Maanantai 18.2.2019

Viron ja suomen kieli eksyttävät Tallinnassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2007 11:25
  • Kuva: Erkki Hulkki
    Kuva
    Virolaiset taiteilijat, arkkitehti Eve Arpo ja valokuvaaja Timo Toots poseeraavat Tallinnan yliopiston akateemisessa kirjastossa.

Suomi 90 –juhlavuosi esittäytyy Virossa laajasti. Tallinnan yliopiston akateemisessa kirjastossa juhlistettiin Suomen itsenäisyyden 90. vuotispäivää avaamalla sen kunniaksi näyttely.

Näyttelyn tekijöiksi kutsuttiin kaksi virolaista nuorta taiteilijaa, arkkitehti Eve Arpo ja valokuvaaja Timo Toots. Arpo ja Toots valitsivat aineistokseen samankaltaisen eksyttävän kielen ja kansallislaulun.

– Kaikki virolaiset tietävät, että suomen ja viron kielen sanat kuulostavat samoilta, mutta tarkoittavat keskenään muuta, kertoo Timo Toots.

Taiteilijat peittivät peräseinän ikkuna-aukot ja heijastivat niihin viron ja suomen kielen samankaltaisia sanoja, joiden merkityksiä voi tutkailla lattialla olevaan mattoon istutettuja antureita painelemalla.

Neljäkymmenmetrinen sininen matto johdattaa kirjaston aulan poikki valkoisen pianon luo, joka opettaa soittajalleen Maamme-laulun. Kahden tietokoneen avulla toteutettu interaktiivinen näyttely on avoinna tammikuun loppuun saakka.

Suomi 90 –juhlavuosi näkyy Virossa laajemminkin

Tallinnassa Viron kansalliskirjaston näyttely Seitsemän askelta Suomen sillalla kuvaa Suomen ja Viron kulttuurisuhteita kautta aikojen ja viittaa nimellään Suomen ja Viron kulttuurisopimuksen seitsemään vuosikymmeneen. Kansalliskirjastossa on avattu myös toinen juhlavuoteen liittyvä näyttely, joka esittelee suomesta viroon ja virosta suomeen käännettyä kirjallisuutta.

Maarjamäen linnassa on esillä suomalaiseen kulttuuriin liittyvä näyttely suomalaisesta puukosta 16. joulukuuta asti.

Tartossa suomalaisen valokuvataiteen kärkeen kuuluva Juha Suonpää pohtii näyttelyssään Elsewhereland turismin ja maiseman välistä suhdetta Tarton Taiteilijaliiton talossa 19. joulukuuta asti. Tarton Suomen Viro-instituutissa esitellään tammikuun loppuun saakka Martta Wendelinin postikortteja, ja Viron kansallismuseossa on kattavasti esillä saamelainen käsityö.

Lisäksi vantaalaisen Vaskivuoren lukion kuorot pitävät perinteeksi muodostuneen joulukonserttinsa tulevana lauantaina 15.12. ruotsalaisessa Pyhän Mikaelin kirkossa.

Suomen itsenäisyyttä juhlittiin muutoinkin näyttävästi Virossa. Tallinnan ja Tarton lisäksi juhlavuosi huomioitiin muun muassa Haapsalussa, Rakveressä, Keilassa ja Palalla. Suomi näkyi myös virolaisessa mediassa. Eesti Televisioon esitti itsenäisyysviikon ohjelmistossaan suomalaisia elokuvia.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: