Keskiviikko 17.7.2019

Venäläistoimittaja hakee Suomesta turvapaikkaa

Luotu: 
30.5.2009 17:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Vladimir Putin neuvotteli 16. päivä lokakuuta 2008 Gudermesissa Tshetsheniassa maanjäristyksen jälkihoidosta.

Venäläistoimittaja Jelena Maglevannaja on hakenut poliittista turvapaikkaa Suomesta, kertoo Lenta.ru -uutistoimisto.

Volgogradilaisen Svobodnoje Slovo -sanomalehden toimittaja selvitti tiedotustilaisuudessa aiemmin tällä viikolla Helsingissä, että Venäjän viranomaiset ovat painostaneet häntä lopettamaan kirjoittaminen maan vankiloissa tapahtuvasta kidutuksesta.

Suomalais-venäläisen kanslaisfoorumin verkkosivujen mukaan Maglevannaja tietää, että venäläisenä hänen on erittäin vaikea saada Suomesta oleskelulupaa tai turvapaikkaa. Siitä huolimatta hän teki päätöksen hakea turvaa Suomesta.

Presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa, että hän aikoo ottaa esille Venäjän kanssa muun muassa ihmisoikeuskysymyksiä. Venäjä pääministeri Vladimir Putin saapuu vieraaksi Suomeen keskiviikkona 3. päivä kesäkuuta.

Magvelenjana mukaan Venäjän hallinto ei kykene takaamaan kaikkien kansalaistensa – erityisesti toimittajien ja aktivistien – turvallisuutta, vaikka Suomen maahanmuuttoviranomaiset juuri tuolla perustelevat venäläisten negatiivisia turvapaikkapäätöksiä.

Venäjällä 27-vuotias Maglevannaja on tehnyt yhteistyötä useiden venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen kanssa ja keskittynyt artikkeleissaan erityisesti tshetsheeneihin Venäjällä kohdistuvaan vainoon.  Hänet tuomittiin 13. toukokuuta kunnianloukkauksesta 200 000 ruplan (4 600 euron) sakkoihin julkaistuaan tietoja volgogradilaisessa vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Maglevannaja pitää tuomiota vääränä ja pitää kiinni artikkeleissaan esitettyjen tietojen todenperäisyydestä.

Maglevannaja osallistui 25.–26.5.2009 Helsingissä pidettyyn Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin seminaariin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eläkeläinen

On jo yhdeksäs vuosi kun Putin on tosiasiallisesti vallassa. Sorto ja omaisuuksien laittomat siirrot jatkuvat. Nimitykset ja poliittiset päättäjät päättää Putin. Vastustajat joko ovat vankilassa (jos ovat vielä järjissään, tuomioita pidennetään uusin oikeudenkäynnein esim. tapaus Khodorkovsky) tai joutuvat sinne. Tai yksinkertaisesti murhataaan. Lehdistön vapautta rajoitetaan ja TV on valtion hallussa. Vaalit manipuloidaan sellaisiki kun tulos halutaan. Kansainväliset sopimukset on pantu mappi Ö:hön. Mutta on Putinilla ystäviäkin. Oma presidenttimme Tarja Halonen. Turvapaikkaa ei myönnetä.

knowledgemanagement

dobro pozhalovat'

tallaisia uskaliaita immigrantteja maamme tulisi ottaa vastaan [tyhjantoimittajien sijaan]ja saattaa heidat yhteyteen kauniin, demokraattisen ja egalitaarisen yhteiskuntamme kanssa. Alkaa nyt vain 'ryssiko' tata tilaisuutta nayttaa rohkeutta ja tarjota lehtinaiselle oikeaa turvaa maassamme, seka nayttaa ettei maammme enaa ole suomettunut!

Liike

... toimittaja lähetettäisiin saman tien käsi- ja jalkaraudoissa Venäjälle.

Toivottavasti hänen hakemuksensa kuitenkin käsitellään asiallisesti ja tehdään tosiasioihin perustuva ratkaisu, mikä se sitten tuleekin olemaan.

Uutisten perusteella voidaan ajatella, että periaatteessa jokainen venäläistoimittaja, joka kirjoittaa sikäläistä hallintoa kritisoiden, olisi oikeutettu turvapaikkaan muista maista.

tapio_o_neva

Suomen kaksinaamaisen politiikan näkee siitä, että yksi vanhus, joka oli Soldatskie materin kantava voima halutaan köörätä takaisin Venäjälle.

Toisin sanoen venäläinen ei edes ihmisoikeuksia äärimmäisesti puolustamalla voi ansaita länsimaista statusta
Tämä toimittajan hanke on kuin tilauksesta ajoitettu oikein Heidi Hautalan mielenosoitukselle Putinille. Uskon, ettei Stubb ole lainkaan harmissaan.

Kun Putin on mennyt, palataan normaaliin päiväjärjestykseen ja ilmoitetaan, ettei turvapaikkaa heru, koska meillä on muutoinkin jo riittävästi venäjänkielisiä Suomessa.

Kuitenkin tärkein asia eli otsikot on nostatettu.

terijoki

Tutkitaan piruuttaankin mitä on kirjoitettu ja mistä on saatu tuomio. Jos Venäjän oikeuslaitos on antanut väärän tuomion niin annetaan maatuskalle hesarin pääkirjoitustoimittajan paikka. Jos usannuolija on valehtelija, toki prokarelian kunniajäsenyys on paikallaan.