Torstai 23.11.2017

Pommitettu Helsinki 1939 – ennennäkemättömiä kuvia!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.11.2007 09:16
  • Kuva: Suomen valokuvataiteen museo/Uuden Suomen kokoelma
    Kuva
    Palokunta teki voitavansa, mutta ei ehtinyt ajoissa kaikkialle.

”Ilmahälytys annettiin kello 09.16. Tässä aallossa pommitettiin vain Santahaminaa ja Pasilan ratapihaa. Hallituksessa luultiinkin ensin, että kysymys oli vain painostamisesta. Iltapäivällä sen sijaan yhdeksän pommikonetta pääsi auringon suunnasta kaupungin ylle ennen kuin hälytys ehdittiin antaa.”, kirjoittaa Jyrki Vesikansa marraskuun 30. päivästä 1939.

Sanomalehti Uuden Suomen päätoimittajakaartiin kuulunut Vesikansa on laatinut uusisuomi.fi:n lukijoille mielenkiintoisen tekstin Uudesta Suomesta ja talvisodan (30.11.1939 - 13.3.1940) alkupäivistä. Teksti liittyy talvisota-aiheiseen valokuvanäyttelyyn, jonka olemme avanneet verkossa tänään, tasan 68 vuotta Neuvostoliiton hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Valokuvat näyttelyyn on toimittanut Suomen valokuvataiteen museo. Ne ovat peräisin Uuden Suomen arkistoista. Kuvissa on paljon sellaisia, jotka eivät ole olleet koskaan esillä missään.

Tervetuloa historialliseen näyttelyyn! Klikkaa tätä linkkiä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/6121-talvisodan-alku-ja-uusi-suomi-ennen...

Huom. Klikkaamalla näyttelyssä esillä olevaa kuvaa se avautuu suurempana tietokoneen ruudulle ja myös kuvateksti tulee näkyviin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Demagogi

Leipäsäkkejä! Leipäsäkkejä pudottavat!

Juuri ennen pommien putoamista kaduilla kuultiin kommunistien huutavan:
"Leipäsäkkejä Neuvostoliitto pudottaa Suomen työläisille!"

Pitäneekö tuo urbaanilegenda Helsingin pommituksista paikkaansa?

M Eiramaa - tutkija - KNFIJV

<strong>Virallisesti Tehtaankadulle ja Kremliin lähetettävään talvisodan jälkeisten aluesiirtojen innoittamaan joukkotervehdykseen voi osallistua kuka tahansa vastuuntuntoinen kansalainen nimellään tai ilman.</strong>

KNFIJV Webin sivustolla on valmiiksi laadittu diplomaattikaavan ja koodin täyttävä kirjepohja ja ohjeet osoitteineen (email, posti, faksi...) siitä, miten 30.11. eli talvisodan alkamisen vuosipäivän kansalaisnootti tehdään, ks
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#kansalaisnootit

Tavan mukaan suositellaan tälläkin kertaa ajankohtaisaiheen lisäystä viestiin, esim. Venäjän demokratiailveily ja toimittajamurhien tutkintafarssit.

SIMO PERTTULA

MOLOTOV OLI SE SUURIN SUOMEN SYÖJÄ, totesi minulle läheinen molempien sotien SANKARI!Suomi saavutti hienon TORJUNTAVOITON!SYY:Maamme kävi puolustus sotaa,jossa puolustettiin KOTIA;USKONTOA JA ISÄNMAATA !Vihollinen kävi raakalaismaista hyökkäys sotaa!Kotimaa ja sen aurinkoiset äidin kasvot piirtyivät silloin jokaisen Sankarin mieleen!Siksi voin näitäkin rivejä kirjoittaa vapaassa SUOMESSA !

uutisonni

Ylimääräiset harjoitukset
Suomi valmistautui koska 2. maailmansota oli jo alkanut syyskuussa 1939 ja Suomen -ainakin- sotilasjohdolla oli tieto Ribbentropin salaisesta sopimuksesta Venäjän kanssa.
Suomen kohtalo on aina sidottu siihen mitä Keski-Euroopassa tapahtuu. Aina kun eurooppalaiset suurvallat joutuvat kriisiin Venäjän kanssa, on Suomikin vaikeuksissa.
Mitä voimakkaampi on Venäjä, sitä lähempänä sitä Suomi on. (verratkaa tätä päivää ja 1990-lukua).
Jos NATO:sta ei muuta hyötyä olisikaan, niin vaikuttaisi se ainakin siihen, ettei tarvitsi kokoajan nöyristellä ryssille - ryssä kunnioittaa ainoastaan voimaa.

jaliraita

Nato on suuri bluffi. Yhtä suuri tai suurempi kuin ns länsivaltojen, Englanti ja Ranska, väitetty apu Suomelle Talvisodassa. Suurin este Natoon liittymiselle on se, että liittyminen olisi vastoin Pariisin rauhansopimusta ja sen vahvistavaa lakia. Ensiksi pitäisi kumota laki ja toiseksi irtisanoa Pariisin rauhansopimus.
Suomella on voimassa oleva ns Pariisin rauhansopimus vuodelta 1947, joka on lailla vahvistettu Helsingissä 18 päivänä huhtikuuta 1947 ja asetuksella 16 päivänä syyskuuta 1947. Pariisin rauhansopimuksella on vahvistettu voimassa olevaksi myös Talvisodan rauhansopimus 12 päivältä maaliskuuta 1940.

Suomen vastapuolia Pariisin rauhansopimuksessa ovat olleet "Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat" ja nykyisin siis niiden seuraajavaltiot:

1. Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto,
2. Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistynyt Kuningaskunta,
3. Australia,
4. Valko-Venäjän Sosialistinen Neuvostotasavalta,
5. Kanada,
6. Tsekkoslovakia,
7. Intia,
8. Uusi-Seelanti,
9. Ukrainan Sosialistinen Neuvostotasavalta ja
10. Etelä-Afrikan Unioni

Jali Raita, diplomi-insinööri

jaliraita

Talvisodan syy

Suomea ei myyty Molotov-Ribbentrop-sopimuksella Neuvostoliitolle vaan Suomen luovutti Neuvostoliitolle Churchill Moskovassa lokakuussa 1939. Tämä laukaisi Talvisodan. Aiheesta on lisää res. maj. opetusneuvos Erkki Hautamäen kirjassa: Suomi myrskyn silmässä, osa 1 vv 1932-1940. Erkki Hautamäen löydöksiä on hyödyntänyt myös Ruotsalainen teatteri näytelmässään Marskista. Kirjasta saa lisätietoa klikkaamalla palksita kohtaa "kirjat" sivulta www.promerit.net ja edelleen Hautamäen kirjaa.

Jali Raita, diplomi-insinööri
30.11.2007

karilampinen

En koskaan tule antamaan viralliselle Ruotsille anteeksi sitä, että Ruotsi ei auttanut Suomea sodissa. Sensijaan he tekivät loistavaa asekauppaa kaikkien osapuolien kanssa. Se on perusta Ruotsin nykyiselle hyvinvoinnille.
Joitakin vapaaehtoisia Ruotsista tuli, mutta apu oli vain symboolinen. On helppo kuvitella mitä Ruotsille olisi tapahtunut jos Suomi olisi sortunut. Onko se ymmärretty Ruotsissa?

jaliraita

Ruotsin apu

Ruotsi auttoi meitä jo Talvisodassa enemmän kuin on yleisesti on tiedetty. Jatkosodassa apu oli suurta. Ruotsi auttoi meitä rakentamaan mm Salpalinjan. Marskin tahto oli, että Ruotsi pysyi sodan ulkopuolella. Näin Ruotsi saattoi auttaa meitä, teollisuutensa toimi. Jos Ruotsi olisi ajautunut sotaan, niin se olisi käyttänyt kaikki resurssinsa itse.

Jali Raita, diplomi-insinööri

kari lumppio

Tervehdys!

JOS muistan oikein Neuvostoliiton kommunistinen puolue 17. puoluekongressissaan (1934) päätti antaa tulevassa (Saksa vs. N-Liitto) sodassa antaa Suomelle ja Ruotsille (!) ennaltaehkäisevän lujan iskun siten, että niiden miehittämiseen tai valvomiseen riittäisi pienehköt joukot. Tähänhän N-Liitto pääsi vasta 1944 syksyllä. Talvisota oli ilmeisesti tällaiseksi lujaksi iskuksi tarkoitettu.

Kari

VastaVirtanen

-
Miehitykseltä Suomen pelasti - <strong>ei omat kyvyt, vaan vastapuolen kykenemättömyys.</strong> Joulukuun 25 1979 Afganistan miehitettiin pedon toisella puolen, silloin on kaikki uutistoimitukset sammuneet. Kääntääkö peto kylkeään jouluna? Setatati on ainakin vetänyt meidän miehiltä housut valmiiksi kinttuun. Perustuslakiakaan ei enää meillä ole Lissabonin 13.12.2007 salaisen suomen EUluovutuksen jälkeen; Bryssel voi päättää reservaatin luovutuksesta rauhan 'myönnytyksenä'?

Tämä USensuroitiin, sisältää siis tekstiä jota sinun ei kuulu tietää:

Tämänpäivän Tarja-tärkeänä DDR-myyrän "saavutuksena" on muistettava <strong>halvimman tehokkaimman PUOLUSTUS -laitteen mitätöinti:</strong> Miinat pois, nehän voisivat saattaa monta ryssän leskeä itkemään...

Jos ja kun suomi miehitetään, TARJA HALONEN on miehityksen SANKARI.

<strong>Ylitse kaiken, Suomen Kansa nöyrtyi rukoilemaan.</strong> Tätä tosiasiaa ei edes ateisti voi kieltää. Suomen kansa pelastus Rooseveltin tykkejä ja puna armeijaa vastaan oli ihmeitten ihme. <strong>Jumala Oli, On, Tulee Olemaan,</strong> ja maksaa kansoille tekojensa mukaan. Miten maksaa, Lue ITSE Jeremia, Hesekiel... Tämän päivän avainkysymys kansallemme onkin, nöyrtyykö se vai jatkaako paarmailuaan. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/3938-kirkko-kosiskelee-nuoria-nettipapil...

¤vastavirtanen

Pentti Korhonen

On nykyihmisten kannalta valitettavaa, että näitä sodan muistoja kaivetaan esiin ja annetaan niiden vaikuttaa ihmisten tulevaisuuden suunnitelmiin ja siihen mitä ihmiset ajattelevat Venäjästä Natosta ja Euroopan unionista.
Nykyaikainen sote ei enää ole läheskään samanlaista, kun se oli 70 vuotta sitten. Nyt olaan menossa täysin uudenlaisen valtataistelun kautta valitsemaan johtajia, jotka hallitsevat Eurooppaa ja Venäjää. Kun koko länsmainen yhteiskunta on ylivelkaantumisen kautta menossa vaheittain kohti yhteiskunnallisia levottomuksia ja kohti kolmatta maailmansotaa, se käydään tietokenvirusten sähköverkkojen manipuloinnin ja tämäntapaisten järjestelmien avulla musertamaan nykyaikaisen yhteiskunnan erittäin pitkälle kehittyneitä ja helposti haavoittuvia järjestemiä. Olisi hyvä ymmärtää tällaisia asioita. Vain harvat ymmärtävät. Isänikin oli katsomassa Munkkiniemeen pudonnutta pommaria ja minäkin vuoden 1944 pommituksissa. Nyt koitan siirtää ajatusmaailmaani nykyaikaan: miten netin kautta ohjattua Suomen sähöverkkoa voidaan manipuloida ja siten lamauttaa koko Suomi, kun sähkön puuttuessa kakki lakkaa toimimasta ja talvpakkasilla koko Suomi jäätyy pystyyn, kun keskuslämmitysputet jäätyvät, kun pumput eivät toimi!
Pena