Keskiviikko 16.1.2019

”Katsokaa suomalaiset, kuinka me venäläiset uimme”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.10.2009 14:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Entinen ministeri Boris Nemtsov on Suomessa markkinoimassa kirjaa "Putinismi ja Venäjän rappio", jonka Nemtsov on kirjoittanut yhdessä ex-ministerikollegansa Vladimir Milovin kanssa.

Faktakulma

Boris Nemtsovia pidettiin 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin kruununperijänä. Nemtsov oli Venäjän ensimmäinen varapääministeri vuonna 1997–1998. Pudottuaan Venäjän duumasta vuonna 2004 Nemtsov on työskennellyt muun muassa Ukrainan presidentin taloudellisena neuvonantajana vuosina 2005-2007. Nemtsov palasi näkyvämmin politiikkaan muutaman vuoden tauon jälkeen viime vuoden lopulla, kun hän lähti mukaan uuteen Solidaarisuus-oppositioliikkeeseen.

Pääministeri Vladimir Putinin vannoutunut vastustaja, entinen varapääministeri Boris Nemtsov vertaa kaltaisiaan venäläispoliitikkoja akvaariokaloihin.

-Suomalaisista voi olla hauska katsoa, kuinka me uimme. Meidän on uitava, Nemtsov (s.1959) selittää.

Tällä hetkellä Nemtsovilla on yksi tavoite yli muiden: saada Putinin johtama korruptio ja maassa vallitseva järjestelmä "putinismi" viralta.

-Putinismiin kuuluu, ettei olympialaisista saa puhua, Nemtsov sanoo.

Syy siihen, miksi vuoden 2014 kisoista ei saa puhua on se, että Putin halusi ja sai maahan talviolympialaiset subtrooppiseen Sotshiin, Mustanmeren läheisyyteen, vaikka juuri siinä kolkassa maata ei ole lunta kuin vuorilla. Pelkästään teiden rakentaminen kisapaikoille maksaa satumaisia summia.

-Venäjältä on vaikea löytää paikkaa, jossa ei ole lunta. Putin onnistui löytämään, Nemtsov nauratti yleisöään Helsingissä kirjansa julkaisutilaisuudessa.

Putin presidentiksi 2012 

Nemtsov pitää lähes varmana, että Putin valitaan uudelleen presidentiksi vuonna 2012.

-Medvedev valikoitiin vuonna 2008 siirtymäajan presidentiksi ilman varsinaisia vaaleja, Nemtsov sanoo.

Aktiivisti muun muassa Kremlin sivustolla blogia pitävä presidentti on Nemtsovin mukaan vain kulissi, päätökset tekee Putin.

-Medvedev ei ole saanut valita itselleen edes autonkuljettajaa, sanoo Nemtsov.

Nemtsov neuvoo presidenttiä erottamaan Putinin, koska vasta sen jälkeen voitaisiin puhua korruption vastaisesta taistelusta.

Perustuslakiin tehtyjen muutosten jälkeen Putin voi hallita maata kaksi kuuden vuoden kautta aina vuoteen 2024 asti.

Solidaarisuus-kansalaisliikkeen keulahamoihin kuuluva Nemtsov pitää velvollisuutenaan yrittää vaikuttaa siihen, että maasta saataisiin kitkettyä kaikkialla rehottava korruptio.

Nemtsov on yksi Venäjän tunnetuimpia oppositiopoliitikkoja. Hän oli ehdokkaana presidentinvaaleissa, mutta vetäytyi vaaleista nimittäen niitä Kremlin organisoimaksi farssiksi. Keväällä Nemtsov pyrki turhaan ehdokkaaksi vanhan synnyinkaupunkinsa Sotshin pormestarin virkaan.

Entinen ministeri on Suomessa markkinoimassa kirjaa "Putinismi ja Venäjän rappio", jonka Nemtsov on kirjoittanut yhdessä ex-ministerikollegansa Vladimir Milovin kanssa. Suomeksi käännetty kirja on kooste kahdesta myös internetissä julkaistuista ja Novaja Gazetan kustantamana aiemmin tänä vuonna ilmestyneistä kirjoista.

Korruptoitunut Moskova

Tuorein Nemtsovin kirjoista "Yhteenveto Luzhkovista" joutui perjantaina Moskovassa vastatuuleen ja Nemtsovia vastaan nostettiin kunnianloukkaussyyte. Nemtsovin kirjasessa hyökätään kovin sanoin Moskovan pormestaria Juri Luzhkovia ja tämän vaimoa Jelena Baturinia vastaan. Baturina on rikastunut kiinteistökaupoilla ja rakennusyrityksillä.

-Olisi vaikea kuvitella, että Suomessa kaupunginjohtaja voisi määrätä jonkun alueen rakentamisen vaimonsa johtamien yritysten tehtäväksi. Moskovassa kaupunginjohtajan rouva on rikastunut näin vuosia, Nemtsov sanoo.

Luzhkovien vallantayteistä elämää ruotivaa 48-sivuista opusta on jaettu Moskovan metrossa jo noin 300 000 kappaletta.

Kirjasen kuljetus Moskovaan kuvaa hyvin millaisesta korruptiosta Venäjällä puhutaan nykyään.

-Kun toimme kirjaa kuorma-autolla Moskovaan, poliisi pysäytti meidät. Nämä vaativat kuljetuksesta 4000 ruplan (100 euron) lahjuksen. Moskovassa jouduimme poliisin silmätikuksi purkaessamme lastia. Meidät yhyttäneet poliisit vaativat lahjukseksi 100 kappaletta kirjoja, Nemtsov kertoo.

Korruptio Moskovassa on esimerkki järjestelmän toimivuudesta. Kaikki tuntevat Luzhkovin hallinnon lahjottavuuden. Putin tietää, miten korruptoituneita poliitikkoja voi hallita.

Toisin kuin viime viikolla Suomessa vieraillut ex-ministeri Anatoli Tšubais, Nemtsov pitää selvänä, ettei järjestelmää voi muuttaa olemalla itse osa järjestelmää.

Kamppailua julkisuudesta käydään monin keinoin, mahdollinen tuomioistuimeen joutuminen ei Nemtsovia huoleta. Julkisuus on välttämätöntä maassa, jossa valtiovalta hallitsee tiedotusvälineitä.

Lue Jarmo Koposen näkökulma täältä.

 

Faktakulma

Boris Nemtsovia pidettiin 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin kruununperijänä. Nemtsov oli Venäjän ensimmäinen varapääministeri vuonna 1997–1998. Pudottuaan Venäjän duumasta vuonna 2004 Nemtsov on työskennellyt muun muassa Ukrainan presidentin taloudellisena neuvonantajana vuosina 2005-2007. Nemtsov palasi näkyvämmin politiikkaan muutaman vuoden tauon jälkeen viime vuoden lopulla, kun hän lähti mukaan uuteen Solidaarisuus-oppositioliikkeeseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

'Boris Nemtsovia pidettiin 1990-luvulla presidentti Boris Jeltsinin kruununperijänä'.

Oletko Jarmo tosissaan? Useimpien venäläisten mukaan tämä keltanokkatyperys piti itseään kruununperjäjänä ja käyttäytyi sen mukaan. Yritti iskeä jopa Viktoriaan Jeltsinin Ruotsin vierailulla. Eli narri uskoi olevansa tilanteen kuningas. Tietenkin tämä kostautui aika nopeasti niin itse Nemtsoville että hänen johtamalle Oikeistovoimien liitolle. Maassa on edelleen tilaus normaalista oikeistopuolueesta muttei nemtsovin tyyppisistä narreista.

AB

jarmokoponen

Nemtsov kertoi itse olleensa vaihtoehto Putinille. Boris Jelsin valitsi kuitenkin perheelleen koskemattomuuden. Sen pystyi takaamaan turvallisuuspalveluiden tukema Putin. Muistan lehtien kirjoittaneen vierailusta, että sen aikana Nemtsov sai pelastettua jotain maan maineesta, jota söi muun muassa se, että Jeltsinin sekosi puheissaan. Hän muun muassa luuli olevansa vierailulla Suomessa.

Hannu Mikael

Itsestään voi luulla mitä vain, mutta jopa suuri yleisö piti Nemtsovia vain pojansällinä. Putin ensitöikseen presidenttinä antoi Jeltsinille koskemattomuuden sitä vastaan, että Jeltsin oli uudenvuodenpuheessaan nimittänyt hänet seuraavaksi presidentiksi.

Taustalla oli Jeltsinin aloittamaan Kremlin restaurointiin liittyvä puhkeamispisteessä oleva vakava skandaali, jossa Sveitsiin katosi miljoonia euroja. Moskovan yleinen syyttäjä alkoi hyvin voimallisesti tutkimaan tapausta, ja Jeltsin oli epäilty nro.1. Kuinka ollakaan, julkiseen levitykseen tuli salaa kuvattu video, jossa ko. yleisen syyttäjän näköinen henkilö piehtaroi kahden prostituoidun kanssa.
Julkisuudessa alkoi esiintymään epäilyjä sumuisen ja epätarkan videon aitoudesta, ja siitä, että kuka videolla ylipäätään on?
Video annettiin virallisesti FSB:n tutkittavaksi, ja sen tuloksena vielä tuolloin FSB:ssä toiminut Putin antoi julkisuuteen lausunnon, että videossa ei ole manipulaatioita ja ko. henkilö on tunnistettu.
Yleinen syyttäjä sai lähteä, ja Kremlin restaurointiurakan tutkinta loppui siihen. Jeltsin pääsi pahasta pinteestä.
Monet jäivät arvailemaan, että oliko se video sittenkään aito?

Jeppe

"-Olisi vaikea kuvitella, että Suomessa kaupunginjohtaja voisi määrätä jonkun alueen rakentamisen vaimonsa johtamien yritysten tehtäväksi. Moskovassa kaupunginjohtajan rouva on rikastunut näin vuosia, Nemtsov sanoo."

Ei mielestäni ollenkaan vaikeaa:

-Sisäministerin veli on eräs suurimmista turvapaikkaturismin hyötyjistä.

-Kaikilla puolueilla on sormensa mukana kaavoituksessa ja kiinteistöbisneksessä.

-Julkisen sektorin rahoja ohjataan järjestelmällisesti puolueille seminaarilippu- ja taulukaupalla.

virtolainen

Kepukorhosen johtama rahanjakotoimisto edustaa hyvin kansainvälistä lahjustoimintaa. Maakunnissa kaikki pelaa suhdetoiminnan kautta. Jos et halua joutua kepujyrän silmätikuksi, vaikene. Kepu haluaa vaientaa puolueettoman median. Suomi on taantunut kauas länsimaisesta avoimesta demokratiasta - suunta on itään!

Vieras

En ota kantaa Nemtsoviin sen kummemmin, mutta ei voi mitenkään välttyä ajattelemasta, että omaa järkeään käyttävä on toisinajattelija Venäjällä.
Kuten TV-dokumentin venäläisen rangaistussiirtolan porttiteksistä viime viikolla saimme lukea:
"Systeemi ei rankaise toisinajattelijoita, vaan se opettaa".
"Opetuksen" ovat saaneet monet ennen ja jälkeen Anna Politkovskajan.

panda

Nemtsov on ihan oikeassa kertoessaan miksi Luskovin rouva on Venäjän rikkain nainen. Tuo ei ole vuosikausiin ollut uutinen. Ei myöskään se, että perheen poika on Moskovassa merkittävä kiinteistöjen kehittäjä. Kenenkähän tuella? Sen sijaan jutuissa unohtuu aina näiden oppositiomiesten taustan kertominen. Sekä Nemtsov että Kasparov ovat juutalaisia. Sattumalta myös Venäjän yksityistämisen avainhenkilöt Tsubais ja Gaidar ovat juutalaisia. Sattumalta myös kaikki merkittävimmät oligarkit kuten Berezovski, Hodorkovsti, Abramovits ja Alfa-pankin johtaja ja monet muut ovat juutalaisia. Sattuman merkillisyyttä lisää se, että Jeltisin aikana kansainvälinen valuuttarahasto antoi Venäjän yksityistämiseen merkittävää tukea, ja yllätys yllätys senkin Venäjän projekteista vastanneet johtajat olivat juutalaisia. Tällä rahalla valtionyhtiöt vaihtoivat omistajaa Valuuttarahoston suosimille piireille. Tämä ei ole oma teoriani, vaan sen ovat minulle kertoneet Suomen johtavat Venäjän talouden asiantuntijat. Nykyisessä ilmapiirissä tuon yhden sanan sanominen on kuitenkin lähes rikos. Se on kuitenkin yksi syy, miksi Putinin oppositio ei ikinä nouse valtaan, vaikka länsimainen media heitä kuinka tukisi. Trotski oli viimeinen juutalainen, joka siinä lähes onnistui. Minulla ei ole mitään juutalaisia vastaan, mutta näin tuo asia vain Venäjällä on.

Vieras

Järkevä ajatus, olkoon kenen päästä hyvänsä, mutta Putin on median suhteen Venäjän Berlusconi.
Olkaamme onnellisia, että ihmisillä/tiedotusvälineillä Suomessa on sananvapaus.
Vai onko se kutistunut kuitenkin vähän sen myötä, kun tulee ilmi epäily "etuoikeutettujen" korruptuneisuudesta ?
Haluan uskoa yhä Suomeen oikeusvaltiona.
Järjestelmä on sellainen kuin ihmiset siinä.
Haluan yhä uskoa myös suomalaiseen rehelliseen ihmiseen.
Onkohan sellaisia muissa kuin ns. kansanihmisissä ?

PeteH

Nemtsovin höpötyksestä poimin yhden kohdan:

"Putinin Venäjällä on vain vihamiehiä. Venäjä on riidoissa kaikkien lähinaapureittensa kanssa. Paitsi Suomen ja Kiinan kanssa, toistaiseksi."

Tuo ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Naapurimaista Venäjällä on hyvät suhteet Kazakstaniin, Kiinaan, Armeniaan, Valko-Venäjään, Mongoliaan ja molempiin Koreoihin. Asialliset suhteet Venäjällä on Norjan, Suomen, Azerbaitshanin ja Japanin kanssa. Myös suhteet Ukrainaan ovat nykyisin melko asialliset, sillä presidentti Jutshenko on menettänyt maassa valtaansa. Suhteet Latvian ja Liettuan kanssa ovat myös paremmalla tolalla kuin pari vuotta sitten.

Selvästi vihamieliset suhteet Venäjällä on kahden naapurinsa, Viron ja Georgian kanssa.

Jouko Heyno

JOS joku venäjällä todella haluaa muuttaa maan kansanvaltaiseksi oikeusvaltioksi, löytyy ratkaisu helposti Suomen itsenäisyydenajan perustuslaki kopioimalla. Kuntalaisten itsehallinto ja suhteellinen vaalitapa ääntenlaskentatapoineen on ratkaisu. Mutta HALUAAKO kukaan Venäjällä kansanvaltaista oikeusvaltiota on kokonaan toinen juttu.

Vieras

Tottakai Kiinaan, Valko-Venäjään, Koreoihin yms. samanlaisiin maihin kuin Venäjä itse, Venäjällä on "hyvät suhteet", ei korppi korpin silmää noki.
Mitä tulee mm. Ukrainaan, missä valta horjuu, siellä Venäjä näkee mahdollisuuden vahvistaa asemiaan. Satelliittivaltioihinsa Venäjällä on mahdollisuus asettaa "Moskovan mies" kansan valitseman presidentin tilalle.
Sitäkö kutsutaan "hyviksi suhteiksi" ?