Lauantai 19.1.2019

Invictus – Voittamaton

To, 02/04/2010 - 14:56 -- admin
  • Kuva: Filmikamari
    Kuva
    Morgan Freeman ja Matt Damon.

Clint Eastwoodilla riittää virtaa miehekkääseen rasismin vastaiseen taisteluun. Viime keväisen mainion ”Gran Torinon” jälkeen Eastwood on ehtinyt ohjaamaan tosipohjaisen tarinan siitä miten tuore presidentti Nelson Mandela innosti Etelä-Afrikan rugby-joukkueen maailmanmestaruuteen vuonna 1995.

Vanhan, elokuvassakin kerrotun vitsin mukaan tavallinen jalkapallo on herrasmiesten peli, jotka pelaavat huligaanit. Rugby taas on huligaanien peli, jota pelaavat herrasmiehet…

Joka tapauksessa rakentaessaan hallintoaan Mandela näki suurisydämisesti ja valtioviisaasti urheilussa mahdollisuuden yhdistää aparheidin pahasti repimä kansa. Tilannehan oli tuolloin se, että tavallista jalkapalloa harrastava musta enemmistö kannatti kuin piruuttaan etelä-afrikkalaisten, lähinnä valkoisten rugby-joukkueiden vastustajia ja valkoiset taas eivät slummien futaajia edes vaivaantuneet katsomaan.

Oikeassakin elämässä Mandelan ystäväpiiriin lukeutuva Morgan Freeman esittää karismaattisesti visiostaan härkäpäisesti kiinni pitävää presidenttiä. Lunta tulee noillakin leveysasteilla tupaan molemmilta puolilta, mutta Freemanin roolisuorituksessa on mainiota, voimakasta hyväntuulisuutta, joka riisuu vastustajat aseista. Se saattaa hyvinkin olla lähellä esikuvan persoonaa.

Eastwood kuvaa hyvin tilanteen räjähdysherkkyyttä turvamiesten kautta. Näissä elokuvan alkupuolen kohtauksissa ”Invictus –voittamaton” on parhaimmillaan. Katsoja aistii hyvin jännitteet kun entisen ja nykyisen presidentin henkivartijat pannaan samaan hikiseen huoneeseen tekemään yhdessä töitä.

Mandela kutsuu surkeasti menestyneen rugby-joukkueen kapteenin (Matt Damon) ennen kisoja teelle ja kaataa rotusortajaluokan pelaajaherralle itse. Siitä se sitten alkaa.

Urheiluelokuvana ”Invictus – Voittamaton” ei ole mitenkään hääppöinen. Kyllähän matka menestykseen on arvattava ja yleisö ja peli on ollut kytkettävä teknisesti toisiinsa siten, että lähikuvissa pyöritään liikaa, jotta saisi ottelusta kunnon käsitystä.

Sitä on kyllä mukava seurata, ja sehän pääasia lieneekin, miten katsomon puolella urheilu alkaa todellakin yhdistää eri rotuja. Jopa kyräilevät turvamiehetkin huomaavat puolivahingossa hymyilevänsä toisilleen.

Mainiosti Eastwood antaa ratkaisuottelussa tilaa myös dokumentaarisella tyylillä stadionin ulkopuolelle, missä kaksi poliisia kuuntelee matsia autoradiosta yhdessä mustan pikkupojan kanssa.

Tästä elokuvasta jää katsojalle hyvä mieli. Urheilu ei aina ole pelkää nationalismin lietsontaa.

Hm. Näin olympialaisten alla: olisikohan Suomessakin ajatusta kahvittaa urheilijoita presidentinlinnassa ennen kisoja eikä niiden jälkeen…

filmtrailer:3414

Tähdet: 
3
Ensi-ilta: 
5.2.
Genre: 
Poliittinen urheiludraama
Ohjaus: 
Clint Eastwood
Käsikirjoitus: 
Anthony Peckman John Carlin kirjasta
Pääosissa: 
Morgan Freeman, Matt Damon.