Tiistai 16.7.2019

Tässä Finlandia-ehdokkaita: Tervon ”Koljatti” ei kelvannut

Luotu: 
11.11.2009 21:04
Päivitetty: 
12.11.2009 10:21
  • Kuva: WSOY
    Kuva

Kirjailija Jari Tervon syksyinen kohuromaani "Koljatti" ei saanut osakseen kirjallisuuden Finlandia-palkintoa jyvittävän esiraadin suosiota. Tervon romaani ei kuulunut niiden valitun kuuden kirjan joukkoon, jotka esiteltiin torstaina vuoden parhaimpina romaaneina.

Tämänvuotiset Finlandia-palkinnon ehdokkaat ovat Turkka Hautalan Salo, Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Antti Hyryn Uuni, Marko Kilven Kadotetut, Merete Mazzarellan Ei kaipausta, ei surua ja Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Sen saa vuosittain ansioitunut suomalainen romaani.

Jaa artikkeli:

Kommentit

jussilaari

Finlandia-palkintohan on kustantajien myynninedistämiseksi masinoitu juttu. Saadaan ilmaista mainosta sekä lehdistössä, että TV:ssä kaikille ehdokaskirjoille ja voittajalle vielä ekstramyyntiä. Useinhan kirja ei olisi ilman Finlandiaehdokkuutta myynyt juuri lainkaan.

Ei Tervon kirjan myyntiä tarvitse enää palkinnolla edistää - se myy hyvin muutenkin.

Ilmi

Jussilaari, eikö juuri Tervo saa tällaisilla "uutisilla" ilmaista mainosta? Eikö hän ole koko syksyn saanut ilmaista mainosta kirjalleen kaikkien lehtien sivuilla? On outo tapa julkaista F-ehdokkaita ennakkoon, ja erityisesti otsikoida niistä kertova juttu TAAS (kuten viime vuonnakin)sillä "tiedolla" ettei Tervo ole listalla. On kummallista, ettei tässä maassa tunnu muutamille toimittajille tosiaankaan olevan enää muita kirjailijoita kuin Tervo.

Ja minäkin tulin kirjoittaneeksi hänen nimensä monta kertaa tässä tekstinpätkässä.

Jola

Olen lukenut useita Tervon kirjoittamia romaaneja. Juuri nyt on lukemisen alla tämä uusin teos, Koljatti. Jostakin syystä teos ei lähde avautumaan minulle, eikä tempaa mukaansa, kuten hänen aikaisemmat teoksensa. Tervon sanankäyttö on edelleen erinomaista, mutta sisältö ei ei ole ajatuksia herättävää, eikä myöskään erityisen viihdyttävää. Vika saattaa tosin olla lukijassakin. Mielestäni Tervon teos, Koljatti, ei yllä sille tasolle, jolta Finlandia-palkintoehdokkaat valitaan.

Vieras

Missä on valitsijoiden rohkeus? Eihän näitä kukaan oikeassti lue. Ei ainakaan ilman finalandia-ehdokkuutta. Hyvä markkinointikikka. Kas kun ette ole vielä huomanneet, että voisi valita kuukauden Finlandia palkinnon. Yksitoista kampanjaa lisää joka vuosi!
Voisi sen palkinnon antaa kyllä sellaisellekin kirjailijalle, joka on itse kirjoittanut kirjansa, eikä niin kuin viime vuonna. Sofin kirja taisi olla pääosin virolsiten kirjoittama ja ideoima.

Tarzan.Kuusela

Pidän Tervoa nykykirjallisuutemme ykkösnimenä. Siitä huolimatta Koljatti oli pettymys ja selvästi välityö mainion trilogian jälkeen.

Muuten... Toisin kuin jotkut Tervo-aiheisa otsikoita kriittisesti kommentoineet ovat väittäneet US:n uutisointi tuskin tähtää myynninedistämiseen. Tervoa ei julkaise tämän verkkolehden kustantajan yritys vaan kilpailija.

Manku

Koljatti on yksinkertaisesti huono kirja. Myy ainoastaan Tervon nimellä ja populismilla. Mielestäni Tervo on kirjoittanut äärimmäisen huonon kirjan ja ihmetellä pitää miksi edes otsikoidaan näin kuten US otsikoi. Monta muutakin kirjaa jäi Finlandian ulkopuolelle.