Olen saanut tehdä työtä henkilöstöjohtamisen parissa yli 16 vuotta. Olen pohtinut, millaisin eväin rakennetaan menestyvää liiketoimintaa. Luodaan hyvinvoivia työyhteisöjä ja työstään innostuneiden ihmisten ryhmiä. Juuri sellaisia, jotka sitoutuvat yhdessä tekemiseen ja antavat täysillä oman panoksensa.

Aluksi luulin, että merkittävin asia työpaikalla on osaaminen. Sen kehittämistä on toitotettu joka tuutista. Uskallan väittää, että jokainen meistä joka on halunnut olla vakavasti otettava ”hr-guru” J on tätä mantraa päässyt työuransa aikana toistamaan. Olen oppinut ihmisiltä, että ensiksi kannattaa huolehtia siitä, miten syntyy aito, vuoropuheluun perustuva luottamus? Miten rakennetaan silta ihmisten välille? Miten luodaan turvallinen ilmapiiri, jossa myös virheiden tekeminen on sallittua, jopa toivottavaa.

Onneksi asia on hyvin yksinkertainen. Se ei vaadi massiivisia investointeja eikä pitkäntähtäimen suunnitelmia, ei työryhmiä eikä hankesalkkuja. Yhdellä yksinkertaisella asialla pääsee jo pitkälle - kysymällä ihmiseltä ”Mitä sinulle ja sinun arkeesi kuuluu?” Tähän tarvitaan vain aitoa kiinnostusta, välittämistä ja aikaa. Vannon, että se maksaa itsensä takaisin.

Miten se luottamus sitten näkyy arjessa? Työn muutostilanteissa – vaikeissa tilanteissa – se luo perustaa ja mahdollisuuksia ottaa esimerkiksi vaikeita asioita yhteiseen käsittelyyn, etsiä ratkaisuja yhdessä. Se näkyy arjessa ihmisten innostuksena, energiana ja hyvänä fiiliksenä. Kun arvostamme toinen toistemme työtä – saamme yhdessä aikaiseksi – ja mikä parasta tulosta syntyy!

Olen valitettavasti myös kokenut sen, mitä merkitsee, kun luottamusta ei ole. Kun sitä täytyy sinnikkäästi ja määrätietoisesti lähteä rakentamaan. Pienin askelin. Näissä tilanteissa on joskus tuntunut siltä, että kannattaako tähän ryhtyä. Kuunnella kyynisyyden sävyttämiä keskusteluita – työtäni ei arvosteta – minua ei kuunnella – ketään ei kiinnosta. Kuitenkin nämä kipeät keskustelut on käytävä.

Keinoja luottamuksen rakentamiseen ovat myös avoimuus ja läpinäkyvyys kaikessa mitä teemme. Tällä tavalla henkilöstöjohtamisen ammattilaisina voimme tuoda merkittävää lisäarvoa organisaation toimintaan. Haastaa itseämme ja toimintatapojamme – olemmeko läpinäkyviä – kestääkö päätöksemme päivänvalon – asetummeko altiiksi arvioinnille? Näiden asioiden avulla voimme kehittyä yhä paremmaksi ja mikä parasta yhdessä henkilöstön kanssa.

Avoimuus lisää luottamusta. Tämä on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Kun yhteistyö perustuu luottamukseen ollaan samalla puolella. Luottamus luo oikeanlaista rohkeutta. Rohkeutta sanoa vaikeita asioita ja nostaa epäkohtia esille sortumatta kuitenkaan hyödyttömään valittamiseen.

Kannustan kaikkia esimiehiä käyttämään rohkeaa kysymystä ” Mitä Sinulle ja sinun arkeesi kuuluu? Voit hämmästyä mitä sitten tapahtuu.

Hyödynnä luottamusta tuloksenteon välineenä ja luovuuden lähteenä! Uskon vahvasti siihen, että vain luottamukseen perustuvassa työyhteisössä on mahdollisuus päästä ihmisten kanssa huipulle! Se on paitsi taloudellisesti kannattavaa myös huippuhauskaa!