Sunnuntai 22.10.2017

Sofi Oksanen haukkuu Suomen - varsinkin miehet

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.11.2009 08:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sofi Oksanen kokee Suomen masentavaksi paikaksi.

Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen haukkui Suomea kovin sanoin Tanskan television Deadline-ajankohtaisohjelmassa. Suomessakin sunnuntaina Ylen kautta nähdystä ohjelmasta kertoo päivän Iltalehti.

IL:n referoimassa ohjelmassa Oksanen kuvaa suomalaista unelmaa omakotitaloksi järven rannalla, kahdeksi lapseksi, kultaiseksi noutajaksi sekä veneeksi. Tällä on Oksasen mukaan musta kääntöpuoli.

– Sen unelman takana juodaan paljon viinaa ja käytetään väkivaltaa.

Oksanen välittää tanskalaisille karun kuvan etenkin suomalaisista miehistä, jotka hakkaavat vaimojaan, koska eivät muuten osaa ilmaista tunteitaan.

Oksasen loppuarvio Suomesta on tyly.

– En osaa sanoa paljon positiivisia asioita Suomesta, koska en ole niin rakastunut Suomeen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Käpälämäen tarkkailija

Mutta ulkoasunsa puolesta hän saattaa kuitenkin vetää puoleensa hiukan erilaisia miehiä kuin noita mainostamiaan keskivertounelmoijia. En ole aivan varma voiko Sofilla olla näinollen paljoakaan kokemuksia niistä ihan tavallisista Suomalaisista miehistä...

Masa64

Mitkä ovat kirjailijan referenssit puhua juuri tästä nimenomaisesta asiasta.

Hän mustamaalaa ns keskivertounelmoija miehen. Väittää jopa että hän on agressiivinen jne. Mitkä ovat Oksasen referenssit puhua juuri tuosta kansanosasta.

Kirjailijalle tiedoksi että koska tämä on vapaa maa niin ei täällä ole pakko olla. Täältä pääsee kätevästi pois joko lentäen tai laivalla joista viimeksimainittu varmaan vie sinne eteläiseen onnelaan mukavasti jossa yllämainittuja ongelmia ei ole. Tanskaankin saa jäädä.

Vieras

Taisi osua arkaan paikkaan! Ei nyt sinänsä tähän viestiin viitaten, vaan tähän suomalaismiesten vuodatusvyöryyn, kohtahan tämä palsta tukkiutuu kokonaan :-)

Masalle sen sijaan tiedoksi, että tämä on vapaa maa, joten sen pitäisi tarkoittaa myös vapaata kritiikkiä. Oksasen mainitsemat ilmiöt ovat olemassa, ja sen voin aitosuomalaisena heteromiehenä (tätä pitää jostain syystä aina alleviivata) allekirjoittaa. Surullista katsoa kun viina vie ja sitten nyrkit heiluu.

Muutamalle muulle "isäm maan toivolle" tässä ketjussa täytyy vielä muistuttaa, että Sofi on ihan täysin suomalainen nainen, vaikka toinen vanhemmista onkin alunperin virolainen. Jostain syystä tuppaa unohtumaan?

Masa64

Mutta auttaako tästä asiasta keskustelu Tanskalaisten kanssa? Pitäisikä Kirjailijan kanssa käydä depattia ihan niiden suomalaisten miesten kanssa joita hän nyt sitten tarkoittaa. En ilmiötä kiellä mutta ei nyt kuitenkaan pidä yhtä kansanosaa mustamaalata tälläisellä asialla koska kyse on kuitenkin pienestä ryhmästä kansalaisia jotka tätä tekevät vaimoilleen. Vai väitätkö että esim 50% tai enemmän sitä tekee? Tekeekö edes 10%... Missä on se fakta jolla voidaan yleistään asia tuolla tavalla.

Erään tutkimuksen mukaan (Jukka Savolainen) perheväkivaltaa kokee kolme ihmistä tuhannesta joko yhden tai kaksi kertaa vuositasolla (2003). Vielä 1980 vastaava suhdeluku oli yhdeksän ihmistä tuhannesta vuositasolla. Joten jos halutaan että tämä kehitys jatkuisi yhtä hyvänä kannattaisiko vuoropuhelua käydä kotimaassa sen suomalaisen miehen kanssa joka perheväkivaltaa pääsääntöisesti syyllistyy mutta ei sentään syyllistetä koko yhtä isoa kansanosaa tällä asialla. Mutta ainiin Kirjailijahan ei tunne Suomea kotimaakseen, unohdin.

Masa64

Tuota tutkimusta jota siteerasin on nimenomaa vammoihin johtavia tapauksia vuositasolla kolme tuhannesta (2003). Iso määrä ihmisiä kuolee perheväkivaltaan Suomessa vuosittain ja sen vähentämiseksi on tehtävä työtä. Silti suurin osa suomalaisista miehistä, ihan millä mittareilla tahansa on väkivallattomia hyviä perheen isiä. En näe/koe että kirjailijan edes haluaa käydä asiakeskustelua asiasta vaan omilla tarkoitusperäisillä näkemyksillään haluaa nimenomaa luoda stereotypiaa edistääkseen omaa uraansa kirjailijana.

Htalk

"Iso määrä ihmisiä kuolee perheväkivaltaan Suomessa vuosittain ja sen vähentämiseksi on tehtävä työtä. Silti suurin osa suomalaisista miehistä, ihan millä mittareilla tahansa on väkivallattomia hyviä perheen isiä"

Luomalla stereotypioita miehistä, feministi luo samalla itsestään stereotypian, jota on vaikea ymmärtää tai ottaa muutoinkaan vakavasti.

Hannu Mikael

Minusta Sofi Oksaselta unohtui Suomea kuvaavasta kauhugalleriastaan rasismi.
Harvalla suomalaisella on toinen vanhemmista ulkomaalainen, ja takana ulkomailla vietetty lapsuus ja nuoruus, joten kovin outo tuo luokittelusi Oksasesta täysin suomalaisena naisena. Hän on virolais-suomalainen.

Sofi Oksasen kuvaamia ilmiöitä on olemassa Suomessa, mutta kaiken kaikkiaan hän sortui todella yksisilmäisiin yleistyksiin, leimaamiseen ja stereotypioihin. Etenkin kun huomioidaan, että nykyään myös suomalaiset naiset kunnostautuvat viinan juonnissa ja väkivaltaisuudessa varsin kiitettävästi.
Se ei kuitenkaan ole yleiskuva suomalaisista, ei miehistä eikä naisista.
Typerää ja moukkamaista revittelyä Oksaselta.
Tämän jälkeen Oksanen päätynee kirjoittamaan kirjojaan Suomenlahden eteläpuolelle synnyinmaahansa. Aiheena vaino Suomessa.
Matkakumppanikseen hän voisi ottaa Johan Bäckmanin.

Jos itse asuisin Virossa, menisinkö yleistäen haukkumaan virolaiset kolmannen maan televisiossa?
En menisi.

Sinun viestisi sisältö ja logiikka puolestaan ilmaisee hyvin selvästi, että olet "suomalainen heteromies", jolla on vagina.

TeeM

Erityisesti huvittaa, että kaksi viestiä oli ennättänyt tulla, kun jo kirjoitat suomalaismiesten vuodatusvyörystä ja arvelet Sohvin osuneen arkaan paikkaan.

Analysointikykysi pettää kuin Oksasella konsanaan, pettää kuin pajun varpu. Oksanen ei - viisasta sinänsä - vaivaudu selittämään, mikä on suomalaisnaisten kyky ilmaista tunteitaan. Olisiko siinä mahdolliseti erityistä taitamattomuutta, kun perheväkivalta näyttää olevan niin yleistä (ainakin erilaisten oksasien puheiden perusteella)?
Ei Oksasta myöskään hattu haittaa, että suomalaisten naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt miesmäisiin mittoihin.

Oksanen on tyypillinen pikkumenesteyksen kokenut kyläkirjailija, jonka ego ei enää mahdu pieneen maahan.

Hannu908

Paraskin arvostelija.
Sofi-Lookia vastenmielisempää ei juurikaan naisella voisi olla.
Miksi naisen pitää laittautua rumaksi?
Miksi hän ei voi olla aidosti naisen näköinen, vaan näyttää joltakin noita-akalta?
Kirjailijanakin hän on mielestäni yliarvostettu.
No, patoutumia hänellä ainakin tuntuu olevan, joten luultavasti julkaisee vielä jotain.

Suomalainen mies

Kuule Sofi tunne on molemmin puolinen! Täältä Suomesta löytyy monia jotka ovat valmiita ostamaan sinulle menolipun Tanskaan tai Viroon tai itse asiassa mihin tahansa. Noin heikolla itsetunnolla varustetun ihmisen kannattaisi jäädä kotin rakentamaan hieman vahvempaa minäkuvaa. Teille kotikiusatuille on varmaan jokin auttava puhelin olemassa.

Timoi

Taaskin Tapio O.Neva osui yhteen asian ytimistä. Kukapa tavan miehistä nyt julkkista tavoittelisi? Saati muutenkaan kovin omalaatuista tavoittelisi.
Onko Sohvin tielle osunut ikäviä asioita? Ehkä. Vaikka gootti-muotilaiset ovat rauhallisten mainessa. Ja olenhan minä tuntenut Sohvin yhden poikaystävistäkin. Vaikea uskoa, että se mies olisi väkivaltainen tai että hänen edes tarvitsisi olla. Ehkä Sofi on tarkkaillut asiaa puusta käsin ja lukenut tilastoja, siinähän tulee tietämään monenmoista.

wp

ei onnistu enää. joskus menneinä aikoina suomalaisen miehen morkkaaminen olisikin mennyt läpi. nyt tiedämme ettemme ole muita kummempia miehinä. väitän, että suomalaisella naisella on hyvät oltavat suomalaisen miehen kanssa. mätämunia mahtuu aina joukkoon. sofi voi hyvin ottaa puolisonsa mistä haluaa. tyhjää julkisuushakuista lätinää nuorelta elämää kokemattomalta naiselta. jos lopettaa sen feministipropagandan lukemisen ja seuraa ympäröivää maailmaa ja tavallista perhe-elämää, niin ei meno täällä suomessa ole ainakaan huonompaa kuin vaikkapa itäisissä naapureissamme.

OnSlow

"Humpuukihumanististen palkintojen tavoitteena ei ole aina parantaa maailmaa, vaan silloin tällöin siunata sotarikokset ja voittajan oikeus."

Kaikenlaisten palkintojen tarkoituksena on aina edesauttaa palkinnonjakajien arvomaailman leviämistä. Usein edellisen palkinnon saanut osallistuu myös seuraavien valintaan, jolloin kehitys kumuloituu.

Pienillä paikkakunnilla kaupunginvaltuuston jäsenet, kauppakamarilaiset, reserviläiset, lionsit, kirkkokuorolaiset, purjehdusseuralaiset ja osuuskaupan ja osuuspankin hallituksen jäsenet muodostuvat pienestä piiristä joka jakaa toisilleen kunniamerkkejä, tunnustuksia, standaareja, pienoislippuja, stipendejä ym.

Vieraalle paikkakunnalle muuttaessani nämä perusnaamat tulivat tutuiksi puolessa vuodessa paikallislehden kuvista, joissa yksi ojentaa tunnustusta toisen ollessa jo käsi ojossa ja muitten taputtaessa.

Vahva ryhmäkoheesio ja suvaitsemattomuus yhdistettynä päätösvaltaan saa aikaan onnettomia ratkaisuja, joita sitten myöhemmin voidaan ihmetellä.

ismo laitela

Tyypillinen liikaa julkisuutta olemattomilla ansioilla saanut feministinaakka. Eihän hän ole edes suomalainen, joten ei muuta kuin tervemenoa vaikka sinne lahden toiselle puolelle! Onko hän muuten lesbo? Kukaan mies ei varmasti häneen koskisikaan, joten ei tarvitse pelätä sitä lyömistäkään...

tapio_o_neva

Kyse on nyt vain siitä, että Sofi Oksanen alkaa olla yhtä varmaa julkisuuskamaa kuin Pentti Linkola, kuka tahansa Saarikoskista tai Tanja Karpela.

Se, joka styylaa medialemmikin kanssa, pääsee yksityiselämänsä kapeudelta lööppeihin.

Nyt olisi tietenkin jollekin nuorella mahdollisuus päästä luomaan nimeä niin kuin Mark El-Zein Tanja Karpelalla.

Kuka muuten kirjoittaisi joskus Totti Karpelan tai herra Herzbegin tarinan.

Vaikkei komentajakapteeni J. Puistola ole paikalla kommentoimassa niin silti amatööripohjalta sanoisin, että julkkisten julkistettu yksityiselämä on epäsymmetrinen sota: se vähemmän julkinen säälii lapsiaan ja joutuu hammasta purren käyttäytymään kunnioittavasti: kaikkien muiden tähden luopuakseen länsimaisesta oikeudesta tehokkaaseen puolustukseen ja vapaaseen todisteluun mediatuomioistuimen ja irtonumeronostajalautamiesten edessä.

Vieras

Ehkä kyseisen naikkosen kannattaisi pitää leipäläpensä kiinni. Kaikki suomalaiset miehet eivät ole hänen kuvailemiaan naistenhakkaajia.

Kyseisen naisen kirjassakin leimakirves heiluu ilman, että hän pahemmin vaivautuu todistelemaan asioita. Tämä haastattelu kuvaa sitä, että kyseinen nainen on epäonnistunut elämässään ja purkaa paskaa oloaan median välityksellä ja mustamaalaa kaikki muut paitsi itsensä (hänhän on se puhtoinen enkeli).

Minusta tuntuu, että suomalaisilla ei ole kovin paljoa positiivista sanottavaa kyseisestä naisesta. Hänhän voisi pysyä kokonaan pois Suomestsa jos ei kerran ole mitään positiivista sanottavaa tästä maasta.

Vieraana

Tuskinpa esim. perheväkivaltaan syyllistyy suomalaisista miehistä kuin muutama promille. Ikävää on se, että samat toistavat sitä vuodesta toiseen. Mutta ei näiden takia kannata yleistää.
Itselleni ei ole koskaan edes tullut mieleeni lyödä naista tai lasta, miestä on joskus tehnyt mieli motata, mutta sekin on jäänyt vain ajatuksen asteelle.
Sofilla on saattanut olla jotain ikäviä kokemuksia ja niiden pohjalta hän nyt yleistää.
En kuitenkaan ymmärrä hänen käytöstään.

Matti vuaan

Jos täällä on noin ärsyttävää olla, niin muuttaisi pois. Sofi neiti on niin julkisuudenhakuinen, että laukoo ajoittain ajatuskakkaa ihan huvin vuoksi. Taas kerran Suomalaista heteromiestä vedetään ajatushalolla päähän. Yritä siinä sitten ymmärtää maahanmuuttajia, pakolaisia ja muista omassa avaruudessa eläviä filosofian kukkasia.

Tulis nyt edes talvi, niin pääsisi hiihtämään. :D

Vieras

Että juuri Suomalaiset olisivat pekkaa pahempia. Mitä pidempään elää jossain maassa, sitä herkemmin tajuaa, ettei se mikään paratiisi olekaan. Jokaisella maalla on omat erityisongelmansa. Lapsellista väittää, että Sofi Oksanen tuntisi "kaikkien" tai koko "kansan" unelmat. Hän näemmä on itse taviksien yläpuolella?

Vieras

Sofihan on vapaa muuttamaan vaikka Saudi-Arabiaan. Tuolla naamataululla menekki on varmaa. Voi tulla äkkiä ikävä Suomeen.
Eikö näitä Suomen haukkujia voi lähettää jonnekin?

tapio_o_neva

Minusta Häkämies voisi palkata Pekka Haaviston lisäksi myös Sofi Oksasen Afganistaniin välittäjiksi "maltillisten" talebanien ja Karzain hallituksen kannattajien välille. Samaa tiimiä voisi käyttää vaikka ilmastoasiantuntija Oras Tynkkysellä vahvistettuna vaikkapa ydinenergiapoliittisissa neuvotteluissa Teheranissa.

Ahmadinejad on Erkki Tuomiojan tapaan entinen opiskelija-aktiivi ja tiedemies, joten hänellä on suuri sydän ja laaja demokraattinen ymmärrys.

Vieras

""##IL:n referoimassa ohjelmassa Oksanen kuvaa suomalaista unelmaa omakotitaloksi järven rannalla, kahdeksi lapseksi, kultaiseksi noutajaksi sekä veneeksi. Tällä on Oksasen mukaan musta kääntöpuoli.– Sen unelman takana juodaan paljon viinaa ja käytetään väkivaltaa.""

............mulla löytyy noi kaikki mutta en juo viinaa en ole väkivaltainen ja rakastan vaimoani ja lapsiani. Taidan olla sekaisin !

Vieras

Suomalaiset miehet on liiankin hyviä miehiä ja saaneet siitä kärsiä.

Tuskin ketkään muut kuin suomalaiset miehet olisivat niin toivottomassa tilanteessa ryhtyneet tosissaan vastustamaan suurvallan armeijaa kuin suomalaiset miehet 30.11.1939 alkaen.

Vastaavaa toista tapausta ei tunneta maailmanhistoriasta.

Palkaksi onnistuneesa vastarinnasta saatiin tietenkin hirvittävät näihin päiviin jatkuneet syytökset.

Erehtymättömäksi vapauttajaksi itsensä julistaneen diktatuurin onnistunut aseellinen vastustaminen oli tämän diktatuurin ja sen myötäilijöiden kannalta hirvittävä rikos.

tapio_o_neva

Pitäisiköhän mennä illalla kivääri- vai pistooliradalle rentoutumaan?

Pienikaliiperisista aseista ei lähde ruudinhajua niin paljoa kuin Pekka Siikalan entisestä Magnum -revolverista tai niistä aseista, joiden ruudinhajusta kersantti Kasvi humaltui.

Itse asiassa ruuti haisee pahalle niin kuin bensiini, tinneri tai tärpättikin.

Vieras

Sofialla taustalla laajempikin empiirinen tutkimus tästä asiasta? Törkeää lähteä ns."haukkumaan" toista maata ja sen kansalaisia. Hän ei taida itse olla edes täältä kotoisin. Mistä kumpuaa tarve siis antaa negatiivista kuvaa tästä maasta? Hyvä täällä on asua.

tapio_o_neva

Kyseessä on lähinnä geopoliittinen kannanotto siihen, että "tanskalaisissa on munaa". He eivät osallistu Euroopan unionin taistelujoukkoihin eivätkä NATO Response Forceen, vaan keskittyvät Paavo Lipposen tapaan koviin ytimiin ja seisovat suoraan bilateraalisin järjestelyin USMC:n rinnalla.

Pääministeri, nykyinen NATO:n pääsihteeri puolestaan parhaansa mukaan Johanna Korhosen tapaan antaa Jyllands Postenin avulla siedätyskasvatusta maailman miljardille muslimille, ja kun Tanskan konsulaatit ja lähetystöt palavat, sitten pyydetään suojeluvaltioiksi jotain läheisiä järkivaltioita.

Tanskalaisissa on munaa. Munat ovat jo aivan tummansiniset ja yli kuusi minuuttia kypsyneet. Ne voi onneksi huuhdella alas Tuborgilla tai Norsulla.

tapio_o_neva

Kaupunkiasuja asuisi vuokralla, ajaisi isommalla ja uudemmmalla saksalaisella autolla - ei Rinta-Joupilta ostetulla venäläiseen tapaan - ja pitäisi lemmikkinä 20 vuotta nuorempaa rakastajatarta tai jotain työpaikan kuningatarta.

Olen ollut kahdessa neuvostovaikutteisessa paikassa, jossa toimitusjohtaja- tai pääjohtajatittelillä oleva henkilö piti rakastajatarta. Jälkimmäisessä tapauksessa vähemmän kauniisti naishenkilökunnan nimittämä henkilö luuli olevansa arvostettu madame Pompidour. Koko hommassa ei ollut ollenkaan ranskalaista matalaprofiilisuutta eikä eleganssia, vaan helmet ja hajuvesi kielivät tavallisesta neuvostoliittolaisesta brutaalista arroganssista.

Julle Tehtaankadulta

Mikäli S. Oksasella olisi todenperäisiä kokemuksia suomalaisista miehistä eikä vain omiin luuloihin perustuvia kuvitelmia, asenne voisi olla toisenlainen.

Jos S. Oksanen hieman kampaisi tukkaansa, tilaisi ehostuksensa muualta kuin Tikkurilan maalitehtaalta ja muutenkin siistiytyisi, uskonpa että hänkin voisi tavata rehdin suomalaismiehen ihan vain lähestymällä reilusti. Nykyinen peikko/gootti-tyyli on omiaan karkottamaan kaikki vähänkin selvin päin liikkuvat miespuoliset. Jos ei mitään keneltäkään kysy, ei mitään mistään tiedäkään. Luulisi kirjailijan tämän tietävän.

En usko että S. Oksanen edustaa perinteistä suomalaista naisfiguuria, joten jättäisin nämä puheet S. Oksasen omiksi mielipiteiksi, joiden totuusarvo on kuulijan harkittavissa.

tapio_o_neva

"Mikäli S. Oksasella olisi todenperäisiä kokemuksia suomalaisista miehistä eikä vain omiin luuloihin perustuvia kuvitelmia, asenne voisi olla toisenlainen."

Omat epätieteelliset mieskokemukset ovat toisarvoisia akateemisille henkilöille verrattuna esimerkiksi Tampereen yliopiston kvalitatiivista diskurssianalyysiä noudattelevilla naistutkimuksen tuloksille.

tapio_o_neva

Uskoisin, että bi:llekin olisi paljon parempi hyvin pukeutunut ja 10%:n käsirahalla leasing-Audilla ajava Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kasvattama kaupunkikulttuurinen palvelualan moniosaaja, joka ei vielä ole liikentoimintakiellossa tai lööpeissä yhteistyöstä vieraiden valtojen kanssa.

Hella Murrikilla ja Jutta Zilliacuksella sentään oli tyyliä.

Gagarin

Kun Suomi on synkkä ja kolea, niin se on niin synkkä kuin synkkä vain voi olla. Kun Suomi on valoisa, raikas ja kaunis, niin se on kaikkea tuota sellaisessa sfäärissä, ettei maailmalta vertaa löydy. Mielikuva Suomesta ja suomalaisista suodattuu vuodenajan filtterin mukaan.
Toki esimerkiksi alkoholikulttuurin kehittymättömyys ja yltiöyksilökeskeinen luterilaisuus antavat omat mausteensa soppaan.

Selvitysmies

Voihan olla niin, että suomalaiset miehet eivät ole innostuneet riittävästi Sophiasta. Jo pelkkä nyrpeä goottilook sätkä suupielessä on omiaan karkottamaan jokaisen iseään kunnioittavan raittiin nuoren miehen.

Ilmeisesti hänen tuttavapiiriinsä kuuluu vain kaltaisiaan nikotinisteja.

Olin muuten juuri aikeissa ostaa Puhdistuksen joululahjakirjojen joukkoon. Läheltä piti.

jotos

oliko tarkoitus ostaa Oksanen hiljaiseksi antamalla Finlandia palkinto?Kummallinen ajatus,ettei palkittu voi esittää kritiikkiä.Eriasia on onko esitetty arvostelu aiheellista.Näyttää siltä,että fiksukin voi erehtyä lapsellisiin yleistyksiin. - Oksasella oli huono päivä?

Voi lella Sofia sentään

Pidin Oksasta fiksuna, en enää. Fiksu ajattelee mitää sanoo.
Selvä Harri Olli- ilmiö. Kun äkkiä saa liikaa, alkaa luulla liikaa itsestää. Suomeksi sitä kutsutaan kusipäisyydeksi.
Sääli, että tuollainen "hetkellinen mielenhäiriä" menestyksen jälkeen voi sekoittaa pään.
Sitäpaitsi Sofi on kyllä kallellaan omaan sukupuoleensa (itse julkistanut asian eli bi) joten saamme me miehet vielä vaeltaa aivan rauhassa.
Terve jääntiä vain ulkomaille Sofi

Vieras

Olen suomalainen mies enkä tunnista itseäni Oksasen luonnehdinnasta. Ei Oksasen kuitenkaan ihan p-aa puhu. Suomessa tehdään per asukas melkein eniten tappoja maailmassa ja viinaakin juodaan nokkaa kohden enemmän kuin muissa maissa. Perheväkivaltaa on, nuoria syrjäytyy ja lapsia otetaan huostaan yhä enemmän.

Tähänastisen keskustelun perusteella näyttäisi että näistä asioista ei voi edes puhua ilman että näytetään ovea samantien .. ? Siinä ainakin olen ihan samaa mieltä kuin Oksanen että suomalaisten miesten on yleensä tosi vaikea puhua tunteistaan. Helpompi on puhua esim. urheilusta tai mennä johonkin sakkiin mukaan missä ei tarvitse/saa olla minä itse.

Htalk

"Oksanen välittää tanskalaisille karun kuvan etenkin suomalaisista miehistä, jotka hakkaavat vaimojaan, koska eivät muuten osaa ilmaista tunteitaan."

On se Sofi väärässä. Ei toi vaimojen hakkaaminen ole mikään suomalaisen miehen tyypillinen piirre.

Aika moinen miestuntija toi Sofi...

Sofin juttu kertoo jotain myös feminismistä... stereotypioita luomalla muista, feministi tekee itsestään ja kanssa-uskovaisistaan feministejä koskevan stereotypian.

moro

Sofi Oksanen antaa mielipiteensä samalla tavalla ulkopuolisena, kuin suomalainen mies Virolaisen naisen ominaisuuksista. Kummallakin saattaa olla vain pieni käsitys omakohtaisesta suhteesta.

No, Virolaisen naisen ystävällisyys on suorassa suhteessa setelin kokoon. Eikä pidä sanoa, että ne oli niitä venäläisiä. Sofikaan ei erotellut suomenruotsalaisia miehiä.

Ofi Soksanen

Sofi oksanen paukautti kommentin joka ei ole totta. Siinä syy miksi asiasta ei puhuta.

Oksasen yleistys on räväkän hilpeä ja tarkoitushakuisen provokatiivinen. Julkisuutta tulee ja sitähän hän tällä hakee.

On toki totta että hänen mainitsemiaan asioita tapahtuu Suomessa mutta sen yleistäminen käsittämään koko kansaa on tarkoitushakuista ärsyttämistä. Vai olisiko Sofi oikeasti näin tyhmä?

Uskoisin Tanskasta löytyvän vastaavia ilmiöitä. Kuten Ruotsista, Norjasta, Virosta jne.

lisko

Sofin esiintymistä 90-luvun lukiolaisena televisiossa, jossa hän päivitteli suomalaisten nuorten aseenteellisuutta "tummempi-ihoisia" tai aasialisia kohtaan? Mieleen painui tuulesta temmattu tutkimustulos, johon hän viittasi.

Muistaako kukaan muu tätä vai sekoitanko johonkin muuhun henkilöön?

harrykaven

Liian nuori, elämääkokematon, narsisti. Suomalaisessa yhteiskunnassa on varmasti juopottelua ja väkivaltaa. Kaikissa yhteiskunnissa on ainakin jompaakumpaa eikä se mitenkään tee yhteiskunnasta huonompaa tai parempaa. Oksasen mielestä on varmaan radikaaalia ja kapinallista haukkua omaa kansaa ja maata. Sitä tosin sanotaan "oman pesän likaamiseksi", mutta sitähän monet ns kulttuurihenkilöt ovat aina tehneet eikä siitä kannata juuri välittää. Sitä paitsi Sofi Oksasella on valinnanvapaus, hän voi muuttaa vaikkapa Tanskaan suomalaisten hänelle maksamien kirjarahojen turvin

; )

Vieras12345

Kaipa ihminen pohjaa mielipiteensä omaan kokemusmaailmaansa jos on joutunut hakatuksi niin luulee että se on normaalia. Olen suomalainen mies. Itse en hakkaa vaimoani enkä lapsiani teen osaltani kotityöt ja hoidan lapset enkä ryyppää. Isäni ei hakannut äitiäni tai minua, eikä ryypännyt. Isoisäni saattoi vähän ryypätäkkin mutta ei hakannut isoäitiäni tai isääni. Äitini isä ei hakannut isoäitiäni eikä äitiäni. Appiukkoni on ollut koko ikänsä absolutisti ei hakkaa anoppiani eikä ole hakannut vaimoani.

Eräs nainen.

Sukulaisäijä lennätti kirves kourassa perheensä jouluaattona lumihankeen. Mitä enemmän viinaa päässä, sitä väkivaltaisemmaksi tämä äijä (onneksi jo kuollut)muuttui. Ja ei ole ainoa häijy, joita tiedän. Tunnen joitakin työelämässä korkeissa viroissa, korkeasti oppineistakin joista samaa voi sanoa. Jumalattoman häijyjä miehiä viinaspäissään, raivoavia härkiä kotona. Siellä puretaan kiukut vaimoon hakkaamalla tämä mustelmille, joskus sairaalakuntoon. Koti sotketaan, verhot revitään, astiat lentelevät. Liekö nykyajan työpaineet näin kovia, että kiukut purettava tällä tavalla? Näistähän ei saa puhua, mitä neljän seinän sisäpuolella tapahtuu. Sofi Oksanen puhuu totta, valitettavasti. Ei kaikki miehet ole tällaisia, mutta ikävä kyllä aivan liian moni on puhumaton, kiukkupää ja juovuspäissään muuttuu väkivaltaiseksi. Suomessa tehdään tappoja, murhia aivan liian paljon suhteutettuna väestömme määrään. Alkoholin holtiton käyttö suurin syy tappeluihin ja tappoihin. Tutkimustuloksissa hiljattain paljastui perimässämme olevan väkivaltaa aiheuttavan geenin. Liekö sisäsiittoisuuden tulosta?

Erkki Esimerkki

Ottakaa huomioon että kommentti annettiin Tanskassa, johon - kuten kaikkiin muihinkin Länsi-Euroopan maihin - verrattuna Suomi todellakin on onnettomien juoppojen valtakunta. Ja rasisteja täällä tuntuu piisaavan pilvin pimein, ei tarvitse kuin lukea tämänkin palstan kommentteja, joissa Sofia ollaan lähettämässä ties minne kun ei ole samaa mieltä näiden leijonariipus-Suomijunttien kanssa. Sofi on tavallista suomalaista miestä huomattavasti älykkäämpi ihminen, ja sanoisin että selvää presidentti-/mielipidejohtaja-ainesta. Kaikki Persut ja muut idiootit taas voivat perustaa sen kolmannen valtakuntansa sitten vaikka takaisin valtaamaansa Karjalaan jos siltä tuntuu.

Htalk

"Sofi on tavallista suomalaista miestä huomattavasti älykkäämpi ihminen ja sanoisin että selvää presidentti-/mielipidejohtaja-ainesta."

Miten ihmeessä noin älykkäällä naisella on noin huonoja kokemuksia keskimäärin suomalaisista miehistä...?

Hmmm...Sofi presidenttiainesta? ... ehkä hieman voisi hioa tuota Suomikuva-lausuntoa...

Sofi mielipidejohtajana?

"En osaa sanoa positiivista Suomesta" -

Lähde:
http://www.iltalehti.fi/viihde/2009112410650686_vi.shtml

Mumsukka

ikävä kyllä. Tilastojen valossa Suomi ON todella väkivaltainen maa väkilukuun nähden ja kotiväki-valta on tässä tilastossa kärjessä. Suomalainen mies on kyllä ikävimmästä päästä tässä asiassa, hyvät miehet ovat harvassa...

Vieras

Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on ALLE Euroopan keskitason. Eteläisessä naapurimaassamme Virossa on yli kolme kertaa enemmän naisiin kohdistuvaa väkivaltaa eli SUOMI ON HYVÄ MAA ASUA. Ja pressa on nainen ja 12 naista 20:stä ministeristä. Taitaa olla feminismin maailmanennätys. Taitavat suomalaisnaiset pahoinpidellä enemmän suomalaismiehiä kuin päinvastoin.

Audi-mies

Hienoa, että jälleen on nostettu omanarvontunto korkeuksiin. Tuolla tavallahan ne kaikki syvimmät tunteet tulevatkin esille, kun ei löydy sanoja tai muita keinoja ilmaista itseään kuin purkaa syvä riittämättömyyden tunne väkivaltana. Onhan naapurilla vaimon mielestä kuitenkin kaikki paremmin, kun kultainen noutajakin löytää Audin takapenkille eikä tahraa mitenkään.

Audi-mies kohahdutti seksitisellä lausunnollaan ja erosi virastaan. Eroaako Sofi kirjailijan virastaan, kun lasikatto uralla on saavutettu.

Sen kuin laukoo mitä tahansa, kunhan pitää huolen, että kaikilla on kivaa kuitenkin. Nyt jollakin ei oo, kun jonkun on tienattava se omakotitalo järvenrannalla, kartanomallin Audi, puskettava pari lasta sekä käytävä kennelissä hankkimassa noutaja.

Airam

Sofi Oksanen sanoi niinkuin asia on. Miksei hän saisi sanoa asioita jotka on ihan tilastollisesti todennettavia? Ovatko suomalaiset miehet niin herkkähipiäisiä vai onko vain niin että totuus koskee. Ongelmista pitää puhua ja tuoda niitä julki muutoinkin kuin Popedan Paten ja Yön Ollin ah, niin "syvällisen" patetian kautta.

Vieras

...on jälleen alinta kastia. Raivofeministit saavat kirjoittaa aivan mitä haluavat. Onhan tässäkin kyse "ehkäpä geneettisestä ominaispiirteestä".
Jos näin agressiivisesti kirjoitettaisiin mistä tahansa muusta kansanryhmästä täällä kotoisessa Suomessa niin poliisitutkinta ja syyteharkintahan siitä olisi seurauksena.
En muutenkaan ymmärrä suomalaisten halua alentaa itseään ja menneitä suuruuden henkilöitään. Täällä keskustellaan siitä, että olivatko Mannerheim ja muut homoja, natseja, sovinisteja tai muuten vain epäkelpoja ihmisiä. Toisaalla ollaan ylpeitä oman historiansa suurmiehistä jotka eivät taatusti mitään pulmusia ole olleet (vrt. Ludvig XVI, Stalin, Tsingis-kaani ym.)

Oxensuxenstjärna

kyllä suomalainen näyttää aika juntilta, muutaman kerran tuolla euroopassa Itävalta Saksa jne olen liikuskellut työasioissa ja kyllä tuollainen eurooppalainen rotunainen näyttää ihan erilaiselta kuin tämä lyhytjalkainen leveä suomalaisnainen. Siis siellä taviskin on keskimäärin mallin mitoissa. Eli varmasti suomalaismieskin on junttimainen ja täällä metsissä elänyt on vielä käytökseltään varmasti kamala.Onneksi sentään maa on maailman paras tutkimusten mukaan.

Pohjalainen

Suomi on monessa asiassa esimerkkivaltio mutta väkivalta -etenkin perheväkivalta, tuottaa valtavasti ahdistusta tässä maassa vuosittain. Meillä ja lapsillamme on kaikilla oikeus turvalliseen yhteiskuntaan ja meillä on oltava mahdollisuus puhua siitä ilman, että meitä kehoitetaan muuttamaan maasta.

Se että naiset harjoittavat myös väkivaltaa ei poista sitä tosiasiaa, että suurimmasta osasta vastaa humalainen suomalainen mies. Kaikki väkivalta on tuomittavaa. Yhteiskunnan talouden ja hyvinvoinnin kannalta tilastollisesti suurin ongelma on miesten väkivalta. Henkilötasolla on aivan sama kuka lyö ketä, se on aina suuri ongelma.

Kirjailijat ovat ihmisiä, jotka pyrkivät saamaan aikaan keskustelua ja ehkä hekin toivovat sen kautta pystyvänsä muuttamaan maailmaa. On hyvä, että myös näissä kipeissä asioissa aina välillä joku laittaa itsensä peliin ja sohaisee kipupisteitä. Ei meidän tarvitse olla täydellisiä (ihmisinä tai kirjailijoina) voidaksemme ottaa kantaa epäkohtiin.

Meitä pohjalaisia aina ihannoidaan puukkojan kanssa heilumisesta mutta 1800-luku oli synkkää ja surullista aikaa monessa perheessä. Sitä ei laulut muuksi muuta. En tiedä onko enää maakuntien välillä eroja?

Miten Suomesta saisi vähemmän väkivaltaisen maan?

machdevelop

on ihannenainen, jokaiselle suomalaiselle miehelle: kalsea, itsekeskeinen, omariittoinen, vierastava, epäseksikäs ja kylmäkiskoinen muijanretale. Lisää näitä supersanaloijoita suomeen tienaamaan, tälläisiä vierastyöläisiä me haluamme, paljon ja lisää!

Urpo

Tottahan tuo on. Suomessa juodaan alkoholia enemmän kuin missään muussa pohjoismaassa ja myös väkivaltatilastot ovat omaa luokkaansa.

Tälläkin palstalla reagoitiin heti aggressiivisesti - perustelematta vastakommentteja mitenkään järkevällä tavalla.

Vieras

Milenkiinnolla avasin Oksasen jutun ja ajattelin, että olisiko tällä kertaa jotain asiaa. Turha toivo.
Samat vanhat jo vuosikymmeniä toistetut kliseet.
Keksi Sofi joskus jotain uutta ja omaa!
Lysynpä vain, että miksi Media vaivautuu toistelemaan nä'itä tyhjänpäiviäsiä höpötyksiä.

Vieras

Ei sellainen henkilökohtaisuuksiin turvautuminen ole todiste muusta, kun että Sofi lienee täysin oikeassa - ei näytä tuolla mainitulla "suomalaisella miehellä" yksinkertaisesti löytyvän asiallista argumenttia vastatakseen...

Lempi

mielestäni suomalaiset miehet ovat ihania, muutamina esimerkkeinä mm. rakastavia, vastuuntuntoisia, rehellisiä, huumorintajuisia, ystävällisiä, ahkeria, avuliaita, miehekkäitä, älykkäitä, sivistyneitä, komeita yms... olette ihania ihmisiä, kiitos.

Ihmettelen, miksi Sofi Oksanen kyseisen väittämän on tehnyt?

Miksi Suomea, suomalaisuutta ja suomalaisia ihmisiä sekä kulttuureja kehutaan niin harvoin viestintävälineissä?

Perustietoa Suomesta www.suomi.fi ja suomalaisista kunnista www.kaks.fi.

Keskustelu mahdollisuus Suomesta ja suomalaisuudesta www.mitasuomion.fi.

Suomi on lisäksi ihana maa, jossa on paljon myönteisiä asioita kehitettävien asioiden lisäksi. Ihminen ihmisenä. Yhteiskunnat ja yhteiskunnissa olevat yhteiskunnat muodostuvat ihmisistä.

Minkälaisia suomalaisia arvoja on mielestänne rakennettu pitkään mm. ahkeralla työnteolla?

Ihan muutamana esimerkkinä, kuinka monessa maassa on mm. ilmainen koulutus kaikille ihmisille, eli mahdollisuus opiskella ja harjoittaa valitsemaansa ammattia, on terveydenhoitoa, hienoa moniarvoista kulttuuria yms.

Mielestäni ei fyysinen eikä henkinen väkivalta ole hyväksyttävää. Ei naisia saa lyödä, eikä miehiä saa lyödä. Kyseiseen on tarvittaessa apua erilaisissa palveluissa.

Huolestuttavaa ovat tutkimukset, joiden mukaan nuorilla esimerkiksi sekoittuvat fakta ja fiktio, joka näkyy mm. väkivaltatilastoissa sekä tutkimukset, kuten

"Monen teinitytön mielestä poikaystävää saa lyödä
www.uusisuomi.fi/kotimaa/77452-moni-teinitytto-hyvaksyy-poikaystavan-lyo... "

Htalk

keskimäärin suomalainen mies ei lyö naista... siksi toi yleistys on ei päde suurimpaan osaan suomalaisia miehiä ja antaa stereotypiana väärän kuvan.

Se että feministit luo näitä stereotypioita miehistä vahvistaa kyllä kuvaa stereotyppisistä feministeistä ja kääntyy heitä itseään vastaa joka kerta kun he avaavat suun.

Suomessa on sananvapaus myös feministeillä avata suutaan ja tehdä itsestään sellaista kuvaa kuin he tahtovat... ja hyvä niin.

Vieras mies tuli taloon

On tainnut neiti Oksaselle nousta menestys päähän, kun katsoo olevansa pätevä arvioimaan ja yleistämään koko Suomen ja suomalaiset miehet yhdessä haastattelussa. Yhden trendikkään kirjan kirjoittaminen ei todellakaan oikeuta tuomitsemaan kokonaista maata ja miessukupuolta Oksasen tekemällä tavalla. Kommentit kertovat enemmän hänestä itsestään kuin hänen kommenttiensa kohteista. Oksasen mahdolliset kirjalliset ansiot jäävät nyt häpeään, olen saanut Oksasesta kyllikseni.

Ikäimmeinen

... paratiisi verrattuna mihinkään muuhun maailman maahan. Joka maassa on kääntöpuolensa ja niin on Suomessakin. Pisimmän korren Suomi vetää kaikista matkustamistani maista. Täällä on ihanat täyspäiset miehet, naistet ja lapset, omakotitalot järvineen ja koirineen. Se on ihanaa ja voi kaiken nautintonsa rauhassa saavuttaa!

Salme

Katkerahan se vaan on Sohvi-rukka.
Ei kylläkään pitäisi, on sentään saanut Suomessa ilmaisen koulutuksen ja sitä myöten päässyt harjoittamaan kirjailijan ammattiaan. On annettu apurahat ja palkinnot.
Osoittaa taas kerran käytöksellään perimmäisen luonteenlaatunsa.
Käy oikeastaan vähän sääliksi häntä, hyvin harvoin hänen kasvoillaan näkee hymyä tai iloista ilmettä.
Hänen ulkonäkönsäkin on kuin 12 vuotiaan esimurkun roolileikeistä.
No, jokainen taaplaa tyylillään...

Ray

Sofi on totisen oloinen nuori nainen. Se luo hänen sanomisiinsa hiukan kalsean sävyn.

Silti hänen sanomansa on täysin perusteltua. Suomalaisen unelman takana on paljon juoppoutta ja väkivaltaa. Tilastot tuovat sen kiistattoman karusti näkyväksi.

Tapio_Arjo

Sofi Oksasen väitteille ei löydy faktaa.

Tästä löytyy:

- Suomessa surmattiin vuosina 2003–2007 henkirikollisuuden seurantajärjestelmän mukaan 181 naista (keskimäärin 36 vuodessa).

- Surmatuista 13 (7 %) oli alle 15-vuotiaita.

- Kuolemansyytilaston mukaan naisten vuotuinen kuolleisuus henkirikoksiin oli 2000–2007 keskimäärin 1,38 uhria 100 000 naista kohti.

- Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on kuluvalla vuosikymmenellä ollut selvässä laskussa.

- Vuosina 2003–2007 surmatuista 15 vuotta täyttäneistä naisista noin kaksi kolmasosaa (68 %) joutui parisuhdekumppanin surmaamaksi. 42 %:n surmaaja oli puoliso. Muun lähisuhdeväkivallan uhrien osuus
oli 11 %, tuttavan surmaamia uhreista oli 18 % ja uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaamia 2 %.

- Vuosina 2003–2007 surmatuista alle 15-vuotiaista tytöistä 67 %:n surmaaja oli äiti, 17 %:n isä ja 17 %:n veli.

- Aikuisiin naisiin kohdistuvat henkirikokset liittyvät läheisesti osapuolten keskinäiseen alkoholinkäyttöön. Vuosina 2002–2007 rikoksista 53 prosentissa kumpikin osapuolista oli rikoshetkellä alkoholihumalassa
ja 55 prosentissa päihteiden vaikutuksen alainen.
- Parisuhdekumppanin tekemistä henkirikoksista 60 %:ssa molemmat osapuolet olivat humalassa.

- Alkoholin väärinkäyttäjiä aikuisista naisuhreista oli 40 % ja heidän surmaajistaan 44 %.

- Naisten henkirikoskuolleisuus ei kohdistu tasaisesti tai satunnaisesti eri väestöryhmiin, vaan kasaantuu sosiaalisesti huono-osaisiin, työelämästä syrjäytyneisiin ryhmiin. Työttömien naisten riski joutua surmatuksi on moninkertainen verrattuna työllisiin.

- Naisiin kohdistuvan henkirikollisuuden alueelliset tasoerot ovat huomattavat, eivätkä kaikilta osin noudata kokonaishenkirikollisuuden alueellisia eroja. Vuosina 2000–2007 naisten kuolleisuus henkirikoksiin oli korkein Kainuussa ja alhaisin Ahvenanmaalla.

- Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin yhdenneksitoista korkein, kun miesten kuolleisuus on unionin seitsemänneksi korkein.
? Naisten osuus henkirikosten uhreista on maassamme Euroopan
unionin keskiarvoa alhaisempi.

http://www.optula.om.fi/uploads/ut037l7jh.pdf

Muna ja kana

Kyllä on sakkia. Kommenttinne ovat tyystin pelkurimaisia, munattomia; nimimerkin suojasta isot miehet käyvät kiinni naisen ulkonäköön, kun muuhun eivät kykene.

Jos jollakin on toiset unelmat kuin okt, koira ja päivähoitoon kuitenkin syydettävät lapset (jotka hankittu etupäässä siksi, että kuuluvat kuvioon), mitä ihmettä se teitä raivostuttaa?

Miksi Suomea ei saa arvostella?

Tämä maa on onnellisuusmuurien maa. Kyselyissä ja tilastoissa suomalaiset väittävät olevansa onnellisia, mutta itsemurhia tehdään ennätystahtiin ja alkoholikuolemat ovat yhä vain nousussa.

Parisuhteessa elävät suomalaiset väittävät liittonsa olevan helvetin onnellinen, mutta eroja otetaan Euroopan ennätystahtiin.

Kun joku sitten sörkkii vähän ihanaa kulissia ja pakko-onnellisuuden vaateita, niin siitä joukkoraivostutaan. Mitä tästä voimme päätellä: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa...

Tuttu Vieras

ja sen huomaa kommentistasi. Lisäksi vielä nimimerkin suojassa.

Ei voi odottaa riemukasta vastaanottoa maailmanjulistukselle henkilöltä, jonka habitus hehkuu kyseenalaista seksuaalista suuntautumista ja selvää miesviha-asennetta. Joku täällä kehui "Soksaskaa" tavallista suomalaista keskivertomiestä älykkäämmäksi, mutta tämä tempaus ei kyllä tue tuota näkemystä. Pidän häntä kaksinaamaisena opportunistina, jolle kelpaa pystit ja mammonat kasvokkain, mutta tilaisuuden tullen rokottaa mieliaiheellaan nyt, kun rahahanat ovat vielä auki.

Tilaisuus luo varkaan, sanotaan. Tässä tapauksessa Soksaskan.

MerjaH

No se ei sinänsä olekaan ihme, että tuollaisena variksenpelättimenä kun kaduilla kulkee, on saanut miehistä yrmyn kuvan. Vielä jos miehet matkivat Sofiiiin ilmeitä, on jo pelkästään miesten mahdollinen katsekontakti aivan järkyttävän yrmeä ja leuhka.

Hyvä kumminkin tuo seikka, ettei hän ole rakastunut Suomeen, mikä seikka on ilmeinen Sofiiiiin tapauksessa. Suomi-neidon kuvajainen ei nimittäin näytä tuolta.
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipe...

terijoki

Itseasiassa tämä Sofia lausui aivan samat stereotypiat, yhtä paikkansa pitämättömästi, itäisestä naapurista. Nyt sama paska valuu meidän niskaan, niin ollaan järkyttyneitä, kun lesbo ei mistään mitään ymmärrä.

syvä

Jos joku muu olisi lausunut samat totuudet suomalaisista, niin ei olisi tapahtunut mitään. Sofin ollessa kyseessä tämä onkin ihan eri asia. Hän on kirjoittanut muutaman neuvostovastaisen kirjan ja punavihreät ovat ottaneet hänet hampaisiinsa. Sofin on turha odottaa finlandiapalkintoa, kuten jotkut ovat menettäneet poliittisen uransa puhuessaan, sitä mitä ajattelevat. Asia on sama kuin tämä ilmastohuijaus.

MerjaH

tai se on hänelle se kivi, mikä korkokengässä raastaa.

Mitä itse asiaan tulee, on suomalaisten väkivaltakäyttäytyminen suoraan verrannollinen alkoholin käyttöön. Joskus muinoin tilanne oli se, että miehet olivat väkivaltaisempia kuin naiset, koska naiset eivät ennen paljon alkoon sortuneet.

Nyt asia on toisin.

Miksi ihmeessä nainen olisi jotenkin erilainen perimältään kuin mieskään väkivaltaisuudessa. Jokaisessa, naisessakin, ovat ne isän geenit ja äidin geenit.

Mara Muumaa

Outo nainen tuo Sofi. Ei huomaa sahaavansa sitä oksaa, jolla itse istuu. Kuten hänen Suomen ulkopuolella herättämästään vähäisestä huomiosta voi havaita, olisi hänen viisainta hillitä näitä tunteenpurkauksiaan. Eiväthän hänen tekstinsä taida oikein mennä kaupaksi edes Virossa.

Kitsas King

"Lehdissä onkin koko ajan juttuja kuinka aviomies tai ex-poikaystävä on tappanut vaimonsa tai ex-tyttöystävänsä.
... Jopa EU on huomauttanut Suomea, että asian eteen ei tehdä tarpeeksi."
**

… ja mitä mieltä on Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos: http://www.optula.om.fi/uploads/ut037l7jh.pdf ?

Onnenmaa:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=suo00029

http://tallqvist.blogit.uusisuomi.fi/2009/01/21/vanhusten-itsemurhat-vai...

Ikääntyvät suomalaiset turvautuvat nykyisin itsemurhaan neljä kertaa useammin kuin sotien jälkeen, ankealla 50-luvulla. Joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias tekee itsemurhan. Tilastojen mukaan vanhusten itsemurhat ovat kasvussa.

Suomessa on sananvapaus … tai ???