Sunnuntai 20.1.2019

Henkivartija

Su, 08/30/2009 - 17:26 -- admin
  • Kuva: Taina Markko / Tammi
    Kuva

Leena Lehtolaisen uusi sankaritar Hilja Ilveskero seikkailee Moskovasta Bromarviin, on oppinut kaikki temppunsa Amerikoissa Queensin turvallisuusakatemiassa, vedättää mafiosoja ja poliisia mielensä mukaan, käyttää seksiä tarkoitusperiensä saavuttamiseksi, pukeutuu välillä mieheksi, suunnittelee murhaa seitikkien avulla ja vetäytyy ilvekseksi aina kun pelkää.

Juuri näin väkinäisistä aineksista on Leena Lehtolaisen uusi jännityskirja Henkivartija keitetty.

Kun Lehtolaisen aikanaan luoma poliisihahmo Maria Kallio on sympaattinen vihertävä feministi perheenäiti, niin Hilja Ilveskero on lähinnä vastenmielinen amatsoni ja peluri.

En olisi lukenut kirjaa loppuun, ellen olisi luvannut kirjoittaa siitä.

Jossain vaiheessa mietin, olisiko Ilveskeron hahmossa ehkä kyse amerikkalaisten omnipotenttien naisetsivien, kuten Sara Paretskyn VI Warshawskin parodiasta, mutta tuskin kuitenkaan.

Ilveskero on yksinkertaisesti naamioleikkejä myöten väkinäisesti ja epäuskottavasti kokoon kursittu hahmo, joka onneksi on vetäytynyt kaksois- tai kolmoisagenttinsa kanssa Espanjaan eikä toivottavasti koskaan enää palaa sieltä.

En tiedä, pitääkö jännityskirjan välttämättä olla uskottava, mutta jotain sen suuntaista ehkä tarvittaisiin, että syntyisi edes jännitystä.

Yhdessä asiassa Lehtolainen on taitava: hän onnistuu aina vetämään kuvioihin mukaan hauskan ja kepeän ironisesti päivänpolitiikkaa, aikaisemmin esimerkiksi kaavoitukseen liittyvää rikollisuutta.

Nyt mukana vilahtelevat vaalirahoitus, korruptio, maakaasuputki, tonttikeinottelu itärajalla, Itämeren tila jne.

Viihdekirjoissa ilmestyy varmasti jatkuvasti huonompia, joita en ole sattunut lukemaan. Jos sanon Henkivartijaa heikoksi, niin se on nimenomaan suhteutettuna Leena Lehtolaisen aikaisempaan tuotantoon, joka antoi odottaa parempaa.

Kirjailija: 
Leena Lehtolainen
Kustantaja: 
Tammi 2009, 355 sivua.
Henkilöt: