Maanantai 17.6.2019

”Lavertelu aina ollut ämmämäistä” – JSN: Näin sai sanoa

Luotu: 
19.9.2013 10:43
|

Kalevan päätoimittaja Markku Mantila on saanut Julkisen sanan neuvostosta vapauttavan päätöksen tietovuotaja Chelsea Manningiin liittyneen vitsinsä julkaisusta.

Mantilan lyhyt kommentti julkaistiin sanomalehti Kalevan pääkirjoitussivulla 25.8.2013. JSN:n mukaan kommentti ei rikkonut hyvää lehtimiestapaa.

- Tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi. Se ei ole ihme. Laverteluhan on aina ollut ämmämäistä, Mantila kirjoitti.

Chelsea-nimellä nykyisin esiintyvä Manning on ilmoittanut olevansa transsukupuolinen eli kokevansa itsensä naiseksi miehen vartalossa.

Mantilan kommentista kanneltiin lehdistön itsesääntelyelimeen seuraavana päivänä. Kantelijan mukaan kommentti halvensi Chelsea Manningin ihmisarvoa ja solvasi naisia.

JSN:n mukaan Mantilan kommentti kuului päätoimittajan sananvapauden piiriin. Vaikka kommentti oli JSN:n mukaan provosoiva, sen sai esittää.

Neuvosto ei käsitellyt Chelsea Manningiin kohdistunutta ihmisarvon loukkausta, sillä elimen sääntöjen mukaan kanteluun tulee olla henkilön oma suostumus. Kantelu kuitenkin käsiteltiin transsukupuolisten ja naisten ihmisarvon osalta.

- Neuvosto ymmärtää, että julkaisuympäristöstään irrotettuna Mantilan sitaatti voi tuntua loukkaavalta.  Viittaus "ämmämäiseen laverteluun" osoittautuikin huonosti harkituksi. Kommentti ei neuvoston mielestä kuitenkaan ollut niin rankka, että se olisi halventanut minkään ryhmän ihmisarvoa, JSN perustelee vapauttavaa kantaansa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Kuivanen

JSN ei ottanut kantaa siihen, oliko heitto hyvä (mitä se ei ollut). On vain hyvin vaikea nähdä, minkä takia siitä olisi pitänyt antaa huomautus – Suomihan on täynnä huonoa journalismia ja tyylitöntä huumoria. Sukupuoltaan muuttavan kutsumista kiertoilmaisun kautta ämmäksi ei voida vielä pitää sellaisena loukkauksena, josta pitäisi huomautella.