomaksen kisassa!

Poliittisella suuntauksella ei ole tässä kisassa merkitystä.