Antti Aumo
Executive Director, Invest in Finland, Business Finland

Suomalaisia huippuosaajia arvostetaan maailmalla, mutta osataanko Suomessa pitää heistä huolta?

Kaupallinen yhteistyö

Julkaistu 02.10.2020
Kirjoittaja Business Finland

Kotimainen kilpailukyky nousee rajapinnoista, verkostoista ja ekosysteemeistä – ja tietenkin osaamisesta. Koronan heitellessä kapulaa globaalin talouden rattaisiin, suomalaiset laittavat kapulaa kädestä käteen. Maailmalla sinivalkoinen malli herättää ansaitusti huomiota, mutta poikiiko kerätty goodwill myös investointipäätöksiä?

Viime vuonna yhteensä 244 ulkomaista yritystä sijoitti liiketoimintaansa Suomeen. Invest in Finlandin palveluja käytti tästä joukosta 37 yritystä, joiden investointien arvo oli yhteensä yli 1,5 miljardia euroa. Yksistään näiden 37 yrityksen työllistävä vaikutus oli 921 uutta, suoraa työpaikkaa vuonna 2019.

Yllä kuvatun kaltainen Foreign Direct Investment (FDI) tuo suomalaiseen elinkeinoelämään kaivattua uutta verta eli käytännössä juuri sitä tuoretta voimaa ja energiaa, jolla kasvun seuraavat vaiheet mahdollistetaan.

Invest in Finland kuuntelee tarkkaan sekä Suomeen jo tulleita yrityksiä että sitä vielä harkitsevia. Yksi yritysten huolenaiheista on jäykiksi koetut paikalliset työmarkkinat. Esimerkiksi OECD:n ja EU:n mietinnöistä saadaan lukea samaa sanomaa: suomalaiset työmarkkinat pitäisi saada joustavimmiksi rakenteita uudistamalla.

Sähköistä teollisuus!

Suomen on aina muistettava, että samalla viivalla sen kanssa on aina muitakin ”edelläkävijämaita” – ja esimerkiksi hyvin työllistävillä teollisuusyrityksillä on aina ottajia. Hallitus antoikin teollisuudelle tervetulleen kädenojennuksen päättämälläteollisuuden sähköveron asteittaisesta laskemisesta EU:n minimitasolle (0,5 €/MWh) ensi vuodesta alkaen.

Jos ajatellaan sähköintensiivisen teollisuuden toimijoita – myös niitä kansainvälisiä – lienee selvää, että sähköveron rukkaus nostaa Suomen kilpailukykyä erityisesti suhteessa koviin kilpakumppaneihin Ruotsiin ja Saksaan.

Sähkö myös vihertää mitä suurimmassa määrin. Teollisuutemme tekee kunnianhimoista ”ilmastoloikkaa” uusiutuvilla tuotettuun sähköön hurjalla vauhdilla – taas seikka, joka ei jää huomaamatta vastuullisilta kansainvälisiltä pelureilta.

Magneettina maailman paras työvoima?

Invest in Finlandin kentältä keräämien tietojen mukaan ulkomaiset yritykset arvostavat erityisesti Suomen hyvin koulutettua, kielitaitoista työvoimaa, joka on itseohjautuva, motivoitunut ja sitoutunut. Tällaista työvoimaa ei kasva puissa missään maassa.

Viime aikojen trendi, jossa isot kansainväliset yritykset – toimialojensa johtotähdet – perustavat Suomeen T&K- ja osaamiskeskuksiaan rakentuu juuri tälle supersokkelille. Kun tehdään huipputeknologiaa, -sovelluksia ja -tuotteita, tarvitaan maailmanluokan osaajia tiimejä täyttämään.

Kotimaiset ”elinkeinoelämän erikoisjoukot” ovat todella näyttäneet kyntensä myös koronakurimuksessa. Etätyön arjesta tuli – Warren Buffetia mukaillen – se globaali laskuvesi, joka paljasti armotta, kuka on uimassa ilman uimapöksyjä. Kriisin keskellä suomalainen työntekijä osoittautui luotettavaksi, itsenäiseksi ja tehokkaaksi. Tämä ei ole vähäinen meriitti juuri nyt, kun arvaillaan, millainen koettelemusten talvi on edessä.

Kovan kaliiberin työvoimasta täytyy pitää huolta. Yksi parhaita keinoja tähän on koulutus, jossa Suomi on perinteisesti vahva – mutta parantamisen varaa löytyy edelleen. Tällä hetkellä yhteiskuntamme kerää hukkakierroksia, kun nuoret eivät pääse opiskelemaan ja/tai opinnot jäävät junnaamaan paikalleen.

Hiilivapaaksi haminalaisittain

Viimeaikaisten FDI-panostusten takana on sellaisia nimiä GE Healthcare, Mitsubishi, Bayer ja Muji. Digitalisaatio ja teollinen internet kirittävät investointeja, mikä näkyy esimerkiksi Saksan suurimpiin perheyrityksiin lukeutuvan Schaefflerin päätöksessä perustaa yhtiön IoT Solutions Center -yksikkö Jyväskylään. Tuotekehityskeskus onkin jo kehittänyt esimerkiksi teollisuussovelluksiin räätälöidyn kunnonvalvontajärjestelmän, joka määrittää koneiden kulumisen ja viitoittaa huollon tarpeen.

Investointien kovaan kärkeen kuuluu tietysti myösGooglen data center -laajennus Haminassa (1,2 miljardin euron panostukset yksistään 2019). Googlen aikomus nousta maailman ensimmäiseksi hiilivapaaksi suuryritykseksi on tässä yhteydessä varsin mielenkiintoinen uutinen, sillä yhtiön energiatehokas ajattelutapa Haminassa voi hyvinkin toimia inspiraationa koko organisaatiolle. Haminan datakeskuksen toiminta on pyörinyt suurimmaksi osaksi hiilivapaalla paikallisella energialla vuodesta 2017.

Lisäksi datakeskuksen jäähdytysjärjestelmä toimii merivedellä – ilmeisesti ensimmäisenä vastaavana ratkaisuna koko maailmassa.

Google on selvästi oikeassa paikassa. Nyt täytyy vain pitää huolta siitä, että muitakin tulijoita riittää.

Antti Aumo
Executive Director, Invest in Finland / Business Finland
antti.aumo (at) businessfinland.fi
+358 40 505 0477

Business Finland

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita sekä edistää matkailua ja investointeja Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 750 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa.

www.businessfinland.fi