Keskiviikko 16.1.2019

Rikkooko Yle omia sääntöjään? – Ruotsinkielinen aamu-tv ”kaupallinen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.11.2009 08:05
  • Kuva: MTV3
    Kuva
    Pekka Karhuvaaran mielestä tv-maksuja ja veroja nauttivalla Ylellä ei ole oikeutta saada yksityistä rahoitusta ohjelmiaan varten.

MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara jyrähtää Ilta-Sanomissa, että Yleisradion ruotsinkielinen aamuohjelma rikkoo Ylen omia sääntöjä. Karhuvaaran mielestä Yle tunkeutuu kaupallisesti rahoitetulla ohjelmalla kielletylle alueelle.

Yleisradion ex-toimitusjohtaja Arne Wessberg (sd.) toimii hallituksen puheenjohtajana Cityportal-yhtiössä, jonka aamuohjelma Min morgon aloittaa FST5-kanavalla tammikuussa. Ohjelmaa rahoittavat Ylen ohella Cityportalin taustalla olevat Svenska Folkskolans Vänner, Svenska Kulturfonden ja Sparbanksstiftelsen.

- En voi hyväksyä, että yksityiset tahot ovat rahoittamassa Ylen ohjelmistoa. Se on sponsoroitua ohjelmaa, jota Ylellä ei saa olla. Tämä on kaupallista toimintaa, Karhuvaara sanoo Ilta-Sanomille.

Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner (sd.) kiistää kaupallisuuden sanoen, että Yle ei saa säätiöiltä mitään rahaa, vaan raha menee tuotantoyhtiölle. Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) perustelee järjestelyä Ylen rahapulalla. Sasin mukaan huomiota on kiinnitetty siihen, ettei rahoituksella vaikuteta ohjelmien sisältöön. Rahoituksen lähteen katsottiin olevan ”puhdas”, Sasi sanoo IS:lle.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tim

Kyllä rikkoo. Ranta-Anderssoneille on tehty omat oikeudet ja säännöt. Yle tietysti muuttaa sääntöjä sopiviksi ja he saavat oman kanavan. Onhan noilla säätiöillä millä sponsoroida milloin mitäkin.

Vieras

Mikähän on "RKP:n säätiöiden" vaikutus ohjelman sisältöön, journalistiseen otteeseen?

Onko uudessa ruotsinkielisessä aamuohjelmassa mahdollista esimerkiksi käsitellä ruotsinkielisten ja suomenkielisten koulujen varustusta Pietarsaaressa.

Ollaan melko vaarallisella tiellä, kun YLE antaa kanavan talouden kytköksen kautta yhden puolueen eli RKP:n käyttöön.

Rami Haukka

Karhuvaaralta kysysin että miksi lähetätte sitä karmivaa väkivaltaa joka ilta? Ehkä itse ette katso kaikkea, mutta monet nuoret katsoo illasta iltaa sitä teurastusta ja lapset oppivat kuinka rikoksia tehdään. Aivan kauheaa illasta iltaan. Lähetä mieluummin Batman tai lännenkuva tasoista sarjaa eikä noita reality murhasarjoja. Miksei esim Baltiasta osteta ohjelmia?

rolleruusunen

Kun kysymyksessä on suomenruotsalaisten intressit, ovat kaikki keinot luvallisia.
Kysymyksessä ei enää ole vain kielipolitiikka, vaan kysymyksessä on suomenruotsalaisten taloudelliset ja poliittiset intressit.
Ylen puuhastelut ruotsin kielisten ohjelmien lisäämiseksi on torjuttava.

Anna-Liisa

Hyvät ihmiset, ihmiset! Mieluumminko sitten itse kustannatte omista rahoistanne ruotsinkieliset ohjelmat samalla kun ruotsinkieliset säätiöt kylpevät rahassa? Onhan ihan julkisesti lehdissä ollut tietoa siitä, että ruotsalaissäätiöt tosiaankin ovat upporikkaita.

Itse olen jo pitkään hartaasti toivonut, että ruotsalaissäätiöt ryhtyisivät kustantamaan suomenruotsalaisten kieli- ja kulttuuripalveluja. Olen luullut ettei se ole mahdollista siksi kun olisi vähemmistöpoliittisesti lainvastaista, ettei verorahoista kustannettaisi kaikkea. Siis sellaistakin, jota kukaan ei käytä, mutta joka täytyy maksaa tasapuolisuuden vuoksi - tai pitäisi lopettaa paljon käytetyt vastaavat suomalenkielisetkin palvelut.

AT

Ai ei rahalahjus vaikuta ohjelmien sisältöön? No vaikuttaa ainakin sen verran että umpisuomalainen ei pysty ohjelmia seuraamaan kun aamutelevisio lähetetään tällä mystisellä hybridikielellä jota vain armas ja hyvävarrainen vähemmistömme ymmärtää. Saahan sitä tietty perustella rahapulalla ja vaikka millä mutta kyllä tuo on melko härskiä puuha Jungerilta väittää ettei rahalla (kielellä) olisi merkitystä näitä päätöksiä tehdessä. Koko hommahan perustuu hyvä-veli menettelyyn ja siihen ettei ikävistä asioista puhuta.

Tänne pohjoiseenkin olisi kiva saada oma aamu-tv, semmoinen jossa ei puhuta rantaruotsalaisten ongelmista ja jonka sanomasta enemmistö voisi ainakin teoriassa nauttia.

Vieras

' Sasin mukaan huomiota on kiinnitetty siihen, ettei rahoituksella vaikuteta ohjelmien sisältöön. Rahoituksen lähteen katsottiin olevan ”puhdas”, Sasi sanoo IS:lle. '

Juu rahoituksella ei varmasti ole vaikutettu sisältöön. Ihan sattumalta ohjelman kieli on esimerkiksi ruotsi, sillä ei ole mitään tekemistä rahoittajien kanssa toki.

Mistä näitä lautakasoja oikein tulee tähän maailman vähiten korruptoitumattomaan maahan?

Vieras

Juu-u, eli nyt yle saakin ottaa rahoitusta yksityisiltä ohjelmiansa varten, varsinkin kun rahoittaja on "puhdas" (siis ruotsinkielinen).
Tuo ohjelma siis jäisi toteuttamatta jos se ei saisi yksityisiltä tahoilta rahoitusta.
Rahoittaja taas antaa aina hyväksynnän ohjelman sisällölle.
Eli rahoittaja määrää viime kädessä mitä yle ohjelmasssaan esittää - tai rahoitus lakkaa. Kelmejä koko porukka. Näistäkin rahoista on varmaan sovittu tv-maksuilla kustannetuilla viinanhuuruisilla korruptiokekkereillä.

kyy

...ohjelmat, jotka Yle ostaa, ovat yksityisellä rahalla tuettuja. Vai voiko joku väittää, että USAsta (tai Suomesta) ostettu elokuva olisi vain Suomen Yleisradion lupamaksuvaroin tuotettu?

Ylen oma tuotanto ei saa olla yksityisin varoin kustannettua, mutta ulkopuolinen, jota taitaa olla yli puolet, voi, saa ja pitääkin olla.

Niin että mitä täällä riehutaan? Selvästä asiasta.

Vai onko tässä ongelmana ne nimenomaiset tahot, jolta aamu-tv-ohjelmaa ollaan tilaamassa? Kun kyseessä ovat suomenruotsalaiset, tuo ikuinen marinan kohde, joka kiihkoilijoiden mielestä kansanryhmänä pitäisi kaiketi hävittää, ei näy kelpaavan mikään.

Yltiörasisti?

"Yhtä vielä puuttuu: Suomenkielinen tv-kanava."

Vai oikein pelkästään suomenkielinen kanava?! Sehän olisi yltiönationalismia, suorastaan rasismia. Oletkos rasisti (kuten nykyään on muodikasta kysyä)?

Huomasitteko reaktion itsessänne: varmasti moni lähti mukaan ajatteluuni ja myönsi mielessään, että näinhän tämä valitettavasti on -syrjintää muita kieliä kohtaan. Mutta eihän se sitä oikeasti ole (ellei sitten positiivista syrjintää, kun se on nykyään sallittua). Heitin ilmaan pienen provon.

Jos kuitenkin joku oikeasti ryhtyisi puuhaamaan puhtaasti suomenkielistä tv-kanavaa, homma todennäköisesti kaatuisi niihin syihin, jotka provona heitin. Aika sairasta.

Väännän vielä ratakiskosta, että Suomessa todellakin pitäisi olla edes yksi pelkästään suomenkielinen kanava. Suomi on Suomi eikä joku toinen maa!

P.S. Aika jännää, että vain ruotsin kieli on pakollinen aivan kaikille koko maassa, mutta suomen kieli ei. Aika jännää. Suomi mitään itsenäinen ole.

Jouko Heyno

"Libyan sisällissodan kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

Portugalin pankkikriisin kohdalla on musitettava, että pakkoruotsi on kamala asia" Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Norsunluurannikon sisällissodan kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Japanin tsunamikatasrofin kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Poliittisen vallan saamiseksi täytyy toistaa omaa iskulausettaan tosiasioista välittämättä." A. Hitler, Mein Kampf

"Kuubaa vaivaavan kuivuuden kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

J.Ryyti

Kimmo Sasi on Ruotsalaissuomen kansankäräjien varapuheenjohtaja. Hän edustaa kansankäräjillä Pirkanmaan ruotsalaisia.

Suomeen on syntynyt kaksikamarinen eduskuntalaitos. Ylähuone ja alahuone. Ylähuoneeseen kelpuutetaan vain ruotsinkieliset kuten Sasi. Ylehuone komentelee ja määräilee alahuonetta missä on kansan enemmistö edustettuna.

Kansankäräjiltä tulee jatkuvasti ohjeita ja määräyksiä miten alahuoneen tulisi päättää asioista.

Jouko Heyno

"Libyan sisällissodan kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

Portugalin pankkikriisin kohdalla on musitettava, että pakkoruotsi on kamala asia" Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Norsunluurannikon sisällissodan kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Japanin tsunamikatasrofin kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

"Poliittisen vallan saamiseksi täytyy toistaa omaa iskulausettaan tosiasioista välittämättä." A. Hitler, Mein Kampf

"Kuubaa vaivaavan kuivuuden kohdalla on muistettava, että pakkoruotsi on kamala asia"". Jarmo Krydda (suom. "ryyti")

Eihän tässä sitten muuta

Tämähän on nerokasta!

Perussuomalaisten sanansäilä homma-forumhan voi nyt ryhtyä rahoittamaan tuotantoyhtiötä joka tuottaa vaikkapa talkshowta tai pressikatsausta tai ajankohtaislähetystä, aivan sattumalta jokaisen ohjelman keskittyen maahanmuutto-ongelmiin.

Tai mikä jottei Tuulivoimalayhdistys rahoittamaan tuotantoyhtiötä, jolle on annettu lähetyspaikka dokumenttisarjalle ja sitten tekee vain ydinvoimakriittisiä dokumentteja?

Tai sitten joku kaunis päivä muslimitkin saattavat alkaa vaatia omia jumalanpalveluksiaan lähetettäväksi televisiosta ja ylen rahoituksen puuttuessa Suomen muslimiyhdistys lupautuu rahoittamaan tuotantoyhtiötä.

Ja mitään ongelmaa ei ole yhdessäkään esimerkkitapauksessa, eihän? Kun Jungner vain julistaa puolueettomaksi, niin hyvä niin.

Vieras

Hieno Homma!

Nyt voivat muutkin ulkopuoliset tuotantoyhtiöt, myös muilla YLEn ohjelmapaikoilla siis hankkia ohjelmilleen sponsoreita!

Fiktio, urheilu, viihde ja asiaohjelmat mukaan lukien.

Näin minä tuon uutisen ymmärrän!

Gösta

Arne Wassberg (sdp), Nils Torvalds (taist.) ja Björn Wahlroos (raha) ovat huomanneet että heillä on jokaisella suussaan politiikkaa varmempi henkilökohtainwen pelastusväline: kaksi kieltä.

Ja valtakunnassa ainutlaatuinen asenteet sementoiva perustuslaki, jonka nojalla David voi nostaa Goljatin seinälle.

Miinus Itsetunto

Jaaha .... ja nyt sitä sitten itketään tästäkin - kun vasta on päästy vollottamasta siitä kuinka kauhiast' se rasittaa ruottia ymmärtämättömien lompakkoa että FST5 on olemassa. Uskomatonta umpinaisuutta! Suomenkielisille on olemassa lukemattomia kanavia kun samanaikaisesti - täysin samalla lupamaksulla - ruotsinkieliselle tarjonta on paljon suppeampi. Ja koska YLE ei pysty/halua rahoittaa uudestaan jo kerran lakkauttamaansa ruotsinkielistä aamu-uutislähetystä on pakko turvatua hieman erikoisempaan tapaan toteuttaa asia. Mutta kun se ei ole keltään - varsinkaan sellaiselta suomenkieliseltä joka ei kyseisiä lähetyksiä (vaikka voisi mieltä avartaakin) kuitenkaan katso - mitenkään pois!

Vieras

Googlatkaapa "Svenska folkskolans vänner". Yhdistyksen tarkoituksena on mm. "työskennellä ruotsin kielen puolesta Suomessa". Se siitä Kimmo Sasin puhtaasta rahasta. Yhdistyksen tarkoitushan on 1:1 Rkp:n ainoan tavoitteen kanssa.

Ohjelmien sisältöön rahoittajan ei tietenkään tarvitse puuttua, se on varmasti luotettavaa tavaraa.

Jos YLE:n ohjemistoa voi rahoittaa ulkopuolisella rahalla, on se mahdollisuus oltava kaikilla toimijoilla.

enkeli

odottelemaan venäjänkielistä aamu-tv:tä, jos ja kun rahakkaasta itänaapuristamme varoja tähän osoitetaan. Yle kun tuntuu olevan kaupan juuri siten kuin se itse tahtoo. Mediamaksut langetettakoon suomenkielisille pakkokeinoin että saavat "tasokasta" Ylen ohjelmistoa vastedeskin vastaanottaa.