Kaupungistuminen on vääjäämätön kehityssuunta. Tekemässämme gallup-kyselyssä tiivis keskustaympäristö sai kuitenkin niukasti viihtyisyyspisteitä. Kyselyn mukaan suomalaisille mieluisin asuinympäristö löytyy rauhalliselta esikaupunkialueelta ja luonnon läheltä.

Omakotitalo keskellä kaupunkia ja järven rannalla. Lausahduksessa on tiivistynyt vuosikymmenten ajan suomalaisten asumisihanne ja se tuntuu pitävän edelleen pintansa.

Alkukesällä tekemäämme kyselyyn vastanneista yli tuhannesta suomalaisesta liki 90 prosenttia oli sitä mieltä, että rauhallinen esikaupunkialue on heille paras tai toiseksi paras asuinalue. Luonnonläheisyyttä arvosti liki 75 prosenttia vastaajista.

Tiivis keskustaympäristö oli ykkösvaihtoehto 20 prosentille vastanneista.

Kodin sijainnissa painoivat eniten palveluiden läheisyys sekä toimivat liikenneyhteydet. Itse asunnossa arvostetaan tehokasta ja toimivaa pohjaratkaisua sekä laadukkaita rakennusmateriaaleja.

Varustetasossa korostuu käytännöllisyys: hyvät säilytystilat ja parveke ovat tärkeitä, mutta esimerkiksi omaa saunaa tuntuu kaipaavan entistä harvempi.

Perustekniikka riittää

Saman suuntaisia tuloksia kertyi myös Metropolia Ammattikorkeakoulun Innovaatioprojektista. Siinä 18 – 64 -vuotiailta suomalaiselta kysyttiin mielipiteitä asumisen tulevaisuudesta sekä siihen liittyvistä palveluista ja teknologiasta.

Vastausten perusteella suomalaiset tuntuivat arvostavan varsin tavallisia arkea helpottavia perusratkaisuja. Toimivat hissit, energiatehokkuus, hyvä sisäilma, lukitukset ja turvallisuus olivat näistä tärkeämmät.

Erilaiset oheispalvelut, kuten Smartpost-pisteet tai yhteiskäyttöautot herättivät kiinnostusta. Sähköautojen latausmahdollisuutta piti tärkeänä kolme neljäsosaa vastanneista.

Katse asiakastarpeisiin

Kyselyiden tulokset tarjoavat rakennusalan ammattilaisille mielenkiintoista tietoa kotiin ja asumiseen liittyvistä arvostuksista. Samalla paljastuu, kuinka erilaisia tutkijoiden ja yhdyskuntasuunnittelijoiden näkemykset ovat tavallisiin kansalaisiin nähden.

Monet seikat, joita rakennusalan visioissa on pidetty tärkeinä, voivat olla asunnonostajien silmissä sittenkin toisarvoisia. Koti on useimmille suomalaisille elämän tärkein ja kallein hankinta, jolta odotetaan ennen kaikkea kestävyyttä ja toimivuutta. Rakennamme toimivia koteja. Siksi seuraamme aktiivisesti asiakkaiden toiveita ja kehitämme asuntojamme niiden mukaisesti.

Lue lisää Laptin kyselyn tuloksista