Sunnuntai 22.7.2018

Mitä käy ateisteille? – Näin paavi vastaa kirjeessään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.9.2013 08:07
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Paavi Franciscus I valittiin keväällä.

Ateistien tulee kuunnella omaatuntoaan, uskoo paavi Franciscus.

Tuore paavi kertoo näkemyksestään italialaislehti La Repubblicalle lähettämässään kirjeessä. Lehden perustajiin kuuluva Eugenio Scalfari oli kysynyt paavilta, antaako Jumala anteeksi niille, ”jotka eivät usko Jumalaan eivätkä etsi uskoa”.

–Koska Jumalan armolla ei ole rajoja, jos häntä lähestyy puhdas sydän, niiden jotka eivät usko Jumalaan tulee kuunnella omaatuntoaan. On syntiä toimia omatuntoaan vastaan, paavi vastaa kirjeessään The Guardianin mukaan.

Maltillisen paavi Franciscusin mukaan kirkon tulee keskustella avoimesti ateistien kanssa.

Toukokuussa Vatikaani joutui oikaisemaan käsitystä siitä, että Franciscus olisi todennut ateistin olevan ”pelastettavissa”, jos he elävät hyvin. Vatikaanin mukaan vain uskovaiset voivat ”pelastua”.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Mölsä

Nämä uskontojen kiemurtelut paikkailevine selityksineen ovat puuta heinää. Paavi kristinuskon armeijoineen johdattaa ihmisiä harhaan, he ovat pettäneet ihmiskuntaa jo vuosituhansia. Taivas ja helvetti ihmisen ns. jatkoelämäpaikkoina ovat täysin Jeesuksen apostoleiden keksintöä ja siten "pelastuminen", kuten he opettavat, on vailla perusteita. Ihminen elää maassa yhden elämän, kuolee ja haudataan. Se on siinä.

Maailmaa koetellaan vielä hetkisen mitä moninaisimmin tuhoin ja ongelmin, ja sitten tulee suuri muutos; ihminen palaa ajattelussaan Adamin ja Eevan "taajuuksille" eli Jumalan tykö ja elämä jatkuu maan päällä, tosin pienemmällä väkimäärällä. Uskonnot tuhoutuvat.

Martti Räinä

Paavin lausunto, jonka mukaan omantuntonsa ääntä kuuntelevalla ateistilla on mahdollisuus välttää helvetti, on suuri uutinen miljoonille katolilaisille. Tämä merkitsee sitä, että paavi on hyväksynyt tosiasian, ettei ajattelevia ihmisiä voida enään hallita pelkästään helvetin pelolla. Hän on ymmärtänyt, että kirkon on, pakon edessä, muututtava ja aloitettava "vilpitön ja syvällinen" keskustelu myöskin niiden ihmisten kanssa, jotka eivät halua luopua omasta ajattelun oikeudestaan.Paavin käynnistämä historiallinen muutos koskettaa meitäkin, koska uudet lämpimät tuulet tulevat vähitellen yltämään myös tänne kylmään ja jähmeään pohjoiseen asuinmaahamme.

Eemu Bertling

Kylläpä on huttua koko juttu. Ateisti ei usko jumalaan joten koko asetelma on täysin väärä ja johdatteleva. Ateistille jumala on yhtä todellinen kuin Aku Ankka. Yhtä hyvin voisitte tehdä jutun siitä kuinka kysytte Akulta meedion avustukselta onko ateistien mielestä pallo kuutio. Ehkä värkevämpää tosin olis kysyä suoraan ateisteilta.

"Maltillisen paavi Franciscusin mukaan kirkon tulee keskustella avoimesti ateistien kanssa." Ateisteja ei hirveesti kiinnosta jutella paavin kanssa ellei aiheena ole uskontohuijauksen alasajo.