Keskiviikko 16.1.2019

Tyly arvio Marimekosta: ”Itsemurha ja murha”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.9.2013 15:18
|

Faktakulma

Juhani Risku on arkkitehti ja muotoilija.

Hän toimi Nokian käyttöliittymämuotoilijana sekä muotoilu- ja innovaatiojohtajana vuosina 2001-2009. Risku on myös kirjoittanut kirjan Nokian uudesta tulevaisuudesta: “Uusi Nokia – käsikirjoitus”.

Arkkitehti ja muotoilija Juhani Risku arvostelee Marimekon toimintaa viime aikojen kopioväitteiden suhteen kovin sanoin.

Muun muassa Nokian muotoilu- ja innovaatiojohtajana toimineen Riskun mukaan Marimekon plagionti- ja kopiosyytösten kohteiksi joutuneiden taiteilijoiden ja teosten takaa löytyy kaava, joka liittyy taideteoksen alkusyntyyn.

-Jokaisella on Taideteollisen korkeakoulun antama koulutus, jokaisella on grafiikan koulutusta, jokaiseen olisivat Marimekon taiteelliset muotoilujohtajat voineet puuttua etukäteen, jokainen taiteilijan tekemä teoslaina heikentää Marimekkoa, vaikkei se vielä vaikuttaisikaan myyntiin, jokaisessa tapauksessa yhtiön ylin johto ei ole ymmärtänyt Marimekon liiketoiminnan ydintä, eli muotoilutuotteen aitoutta. Se maksaa yhtiön palkat ja osingot, Risku kirjoittaa blogissaan

Riskun mukaan lisäksi Marimekon toimitusjohtajaa Mika Ihamuotilaa petetään jatkuvilla muotoilijoiden tekemillä taidelainoilla, teoksen synnyn väärennöksillä ja koko tapahtumaketjun peittelyllä. Myös Marimekon viestintäjohtaja on hänen mukaansa pettänyt toimitusjohtajan.

-Mika Ihamuotila meni MTV3:n aamulähetykseen väärillä tiedoilla, väärällä asenteella muotoiluun ja säälinhakemisella. Marimekon viestintäjohtaja teki liiketoiminnallisen itsemurhan ja murhan.

Riskun arvostelu kohdistuu myös Marimekon muotoilujohtajuuteen, joka hänen mukaansa on täysin hukassa.

-Marimekon omistajat hämmästelevät yhtiönsä arvon päämuodostajan, eli taiteellisen laadun ja arvon olevan heitteillä niin muotoilujohtajien kuin hallituksenkin osilta.

Marimekko oli kuluneen viikon aikana otsikoissa kahden kopioväitteen vuoksi. Ensin taiteilija Heljä Liukko-Sundström väitti tiistaina Ajankohtaisessa Kakkosessa Marimekon uutuuskangas on kopio hänen teoksestaan. Torstaina epäilyt kohdistuivat Maija Louekarin suunnittelemaan Hetkiä-kuosiin. Perjantaina Louekari myönsi, että inspiraation lähteenä on toiminut Markus Lepon 1960-luvulla ottama valokuva. Sitä ennen Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila tuki suunnittelijoitaan voimakkaasta MTV3:n Huomenta Suomessa. 

-Louekari on ollut vuosia tietoinen Hetkiä-kuvion kopioinnista barcelonalaisissa laukuissa, mutta ei ole koskaan perännyt oikeuksiaan. Louekari on siis varonut tulemasta esiin laukkukopiosta, koska on itse kopioinut teoksen muuntelemalla sitä, eli peittelemällä teoksensa alkuperää. Tämä osoittaa pientä häpeän ja hankalaa esilletulon tunnetta noin kymmenen vuoden ajalta, Juhani Risku kommentoi viimeisintä tapausta.

Marimekon ensimmäinen plagiointitapaus tuli ilmi toukokuussa, kun Kristina Isolan suunnittelema Metsänväki-kuosi paljastui kopioksi. Elokuussa Marimekon Isoisän puutarhassa -kuosin huomattiin muistuttavan englantilaisen lastenkirjan kuvitusta.

 

Faktakulma

Juhani Risku on arkkitehti ja muotoilija.

Hän toimi Nokian käyttöliittymämuotoilijana sekä muotoilu- ja innovaatiojohtajana vuosina 2001-2009. Risku on myös kirjoittanut kirjan Nokian uudesta tulevaisuudesta: “Uusi Nokia – käsikirjoitus”.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Laitinen

Jos hetkeksi ottaa nationalismi-lasit silmiltä ja kattelee noita Marimekon kuoseja niin onhan ne nyt rehellisesti sanottuna melkoista shaibaa.

Uskomattominta asiassa on, että joku on tosiaan viittinyt plagioida noita. Vastaavanlaisia töherryksiä näkee jo tarhassa. Ihan tosi.

Jon Hellevig

Outoa keskustelua! Totta kai jokainen taiteilja tietoisesti tai tiedottomasti saa inspiraationsa muista lähteistä. Ihmiset eivät elää tyhjiössä vaan ammentavat ideoitansa edellisten sukupolvien ideoista. Näin ikuisuudesta tähän päivään, ja täältä ikuisuuteen. Sitä joskus myös kutsutaan kehitykseksi, tai luovuudeksi. - Lopettakaa tuo noita vainon, kateelliset idiootit

Arto Saarinen

Ideavarkaudet ovat oire siitä, että rättibusiness ei kannata Suomessa. Kuosien varastamisellä yritetään epätoivoisesti säästää suunnittelukustannuksissa. Aasian halpamaille Marimekko ei vain pärjää, hinta ratkaisee sittenkin, ei brändi. Pahoin pelkään, että tämä(kin) toimiala on historiaa viiden vuoden sisällä.

Jean Darch

Muotoilu, kuten taidekin, on kriisissä aika-ajoin. Mutta kun muotoilu ja taide ovat kaikesta ylistyksestä huolimatta globaalia maakuntatasoa, on tehtävä jotain.

Nokian, Marimekon ja TaiKin jälkeenkin on elämää, ja siihen olisi keskityttävä. Tästäkin inspiraatio-tuskasta selvitään, koska taide ja muotoilu voidaan uudistaa.

Tässä ajatuksia eteenpäin menemisestä:
- http://kritiikkiblogi.wordpress.com/2013/09/29/muotoilu-taikin-nokian-ja...

Nämä esillä olleet Marimekon muotoilijat ovat pian rohkeimmat ja ylväimmät muotoilijat, jotka meillä on Suomessa. Uudelleenrakentaminen alkaa.

Harri Lindström

Jon,

Olet kyllä oikeassa. Inspiraatio haetaan jostain vanhasta ja kehitetään aihetta eteenpäin. Andy Warhol tuskin itse kävi valokuvat ottamasta Marilynistä tai Maosta.
Onko siis törkeää plagiointia nämäkin ”töherrykset” ? Taide kehittyy kuten tiede, vanhan parantamista, täsmentämistä modernisointia ja pelkistämistä. Ehkä lopullinen pelkistäminen todella päättyy Malevichin pisteeseen.
Menit kyllä laittamaan asian aika vahvasti kommentissasi.

Terveisin

Harri Lindström