Perjantai 18.1.2019

Kirja-arvio: Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä

Ke, 11/25/2009 - 08:18 -- admin
  • Kuva: WSOY
    Kuva

Joel Raento on julkkisluennoitsija ja Penisdialogeja-näytelmän kirjoittaja. Tyhjänpäiväisten ajatusten pyörittely ja myyminen alkavat kuitenkin epäilyttää, ja lopulta Ajatuksen Voima -nimisen yrityksen perustaja näkee itsensä vain valmiita ajatuksia suoltavana vastenmielisenä heittiönä.

Raento on Tommi Melenderin Finlandia-ehdokkaaksi yltäneen romaanin Ranskalainen ystävä päähenkilö. Elämäänsä ja informaatioähkyiseen aikakauteensa kyllästyneenä tämä yhden sortin sarasvuo lähtee ranskalaiseen Aronvillen pikkukaupunkiin lukemaan Gustave Flaubertin teoksia.

Runoilijana aloittaneen Melenderin toinen romaani lainaa realisti Flaubertin ajatuksia, mutta tämän lisäksi kirjassa tuntuu toisen ranskalaisen, Albert Camus'n vaikutus. Camus'n Sivulliseen viittaavat jo kirjan toisen luvun aloittavat lauseet: "Mummo kuoli. Kukaan ei sitä odottanut, ketään se ei yllättänyt."

Raennon elämänkatsomus on nihilistinen: "Onnellisuudesta en piitannut tuon taivaallista. Moukat haaveilkoot siitä", hän toteaa. Hän katsoaa CNN:n uutisia ilman ääntä, koska uskoo säilyttävänsä mielenrauhansa paremmin, jos saa elää uskoen puutteellisen tiedon varassa omaksumiinsa käsityksiin.

Sivullisuus värittää päähenkilön kokemusta elämästä muutenkin kuin suhteessa uutisiin. "Aronville ei tuntunut minusta loppuun saakka todelliselta paikalta. Vaikutti siltä kuin se olisi sepittänyt itsensä joka päivä uudelleen."

Itse valitun ulkopuolisuuden kautta Raento ottaa etäisyyttä kotoiseen mediasirkukseen. Ironiset havainnot kaikkialta tulvivan turhan informaation määrästä huipentuvat kohtaukseen, jossa kirjan päähenkilö itse päätyy osaksi CNN:n uutisia, ja osoittaa lukijalle, kuinka lähellä uutisten faktatieto on fiktiota - ja kuinka turhaa fiktiota.

Sivullisuudestaan huolimatta Joel Raento ei epäystävällisessä Aronvillen kaupungissa välty tapaamasta muutamaa olentoa, jotka hän päästää lähelleen.

Elämän kolhiman Marcelin kanssa mies jopa ystävystyy. Miehet löytävät ajatuksistaan paljon yhteistä, vaikka heidän tarinansa ovat erilaiset. Marcel on kokenut paljon kovempia kuin Joel ennen kuin turhautui elämäänsä, mutta hän saa maistaa myös ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta paljon suurempina annoksina kuin ystävänsä.

Ranskalainen ystävä on poikkeuksellisen ehyt, älykäs ja huolellisesti tehty romaani. Viimeistelty kerronta luo vahvatunnelmaisen kaunokirjallisen maailman, josta lukeminen on nautittavaa sen armottomuudesta huolimatta. Sitä paitsi romaanin ydin on lohdullinen: sen kuvaamat sivulliset löytävät ainakin ripauksen todellista ystävyyttä olosuhteissa, joissa ainoan yhteyden muihin ihmisiin näyttää tarjoavan keinotekoisten tarinoiden tulva.

 Tommi Melenderin verkkosivu: Antiaikalainen

 

 

Kirjailija: 
Tommi Melender
Kustantaja: 
WSOY 2009, 238 s.
Henkilöt: 
Muut asiasanat: