Sunnuntai 20.1.2019

Chéri

To, 09/10/2009 - 13:45 -- admin
  • Kuva: Nordisk film
    Kuva
    Onko tuo nyt sitten yllätys, mutta epäsuhtainen pari havaitsee olevansa toisilleen täydellinen pari ensin sängyssä ja hitaasti sen itselleen myöntäen sitten myös sydämissä.

Naisellisen sulokkuuden perikuva Michelle Pfeiffer nähdään pitkästä aikaa valkokankaalla. Hän venyttelee siroja jäseniään pariisilaisen kurtisaanin lakanoissa ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Yleensä luotettavan Stephen Frearsin ohjaama Chéri on muutoin oudon kankea työ.

Mieleen muistuu huvittava lause 1800-luvun ranskalaisesta romaanikirjallisuudesta, olisikohan Stendhalilta: ”Kreivitär oli yhä kaunis, vaikka hän lähenteli jo kolmattakymmenettä ikävuottaan…”

Samaa voidaan sanoa Michelle Pfeifferistä, joka on jo viisikymppinen. Hänen nyanssoitu, haikea roolityönsä taloudellisesti menestyneenä prostituoituna Lea de Lonvalina kannattelee tätä elokuvaa, jonka ensi-ilta-ajankohta on harvinaisen sovelias: ilmassa on kypsää syksyä.

Tuntuu siltä, että Frears ja kirjailija Christopher Hampton yrittävät tehdä Coletten romaanin kanssa saman tempun kuin aikoinaan Choderlos de Laclosin kirjeromaanin kanssa vuonna 1988 synnyttäessään menestyselokuvan ”"Valheet ja viettelijät". Siinäkin muuten nähtiin nuori Pfeiffer madame de Tourvelin ikimuistoisessa hahmossa.

Temppu ei onnistu, ja se johtuu viime kädessä alkuteosten tasoeroista. Laclosin kynä oli ja on edelleen aivan ylivoimainen, ja olen sitä mieltä, että Hamptonin dramatisoinnista muistaakseni saama Oscar olisi oikeastaan pitänyt antaa edesmenneelle 1700-luvun kirjailijalle.

Kummallisesti Pfeifferin tämänkertainen rooli muuten lähenee Laclosin juonittelevaa markiisitar de Merteuilia. Sukulaisuus on hieman väljä, mutta kumpikin lähtee kevytmielisesti peliin, jonka sotkee oikeiden tunteiden ja oikean rakkauden tuska.

Pfeifferin ylellisesti elelevä kurtisaani viekoittelee kollegansa (Kathy Bates) 19-vuotiaan pojan (Rupert Friend). Poika on jo ehtinyt luoda velton elostelijan uraa ravintola Maximin tunnetusti tähän tarkoitukseen hyvin sopineissa pöydissä.

Onko tuo nyt sitten yllätys, mutta epäsuhtainen pari havaitsee olevansa toisilleen täydellinen pari ensin sängyssä ja hitaasti sen itselleen myöntäen sitten myös sydämissä.

Rupert Friend, joka hiljan teki ”Nuoressa Viktoriassa” hyvän roolityön prinssi Albertina, sopii hyvin Pfeifferin vastanäyttelijäksi. Kemiat tuntuvat olevan kohdallaan.

Darius Khondiji on kuvannut elokuvan varmakätisesti ja nätisti, mutta jokin tässä on nyt vinksallaan. Luulisin, että ongelma piilee dialogissa ja rytmissä. Yleensä tomeran matamin rooleillaan esimerkiksi ”Titanicissa” tunnelmaa vapauttava Kathy Bateskin on hämillään olevan tuntuinen, kun pitäisi päästää suustaan harvinaisen tökeröitä repliikkejä.

filmtrailer:2545

Tähdet: 
3
Ensi-ilta: 
11.9. 2009
Ikäraja: 
K 11
Genre: 
Historiallinen rakkausdraama
Ohjaus: 
Stephen Frears
Käsikirjoitus: 
Christopher Hampton Coletten romaanista
Pääosissa: 
Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates, Felicity Jones
Muut asiasanat: