Keskiviikko 16.1.2019

Mystiset tyttökirjat kuohuttavat – ”Sadomasokismi ei ole tauti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.6.2010 11:00
Päivitetty: 
5.6.2010 11:05

Kansanedustaja Leena Rauhala (kd.) on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien suomalaisessa kustantamossa suunnitteilla olevaa nuorille teinitytöille tarkoitettua kirjasarjaa, jossa väitetään olevan sopimatonta sisältöä.

Tapaus kuulostaa jossain määrin epäilyttävältä, sillä on epävarmaa, mikä kustantamo tätä wiccalaisuudesta kertovaa kirjasarjaa suunnittelee. Vielä ei tiedetä edes sellaisia olennaisia tietoja, kuin mikä kirjasarjan nimi on ja kuka on kirjailija. Tieto asiasta eduskuntaan on tullut kansalaiselta, joka kertoo olleensa mukana kirjasarjan käännöstyössä.

Leena Rauhalan ja hänen avustajansa Säde Johanna Westerlundin mukaan kirjoissa noin 16-vuotiaat nuoret ovat jatkuvasti huumeiden vaikutuksen alaisina, alkoholilla ja tupakalla on vahva osuus noitapiireissä ja eräs kirjan henkilöistä on pukeutunut kuin ”sadomasokistinen prostituoitu”.

Piraattipuolueen Kaj Sotala kritisoi kirjasarjaa koskevia puutteellisia tietoja Uuden Suomen blogissaan. Hän myös kirjoittaa, että kirjan tapahtumat eivät kuulosta niin kauhean vaarallisilta.

- 16-vuotiaista kertovan kirjansarjan kohderyhmää ovat oletettavastikin noin 16-vuotiaat. Sen ikäisenä on jo korkea aika tietää seksistä, Sotala kirjoittaa.

Liittyen ”sadomasokistiseksi prostituoiduksi” pukeutuneeseen Sotala toteaa:

- Yllätys: sadomasokismi ei ole mikään tauti tai paha asia. Se on yksi seksuaalisuuden muoto, josta jotkut pitävät ja jotkut eivät. Oleellista on että seksiä harrastetaan riskit ymmärtäen, ilman painostusta ja molempien yhteisestä halusta.

Sotala myös kysyy, pitäisikö Raamattukin kieltää, kun siinä on runsaasti seksiä ja väkivaltaa.

Kansanedustaja Leena Rauhala myöntää Uudelle Suomelle, että tiedot kirjasarjasta ovat puutteellisia. Hän vakuuttaa selvittävänsä asiaa.

- Minulle tämä on yleisempi ja laajempi kysymys siitä, miten YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus toteutuu Suomessa. Kyse on ennaltaehkäisemisestä ja asioiden seuraamisesta, ettei tarvitsisi näitä asioita sitten esimerkiksi oikeudessa ratkoa, Rauhala selvittää.

Rauhalan mukaan olisi tärkeää luoda suojamekanismit, jos tällaista kirjasarjaa todella suunnitellaan.

- Että kaupassa kirjan käteen ottaessaan tietää, keille se on tarkoitettu ja keille se on hyväksi.

Rauhala vakuuttaa kannattavansa silti sananvapautta. Rauhala toteaa hallitukselle osoittamassaan kysymyksessä, että kirjoille pitäisi elokuvien tavoin määrittää ikärajat.

Säde Johanna Westerlundin mukaan keskusrikospoliisiin on oltu yhteydessä suunnitellun kirjasarjan tiimoilta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

puutarhamies

Pieni lapsi tutustuu turvallisesti pelottaviinkin asioihin ääneen luettavien satujen kautta esim. isän kainalossa.

Vastaavaa turvallista elämän ilmiöiden käsittelemistä lukemisen kautta voi suositella nuorillekin.

Elämästä ei pääse eroon sensuroimalla. Sitä ei pysty peittämään uudella pöytäliinalla, vaikka moni uskonlahko sitä yrittääkin. Ihmiselämän useimmat ilmiöt tulevat kaikille vastaan ainakin epäsuorasti.

Onkohan kyselyn tehnyt Leena Rauhala niitä kantelijoita, joista joku joutui turvautumaan terapiaan, kun mieskansanedustaja oli katsonut häntä rintoihin eduskuntatalon hississä?

puutarhamies

että mitä tahansa törkyä ei pidä lukea, eikä julkaista. Se ei valaise paljon.

Vastustettujen kirjojen sisällöstä ei ole tietoa. Innostuin kirjoittamaan yleisemmin, mutta en suinkaan halua kaikkien kasvannaisten kukoistavan.

Olet oikeassa, että se ei ollut loppuun ajateltua.

Musta Nuoli

Jotain selvästi jossain saatetaan julkaista, joskus. Koska mitään ei mistään tiedetä, niin eikö olisi parempi vain kategorisesti kieltää kaikkien teoksien julkaisu? Eipä menisi aikaa sen arpomiseen, mikä teos saattaisi loukata syväuskonnollisten kaikestaloukkaantujien herkkää mieltä.

Minä tiedän parikin kirjaa, mistä voi aloittaa. Toisessa on joukkomurhia (jopa parikin lasten joukkomurhaa), kidutusta, sukurutsaa, teurastusta ja erilaisia kuvottavia asioita joko Herran nimeen tai Herran itse tekemänä.

Toisessakin kirjassa on samansuuntaista tekstiä, ja tämän kirjan on kirjoittanut heppu, joka avioitui kuusivuotiaan kanssa, odotti pari kolme vuotta ja aloitti sitten lapsen seksuaalisen hyväksikäytön. Tätä jälkimmäistä teosta tai sen tekijää ei toki saisi kritisoida, koska rauhan ja rakkauden nimissä siitä seuraa pommi-iskuja, mellakoita ja kuolemalla uhkailuja.

KunniaTohtori

Lukekaa vaikka Hesekieliä. Kyllä maailman pornojulkaisut jää raamatun jalkoihin mennen tullen.

Jos joku tänään kirjoittaisi raamatun, niin sen julkaiseminen kiellettäisiin heti. Mutta uskovaiset ovat tunnetusti useimmiten kaksimielisiä moraalinvartijoita, ja lapsia nekin tekee ihan ilokseen.

Jotta se siitä.

joniv

Miten tällainen hiippari voi olla kansanedustaja? Sillä on olevinaan kovasti tietoa jonkun pahan kirjasarjan pahuudesta ja sitten paljastuu, ettei se tiedä asiasta mitään, kunhan vain huutelee "huumeita" ja "noituutta" ja "ajatelkaa lapsia".

Lapsia on todellakin suojeltava ja niitä on suojeltava juuri tämän kaltaisilta pahantekijöiltä, kuin tämä kansanedustaja.

Ja jos joiltain kirjoilta pitää lapsia suojella, niin ne ovat kyllä raamattu ja koraani.

pZ

"Onko Hallitus tietoinen siitä, että maassa julkaistaan lain vastaisesti jumalanpilkkaa esittävää ja sukupuolikuria loukkaavaa kirjallisuutta, ja jos on, aikooko Hallitus ryhtyä toimenpiteisiin tällaisen toiminnan lopettamiseksi?"

...maailma on uskonrauhantyöpaikka. Nämä "henkilökohtaiset" ja "yksityiset" uskomukset, joita pitää tietysti ateistinkin arvostaa erittäin merkittävällä tavalla pyhinä ja erityisen arvokkaina ja täysin kunnioittaa perusihmisoikeutena myös sananvapauden harjoittamisessaan, ovat aina erittäin mukavia, etenkin niistä pääsee aina säännöllisesti nauttimaan.

Tarzan.Kuusela

Taas porataan puuhevoselle uutta perhereikää. Eikö kansanedustajalla ole tärkeämpää tekemistä, kuin yrittää tuomita kirjasarja, johon ei ole edes tutustunut.

Herran pieksut ja pirun tohvelit. Lapset tai teinit tutustuvat maailmaan myös fiktion kautta. Mielikuvitukselliset tarinat eivät ohjaa ketään väärille poluille. Lukuisia dekkareita lukeneena, minusta ei koskaan tullut sarjamurhaajaa, Tolkienin lukemisesta en muuttunut hobbitiksi, Tuntematon sotilas ei tehnyt minusta Antero Rokkaa tai Pohjantähti-trilogia sosialistia.

Mielikuvat ainoastaan auttavat laajentamaan katsontakantaa. Miten olisi, jos tälläistä tälläistä tapahtuisi?

Yakov

Lenna Rauhala on niin tarkkaan tärkeällä asialla, kuin olla voi! Kyseinen 15-osainen kirjasarja on suunniteltu 13...16-vuotiaille tytöille.

Kirjasarjassa ihannoidaan noituutta, sodomakismia, huumeiden käyttöä, prostituutiota, esiaviollisia huorasuhteita jne. Mitkään tuollaiset aiheet eivät kuulu lasten oppimateriaaleiksi!

On pöyristyttävää, että Raamatunvihaajat ovat nykyisin jo noin pimeää porukkaa kuin palautteista tällä foorumilla ilmenee, että alkavat solvata fiksun kansanedustajan asiallista kyselyä!

Ps. Ne, jotka väittävät Raamatun kehottavan ihmisiä moraalittomiin tekoihin, valehtelevat niin että korvat heiluu! Raamatussa kerrotaan kaunistelematta millaisia ihmiset ovat pakanuudessaan ja hengellisessä pimeydessään olleet ja millaisia pahoja tekoja he ovat tehneet ja että juuri siitä syystä Jumala on heitä rangaissut jopa tuhoamalla kokonaisia kansoja! Raamattua on hyödyllistä lukea voidakseen varoa seuraamasta noiden umpipakanoiden esimerkkiä, koska Jumala ei muutu, vaan tuo ajallaan kaikki pahat teot tuomiolle!

Rebelle

Useimmissa Euroopan maissa noitavainot kohdistuivat nimenomaan naisiin, Suomi on tässä kohtaa pikemminkin poikkeus sillä että enemmistö uhreista oli tosiaan miehiä - tuon luulisi olevan yleistä tietoa. Noitavainojen aikaan julkaistu Malleus maleficarum on myös yksi misogynistien perusteoksista, löytyy potentiaalisesti niiden ihmisten kirjahyllystä joita "vihervasemmistolainen feministitutkimus" ärsyttää kovinkin paljonkin. :-p

eve_avolin

Elokuvatarkastamo määrittelee ikärajat elokuville. Miksei sitten myös kirjojen kohdalla voitaisi sellaisista keskustella? Ongelmana on vain se, että keskustelun avasi aivan väärä taho, henkilö, joka ”uskonnollisuutensa sumentamana ei osaa argumentoida”, koska kuuntelijat eivät näe argumentteja keskustelun avaajan persoonan ja arvopohjan takaa. Kuulijoiden mielestä taas wiccalaisuus ei sumenna argumentointikykyä, koska noituus on ihan täyspäisten hommaa.

Juuri huumeiden käytöstä kertovalle Reindeerspotting dokumenttielokuvalle lätkäistiin K18-leima ja lätkäisijä ei ollut mikään pehmeäpäinen kristittyjen raati vaan Elokuvatarkastamo. Joten ei se nyt niin tavatonta olisi suojella lapsia myös kirjoilta, joissa on kuvausta rikollisesta ja epäsosiaalisesta elämäntavasta.

juka74

Elokuvatarkastamon toiminta nykymuodossaan ja samalla elokuvien ennakkotarkastus on päättymässä Suomessa mikäli Opetusministeriön ehdotus menee läpi. Näin ollen ei ole perusteita luoda kirjoille valvontamekanismia, jollaisesta elokuvien kohdalla ollaan jo luopumassa.

Hapsu

Luepa raamattusi vielä toisen kerran ja oikein ajatuksella! Aijotko näillä eväillä yhä pysyä mukana politiikassa?
Jotkut poliitikot kähmii valtaa,toiset toisiaan. Aikasi on jo ohi. Etkö ole huomannut,että elämme EU-aikaa,nykyaikaa, eikä tarvitse pelätä roviolle joutumista?