Keskiviikko 16.1.2019

Noidat suuttuivat kansanedustajalle: ”Vainoa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.6.2010 11:51
Päivitetty: 
8.6.2010 11:58

Kansanedustaja Leena Rauhalan (kd.) Sweep-nuortenkirjasarjaa koskeva kirjallinen kysymys ja poliisille tehty tutkintapyyntö ovat suututtaneet Suomen Pakanaverkko ry:n ja Suomen luonnonuskontojen yhdistys Lehdon.

Rauhalan mielestä vielä julkaisematon tyttöjen kirjasarja esittelee myös noituudeksi kutsutun wicca-uskonnon positiivisessa valossa ja on muun muassa esitetyn päihteiden käytön vuoksi täysin sopimaton kohderyhmälleen.

Suomessa wicca-uskontoa harjoittavia kismittää "rauhantahtoisen luonnonuskonnon" yhdistäminen muun muassa orgioihin ja huumeisiin. Pakanaverkon ja Lehdon mukaan kansanedustaja joutuisi todennäköisesti eroamaan, jos hän herjaisi islamia tai kristinuskoa yhtä suorasukaisesti.

-Wiccojen julkinen pilkkaaminen ja kunniallisten kansalaisten leimaaminen suoranaisiksi pahuuden kätyreiksi on kuitenkin täysin sallittuja. Herjauksen ei edes tarvitse sisältää minkäänlaista kritiikkiä uskonnon tosiasiallisia sisältöjä tai käytäntöjä vastaan, järjestöt kirjoittavat tiedotteessaan.

-Noitavainojen aika meni jo. Eri uskontojen edustajien täytyy jo yhteiskuntarauhan nimissäkin oppia kunnioittamaan toisiaan, huomauttaa Pakanaverkon wiccavastaava Essi Mäkelä.

”Noitavainojen aika meni jo”

Pakanaverkon mukaan pakanauskontojen edustajat joutuvat syrjinnän pelossa usein salailemaan maailmankatsomustaan. Suomen vapaan wicca-yhdyskunnan taannoinen hakemus viralliseksi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi hylättiin, joten wiccoilla ei ole oikeutta valittaa uskonrauhan rikkomisesta oikeusteitse.

Wicca on 1900-luvulla syntynyt uuspakanallinen uskonto, josta käytetään myös nimityksiä noituus ja uusnoituus.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi on kertonut Rauhalalle, ettei kirjan tutkintapyyntöä voi käsitellä ennen sen julkaisemista - onhan Suomessa sananvapaus. Lehden haastatteleman Stabenfeldt-kustantamon edustajan mukaan päihteitä ei esitetä kirjassa positiivisessa valossa, kuten Rauhala on väittänyt.

Sen sijaan wicca-uskonnosta kustantaja myöntää olevansa huolissaan.

-Saimme kuulla, että wicca-uskonto on oikeasti olemassa. Lapset ovat herkkiä ja haluamme olla varovaisia, oli kyseessä mikä tahansa uskonto, sanoi julkaisujohtaja Charlotte Frennesson Helsingin Sanomille.

Rauhala ei kirjallista kysymystä tehdessään tiennyt kirjan mahdollista kustantajaa, vaan se selvisi hänelle vasta Helsingin Sanomien selvitettyä asian. Frennessonin mukaan yhtiö päättää sarjan julkaisemisesta tiistaina.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

zzz

Ton kansanedustajan jututhan ovat puhdasta vihapuhetta ja kiihottamista kansanryhmää vastaan.

"Suomen vapaan wicca-yhdyskunnan taannoinen hakemus viralliseksi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi hylättiin, joten wiccoilla ei ole oikeutta valittaa uskonrauhan rikkomisesta oikeusteitse."

Ja mitä tulee tuohon, niin toihan on ihan klassista rasismia. Valtio ei tunnusta jonkin ryhmän/uskonnon tms olemassaoloa, joten sillä ei myöskään ole silloin mitään oikeuksia.

Toivottavasti toi muija saa syytteet ja tuomion tuosta!

Tom B

Wicca "uskontohan" on pienten tyttöjan ja poikien leikkiä! Koko touhu on lapsellista näpertämistä, samoin kuin mikä tahansa uskonto. Ja nyt ollaan sitten niin loukkaantuneita että. Wiccathan voivat aina yrittää jotain noitakonsteja a muuttaa vihollisensa sammakoksi.

Lapset lukekaa te vain Harry Potteria ja muita satuja ja tarinoita noituudesta ja muusta hölynpölystä. Samat terveiset muillekin "pyhien kirjojen" lukijoille: se mitä luette on pelkkää mielikuvitusta ja valhetta.

Meille asteisteille tämäntapaiset jutut ovat pelkkää viihdettä.

avataR

Jotta voi rekisteröityä uskonnolliseksi yhteisöksi Suomessa, pitää olla jokin tietty määritelty oppi. "Uuspakanat" ja vastaavat porukat ovat usein hyvin hajanaisia. Jos uskonnosta on yhtä monta suuntausta kuin on uskovia, niin kyseessä ei nykyisen lain määritelmän mukaan ole uskonnollinen yhteisö.

Jos esimerkiksi wicat suostuvat sopimaan dogmastaan tarpeeksi laajasti, heillä voisi olla mahdollisuus rekisteröityä. Jos vain pieni noitapiiri pyörii kavereiden kesken ja jokaisella porukalla on eri saitilta netistä imuroitu oma taikakirja, niin silloin kyseessä ei ole yhtenäinen uskonto.

Vierailija

Muista maista sai lukea jo vuosia sitten tämänkaltaisiakin uutisia:

”Tanskan kirkollisasioiden ministeriö on hyväksynyt viralliseksi uskonnoksi pohjoismaiseen mytologiaan perustuvan viikinkiaikaisten jumalten palvomisen.

Päätöksen johdosta Forn Sidr -yhteisön jäsenet saavat nyt esimerkiksi järjestää vihkitoimituksia ja ottaa vastaan lahjoituksia. Odinia ja Toria palvova Forn Sidr haki virallisen uskonnon asemaa jo vuonna 1999. Tällöin sitä ei kuitenkaan myönnetty.

Islannissa samantyyppinen yhteisö sai virallisen aseman vuonna 1973. Norjassa kahdelle uuspakanalliselle yhteisölle myönnettiin uskonnon asema 1996 ja 1999.”

http://ahtoapajalahti.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/04/kansanedustaja-noit...

Leila

tuntea runsasta myötähäpeää Leena Rauhalan typerän rajoittuneisuuden ja hatarin tiedoin tehdyn kyselyn vuoksi. Kuinka alas poliitikko kehtaakaan vajota saadakseen huomiota ennen eduskuntavaaleja. Onko tästä "valopää" -Rauhalasta kukaan kuullutkaan ennen tätä lapsellista ulostuloa.

parviainen

"Sen sijaan wicca-uskonnosta kustantaja myöntää olevansa huolissaan.

-Saimme kuulla, että wicca-uskonto on oikeasti olemassa. Lapset ovat herkkiä ja haluamme olla varovaisia, oli kyseessä mikä tahansa uskonto, sanoi julkaisujohtaja Charlotte Frennesson Helsingin Sanomille."

- Ihan tosi? Ollaanko luterilaisuuden suhteen varovaisia, jos kohteena ovat lapset? Minkäs ikäisille niitä rippiraamattuja taas jaetaankaan?

puutarhamies

Leena Rauhala ennakkomainostaa hyvin kirjasarjaa huuhaa-puheillaan. Yo. artikkelin perusteella tulevat tyttökirjat voivat olla kiinnostavia ja lukemisen arvoisia. Niitä on varmaan alettu jo oikein odottamaan. TV-uutiset mukaan!

Mitä enemmän nuorisolle yrittää tuputtaa vääräksi osoittuvaa tietoa ja sensuroida, sitä tarkemmin uskottavuus katoaa "valistajalta" taustajärjestöineen. Syntyy vastareaktio ja erityinen mielenkiinto aiheeseen.

Luultavimmin Rauhala on jo karsinut hölmöilyllään KD:n äänestäjiä. Itse hän saattaa saada lisää hihhuleiden ääniä.

jotos

Pakanaverkko oy ja Luonnonuskonto Lehto vaikuttavat taas yksiltä uusilta kommarien perintöyhdistyksiltä,kuten "kakuttajat"underkomendant Marsipaaneineen,antifasistit ym.huligaaniporukat,jotka etsivät vetäviä sloganeja pahanteoilleen.
Tulee mieleen,että Muilu ei ollut täysin väärässä.

emalda

Pakanaverkko on rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on lisätä suomalaisten pakanoiden yhteistyötä ja tarjota puolueetonta tietoa pakanauskonnoista sekä yksityishenkilöille että medialle. Pyrimme edistämään todellisen uskonnonvapauden toteutumista ja saattamaan pakanauskonnot kristinuskon kanssa tasavertaiseen asemaan maassamme. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Pakanaverkko harjoittaa julkaisutoimintaa, järjestää yhteistapahtumia sekä toimii tiedotuskanavana tiedotusvälineisiin, viranomaisiin ja koulutuslaitoksiin. Yhdistyksen nettisivut sijaitsevat osoitteessa www.pakanaverkko.fi.

Lehto on kaikille Suomessa asuville luonnonuskovaisille ja luonnonuskonnoista kiinnostuneille tarkoitettu uuspakanahenkinen yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa luonnonuskontojen tuntemusta sekä yhteiskunnallista asemaa Suomessa. Lehto toimii myös yhdistävänä tekijänä erilaisten luonnonuskontojen harjoittajien välillä sekä tukee luontoa kunnioittavaa elämäntapaa. Yhdistyksen nettisivut sijaitsevat osoitteessa http://www.lehto-ry.org.

Siinä sulle pahantekoa.

TSV

"-Saimme kuulla, että wicca-uskonto on oikeasti olemassa. Lapset ovat herkkiä ja haluamme olla varovaisia, oli kyseessä mikä tahansa uskonto, sanoi julkaisujohtaja Charlotte Frennesson Helsingin Sanomille."

Tää Suomi alkaa entistä enemmän muistuttamaan jenkkien bible belttiä älykkyydeltä.

Ihme ettei kielletty Harry Potteria. Eiköhän anneta teinien rauhassa "fantasioida" näistä jutuista, tuntuu vähemmän vaarallisesta kuin valtauskonnot, siitä on sitten paljon helpompi tullut myöhemmin järkiinsä ja nähdä nämä kaikki sellaisina kuin ovat eli taikauskoina.

Mielestäni Avatarin smurffi uskonto Eywa puu oli kanssa hassu juttu, mutta se loppui samalla kun leffa lopppui.

puutarhamies

Roomalaiskatolisen kirkon edustajat saapuivat Suomeen Kruunun kanssa yhteistyössä heti, kun pakanoilla alkoi olla jotain verotettavaa, eli maanviljelyksen leviämisen myötä.

Pakanuutta oli täällä se vanhasuomalaisten uskonto, josta Kalevalakin kertoo. Sitä yritettiin kitkeä ensin raa'alla väkivallalla heikoin tuloksin. Tietäjät ja noidat tapettiin, uhripuut kaadettiin. Uusi kirkko pyrittiin rakentamaan aina mahdollisimman tärkeän kulttipaikan päälle jne.

Pakkokasteista peseydyttiin puhtaaksi mm. katumajärviksi nimetyissä paikoissa, kertoo perimätieto.

Vasta kun sen lisäksi seksi tehtiin luvan varaiseksi rangaistuksen uhalla (kirkollinen avioliitto), kansa alkoi hitaasti nöyrtymään muuallakin kuin kaupungeissa.

Suomalaiset olivat yksiä Euroopan viimeisimmistä pakanoista. Osa sukulaiskansoistamme on sitä vieläkin.

Mm.Afrikassa on lisää toisenlaisia pakanoita. Luonnon uskonto jossain muodossa on yhdistävä tekijä erilaisille pakanoille ympäri planeetan.