Torstai 27.6.2019

”Eurooppa ja Suomi kohta nurin – ratkaisu naurettavan helppo”

Luotu: 
7.10.2010 10:11
Päivitetty: 
7.10.2010 10:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikassa on protestoitu säästötoimia.
  • Kuva: Compic/Eduskunta
    Kuva
    Uusipaavalniemen mukaan Zimbabwe-ilmiöllä pelotellaan turhaan.

Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen (kesk.) mielestä globaalissa velkakuplassa on kyse pyramidihuijauksesta, jossa rahaa luodaan velan kautta. Uusipaavalniemi laukoo rohkeita ajatuksiaan Talousdemokratia ry:n haastattelussa.

- On matemaattinen mahdottomuus, että se voisi jatkua näin, kun se on jatkunut. Velan kautta kun rahaa luodaan, sitä pystytään synnyttämään sellaista tahtia, että se ei mene palkkoihin. Se ei ole enää tervettä. Velkoja ei pystytä maksamaan takaisin, hän sanoo.

Uusipaavalniemen radikaalit näkemykset ovat levinneet netissä. Yli 1400 ihmistä on allekirjoittanut adressin siitä, että Uusipaavalniemen näkemykset pitäisi uutisoida.

Uusipaavalniemi uskoo, että ”erittäin monet maat” menevät Euroopassa konkurssiin jo kahden vuoden sisällä.

- Olen sanonut vuosi sitten kesällä, että kolme vuotta ja Suomi on konkurssikypsä. Tässä on nyt sitten puolitoista vuotta aikaa, Uusipaavalniemi täräyttää.

- Meillä on kauppa- ja vaihtotase plussan puolella, mutta meille tulee valtiolle velkaa 10 miljardia ja yksityisille viisi miljardia. Ei se auta, vaikka tavara liikkuu, kun takkiin tulee 15 miljardia.

Ratkaisu olisi Uusipaavalniemen mukaan ”naurettavan helppo”.

- Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luotaisiin tyhjästä tuhat miljardia vuodessa. Ei siitä mitään Zimbabwe-ilmiötä tulisi.

Seurauksena olisi Uusipaavalniemen mukaan se, että rikkaiden omistus pienenisi ja velkaisten asema paranisi. Palkat ja työllisyys säilyisivät ennallaan, hän sanoo.

Uusipaavalniemen mukaan moni ei tiedä, että lainaraha syntyy tyhjästä ja luodaan pankeissa.

- Valtioiden kuuluisi luoda se raha, mutta sen tekevät yksityiset pankit. Sitä ei kontrolloida mitenkään. Pankit ajattelevat vain omia etujaan, ja sitä kautta mieletön pyramidihuijaus saadaan aikaiseksi.

Uusipaavalniemen mielestä on järjetöntä, että EU:n vakauspaketti sitoo valuuttarahasto IMF:n ja valtiot.  Euroopan pitäisi Uusipaavalniemen mukaan ottaa mallia Yhdysvalloista.

- Viime vuonna Yhdysvalloissa keskuspankki Fed osti 1700 miljardilla joukkolainoja ja asuntolainoja. Ilman muuta sama pitäisi toimia täällä. Ei ole mitään syytä velkaannuttaa valtiota. Nyt kaikki joutuvat pulaan.

Uusipaavalniemi ihmettelee sitä, miksi Kreikan avustuspaketti piti kasata kokoon yhden viikonlopun aikana. Hänen mielestään tilanteessa käytettiin hyväksi sitä, että kyseessä oli mukamas pakkorako.

Uusipaavalniemen mukaan pankkimaailman lobbaus on syynä nykyiseen tilanteeseen. Hänen mielestään poliitikot eivät tiedä asioiden oikeaa laitaa, minkä seurauksena eduskunnassa tehdään typeriä päätöksiä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

rape

Kaikki meni hyvin siihen asti kun ratkaisua ehdotettiin. Herra Uusipaavalniemi ei ilmeisesti tiedä mitä tapahtuisi, mikäli markkinoille ilmestyisi tyhjästä rahaa? Haluaisin tietää, mitä hän ajattelisi myös seurauksista esimerkiksi korkojen ja inflaation suhteen? Sekin kiinnostaisi tietää, kuinka rahaa jaettaisiin? Ja mitä tapahtuisi euron arvostukselle kilpaileviin valuuttoihin.

Ihan näin aluksi.

wololoo

"Herra Uusipaavalniemi ei ilmeisesti tiedä mitä tapahtuisi, mikäli markkinoille ilmestyisi tyhjästä rahaa?"

Voit seurata USA:n tilannetta esimerkiksi lukemalla uutisia; eipä näytä kovin huonosti menevän. Fed on 'luonut tyhjästä rahaa' tämän kriisin ratkaisemiseksi jo noin 1600 miljardia dollaria, mikä on paljolti mennyt valtionvelkakirjojen ostoihin. Noita rahoja ei Fedillä ole koskaan ollutkaan vaan 'rahat on luotu tyhjästä'.

Rahaa myös luodaan tyhjästä välittömästi kun kävelet pankkiin ja saat lainan, joka siirretään tilillesi. Pankilla ei ole todennäköisesti koskaan ollutkaan noita rahoja, vaan 'rahat luotiin' juuri tyhjästä. On melkoinen läppä uskoa, että talletukset kattaisivat juuri mitään velaksi annetuista rahasummista; kyse on luottoekspansiosta, johon liittyen pankkien vakavaraisuusprosentti taitaa olla tällä hetkellä 8, ellei sitä juuri kiristetty. Käytännössä kun Pekka Perusinsinööri laittaa pankkiin 1000e voi pankki lainata eteenpäin 12 500e, vaikkapa takaisin Pekalle.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2009/03/19/katkaiseeko-tama-talouden-...

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/08/fed_harkitsee_valiint...

http://www.mm.helsinki.fi/mmtal/y/y55/y55ma4.doc
Sivun 9 lopusta alkaen luttoekspansiosta

Haikki

Perustelen minkä?

Euroopasta tulisi velkakiikussa oleva vientiveturi hyperinflaation seurauksena. Kansalaisilla ei olisi varaa ostaa alueen ulkopuolelta tuotteita ja ulkomaiset sijoittajat ostaisivat koko roskan pilkkahinnalla. Sisämarkkinat toimisivat kuin Pohjois-Koreassa konsanaan.

Hannu Mikael

Nyt on muutaman povauksen aiemmin oikein arponeelle meediolle noussut pahasti päähän.

"- Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luotaisiin tyhjästä tuhat miljardia vuodessa. Ei siitä mitään Zimbabwe-ilmiötä tulisi."

Siitä tulisi juurikin Zimbabwe-ilmiö, kun euron globaali reaaliarvo laskeutuisi jätepaperin tasolle, ja alle senkin.
Luuleeko Uusipaavalniemi EU:n käyvän kauppaa vain itsensä kanssa?
Talous-, raha- ja finanssipolitiikka ei ole curlingia.

Hannu Mikael

Ko. elokuvassa oli kyse uusliberalismin ja yksityistämisen varjolla tehdystä Argentiinan valtio-omaisuuden ryöstöstä Neuvostoliiton privatisoinnin lailla, eikä suoranaisesti liity tämän uutisen aiheeseen.
Mitä on terve inflaatio, joka aina kuitenkin mahdollistaa spekuloinnin?

Vierailija

"Ko. elokuvassa oli kyse uusliberalismin ja yksityistämisen varjolla tehdystä Argentiinan valtio-omaisuuden ryöstöstä Neuvostoliiton privatisoinnin lailla, eikä suoranaisesti liity tämän uutisen aiheeseen."

Et ilmeisesti ole huomannut, mutta Euroopalle ollaan tekemässä aivan samoin, EU:n kilpailu-ja palveludirektiivit ja niiden vaatimukset ovat suoraan kuin Zimbabwen Mugaben toteuttamista rakennesopeutusohjelmien käsikirjasta jonka laati IMF, sen jälkeen Zimbawessa on ollutkin suorastaan "Fantastista".

http://www.uusisuomi.fi/raha/92653-suomi-kovalle-kuurille-%E2%80%93-%E2%...

ROOSTER

Ensiksi: Miksi US kommentoi tätä M-15 haastattelua vasta nyt, sehän on ollut esillä jo 22.9. lähtien ja täällä puheenvuoroissakin on linkkejä jaettu useaan kertaan.

Toiseksi: Miksi eduskuntaan tuntuu valikoituvan kaikkein tietämättömimmät ja muistamattomimmat henkilöt? Voiko tosiaan olla niin, että ainoastaan YKSI kansanedustaja on tietoinen rahan synnyttämismekanismista ja sen vaikutuksista kansantalouteemme!

(Roska)lehdille ja hömppätvkanaville olisi suositeltavaa määrätä tiedotusvelvoite - vähintään 10% sisällöstä tulisi olla asiauutisia.

jennitamminen

On totta, että haastattelu on tehty jo jonkin aikaa sitten. Aikaisemmin emme ole kuitenkaan yksinkertaisesti ehtineet asiaan paneutua. Uutiskeskustelua toki seuraamme, mutta kaikkia kommentteja emme ehdi lukea, linkit siis menneet ohi.

Lisäksi tähän liittyy myös se, että Uusipaavalniemen kommenteista on tullut netissä ilmiö, mikä osaltaan vaikutti uutisoimispäätökseen.

Ensio

Uusi-Paavalniemi ( vaikka häntä täälläkin pilkataan) on totuuden äärellä siinä, että ylikansalliset pankit ja niiden omistajat tätä touhua pyörittävät. Valtiot ovat menettäneet määräysvaltansa näille. Rahapeliä pelataan ilman että varallisuutta syntyy tuotannollisen lisäarvon kautta. Suurpankkien verhojen takaa löytyvät hyvin usein juutalaiset pankkiirisuvut.
Lieneekö Erkon suvun yhteydet juutalaisiin syynä siihen, että aiheesta ei Sanomien julkaisuissa liiemmälti kirjoitella?

Oxensuxenstjärna

varmasti totta koko juttu, nämä tiedot ovat olleet muutaman vuoden jo tuolla zeitgeis kuvioissa ja ovat nyt kun paskat on housuissa tuotu pyllistettäviksi. Valitettavaa, mutta totta. Vielä näyttää joillakin riittävän huumoria tämän asian ympärillä totuus vaan on tarua ihmeellisempää.

Totuus riittää

Onneksi löytyy edes yksi analyyttinen kansanedustaja joka lisäksi uskaltaa puhua totuuden.

Suomen oma ongelma on lisäksi se, että pääomavarakkaat on katsottu kaikkein hädänalaisimmaksi ryhmäksi Suomessa. Vai miten muuten on selitettävissä, että heille on vero-, verovähennys-, verottomuuslaein jo v. 1992 pääomaverouudistuksesta alkaen siirretty LISÄrahaa n. 3 x sotakorvausten arvon verran. Tämän "hätäavun" maksajina ovat olleet sairaat, koululaiset, lapsiperheet, opiskelijat, vanhukset, työnhakijat ja tavallista (ei pääomapalkkaa tai yritysvähennyksistä hyötyvät) palkaaa saavat suomalaiset.

Uuspaavalniemi on oikeassa, eli pääomalobbarit ovat valjastaneet valtiot ja sen kansalaiset rahantekokoneekseen, kun ennen valtio teki (painoi) rahaa. Sähköinen lobattu rahasysteemi takoo pääomalobbarien ohjaamana (joita ohjaavat pääomapiirit) rahaa valtiolta ja meiltä. Nyt pitäisi VALTION tehdä rahaa ja "kärsiä" rohkeasti inflaatiota (vienti vetää paremmin). Rahapiirit tosin saavat nousta kapinaan ja aloittaa mediamyllytyksen, että inflaatio tappaa AINA ja JOKAISEN, vaikka niin ei tietenkään ole, päin vastoin, yleinen hyvinvointi lisääntyy ja yhteiskunta tasapainottuu.

Kummallista on myös miksi pääomapiirit on nähty kaikkein hädänlaisimpana ryhmän noin konkreettisella ja poliittisen päätöksenteon tasolla.

Kuka poliitikko vastaisi? Riittääkö syyksi lobbarien raha ja taito manipuloida terve järki sumeaksi?

nuffsaid

Mitä moraalia siinä on että velkaa ottavat eli toisten rahoilla elävät, saisivat rahansa ilmaiseksi suoraan painosta?

Jos siirryttäisiin kultakantaan, saisivat rahansa lainaksi
ainakin ilman korkoa, vaikka deflaatio pakottaisikin
maksamaan velan pois mahdollisimman nopeasti.

Nykyään meno on mennyt sellaiseksi, että seuraavat kaksi suurta henkilöä ansaitsisivat 2000-luvun taloustieteen Nobelin:
<ul>
<li>Robert Mugabe </li>
<li>Charles Ponzi </li>
</ul>

Viha

miten ois jos jokaisella, niin kansalaisilla kun yhtiöillä ois rahanluontioikeudet?

Kuten viha-krediitit. Yhdellä krediitillä saa minuutin edestä työtä minusta. Näitä sitten seurattaisiin pörssissä. Ja kun joku huomaa että viha-rahaa on markkinoilla sen verran että pitäisi raataa 30h/päivä seuraavat 3000 vuotta, joku voi todeta uusien viharahojen olevan jokseenkin arvottomia ;)

Mutta joo, on täysin sietämätön tilanne että on tällainen loismainen keskuspankki joka syö hyvinvointia miljardien edestä joka vuosi ja haluttaessaan luo lamoja että pankin omistajat (rotshieldit +kaverit?) voivat ostaa maiden tuotantomenetelmät pilkkahintaan. Käyttäen rahana itsepainettuja rahoja.

Pankkien varantojärjestelmät ovat samoin läpeensä mätiä. Ja minkä ihmeen takia keskuspankit lainaavat vain pankeille? Onkohan vieläkin niin että näiden pankkien on oltava valtiotaattuja? Siten saavat maksimaalista korkoa ja veronmaksajat joutuvat aina maksamaan kaiken, edes pankin konkurssi ei pelasta!

Jouna Pyysalo

Näen ajatuksistasi, ettet ole kovinkaan selvillä USA:n tilanteesta ja siitä, miksi EU, EU-maat ECB eivät ole USA:

USA:n keskuspankki "Fed" on yksityinen pankki ja täysin USA:n hallituksen kontrollin ulkopuolella oleva taho:
http://www.philstockworld.com/2009/06/30/the-money-matrix-who-owns-the-fed/
Kuten ylläolevasta linkistä käy ilmi, Fed:in omistavat USA:n YKSITYISET pankit, karkeasti ottaen kokonsa ja/tai suhteellisen markkinaosuutensa mukaan.

Käytännössä kun stimulus ("Quantitative Easing 1") 2008 laukaistiin, Fed:in omistajat eli "Too-Big-to-Fail"-pankit loivat rahaa tyhjästä - ja Fed-toimistonsa kautta - lunastivat "Too-Big-to-Fail"-pankkien (eli omat) lankeavat roskalainansa, jotka siirrettiin veronmaksajien maksettavaksi. Tässä mielessä idea siitä, että "Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita", on hourailua. Juuri näin kävi USA:ssa - ja näin kävisi myös EU:ssa, sillä viime kädessä ECB:n velat menevät EU-maiden hoidettaviksi...

Vastineeksi bailoutista Too-Big-to-Fail-pankit ostivat Fed:in (eli omia) US-joukkovelkakirjalainoja(an) (USTreasuries/Bonds). Tällöin raha, joka ensin siirrettin oikeasta taskusta (Fed) vasempaan (Too-Big-to-Fail-Banks) siirrettiin takaisin vasemmasta oikeaan.

USA:ssa Too-big-to-Fail-pankkien Fed:in kautta pyörittämä toiminta ON tässä mielessä (keynesiläinen) pyramidihuijaus (tai "Ponzi-scheme") sen pahimmassa mahdollisessa mielessä.

Toisaalta, nyt (= 2010) "keskusteltavan" lisärahan painamisen (= QE2) tarkoituksena on nimenomaan - päin vastoin kuin oletat - nostaa Fed:in tasetta luomalla triljoonia tyhjästä ja luoda globaali Zimbabwe-ilmiö, jotta aikaansaadulla inflaatiolla saadaan syödyksi koko maailman tavallisten ihmisten säästöjen ja omaisuuden arvo ja siirretyksi tämä Too-Big-To-Fail-pankkien (ja Fed:in) taseisiin, jota tarvitsevat epätoivoisesti oikeaa likviditeetiä: pyrkimys on rikkaiden omistuksen lisäämiseen sen jo entisestään katastrofaaliselta tasolta...

Idea on hyvin yksinkertainen: dollari on reservivaluutta, jonka heikentämisellä USA yrittää pakottaa myös muut maat inflaatio-politiikkaan, koska yliarvostettu valuutta (kuten Euro nykyisellään) tukahduttaa viennin... QE2:lla Fed pyrkii käynnistämään eräänlaisen "global economic surge":n, inflatoorisen taloussodan...

Kannattaa ottaa sanomani seikat Fed:in ja Too-Big-to-Fail-pankkien suhteesta (tai identiteetistä) huomioon, koska niin ECB, Fed kuin kaikki muutkin suuret pelaajat tietävät mistä on todella kysymys - ja toimivat sen mukaan...

Takaisin suunnittelupöydän ääreen siis...

Ystävällisin terveisin,

J.

Judgement Day

heidän tiivistä suhteista vallanpitäjiin ja sotiin. Suku laajensi myös toimintaansa; Amschel perusti pankkinsa Berliiniin, Salomon Wieniin, Jaakob Pariisiin ja Kalman Napoliin ja näin ympäri Eurooppaa toimiva mahtisuku on syntynyt. Mayer Amschel Rothschild kuoli 19. syyskuuta 1812 ja jätti jälkeensä testamentin, jossa määräsi miten suvun omaisuus tulevaisuudessa hoidettaisiin.

Elämäkertakirjoittaja Frederic Mortonin mukaan Mayer ja hänen poikansa olivat sekä uskomattomia talousneroja että hirviömäisiä laskelmoijia. Suku on aina yhdistetty kaikenlaisiin salaliittoteoriohin (mm. Ranskan vallankumoukseen ja Abraham Lincolnin ampumiseen) niin ennen kuin nykyäänkin. Rothschildit rahoittivat usein sodissa molempaa puolta, esimerkiksi Waterloon taistelu toi suvulle suuret voitot ja suvulla olikin tiedusteluverkko ympäri Eurooppaa.

Kun Ranskan kuningas yritti päästä eroon Rothschildien vaikutusvallasta, suku keinotteli koko Ranskan pörssin polvilleen ja kuninkaan oli pakko ottaa Rothschildit takaisin pankkiireikseen. Yhdysvaltain sisällissodassa Englannin Rothschildit rahoittivat Unionia ja Pariisin Rothschildit taas konfederaatiota.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rothschild

Judgement Day

Korkea valtion velka pakottaa kansan työskentelemään finanssijättiläisten hyväksi ikuista kiihtyvää kasvua vaativassa raha- ja talousjärjestelmässä. Samat finanssitahot, jotka ylläpitävät raha- ja talousjärjestelmää, omistavat myös kaikki tiedotusvälineet, mikä pitää huolen siitä, että ihmiset jo pienestä pitäen oppivat pitämään sairasta järjestelmää normaalina.

Koska valtio toimii käsi kädessä finanssilaitosten kanssa, myös koulujärjestelmä myötäilee lasten kasvatuksessa finanssimaailman ylläpitämiä uskomuksia. Eihän mikään instituutio kasvata oppilaitaan kumoamaan itse itseään. Muutoksen on tultava ulkopuolelta.

Mikä tekee tilanteesta erityisen ongelmallisen (tiedon puutteen lisäksi), on ihmisluonnolle tyypillinen muutosvastarinta. Muutos nähdään niin pelottavana asioiden tilana, että orjuutetut asettuvat puolustamaan orjuuttajaansa. Ilmiötä, jossa orjuutettu auttaa orjuuttajaansa tullakseen vielä enemmän orjuutetuksi, voidaan rinnastaa yhdeksi Tukholma-syndrooman alalajeista.
http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/search/label/Jyrki%20Katainen

Judgement Day

Naomi Kleinin kirjan ”Tuhokapitalismin nousu”.

Kirja kertoo havainnollisesti, kuinka Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin valtaantulon jälkeen uusliberalistinen talousprofessori Milton Friedman pääsi hääräämään kaikkien merkittävien talouspoliittisten ratkaisujen takapiruna. Sitä ennen hän oli ollut vuosia taloustieteilijöiden sisäisessä pannassa.

Monetaristisia oppeja levitettiin hänen oppilaidensa ns. ”Chicagon poikien” kuten Jeffrey Sachsin ja oikeistolaisten ajatushautomoiden avulla kaikkiin oikeistolaisiin pääoman linnakkeisiin. Sellaisiin kuten Kansainväliseen Valuuttarahastoon (IMF), Maailman kauppajärjestöön (WTO) ja Maailmanpankkiin.

Naomi Klein paljastaa mestarillisesti niiden junailemat maailmanlaajuiset ”pelastuspaketit”, jotka käytännössä osoittautuivat tavallisten kansalaisten kannalta holokaustisiksi tuhopaketeiksi.

Naomi Kleinin mukaan tuhokapitalismin nousu on nyt voinut vahvistua pidäkkeettömästi, koska maailmasta puuttuu poliittinen vastavoima, joka hillitsisi pääoman työvoimaan kohdistuvia kurjistumisvaatimuksia ja niiden poliittisia oikeuksia.

Nykyinen finanssikriisi on konkreettinen esimerkki siitä, että nykyiset poliittiset päättäjät eivät kykene suitsimaan valtansa tunnossa olevaa ja vapautettua pääomaa.

Edellä olevista esimerkeistä voi päätellä, että uusliberalistiset taloustieteilijät eivät ole mitään vaarattomia, objektiivisia, tasapuolisia viherpiipertäjiä, vaan pääoman pikku puudeleita ja politrukkeja. Useimmat ainakin Suomessa, propagoivat uusliberalismia ja kokoomuslaisia arvoja veromaksajien rahoilla.

Herää kysymys, tulisiko talousteorioiden kehittäjien ottaa myös osavastuu teorioiden pohjalta tehdyistä talouden shokkihoidoista ja satojen miljoonien ihmisten taloudellisesta hädästä.

http://ariojapelto.blogspot.com/2009/05/talousprofessoritko-vaarattomia....

salakankee

esim. ajatus kansalaispalkasta, joka stimuloisi ihmisiä ponnistelemaan vielä lisää.
Toinen oikea oivallus on rahan määrän ja inflaation suhde.
"Friedmanin empiirinen ja teoreettinen tutkimus tukivat näkökulmaa, jonka mukaan rahan määrän lisäys voi elvyttää taloutta lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä se vaikuttaa lähinnä hintatasoon eli kiihdyttää inflaatiota."
Tämä näkemys erottaa yhä tänään demarit ja kokoomuksen tosistaan.

Judgement Day

koronkiskureiden teräksisistä pihdeistä?

Haluaako hän edes sitä?
Vai onko "Chicagon Pojat" & Milton Friedmann Uusliberalistir aivopesseet hänet Bilderberg-kokouksessa?
Milloin Suomeen/Eurooppaan aletaan perustamaan kuntapankkeja?
Tuleeko Sauli Niinistö kehiin tässä asiassa?

Itsenäisen Suomen etu vaatisi sitä

"" Kun Ranskan kuningas yritti päästä eroon Rothschildien vaikutusvallasta, suku keinotteli koko Ranskan pörssin polvilleen ja kuninkaan oli pakko ottaa Rothschildit takaisin pankkiireikseen.""

Vai viekö NWO voiton kaikesta?

http://www.youtube.com/watch?v=4bKwH3kJew4&feature=related H Kissinger NWO 2007
http://www.youtube.com/watch?v=Rc7i0wCFf8g&feature=related G H W Bush
http://www.youtube.com/watch?v=0CV8Xt2VWvc&feature=related B H Obama
Huom. Videoilla on yhteensä miljoonia katsojia, suosittelen kaikille kiinnostuneille, Oik alakulmasta mm. Bill Clintonin, Gordon Brownin, G “Jr” Bushin, D Rockefellerin jne. jne puheita, kommentteja ja videoleikkeitä NWO asiasta

semi

Niiden keltaisten vihulaisten, jotka kopioivat kaiken lännestä ja japanista, Romania taitaa olla ainoa maa jolla on aitoa vientituotetta eli kerjäläisiä. Ihmisiä joilla maa tienaa mukavat voitot ilman kopiointi uhkaa, kopiointi uhkaa ei siis ole toistaiseksi mutta sekin on varmasti tulossa.

Osku

Rahainflaatiolla velan maksu ei ole mikään uusi keksintö, jo Rooman keisarit laimensivat hopeakolikkonsa arvottomiksi tunnetuin seurauksin. Fedin Ben Bernanke koittaa nyt samaa, jokainen voi katsoa dollarin kurssin suhteessa metallirahaan, eli kultaan ja hopeaan.

Kun Euroopassakin keskuspankki lähtee Uuspaavalniemen toivomalle utralle, tavalliset ihmiset eivät suinkaan hyödy rahan halpenemisestra, koska korot lähtevät seuraamaan rahainflaatiota seuraavaa hintainflaatiota, mutta asuntovelallisten palkat, tai pienyrittäjien tuotot eivät nouse samassa suhteessa. Varsinkin eläkeläiset, ja opiskelijat kärsivät, koska heidän tulona eivät nouse edes sitä, mitä ammattiliitot saavat itseslleen neuvoteltua.

Markulla ei ole myöskään perusfaktat selvillä Euroopan keskuspankin toiminnasta, jonka hän luulee toimivan samoin kuin Yhdysvaltojen Fed.

Matti O Koskela

Olin jokin aika, kuukausi sitten seuraavaa mieltä:

"4.9.2010 17:45 Matti O Koskela
Sanoin jo heti silloin kun Suomi poloinenkin lähti hulluttelemaan ja Kreikkaa tukemaan, että Kankkulan kaivoon menevät härmäläisten 'metrit ja sentit'. En uskonut kreikkalaisen kansakunnan kykyyn uusiutua, ja vaikka toivonkin, en usko siihen vieläkään.

Kun suomalaisessa kolmikannassa roikutaan konsensuksessa, kreikkalaisessa vastaavassa ollaan täysin vieraannuttu toisistaan ja hulabaloo on vasta alkamassa. Sen sanoin jo silloin keväällä, peläten miten tulee käymään. Eihän se Zorbas ilmaiseksi nälissään sätki tyhjissä turismirysissä.

Ei siinä aluksi mitään sotaa, sinkoja eikä muitakaan sotavarusteita tarvita. Kun päättääjät nyt kiltisti toteuttavat saneeraustaan alkumetreillä, kansa ei lähde siihen mukaan ja mellakat ovat edessä. Vaikea kuvitella että valtiovalta julistaisi sodan kansalaisiaan vastaan tai toisinpäin.

Ei tarvita kuin kiihtyvät yleislakot ja AY:n masinoimat mielenosoitukset ja kabeli on valmis. Polttopullot ja kotitekoiset pommit alkavat möyhentämään Ateenan keskustaa leviten muuallekin maahan. Kansa ryöstää ja hävittää liikkeitä, kytevä kapina leimahtaa yhä hullumpaan roihuun. Koko infrastruktuuri on pian maan tasalla ja tulos on kohta moninverroin pahempi katastrofi kuin lähtökohta konkurssin julistamisen aikoihin oli.
Tätähän ei kukaan toivo, mutta realismiin on varauduttava."

Uusipaavalniemen ajatukset 'sylttytehtaankin' sisältä tukevat nyt eo. pelkojani.

atsoeerikainen

Japani on kai toiseksi velkaantunein maa USA:n jälkeen. Velkaa on moninkertaisesti verotuloihin nähden. Mutta velka on otettu omasta maasta eikä Kiinasta, kuten USA.

Keskuspankki laski juuri ohjauskoron nollaan eli rahoja ei kannata pitää pankissa, vaan ostaa valtion obligaatioita, joista saa pientä korkoakin.

Sitten keskuspankki painaa lisää rahaa euroissa noin 300 miljardia,jonka tarkoitus on devalvoida yeni, joka on liian vahva. Ilman devalvaatiota vienti ei vedä, ja Japanin talous on täysin riippuvainen omien tuotteittensa viennistä.

Judgement Day

Tarkastelemme seuraavaksi hieman Yhdysvaltain keskuspankin rakennetta ja historiaa. Maailman ainoana todellisena supervaltana, markkinatalouden kotimaana ja viihdeteollisuuden luomien arvojen ja asenteiden muokkaajana Yhdysvaltain vaikutus ulottuu tavalla tai toisella kaikkiin maailman ihmisiin.

Kysymys rahanpaino-oikeudesta oli ollut USA:ssa jatkuva kiistakysymys sitten itsenäisyysjulistuksen aina 1900-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen saakka. Yhdysvaltain historiassa keskuspankkia ovat hallinnoineet vuoroin joko liittovaltio tai erilaiset yksityisomisteisten pankkien muodostamat kokoonpanot. Nykyisin voimassa oleva järjestelmä sai muotonsa Woodrow Wilsonin presidenttikaudella joulukuun 23. päivä vuonna 1913.

Kun valtaosa senaattoreista oli jo lähtenyt perheidensä luo joulupyhien viettoon, senaatissa runnottiin läpi lakiesitys, jossa kahdentoista yksityisen pankin yhteenliittymälle annettiin rahan painamisen monopoli. Säädöksen allekirjoittanut presidentti katui myöhemmin katkerasti ratkaisuaan kirjoittaen:

"Olen mitä onnettomin mies. Olen tahtomattani tuhonnut maani. Mahtavaa teollisuusvaltiotamme ohjaa nyt sen rahajärjestelmä. Rahajärjestelmämme on keskittynyt. Kansakunnan kasvu ja kaikki toimemme ovat vain muutamien miesten käsissä. Meistä on tullut yksi huonoiten johdetuista, täydellisimmin kontrolloiduista ja dominoiduimmista hallituksista sivistyneessä maailmassa. Hallitus ei edusta enää vapaata mielipidettä, vakaumusta ja enemmistöpäätöstä, vaan pienen dominoivan ryhmän mielivaltaa ja painostusta."

-- Woodrow Wilson --

Jälkeenpäin Woodrow Wilson ymmärsi tulleensa harhaanjohdetuksi ja tehneensä suuren virheen. Järjestelyssä syntynyt Federal Reserve nostettiin kaiken lainsäädännön yläpuolelle ja sen omistus-suhteet julistettiin salaisiksi. Nimi Federal Reserve (valtion varanto) ja rakennuksen fyysinen sijainti hallinnon keskuksessa ovat pelkkää silmänlumetta. Todellisuudessa FED ei ole valtiollinen, vaan yksityisomisteinen keskuspankki. Sillä ei myöskään ole mitään erityisiä varantoja. Tämä yksityisomisteinen keskuspankki ylläpitää ja hallinnoi kansakunnan valuuttajärjestelmää, eikä se ole tilivelvollinen toimistaan kenellekään.

FED on nostettu kaiken lainsäädännön yläpuolelle. Sillä ei ole budjettia, se ei ole tilintarkastusvelvollinen, eikä mikään kongressin komitea ei voi millään tavoin valvoa tai kontrolloida sen operaatioita. Kaikki on salaista ja salailua perustellaan koko maailmantaloutta heiluttelevien korkopäätösten herkkyydellä. Mikään ulkoapäin tuleva paine ei saa häiritä tätä haurasta prosessia. Niinpä maailman ainoan supervallan rahanpaino-oikeus ja taloussyklien manipulointi ovat täysin yksityisten pankkiirien mielivallan alaisuudessa. Kaikki spekulaatiot näiden pankkiirisukujen osallisuudesta lähihistoriamme tapahtumiin ovat virallisen totuuden mukaan aina lähtökohtaisesti salaliittoteorioita.

Ei ole lainkaan epäselvää, etteivätkö USA:n perustuslain laatijat nimenomaan juuri tahtoneet tehdä kaikkensa estääkseen nykyisen kaltaisen yksityisomisteisen keskuspankkijärjestelmän syntymisen.

"Tyydyttääkseen valtion rahatarpeen ja kansalaisten ostovoiman, valtion tulisi itse voida luoda oma rahansa. Etuoikeus omaan rahaan ja sen hallintaan ei tarkoita ainoastaan valtion ylintä valtaoikeutta, vaan myös valtion suurta mahdollisuutta. Omaksumalla nämä periaatteet, veronmaksajat tulevat säästämään valtavia summia rahaa, jotka muuten menisivät korkojen maksuun. Näin raha lakkaa olemasta ihmiskunnan herra ja siitä tulee sen palvelija."

-- Abraham Lincoln --

"Siirtolaisten kyvyttömyys painaa oma rahansa, ilman Englannin kuninkaan ja kansainvälisten pankkiirien väliintuloa, oli pääsyy Amerikan sisällissotaan."

-- Benjamin Franklin --

Aiheeseen liittyvää:

Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan tekee haastattelussa selväksi valtakunnan todellisen valtahierarkian. FED ja USA:n presidentti - kuin isäntä ja renki.

http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/search/label/Ben%20Bernanke

Jouna Pyysalo

Hei,

Kiittäisin tässä vain lyhyesti vaivannäöstäsi ylläolevan Fed:iin liittyvän selvityksen suhteen.

Postitin oman Fed-kommenttini yllä juuri siksi, että monet eivät ole selvillä siitä, että Fed on oikeastaan hyvin harvojen pyörittämä pankkikartelli, joka itse asiassa on maailman nykyisien talousvaikeuksien taustalla.

Fed puhalsi USA:n mortgage- ja housing-kuplat ja heti näitä seuraten nykyisen USTreasuries/Bonds-kuplan ja ajaa nyt globaalia inflaatio-surgea, johon Japani on jo mennyt mukaan (mikä ei ole yllättävää, sillä Japanin Fed on samantyyppinen "Too-Big-To-Fail"-pankkien kartelli - ja samaten vastuussa Japanin talouden vuosikymmenisestä stagnaatiosta...

Ystävällisin terveisin,

J.

Judgement Day

b. Below is the list of the owners of the 12 Central Banks:
- Rothschild Bank of London
- Rothschild Bank of Berlin
- Lazard Brothers of Paris
- Israel Moses Seif Banks of Italy
- Warburg Bank of Amsterdam
- Warburg Bank of Hamburg
- Lehman Brothers of New York
- Kuhn Loeb Bank of New York
- Goldman, Schs of New York
- Chase Manhattan Bank of New York
In all, there are about 300 VERY POWERFUL, partly foreign individuals that owns the FED.

2. Although the FED is required to give back most of its PROFITS back to the Treasury Dept., there is NO ORGANIZATION that has the power to AUDIT the FED (not even the Congress or the IRS). This creates a HUGE opportunity for "creative accounting" to hide the profit that ROBS the US Tax Payers Hundreds of Billions of Dollars annually.
http://whistleblowers.freehosting.net/federal_power.htm

Vierailija

Uusipaavalniemi tuolla videoissa selostaa, aivan sama asiaa:

"Tyydyttääkseen valtion rahatarpeen ja kansalaisten ostovoiman, valtion tulisi itse voida luoda oma rahansa. Etuoikeus omaan rahaan ja sen hallintaan ei tarkoita ainoastaan valtion ylintä valtaoikeutta, vaan myös valtion suurta mahdollisuutta. Omaksumalla nämä periaatteet, veronmaksajat tulevat säästämään valtavia summia rahaa, jotka muuten menisivät korkojen maksuun. Näin raha lakkaa olemasta ihmiskunnan herra ja siitä tulee sen palvelija."

Jouna Pyysalo

Keskustelin asiasta jo aiemmassa kommentissa(ni), mutta otettakoon se vielä uudelleen tässä esiin:

Pääartikkelissa sanotaan:

"Euroopan pitäisi Uusipaavalniemen mukaan ottaa mallia Yhdysvalloista.
- Viime vuonna Yhdysvalloissa keskuspankki Fed osti 1700 miljardilla joukkolainoja ja asuntolainoja. Ilman muuta sama pitäisi toimia täällä."

Idea on muuten ihan hyvä, mutta Uusipaavalniemi ei näytä tuntevan USA:n keskuspankin tilannetta, sillä myös tämä on pyramidihuijaus, jonka yksityiskohdista, ks.

http://www.uusisuomi.fi/raha/103194-%E2%80%9Deurooppa-ja-suomi-kohta-nur...

Itse asiassa velkavankeus, johon erityisesti USA on joutunut on nimenomaan samojen Fed:in pyramidihuijareiden tuote, johon ylläkuvattu Fed:in joukko- ja asuntolainojen osto on vain uusi vaihe.

Uusipaavalniemi on aivan oikeassa kirjoittaessaan "Valtioiden kuuluisi luoda se raha, mutta sen tekevät yksityiset pankit. Sitä ei kontrolloida mitenkään. Pankit ajattelevat vain omia etujaan, ja sitä kautta mieletön pyramidihuijaus saadaan aikaiseksi."

Ongelma on vain siinä, että Markku ei tiedä, että USA:n Fed nimenomaan on yksityinen pankki, jota ei kontrolloida mitenkään, ja joka ajattelee vain omia (eli "Too-Big-To-Fail"-Pankkien) etuja.

Todellakin juuri tätä kautta mieletön pyramidihuijaus on saatu aikaiseksi ja Yhdysvalloissa sen nimi on Federal Reserve System, Fed.

Keskuspankkiajatus on siis sinänsä OK, siinä ei mitään, mutta sen ei pitäisi olla (kuten USA:ssa) "Too-big-to-fail"-pankkien, vaan valtion (tai Suomen tapauksessa EU:n) omistama ja kontrolloima, ei kuten Yhdysvalloissa, yksityisten pankkien.

USA:n keskuspankki on maailman talousongelmien ylivoimaisesti suurin yksittäinen lähde, jonka toimista on kaikkein vähiten otettava mallia, sillä juuri se on lähinnä nk. globaalia kasinoa koko planeetalla.

Lukemalla linkitetyn kommenttini asia selviää.

J.

Jouna Pyysalo

tässä tapauksessa "pyörä" on kuitenkin jo keksitty.

Mainitsin jo kommentissani (yllä) ohimennen ECB:n, joka tarkemmin sanottuna on yhteisvaluutta Euroa pyörittävä ei-yksityinen, Eurooppalaisten keskuspankkien pankki, European Central Bank (= ECB).
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Central_Bank

Käsittääkseni meillä EU-kansalaisilla siis on jo hyvän aikaa ollut käytössä Uusipaavalniemen visioima elin, se samainen, joka viime kädessä painattaa rotaatiossa olevat eurot.

On kuitenkin ilmeistä, että ECB ei - ainakaan ilman taistelua - lähde Fed:in jalanjäljille, sillä sen tavoitteena on pitää inflaatio "alhaalla" (jos nyt 2% vuositavoitteesta näin voidaan sanoa).

Eräs Fed:in keskeisistä nykytavoitteista QE2:n laukaisulla (joka tulee tapahtumaan 3.11.2010) on nimenomaan ajaa ECB seuraavaan tilanteeseen:

§1. Jos ECB pitää inflaatiotavoitteensa (ts. ei lähde muiden tavoin "setelirahoitukseen"), euron arvo kohoaa huomattavasti suhteessa muihin, jolloin EU:n vienti vaikeutuu (akselilla hidastuu - jähmettyy - romahtaa).

§2. Jos ECB joutuu luopumaan inflaatiotavoitteestaan (ts. lähtee "funny money":n painamiseen), sen politiikka murtuu - ja samalla koko maailma ajautuu inflaatiokierteesen.

Tästä on tietysti kysymys kaikkien muidenkin valuutoiden kohdalla pian, kun Fed vetää koko maailman maksumiehiksi pyramidihuijaukseensa.

Toivottavasti tämä selventää asiaa.

Ystävällisin terveisin,

J.

ismoruotsalainen

Ihmisillä tuntuu olevan harhainen käsitys siitä, että syntyy inflaatiota, jos valtio - tai EKP - luo rahaa tyhjästä ilman velkaa. Asia ei ole näin. Inflaatio riippuu siitä kuinka paljon rahaa on kierrossa eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, kuka rahan on alunperin luonut ja luotiinko se velan kautta vai ei.

Nyt euroopassa joka tapauksessa otetaan miljardeja velkaa valtioiden toimesta, joka on yhtälailla uutta rahaa kiertoo ja aiheuttaa inflaatiota. Uuspaavalniemen esittämällä tavalla (joka ei ole mitenkään uusi, mutta vihdoinkin ylittää uutiskynnyksen) voitaisiin luoda sama määrä rahaa ilman että valtiot jäisi velkaa yksityisille pankkiireille. Koska valtioilla on oikeus verottaa, on olemassa myös työkalu rahan keräämiseksi pois kierrosta ja näin inflaatiota voidaan myös hallita nykyistä tilannetta paremmin.

Jouna Pyysalo

1. "Inflaatio riippuu siitä kuinka paljon rahaa on kierrossa"
- Nimenomaan. Tämän määritelmän mukaan siis, jos rahaa luodaan lisää (tavalla tai toisella), sitä on enemmän kierrossa, mikä aiheuttaa inflaatiota.

2. "Nyt euroopassa joka tapauksessa otetaan miljardeja velkaa valtioiden toimesta"
- Euroopassa otetaan mielummin velkaa (kuin painetaan rahaa) siksi, että tämä on traditionaalinen, luottamusta ylläpitävä tapa hoitaa pankkiasioita.

Totta kai ECB (= EKP) olisi jo aiemmin voinut velanoton sijaan panna painokoneet laulamaan, mutta yleensä näin ei mikään keskuspankki tee ennenkuin on selkä seinää vasten, eli täysin pakotettu tähän.

Hieman kärjistäen, meidän tavallisten ihmisten elämässä ylläluonnostelluissa keskuspankkien vaihtoehdoissa on kyse vähän samasta kuin jos suunnittelemastamme hankinnasta puuttuisi summa X. Optiomme ovat tällöin joko:
§1. Lainata puuttuva summa pankista ym. (tai)
§2. Painaa puuttuvat setelit kopiokoneella.

Normaali ihmisten menettely on §1., kun taas vaihtoehtoon §2. tartutaan vain äärimmäisessä hädässä sen mahdollisten, ilmeisen uhkaavien seuraamusten vuoksi.

Sama koskee keskuspankkien toimintaa: painokoneiden laulattaminen velanoton sijaan on tunnustus siitä, ettei rahaa ole, ja ettei ottamaansa velkaakaan pystyisi maksamaan, joten huijataan sitten...

Varoittavia esimerkkejä tällaisesta hyperinflatoorisesta "pankkitoiminnasta" ovat 20-luvun Saksa, Zimbabwe ja mahdollisesti 2010-luvun Yhdysvallat...

Edelleen, kunniallisen vaihtoehdon §1. puolesta puhuu myös se, että jos ECB velanoton sijaan painaisi esim. 10% lisää seteleitä (minkä se voi halutessaan milloin hyvänsä tehdä), tämä pudottaisi inflaation vuoksi (joka, kuten yllä sovimme, riippuu siitä, paljonko rahaa on kierrossa) jo olemassaolevien pankkitositteiden reaaliarvoa vastaavassa määrin, eli ECB painamalla rahaa se "putsaisi" EU-kansalaiset aivan samoin kuin velanotollakin.

"There is no free lunch", sanotaan.

Ystävällisin terveisin,

J.

Vierailija

HeikkiR selostaa ehkä selkeämmin asiaa Matilaisen blogissa...

"Jos valtio voisi luoda vaurautta luomalla korottomasti rahaa tyhjästä, kuten talousdemokraatit uskovat, valtio voisi tehdä meistä kaikista rikkaita painamalla jokaiselle selkärepullisen tai kottikärryllisen viidensadan euron seteleitä"

Näin ei tietenkään pidä tehdä enkä usko, että talousdemokraatit tätä ajavat. Valtion pitää kansallistaa keskuspankkinsa ja antaa sitä kautta nollakorkoista luottoa infrahankkeisiin, tutkimukselle ja tuotannolle. Tällä hetkellähän tätä nollakorkoista luottoa tarjotaan keskuspankeista ennen kaikkea spekulaattoreille (suurpankeille).

Kun luottoa tarjotaan infraan ja tutkimukseen työn tuottavuus kohoaa ja kokonaistuotanto lisääntyy. Hyperinflaatio on mahdottomuus..."

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48349-uusipaavalniemen-maaramittain...

Jouna Pyysalo

Markku kirjoittaa:

"Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luotaisiin tyhjästä tuhat miljardia vuodessa."

Ei rahaa oikeasti niin vain voi luoda.

Kun Fed - peittääkseen aiemman velkapyramidihuijauksensa jäljet - loi äskettäiset triljoonat, ei sekään noin vain nostanut tasettaan, vaan se mainitulla lunasti samanhintaiset, "Too-Big-to-Fail"-pankkien roskalainat, jotka nyt siis - luodun triljoonaplussan vakuutena - on merkittynä Fedin taseisiin ikäänkuin ostohinnan arvoisina (jota ne eivät tietenkään ole).

Luominen on jumalien yksinoikeus, johon eivät pysty edes keskuspankkiirit.

Se, että Fed on saanut asian näyttämään "luomiselta" johtuu heidän masinoimaastaan uudesta pyramidihuijauksesta.

Tämä ihmeenkaltainen rahan monistumisen, luomisen ominaispiirre on tyypillinen pyramidihuijauksille ylipäätäään (tuskin kukaan niihin muuten lankeaisikaan)...

Vierailija

"Tämä ihmeenkaltainen rahan monistumisen, luomisen ominaispiirre on tyypillinen pyramidihuijauksille ylipäätäään (tuskin kukaan niihin muuten lankeaisikaan)..."

Näinhän taloudemokratia asiaa selittää...

"Ehkä talousdemokratian ongelma ei ensi sijassa kuitenkaan ole ideologinen vaan poliittinen. Nimittäin jos liikkeen analyysi pitää paikkansa, pankkijärjestelmä on eräänlainen suurimuotoinen ja laillistettu Ponzi-huijaus. Ja Ponzi-huijauksille ominaistahan on se, että kukaan osallistujista ei tahdo romuttaa huijausta.

Päinvastoin: kaikki tahtovat roikkua mukana ja toivoa, että huijaus pysyy yllä vielä ainakin hetken."

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2010/numero-8/pelkkaa-paperia

Jouna Pyysalo

vaan kerron ohimennen, mitä Fed parhaillaan tekee (ja siinä sivussa pari sanaa ECB:stä kun tähän on myös menty).

Menemättä koko pankki- ja lainasysteemin filosofiaan, oikeellisuuteen ja muuhun, "USA":n keskuspankki Fed on selvästi pyramidihuijaus, koska Fed:in omistavat samat yksityiset tahot, jotka omistavat USA:n ns. "Too-Big-To-Fail"-pankit.

Näin "Too-Big-To-Fail"-pankit (tai niiden omistajat) dumppaavat roskalainansa Fed:iinsä, joka - USA:n keskuspankin ominaisuudessa - muuttaa ne USA:n kansalaisten (= veronmaksajien) ongelmaksi.

Lisää yksityiskohtia tästä aiemmassa kommentissani:
http://www.uusisuomi.fi/raha/103194-%E2%80%9Deurooppa-ja-suomi-kohta-nur...

ECB:n toimintaa tunnen huonommin.

Mitä tulee "talousdemokratiaan", on selvää, että kyseessä ei ole mikään oikea talousoppi, vaan joukko täyteen tietämättömyyteen pohjautuvia väärinymmärryksiä, jonkinlainen amatöörismi.

"Talousdemokratia" on aivan oikeassa siinä, että viime vuosina harjoitettu velkatalous (tai "neokonservativismi") on pyramidihuijaus.

Lainkaan selvää "talousdemokratialle" ei kuitenkaan ole, että po. huijauksen takana on USA:n keskuspankki Fed, koska suuntaus nimenomaan suosittelee seuraamaan Fed:in - luullen tätä kansalliseksi pankiksi - uutta pyramidihuijausta, jonka rakenteen selitin aikaisemmassa kommentissani, mutta otettakoon se tässä vielä uusiksi:

Vuoden 2008 pyramidihuijaus "QE1" tehtiin seuraavasti:

1. Fed (eli "Too-Big-to-Fail"-pankkien omistajat) painoivat rahaa tyhjästä ("out of thin air"), jolla

2. Fed (eli "Too-Big-to-Fail"-pankkien omistajat) lunasti "Too-Big-to-Fail"-pankeilta (eli itseltään) Too-Big-to-Fail-pankkien roskalainat.

3. Kyseiset roskalainat - Fed:in ollessa myös USA:n keskuspankki - muunnettiin - siirtämällä nämä Fed:in taseisiin (eli tappioihin) - USA:n veronmaksajien tulevaisuuden ongelmaksi.

4. Fed:iltä saamallaan "funny-money":lla "Too-Big-to-Fail"-pankit ostivat jälleen Fed:iltä (eli itseltään) US-joukkovelkakirjalainoja (= USTreasuries/Bonds) päättäen näin tulonsiirron: ensin vasemmasta taskusta oikeaan, sitten oikeasta vasempaan.

Ainoa, mitä prosessissa todella tapahtui, oli näin, että "Too-Big-to-Fail"-pankkien omistajat = Fed:in omistajat lykkäsivät pankkiensa konkurssia siirtämällä näiden erääntyvät roskalainat yhdysvaltalaisten veronmaksajien tulevaisuuden vastuiksi.

Talousdemokraatit siis ovat tunnistaneet Fed:in QE1:ta edeltävästi aiheuttaneen velkakuplan, mutteivät sen tekijää, Fediä, vaan suosittelevat iloisesti menemistä mukaan Fed:in QE1 ja QE2 kupliin.

Liittyen Fed:iin kannattaa selata kommentoija "Judgement Day":n artikkeliin ansiokkaasti pudottamia selityksiä ja linkkejä, jotka ovat hyvin paikkansapitäviä.

Vierailija

"Lainkaan selvää "talousdemokratialle" ei kuitenkaan ole, että po. huijauksen takana on USA:n keskuspankki Fed"

Käsittääkseni talousdemokraatit ovat varsin hyvin perillä ko. asiasta, se selviää ko. järjestön omilta sivuilta jo pitemmän ajan takaa. Alkuperäinen perustajan blogisivusto on todella laaja ja monet asiat kattava, myös USA:n kansainvälisen toiminnan huomioiva.

Jouna Pyysalo

"Viime vuonna Yhdysvalloissa keskuspankki Fed osti 1700 miljardilla joukkolainoja ja asuntolainoja. Ilman muuta sama pitäisi toimia täällä. Ei ole mitään syytä velkaannuttaa valtiota. Nyt kaikki joutuvat pulaan."

Tämähän on aivan non-sense...

Jos asia kiinnostaa, kannattaa ehkä lukea kaikki kommenttini tämän artikkelin alla yhdessä, en viitsi tässä toistella.

Ja kuten sanoin, en ole täällä aatteiden taistelussa.

Vain kulkemassa ohi.

Vierailija

Uusipaavalniemi ei tietääkseni kuulu talousdemokraatteihin, vaan on Keskustan kansanedustaja ja joidenkin kertomien mukaan ei oikein kelpaa enään kaveriksi keskustalle äänestettyään Lissabonin sopimuksessa ja Kreikkalainassa "väärin", eli muuta puoluetta vastaan, on myös äänestänyt järkevänä miehenä valtionyhtiöiden yksityistämistä vastaan, mutta vahvistaa noissa haastatteluissa talousdemokraattien väittämiä ja havaintoja melko lailla.

PS. netissä on ollut juttua ja heittoja Keskustan ainoasta älykkäästä kansanedustajasta ;-)

Jouna Pyysalo

keskusteluni koskee pääartikkelin teesejä, Fed:iä sekä jossain määrin illuusioita siitä, että olemattoman (velka)rahan lankeamisen ongelmat voitaisiin ratkaista yhtä olemattomalla, painamalla ja taseisiin siirretyllä rahalla, pyramidihuijauksia ym. lieveilmiöitä.

Mitä tulee yhteyteen talousdemokraatteihin oli ensimmäinen kerta, kun kuulin koko asiasta, kun mainitsit keskustelussamme yllä ensin
1. "Uusipaavalniemi tuolla videoissa selostaa, aivan sama asiaa",
2. "Juuri tuota Uusipaavalniemi noilla videoilla selittää", ja sitten
3. "HeikkiR selostaa ehkä selkeämmin asiaa Matilaisen blogissa..." sekä lopuksi
4. "Jos valtio voisi luoda vaurautta luomalla korottomasti rahaa tyhjästä, kuten talousdemokraatit uskovat",
oli - työnnettynä tähän suuntaan - vaikea olla yhdistämättä näintä toisiinsa.

Mutta kuten sanoin, olen ohikulkumatkalla, en osallinen talouskoulukuntien kiistoihin. Pistin töiden lomassa pari sanaa, koska USA:n tilivuoden juuri vaihtuessa (30.9.) USA:n "Too-Big-To-Fail"-pankit ovat jälleen hiljaisessa konkurssissa (koska uudet maksamattomat luotot ovat muuttuneet roskalainoiksi).

"Potilaan" elintoimintojen keinotekoiseen ylläpitämiseen (ja tosiasiallisen mortemin salaamiseen) tarvitaan jälleen Fed-vetoinen elvytys, jolla on yllä pariin otteeseen mainitsemani kielteinen vaikutus EU:n vientiin:
http://www.telegraph.co.uk/finance/currency/8047468/Dollar-set-for-sharp...

EU:n kauppa on meille suomalaisille tärkeä aihe, koska pienenä sisämarkkinana maamme talous on hyvin vientivetoinen ja omasta puolestani tietysti toivon meille kaikille parasta mahdollista.

Vierailija

"EU:n kauppa on meille suomalaisille tärkeä aihe, koska pienenä sisämarkkinana maamme talous on hyvin vientivetoinen "

"- tärkeimmät vientimaat viennin arvon mukaan: Saksa, Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat, Alankomaat
- tärkeimmät tuontimaat tuonnin arvon mukaan: Venäjä, Saksa, Ruotsi, Kiina, Alankomaat"

http://www.uusisuomi.fi/raha/99947-tilastot-saikayttivat-w-lama-tulee#co...

Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat eivät kuulu euro-alueeseen...

Sisämarkkinoiden eteneminen ja tehostuminen:

"Esimerkiksi ns. Cecchini- raportissa todetaan avoimesti, että puolet EU-maiden yrityksistä tulee kuolemaan lyhyessä ajassa Euroopan sisämarkkinoiden seurauksena. Checcini-raportti ei kuitenkaan pidä tätä huonona asiana vaan päinvastoin erityisen toivottavana kehityskulkuna..."

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/100923-varoitus-euroopalle-%E2%80%9Dtot...

Silurus

"Luominen on jumalien yksinoikeus, johon eivät pysty edes keskuspankkiirit."

Näin on. Siten myös lainattu Lincolnin sitaatti on virheellinen: valtio ei voi luoda rahaa. Se voi vain tuhota rahan arvon lisäämällä sen nimellismäärää. Raha eli fysikaalisen kappaleen nimellisarvon takana oleva arvo/ostovoima on tuotannon seuraus. Rahalla on ostovoimaa, koska joku on käyttänyt järkeään oman henkiinjäämisensä ja selviytymisensä perusongelmaan ja tuottanut jotain hyödyllistä yli oman tarpeen. Rahan konkreettiset ilmentymät, olivatpa ne sitten bittirahaa, kultaa tai seteleitä ovat symboleja tehdystä työstä. Rahan "luominen" tyhjästä on petos ja varkaus. Se on yritys väärentää todellisuutta, yritys väittää tuottaneensa jotain markkinoille. Se merkitsee markkinoille tulemista "kuluttajana" ilman omaa tuotantoa.

Kuten Pasi J. omassa blogissaan totesi, korko on luonnollinen instrumentti, joka mahdollistaa kuluttamisen ennen *omaa* tuotantoa, rehellisesti. Tämä johtuu siitä, että krediitti, luotto, on jotain jota ei saada, vaan joka ansaitaan olemalla luoton eli luottamuksen arvoinen. In God We Trust, everybody else pays in cash sanotaan. Vielä 80-luvulla maitokaupoissa oli luottoasiakkaille tili. Heidän ei tarvinnut maksaa käteisellä, koska heillä oli luottoa. Heidän tarvitsi vain maksaa ostoksensa kerran kuussa -- mikä oli helpotus kaupan molemmille osapuolille. Tätä varten kotimaamme ulkopuolella on esim. luoton osoitukseksi täytynyt esittää todistus sähköliittymän omistamisesta.

Koroton luotto on harha. Valtio ei voi tietää, mitä infrahankkeita tai mitä tutkimusta sen pitäisi tehdä. Investointipäätökset tulevat väistämättä pohjautumaan poliittiseen peliin ja suhmurointiin, koska ilmaisen luoton kysyntä ylittää aina tarjonnan. Vastaavasti kuten tavalliset ihmiset ovat ansainneet esim. asuntolainan kokoisen luoton, suuret yritykset kykenevät ansaitsemaan esim. valtamerilaivan kokoisen luoton. Ne ovat väistämättä tehneet jo tutkimusta, jonka lopputuloksena on realisoitunut valtava määrä omaisuutta -- siten suuryritykset ovat objektiivisesti parhaita tutkijoita -- mutta vain sillä premissillä, että ovat sijoittaneet tutkimusrahoja saadakseen voittoa. Ilmainen raha ilman voitto-odotuksia tekisi myös yritysten tekemän tutkimuksen arvottomaksi.

Judgement Day

"" John F. Hylan, New York Cityn pormestari 26.3.1922:

”Todellinen uhka tasavallallemme on näkymätön hallitus, joka, kuin jättiläismäinen mustekala, levittäytyy limaisena kaupunkimme, valtiomme ja kansamme ylle. Sen johdossa on pieni joukko pankkiiriliikkeitä, joita yleensä kutsutaan ’kansainvälisiksi pankkiireiksi.’ Tämä pieni voimakkaiden kansainvälisten pankkiirien klikki käytännössä pyörittää hallintoamme omien itsekkäiden päämääriensä hyväksi.""

Shaugen Euman

Vaikenemisen aika on vihdoin ohi. Kiitos Uusisuomi.
Tähän asti mikään tiedotusväline ei ole suostunut koskemaan aiheeseen pitkällä tikullakaan.
Ihmetyttää sekin miksei talouspoliittisissa keskusteluissa kukaan koskaan ehdota kajoamista Suomen pankin rahoihin, jotka oikeutetusti Suomen kansalle kuuluvat.

Judgement Day

Kepussa hänen osaaminen menee suoraan pohjattomaan lantakasaan

Erityistaitoja

Uusipaavalniemi on ratkaissut Rubikin kuution 25 sekunnissa. Hän on kyennyt vakiinnuttamaan kuution ratkaisemiseen kuluvan ajan alle 40 sekuntiin. Lukiossa ollessaan hän sai valtakunnallisesta matematiikan kokeesta koko maan parhaat pisteet.
Hän myös voitti kouluvuosinaan valtakunnallisen matematiikkakilpailun, suunnitteli omia tietokonepelejään ja voitti erään aikakauslehden järjestämän tietokoneohjelmakilpailun.
Hän opetteli vedonlyönnin vuoksi kahdessa viikossa piin 250 ensimmäistä desimaalia.[3]
http://fi.wikipedia.org/wiki/Markku_Uusipaavalniemi

PenaM

Uusipaavalniemen ratkaisu on sama kuin pankkien sosialisointi, ja yhden valtionpankin luominen.

Jos valutta olisi oma, niin sitähän voisi vaan "painaa", tunnetaan myös nimellä setelirahoitus.

Rahan kvantiteettiteoria kertoo paljonko rahaa talouteen mahtuu, jos enempi työntää niin tulee inflaatiota.

Totta, tämä on eräs "ratkaisu". Mutta mitä se ratkaisisi ja haluaisiko kansa sen oikeasti?

Vierailija

on tilanne, joka edelleen pahenee ja joka osattiin päätellä jo aikaa sitten ja siitä varoiteltiin:

"John Lauhgland, artikkelitoimittaja Wall Street Journalissa The European 23.-29.1.1997
"Euroopan integraation perusideologia on epäliberaali ja tulee tuhoamaan demokratian. Raha on määritelmiltään rajoittamaton valtiovallan harjoituksen väline. Jos se siirretään kansallisista instituutioista ylikansallisille elimille, sillä on laajakantoisia perustuslaillisia seurauksia."
"Carl Tham, Ruotsin opetusministeri/Dagens Nyheter/oma artikkeli 29.12.96 Otsikkona:
"EMU lisää työttömyyttä" "EMU tulee muutamilla alueilla johtamaan sosiaalisiin oloihin, joita on mahdotonta hyväksyä. Saamme politiikan, josta määräävät pankinjohtajat, joita ei voida erottaa toimestaan. Tasoittavia tulonsiirtoja ei sallita.

EMU tarkoittaa täten demokratian tahallista heikentämistä. Samalla vähätellään epäluuloja; sanotaan, että ihmiset eivät ymmärrä parastaan. Projektin nostaminen sodan tai rauhan kysymykseksi edustaa sitä paitsi sellaista retoriikkaa, joka on johtanut valtioita ja kokonaisia maanosia onnettomuuteen."

The European 20-26.11.97
"Euro tulee kärjistämään poliittisia tunteita ja johtamaan hajottaviin ristiriitoihin aiheuttamalla poikkeuksellisia taloudellisia shokkeja, joita olisi voitu muuten korjata muuttamalla vaihtokursseja. Eurooppa on hyvä esimerkki alueesta, joka on epäedullinen yhteisen valuutan kannalta." Bernard Conolly, englantilainen entinen EU-komission johtava virkamies, kirjoittanut kirjan "Euroopan mätä sydän" The European 23.-29.1.1997
"Avoimessa maailmantaloudessa, jossa pääoma on vapaa liikkumaan maasta maahan, on ratkaisevaa, että valuutat voivat nousta ja laskea toisiinsa nähden vastatakseen korkomuutoksiin ja odotuksiin taloudellisessa toiminnassa. Ainoa argumentti yhteisen valuutan puolesta on poliittinen."

"Der Spiegel 48/1997
"Jokaisen maan tulee harkita, pystyykö se pitemmän päälle elämään eurooppalaisen valuutan ja yhteisen valuutan kanssa. Koska taloudellista kehitystä ei voida enää korjata vaihtokurssien avulla, työmarkkinoille ja kansallisille finanssijärjestelmille saattaa aiheutua voimakkaita sopeutumispaineita. Haluaisin kaikkien tietävän tämän etukäteen, jotta asiassa ei tule myöhemmin katkeraa heräämistä." Martin Feldstein, Harvardin yliopiston talousprofessori sekä presidentti Reaganin entinen talousneuvonantaja"

Jne.

http://www.kaapeli.fi/~veu/eusta2.html

Eestola

Kritisoit Uusista ja nimittelet häntä helppoheikiksi.

Mutta itse et komentoi sanallakaan mihin perustat helppoheikki heittosi. Käytänössä sorrut itse siihen mistä syytätä muita.

Kerro meille miksi rahan luominen tyhjästä hyödyttäisi kansaa enempi kun sen tekee yksityinen pankki velaksi jolle pitää maksaa korkoa kuin valtio joka laittaa rahan kiertoon velattomana ja korottomana.

Haggis

Täydellinen perustelu vaatisi pitkät jorinat kansantaloustiedettä, mutta alla olevassa kommentissani on yksi perustelu. Historia on osoittanut, että rahan painamisella valtion ongelmat eivät ratkea, vaan seuraukset voivat olla katastrofaaliset.

Toisekseen, pankit eivät luo rahaa tyhjästä. Toki lainanantaminen luo talletuksia, mitkä ovat rahaa. Lainojen takana on kuitenkin reaalista taloudellista toimintaa kuten asuntoluotot, yritysten investoinnit jne... siten samalla syntyy aina myös reaalituotantoa.

Pankit rahoittavat esim. Suomessa lainanannnostaan yli 70% talletuksilla eli ei lainoja voi myöntää tai rahaa synny merkittävästi ilman talletuksia tai muita säästöjä. Tosin yksittäinen talletus lähtee sitten kiertämään taloudessa, mistä syntyy lisää rahaa jne... Uusipaavalniemi antaa helppoheikkimäisesti ymmärtää, että pankin luovat rahaa aivan tyhjästä kuten setelipaino.

Uusipaavalniemi esittää näennäisen helppoa ratkaisua, mutta ei pohjimmiltaan ymmärrä talouden toimintaa. Hänen yksinkertaiset ja liitoitellun varmat kannanottonsa ovat helppoheikkimäisiä.

Haggis

Katselin tuon videon enkä ole näin älytöntä talouspuhetta kuullut keneltäkään poliitikolta aikoihin. Käy oikein sääliksi. Onko hän jotenkin harhainen vai härski huijari? Tämä kysymys tulee lähinnä mieleen.

Esim. kun hän rinnastaa Suomen ja Irlannin velkaogelman ja väittää että Suomella on edessään sama tie kuin Latvialla, Islannilla, Espajalla jne..., ei voi muuta kuin pyöritellä päätä. Mikä mekanismi tekisi Suomesta Latvian tai Islannin taloudellisesti? Aivan totaalista puppua.

Suomen kokonaisvelka velka suhtessa bkt:n oli viime vuonna 42% ja budjettivaja (lisävelanotto) 2,2 % bkt:sta. Irlannissa kokonaisvelka lähenee jo 100%:a ja lisävelanotto on yli kymmenkertainen Suomeen nähden. Niin että, voi voi tuota Uuspaavalniemen taloustiedettä. Hänen esityksensä on todellakin yksi suuri kupla.

Vierailija

"väittää että Suomella on edessään sama tie kuin Latvialla, Islannilla, Espajalla jne.."

Itsekin olen väittänyt aivan tuota samaa täällä uutispalstoilla ja blogeissa jo jokusen vuoden ;-)

"Mikä mekanismi tekisi Suomesta Latvian tai Islannin taloudellisesti? Aivan totaalista puppua."

Globalisaatio, EU ja sen vaatimat rakennesopeutukset, sekä tämä uusliberaali talousjärjestelmä. Yhdysvalloissa on keskiluokka jo romahtamassa köyhyyteen...

"On the Way Down
The Erosion of America's Middle Class"

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,712496,00.html

Bernake varoitteli tästä jo monta vuotta sitten (samoin moni muu taloustietäjä jo paljon aiemmin).

"Varoituksia meneillään olevan kehityksen suunnasta on alkanut kuulua jopa yllättäviltä tahoilta. Keskuspankki Federal Reserven pääjohtaja Ben Bernanke varoitti elokuun puolivälissä, että seuraukset voivat olla vakavat koko amerikkalaiselle yhteiskunnalle (...)

http://www.ts.fi/ulkomaat/?ts=1,3:1003:0:0,4:3:0:1:2006-09-16,104:3:4053...

Seuraus:

"Kohti kolmatta maailmaa

Asiantuntijoiden mukaan meneillään oleva kehitys, jossa yhtäältä yritysten voitot kasvavat kasvamistaan samalla kun palkansaajien ostovoima laskee, on johtamassa Yhdysvaltoja yhä syvempään kahtiajakoon.

- Tuloksena on useita kolmannen maailman maita muistuttava yhteiskunta, jossa hyväksyttävästi toimeen tuleva, suorittavaa työtä tekevä alempi keskiluokka on kutistunut olemattomiin, summaa sosiologi Mark Rank Washington University in St. Louisista. Hän on vastikään julkaissut kirjan siitä, kuinka köyhyyden leviäminen muuttaa dramaattisesti koko amerikkalaista yhteiskuntaa.

- Näissä yhteiskunnissa on omiin oloihinsa suojautuva erittäin varakas yläluokka ja kasvava joukko köyhyysrajalla tai sen alapuolella eläviä ihmisiä, jotka eivät enää kykene elämään edes kädestä suuhun kuin tekemällä useaa alipalkattua työtä tai saamalla apua hyväntekeväisyydestä..."

Eli kaikki nämä ovat se kysymäsi mekanismi: "Globalisaatio, EU ja sen vaatimat rakennesopeutukset, sekä tämä uusliberaali talousjärjestelmä."

Kaksi asiaa:

1. Globalisaatio ei ole mahdollisuus vaan katastrofi.
2. Vapaata maailmantaloutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi yhdistää.

Haggis

Nämä asiantuntijoiden varotukset eivät liity mienkään Uusipaavalniemen puheeseen ja esim. Suomen ja Irlannin suhteelliseen valtionvelkaan. Pitää pysyä asiassa.

Suomi on ottanut vielä kohtuullisen määrän velkaa lähinnä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi. Sen sijaan Irlanti joutuu ottamaan yli kymmenkertaisen määrän lisävelkaa pelkästään kuralla olevan pankkijärjestelmänsä pitämiseen pystyssä. Suomi ei ole lähelläkään mitään tällaista romahdusta.

Suomen pankkijärjestelmä on kunnossa ja vakavarainen, eikä se tarvitse minkäänlaista tukea. Ei ole edes näköpiirissä, että minkään sortin julkista tukea tarvittaisiin.

IMF:n mukaan maailmantalous on ongelmista huolimatta toipumassa kovaa vauhtia ja asiantuntijat povaavat Suomelle lähitulevaisuudessa hyvää talouskasvua. Tätä tukevat myös viimeaikaiset talousluvut. Ei pidä kuunnella kaiken maailman lennokkaita ja populistisia helppoheikkejä Suomen talouden tilasta.

Vierailija

"IMF:n mukaan..."

IMF oli myös opastamassa Zimbabwea ja Mugabea taloudenpidossa, samoin Somaliaa ja muutamaa muutakin taloudestaan kuuluisaa maata.

Tällä nykyisellä systeemillä valtio ja talous kenties voidaan saada hetkeksi voimaan "hyvin" kansalaisten nälkävyötä kiristämällä (Ceausescun tavoin), mutta se kansa, joka myös on äänestäjät ja se valtio, se ei tule voimaan hyvin. Lopputulema voi silti hyvinkin olla "Kreikka" tai mikseipä vaikka Zimbabwe, kun globaali kilpailu "Race to the bottom" jatkuu...

http://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_the_bottom

Haggis

... kommenttisi ei liity mitenkään Uuspaavalniemen videoon.

Periaatteessa Zimbabvet, Kreikat, Irlannit, Espanjat ja muut ovat itse vastuussa ongelmistaan. Ei niiden holtittomasta käyttäytymisestä voi vetää mitään johtopäätöksiä muiden maiden tilasta.

Esim. Kreikan kohdalla ainoa oikea ratkaisu olisi Kreikan erottaminen euro-alueesta, ja antaa sen oman valluuttan devalvoitua, jolloin sen kilpailukyky palautuisi ainakin osittain. Tämä olisi se yksinkertainen ja helppo ratkaisu.

Kreikkahan pääsi euro-alueen jäseneksi väärentämällä tilastoja eli huijaamalla. Tässä olisi riittävät perusteet erottamiselle.

Espanja ja Irlanti ovat taas luoneet oman kuplansa käyttämällä väärin euro-jäsenyyden etuja (alhaiset korot) ja ylikuumentamalla asuntomarkkinansa. Kysymys on maiden sisäsyntyisestä ongelmasta. Islannin kriisi taas oli muutaman nuoren juppipankkiirin aiheuttama finanssikupla, kun yrittivät maailmalla pelata isojen poikien pelejä.

Suomella ei ole minkäänlaisia merkkejä edellä mainituista ongelmista. Pankkijärjestelmä on vakaa eikä asuntokuplasta näy merkkejä. Budjettivajeet ja velkaantuminen ovat Euroopan pienimpiä. Kärsimme nyt lähinnä muiden aiheuttamien ongelmien oheisvaikutuksista kuten ulkomaankaupan taantumasta, joka nyt on kuitenkin alkanut tilastojenkin mukaan piristyä.

Vierailija

"Esim. Kreikan kohdalla ainoa oikea ratkaisu olisi Kreikan erottaminen euro-alueesta, ja antaa sen oman valluuttan devalvoitua"

=> Näinhän tuolla eilen totesin ja saman olen kirjoitanut jo aiemminkin:

"Kun Kreikka olisi myynyt kaikki tuottavan pois...aivan se olisi kuin kehitysmaat vailla edellytyksiä kehittyä.

Kreikan olisi pitänyt erota Euroopan unionista, tai ainakin EMU:sta ja vetäistä kunnon devalvaatio alkajaisiksi"

http://www.uusisuomi.fi/raha/103194-%E2%80%9Deurooppa-ja-suomi-kohta-nur...

"Kreikkahan pääsi euro-alueen jäseneksi väärentämällä tilastoja eli huijaamalla. Tässä olisi riittävät perusteet erottamiselle."

=> Niin Suomikin huijasi väärentämällä tilastoja.

"Euron kriisi
Suomikin keplotteli itsensä euroon

Kriisiin ajautunut Kreikka ei ole ainoa euromaa, joka on keplotellut velkalukujaan kauniimmiksi. Euroon pyrkiessään myös Suomi turvautui kepulikonsteihin..."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/02/19/suomikin-keplotteli-...

Suomellako ei ongelmia, silti hyvinvointiyhteiskunnan rääppeitäkin leikellään ja valitetaan velasta minkä takia niin pitää tehdä, ei ole varaa, kuntien ja valtion pakko yksityistää myös terveyspalvelunsa, näin kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa, näin oli Zimbabwessakin, kun se otti lainaa kuivuuden takia ja siitä sitten alkoi siellä tapahtua.

"Tuottavuusohjelma kääntyi työpaikkojen teurastusohjelmaksi"

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2215111/tuottavuusohjelma-ka...

Ehkä Suomenkin olisi järkevää erota EU:sta ja varsinkin EMU:sta, devalvoida hieman...

Haggis

"Niin Suomikin huijasi väärentämällä tilastoja."

Suomi ei varmasti väärentänyt tilastoja. Tämähän olisi ollut julkisestikin ennennäkemätön skandaali. Suomi on EMU-kriteereiden suhteen ollut kaikkein eurokelpoisimipia ellei peräti eurokelpoisin maa. Ehkä joku Luxemburg on täyttänyt kriteerit karvan verran paremmin.

Kreikan tilastoväärennökset ovat aivan omaa luokkaansa, ja eurostat-keskuksen tuoreen katsauksen mukaan nämä väärennökset alkavat näyttää yhä pahemmilta ja pahemmilta. Väärentäminen on jatkunut koko ajan.

Uskokaa nyt vain, Suomi painii aivan eri kategoriassa EMU-maiden joukossa kuin Kreikka, Portugali, Irlanti ja Espanja eli nämä ns. PIGS-maat. Nehän on jo luokiteltukin ihan omaksi ryhmäkseen.

Vierailija

"Suomi ei varmasti väärentänyt tilastoja."

=> Tuollahan tuo selitetään Taloussanomissa melko selkeästi, linkin löydät sieltä edellisestä kommentista.

Ensin laskettiin eläkerahastot mukaan ja sitten käytettiin ulkomaitakin apuna:

"Toinen tärkeä Suomen eurokuntoa kohentanut kepulikeino toteutettiin Valtion Asuntorahaston ARAn vanhoja aravalainasaatavia myymällä.

Muodollisesti tämä lainasaatavien arvopaperistamisena toteutettu projekti siirsi osan ARAn varainhankinnasta valtion "taseen" ulkopuolelle. Taloudellisilta vaikutuksiltaan arvopaperistamisin hankittu rahoitus oli vain valtion virallisissa velkatilastoissa näkymätöntä sekä tavallista monimutkaisempaa ja kalliimpaa velanottoa.

Arvopaperistamisten ytimessä oli tarkoitusta varten Irlantiin perustettu Fennica Holdings -erikoisyhtiö ja joukko sen alaisuuteen perustettuja erillisyhtiöitä. Nämä ostivat vanhoja aravasaatavia ARAlta tukkuerissä ja hankkivat lainojen siirtoa varten tarvitun rahoituksen rahoitusmarkkinoilta.

Valtio vältteli
omia verojaan

Fennica-operaatio oli monimutkainen palapeli, jonka osat koottiin juuri tällaisiin järjestelyihin erikoistuneiden investointipankkien ja muiden neuvonantajien avulla. Operaation jokainen vaihe toteutettiin kuitenkin ARAn, valtiovarainministeriön ja Valtiokonttorin rahoitusosaston toimeksiannosta(...)

Eurostat huolestui velkatilastojen luotettavuudesta, kun jäsenvaltiot olivat ryhtyneet yhä kekseliäämpiin järjestelyihin siirtääkseen velkavastuitaan virallisten velkatilastojen ulkopuolelle. Eurostatilla oli tuolloin tieto Suomen lisäksi Kreikan, Italian, Irlannin ja Itävallan valtioiden toteuttamista arvopaperistamisista..."

=> Enään samanlaisilla keplotteluilla ei EMU:uun päästäisi, nyt Suomi painii vielä toistaiseksi hieman eri luokassa kuin nuo PIGS-maat...vielä toistaiseksi. EMU oli ja on typerä epädemokraattinen poliittinen projekti, kuten asia todettiin jo 90-luvulla satojen ekonomistien ja kymmenien taloustieteilijöiden sanomana.

Haggis

Suomi toimi täysin avoimesti. Eläkerahastojen huomioonottaminen oli täysin laillista. Mitään ei siis väärennetty tuon Taloussanomien artikelinkaan mukaan. Siinä vihjailtiin vain, että käytetiin ehkä joitain kepulikonsteja, jotka olivat kuitenkin täysin laillisia. Tämä on toinen asia kuin tietoinen ja vilpilinen väärentäminen, mihin Kreikka on syyllistynyt. Taidat lukea noita juttuja niinkuin piru raamattua.

EMU:uun liityttäessä Suomi oli kokonaisuutena priimusoppilas siinä joukossa, jotka EMU:n käynnistivät. Jos Suomi ei olisi päässyt, ei olisi esim. Saksa, Italia tai Ranskakaan. Meillä ei ollut mitään tarvetta vilppiin. Suomi oli varma sisään menijä. Jatkossa olemme olleet euro-alueen kermaa, mitä näihin kriteereihin tulee.

Joka tapauksessa Suomi on euroalueen vähävelkaisin maa siteeraamasi artikkelinkin mukaan, ja talous Euroopan huipputasoa Ruotsin ohella. Tämän hetken tilanteestahan tuossa Uusipaavalniemen jutussa oli kyse. En oikein ymmärrä mitä yrität selitellä.

Vierailija

luetaan uutisia hieman eri lailla, no ei sen väliä, kukin uskollaan...

"ja talous Euroopan huipputasoa". Että ihan Euroopan...mitä se merkitee...

"Suomi on Kataisen johdolla tekemässä Kreikat

... Lisäksi valtion tänä vuonna ottamia lainoja siirretään ensi vuoden budjettiin johon ne kirjataan tuloiksi, jolloin ne vääristävät valtiontalouden alijäämäisyyttä, vastoin EU sääntöjä. Kyseessä on aivan vastaava toiminta kuin Kreikassa aikoinaan.(...)

Suomen kunnat ovat Kataisen aikana valuneet konkurssikypsään tilaan..."

http://jotu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48435-suomi-on-kataisen-johdolla-te...

Haggis

Suomella on vakavia talousongelmia ja huolia valtiontalouden tasapainosta pitkällä aikavälillä mm. väestön ikääntymisen vuoksi. Talousongelmia on kuitenkin ollut ja tulee olemaan aina.

On kuitenkin täyttä potaskaa rinnastaa Suomen talousongelmat johonkin Kreikkaan, Latviaan, Espanjaan, Islantiin tai Irlantiin. Pikemmin Suomen talous kuuluu samaan kategoriaan Ruotsin ja Saksan kanssa. Myös näillä mailla on jatkuvasti ongelmia, mikä on ihan normaalia. Emmehän elä missään taloudellisessa paratiisissa.

Täytyy kuitenkin tehdä suuruusluokkaero niihin maihin nähden, joiden talous on lähes katastrofaalisessa tilassa. Ongelmien ja katastrofien välillä on ero.

tapio_o_neva

"Täydellinen perustelu vaatisi pitkät jorinat kansantaloustiedettä, mutta alla olevassa kommentissani on yksi perustelu. Historia on osoittanut, että rahan painamisella valtion ongelmat eivät ratkea, vaan seuraukset voivat olla katastrofaaliset."

Historia on osoittanut, että monet sodat on voitettu pikemminkin riittävällä rahalla kuin rahapulalla. Ensimmäinen maailmansota oli yksi tällainen.

Haggis

Uusipaavalniemi ehdottaa: "Ratkaisu olisi Uusipaavalniemen mukaan ”naurettavan helppo”.
- Luotaisiin sitä rahaa, eikä velkaannutettaisi valtioita. Nostettaisiin Euroopan keskuspankin tasetta ja luotaisiin tyhjästä tuhat miljardia vuodessa."

Ilmeisesti hän on perustamassa Suomen Kansallissosialista Puoluetta. Tätä hänen ratkaisuehdotustaan on kokeiltu 20-30 luvun Saksassa, jolloin seurauksena oli Hitlerin valtaantulo.

Saksan valtiohan oli I maailmansodan jälkeen korviinsa myöten velkaantunut mm. kohtuuttomien sotakorvausten vuoksi. Tästä johtuen valtion menoja yritettiin kattaa luomalla keskuspankin toimesta tolkuttomasti uutta rahaa Uusipaavalniemen tyyliin. Seurauksena oli hyperinflaatio ja taloudellinen katastrofi, mikä pohjusti tietä Hitlerin ja kansallissosialismin nousulle.

Aika ovelaa Uuspaavalniemeltä.

Eestola

Tämä Uusiksen ehdottomalla mallilla lähti liikeelle eräs kansakunta nimeltään Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, joka kieltäytyi noudattamatta yksityisen Bank of Englandin rahapoltiikkaa. Tätä mallia tukivat lähes kaikki itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaneet

Usa "höynäytettiin" tähän Rothschild suvun kehittämään yksityiseen keskuspankkijärjestelmään vasta vuonna 1913 jolloin Federal Reserve System luotiin jolloin liittovaltion velka lähti ja inflaatio lähti nousuun kun rahaa aletiin työntää valtiolle velkasi.

Vihjailusi Kansallissosialismiin on osuva, mutta kohde väärä: jo Frank Zappa muistutti 80-luvulla että fasismin tunnusmerkkejä ovat: kaikki oleellinen toiminta yhtesikunnassa on suurten korporaatioiden hallussa kuten esim. USA:ssa on tällä hetkellä.

Uusiksen mallissa päätäntä on kansan edustamalla laitoksella eli eduskunnlla jonka edustajat valitaan vapailla vaaleilla, toisin kun korporaatioiden johto.

Silurus

Isojen korporaatioiden esiintyminen ei kerro fasismista. Fasismi tarkoittaa vain tietyntyyppistä kollektivistista politiikkaa, jossa tuotannon ongelmat yritetään ratkaista valtion ohjauksessa olevalla näennäisellä yksityisomistuksella. Fasismissa yksilöt voivat näennäisesti omistaa yrityksen ja saada siitä tuloa, mutta tämä ei tapahdu markkinamekanismien alaisuudessa, vaan valtio voi sanella, mitä tuotetaan, kuinka paljon tuotetaan, keneltä saa ostaa, kenelle saa myydä, millä hinnalla tuotetaan jne. Tämän takana on ajatus, että jotkut yritykset tai yritysmuodot ovat ikäänkuin koko talouden selkäranka tai moottori, jonka vuoksi niitä ei saa päästää konkurssiin, vaan niitä pitää tukea ja valvoa ja kontrolloida. USA:ssa näitä aloja ovat tämän päivän politiikan dogmien mukaan mm. autoteollisuus ja pankit.

Objektiiviset faktat tukevat päinvastaista kausaliteettia: isot yritykset (vapailla markkinoilla) ovat isoja ja ovat talouden selkäranka, koska ne tuottavat voittoa ja koska niiden tarkoitus ei ole koskaan ollutkaan mikään muu. Ne eivät ole olleet isoja alusta pitäen, vaan ne ovat ehkä alkaneet yhden tai kahden tai alle kymmenen ihmisen toiminnasta, kuten Microsoft. Ne ovat useimmiten saavuttaneet suuruutensa omistajiensa aivotyöllä (ja ehkä ruumiillisellakin työllä). Niiden omistajat ovat keksineet parhaita ja halvimpia tapoja tuottaa markkinoiden kysymiä hyödykkeitä, ts. vähimmillä resursseilla ja välillä ne ovat ottaneet suuria riskejä tuottaakseen tuotteita, jotka markkinat eivät huolineetkaan. (Esim. CDI tai video2000).

Näkymättömämmäksi jää toki niiden yritysten rooli, jotka eivät ole nousseet maailman suurimmaksi. Ne eivät ole tietyllä tapaa merkityksettömiä -- ne ovat todennäköisesti niin ikään tuottaneet voittoa omistajilleen ja hyödyttäneet markkinoita, mutta ne vain eivät ole kasvaneet maailman suurimmiksi. Korporaatiot eivät ole "väärin". Eikä ole vastaavasti kenelläkään ravintoloitsijalla mitään syytä kasvaa mc-donaldsin mittasuhteisiin. Koko maailman historian ajan nakkikioskin kokoluokkaa olevat ravintolat ovat tarjonneet tyydyttävän elinkeinon *pienelle* joukolle ihmisiä. Kilpaillakseen microsoftin tai mcDonaldsin kanssa ei tarvitse yksinkertaisesti kasvaa samaan kokoluokkaan. Kilpailu on aivan yhtä hyvin mahdollista nakkikioskiluokassa.

Ei ole mikään vahinko että isot yritykset menevät nurin: McDonaldsille on saman kokoluokan kilpailijoita ainakin tusinan verran ja 500 franchise-yrityksen ketjuja on maailmalla varmasti tuhansia -- ja nakkikioskeja miljoonia. Kuka muu kuin markkinat voivat "päättää", onko teriyaki-kana-subi parempaa kuin McFeast?

tapio_o_neva

"Ilmeisesti hän on perustamassa Suomen Kansallissosialista Puoluetta. Tätä hänen ratkaisuehdotustaan on kokeiltu 20-30 luvun Saksassa, jolloin seurauksena oli Hitlerin valtaantulo."

Olen jotenkin samaa mieltä. Sananvapauden piiriä on rajoitettava, Seppo Lehdon ja holokaustin epäilijöiden lisäksi on tuomittava vankeusrangaistuksiin ne, jotka epäilevät Euroopan keskuspankkia ja Federal Reserve System:iä.

Ehdotan, että Tuija Brax asettaa komitean pohtimaan, miten Markku Uuspaavalniemi saadaan Seppo Lehdon naapuriksi Turun lääninvankilaan, jos aikoo vielä jatkaa pöyristyttäviä puheitaan rahapoliittisesta itsenäisyydestä.

Uuspaavalniemi lienee jonkinlainen antiosiionisti, kun vaatii kansallista ja kansanvaltaista rahapolitiikkaa, jossa rahan ja omaisuuden arvo asetettaisiin kansainvälisen tuotantokyvyn mukaan.

Vierailija

"ne, jotka epäilevät Euroopan keskuspankkia ja Federal Reserve System:iä."

No melkein ;-)

"Euroopan Yhteisöjen Tuomioistuin"

Published: 12:00AM GMT 07 Mar 2001

~Euroopan yhteisöjen tuomioistuin päätti eilen, että Euroopan Unioni voi laillisesti tukahduttaa poliittisen kritiikin joka kohdistuu sen instituutioihin ja johtaviin poliittisiin hahmoihin,pyyhkäisten yli Englantilaisen Common Law (Common law on tuomioistuinten ratkaisuista muodostunutta oikeutta. Pääasiassa se on lähtöisin korkeimpien tuomioistuinten ennakkopäätöksistä, joita noudatetaan myöhempiä juttuja ratkaistaessa) käytännön ja Eurooppalaisen 50 vuotta käytännössä olleet siviilioikeudet. Euroopan tuomioistuin totesi, että Euroopan Unioni oikeutti erottamaan Bernard Conollyn, Brittiläisen ekonomistin, 1995 koska tämä oli kirjoittanut kriittisesti Euroopan rahaliitosta otsikolla Euroopan mätä sydän.~

http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/09/20/euroopan-yhteis...

tapio_o_neva

On tietenkin ilahduttavaa, että maallistuneena ja uskonnottomana aikanamme on sydämeltään vilpittömiä ihmisiä, jotka uskovat erehtyväisten asuntolainanottajien markkinaan ja myös kasvihuoneilmiöön.

Ehdotan salakankeelle, että hän ottaa esille kansantalouden oppikirjastaan kohdan "market failure" sekä tutustuu markkinoiden volatiliteetteihin liittyviin kysymykseen. Toiseksi hakusanaksi ehdotan "deflation".

Salakankee voisi myös laskea kullan vuosittaisen maailmantuotannon, maailman kansantulon ja samalla kullan hintojen vaihtelut ja miettiä, miten vakaa rahapohja tulisi siitä, jos maailman markkina-arvot kiinnitettäisiin yhteen satunnasiesti hinnaltaan vaihtelevaan resurssiin.

Jotenkin ihmettelen, mistä tämä klassisen kultakannan uskonto oikein sikiää. Ensimmäinen maailmansota ja 1930-luvun lama osoittivat, ettei kultakannassa ole mitään ajatusta enää 1900-luvun kaupan- ja sodan volyymeilla.

salakankee

"Market failures are often associated with information, non-competitive markets, externalities."

Hetimmin tuli mieleen antifriedmannilainen Pekkarisen tuore avaus valtion halusta sekaantua nyt kaivosbusinekseen Suomessa. Siinähän toteutetaan nyt jotakin kuvailemaasi demarien maailmankuvaa.
Gasprom on toinen esimerkki valtion halusta rahastaa energiamarkkinoilla ja samalla väittäen, että muuten homma ei toimi. Yksi oligarkki heitettiin malliksi vielä selliin ja sanottiin, noin käy muillekin jos konnotus jatkuu.

Vierailija

salakankeen kommentista tuli mieleen...

"GrowHow - liian suuri erehdys kerrottavaksi

Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet paljon huono-onnisemmasta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla. Ehkä virhe on täysin uskomaton.

Valtio oli myös Kemiran ja siitä myöhemmin irrotetun lannoitetehdas GrowHow:n suurin omistaja. Valtio päätti luopua GrowHowsta ja myi loput osakkeensa norjalaiselle lannoitejätti Yaralle. Valtio, joka suurimpana omistajana hallitsi yli kolmannesta yhtiöstä, sai GrowHow-osakkeistaan 207 miljoonaa."

http://pseudonyymi.blogspot.com/2008/09/growhow-liian-suuri-erehdys.html

Silurus

Nopean lukaisun perusteella väite 30 miljardin myynnistä 207 miljoonalla on hieman yliampuva; sitä voisi lähinnä verrata 10 euron ritsan myyntiin 8 eurolla spekulaatiolla, että ostaja voisi ritsalla kaataa 1000 euron karhun. Nuo 30 miljardia ovat siis kaatamattomien karhunnahkojen arvo.

Vierailija

Eli luit nopeasti, aiheesta on tuolla linkissä melko laajalti juttua ja lisälinkkejä.

Tuolla meni mukana myös miljardien uraanit ja niobiumit norjalaisille, myös erikoinen laki väännettiin, mikä nosti tuotannon arvoa.

"Juuri ennen vuoden 2007 kesällä tehtyä kauppaa Suomen valtio oli asetuksella määrännyt, että Suomessa ei saa käyttää käytännössä kuin GrowHown lannoitteita. Tämän se teki kiristämällä lannoitteita koskevia säädöksiä niin, että käytännössä vain GrowHown Siilinjärven ja Soklin fosfaatti kelpaavat."

Tutustu linkin sisältöön laajemmmin.

Silurus

Oleellinen kysymys on, missä ne uraanit ja niobit ovat ja mikä on niitten arvo nyt. Vastaus ei ole X miljardia, koska kyseinen hinta niille tulee vasta kun malmi on jalostettu. Seuraava kysymys on: kuka osaa tehdä sen ja millä hinnalla.

Todettakoon, että vapailla markkinoilla ei ole tuhansien prosenttien voittoja.

salakankee

maailmantalouden indikaattorista, jonka jokainen voi päivittäin tarkistaa KL:n kolmanneksi viimeiseltä sivulta, kullan hinnan nyt nouseva käyrä, mikä kertoo heti aika paljon maailman ihmisten odotuksista, toiveista ja peloista. Yksi ainoa käyrä riittää ja se kertoo ainakin 10 muuttujaa. Heti.

Kun maailmassa menee huonosti, kullan hinta nousee. Kun maailmassa menee hyvin, kullan hinta laskee.

Eestola

Hienoa että asioasta saadaan edes jonkinlainen keskustelu. Tämän keskustelun ykköspaikkoja ovat eduskunta, ajankohtaisohjelmat ja Europarlamentti.

On hämmentävää seurata keskustelua jossa Uusiksen esille tuomaa asiaa kritisoidaan sillä että se on sama kuin setelirahoitus ja lisää inflaatiota.

Ja nytkö sitten ei ole setelirahoitusta ja inflaatiota??? Kyllä on. Lähes kaikki uudet velat ovat setelirahoitusta, mutta hyötyjinä ovat yksityiset pankit.

Moni kansalainen luulee ottaessaan pankista asuntolainaa esim. 150.000 EUR, että se raha on olemassa pankissa. Se ei ole, vaan ko. raha luodaan tyhjästä. Näin rahavaranto kasvaa ko. summan verran. On toki olemassa joitain talletuspankkeja jotka lainaavat tallettavien rahoja, mutta niiden osuus rahataloudesta on marginaalinen.

Pointti on se, että tällä hetkellä valtiot ovat luovuttaneet setelirahoituksen yksityisille pankeille jotka luovat rahan velaksi ja jolle pitää maksaa korkoa joka tekee tilanteen kestämättömäksi koska korkorahaa ei luoda. Korko pitää maksaa markkinoille luodusta pääomasta. Tämä taas syö rahaa jolla pääoma pitäisi maksaa takaisin ja siksi ollaan inflaatio kierteessä. Järjestelmä ei toimi ellei koko ajan oteta uutta velkaa enemmän ja enemmän että voidaan maksaa pääomat ja korot. Siksi rahamäärän on kasvettava koko ajan.

Valtioiden kannalta olisi järkevää luoda itse osa rahasta velattomana kiertoon. Inflaatiota voidaan säätää veroilla. Mutta tämä nykyinen kehitys että valtiot rahoittavat toimintansa ottamalla yksityisiltä pankeilta velkaa on järjetön.

Valtion oman velattoman rahan luonti ei sinällään ratkaise ongelmaa vaan se ratkeaa ainoastaan järkevällä talouspolitiikalla; rahoitetaan vain kohteita ja toimintoja joihin resurssit riittävät, siis työvoimaa ja palvelun tuottajia kohtuullisin hinnoin. Tämä malli ratkaisee sen että valtio ei velkaannu konkurssikypsäksi, eikä ajaudu IMF:n syliin joka pakottaa valtion käytännössä myymään kansallisomaisuutensa pilkkahinnalla yksityisille korporaatioille, yhteiskunnan toimia leikataan, veroja nostetaan että voidaan maksaa velat yksityisille pankeille jotka loivat valtiolle lainattavat rahat tyhjästä minkä valtio olisi voinut tehdä itse.

Argentiinan tie oli juuri tämä; valtio velkaannutettiin tilaan jossa poliitikot myivät kansallisomaisuuden joka tuotti hyvinvointia kansalaisille pilkkahintaan yksityisille korporaatioille. Nyt kansa saa maksaa kaiken korkoineen yksityisille pankeille jotka käärivät huikeita voittoja.

salakankee

keskusteluissa myös netissä. Siellä on keskusteltu paljon mm. siitä, kuinka Kreikan velkojen takauksien laukeaminen vaikuttaisi rahamarkkinoihin, koska sitä pidetään ns uutena rahana apparaatissa. Toiset kiistävät.

Olen itse sitä koulukuntaa, että Kreikan olisi pitänyt myydä valtion omaisuuta nyt radikaalisti pois. Sehän omistaa mm. kasinoita, uimarantoja, satamia jne ja monia haluttuja pikkusaaria...se olisi ollut rehellisempi ja oikeampi malli hoitaa velka.

Vierailija

Kun Kreikka olisi myynyt kaikki tuottavan pois...aivan se olisi kuin kehitysmaat vailla edellytyksiä kehittyä.

Kreikan olisi pitänyt erota Euroopan unionista, tai ainakin EMU:sta ja vetäistä kunnon devalvaatio alkajaisiksi ;-)

salakankee

vietnamilainen tuottaa tavaran eurolla joka kelkotaan Eurooppaan. Tukkukauppa myy sen eteenpäin kympillä vähittäiskauppiaalle joka pistää samat kengät näyteikkunaan; hinta 100 euroa TÄNÄÄN 30 % ale! Tule ja tee elämäsi kauppa.
Tuotteen hinta 100-kertaistuu tällä matkalla.

(huumeissa kertoimet ovat vielä huimempia 1000-kertaisia)

Ajatushautomo

Olisiko mahdollista eräänlainen sekajärjestelmä jossa valtio luo rahan, määrittää korkotason ja kontrolloi rahan määrää mutta yksityiset pankit lainaisivat rahan ulos korkomarginaalia vastaan. Näin valtio saisi korkorahaa pohjattomaan budjettiinsa ja esimerkiksi mahdollisesti tuloveroja voitaisiin jopa laskea.

Tällä hetkellä valtio velkaantuu noin 10 miljardin vuosivauhtia. Selvä tasapainottuminen pitää tapahtua viimeistään 3,4,5 vuodens sisällä. Jos Taloutta ei saada tasapainoon esim. vuoteen 2015 mennessä, on todettava että järjestelmä on susi ja edessä on hyvinkin Japanin tie. Itse ennustan että jossain vaiheessa Japanin tie on kuljettu loppuun ja maa luhistuu kasaan velkakuplan seurauksena supernovan tavalla. Ja Kiinan lohikäärme kuvannollisesti syö Japanin yhdellä suupalalla.

Judgement Day

joita maailma on koskaan tuntenut. Tarkoitan keskuspankkia.” - Louis McFadden

USA:n valtiovarainministeri Robert B. Anderson 1959: ”Kun pankki myöntää lainan, se yksinkertaisesti lisää lainan määrän lainanottajan talletustilille. Rahaa ei oteta kenenkään toisen talletuksista; sitä ei kukaan ole sitä ennen maksanut pankille. Se on uutta rahaa, jonka pankki luo lainanottajan käyttöön.”

Richard Walbaum 1992: ”Rahasysteemimme takaa sen, että velan täytyy kasvaa riippumatta siitä, mitä ihmiset, liikemiehet tai hallitus tekevät tai jättävät tekemättä, tai siitä, pitävätkö he budjettinsa tasapainossa vai eivät.”

USA:n Atlantan FED:n luottopäällikkö Robert H. Hemphill v. 1934: ”Olemme täysin riippuvaisia liikepankeista. Jonkun on lainattava jokainen dollari, joka meillä on liikenteessä, käteisenä tai luottona. Jos pankit luovat runsaasti synteettistä rahaa, olemme vauraita, jos eivät, näemme nälkää. Olemme täysin ilman pysyvää rahajärjestelmää. Kun asiasta saa täyden kuvan, toivottoman tilanteemme traaginen mielettömyys on miltei mahdoton uskoa, mutta siinä se on. Se on kaikkein tärkein asia, jota älykkäät ihmiset voivat tutkia ja pohtia. Se on niin tärkeä, että nykyinen sivilisaatiomme saattaa luhistua, ellei sitä ymmärretä laajalti ja ellei puutoksia korjata pian.”

”Mikä on juutalaisuuden perusta? Käytännön intohimo ja ahneus voiton saamiseen. Mihin voidaan pelkistää juutalaisen uskonnollinen palvonta? Kiskontaan. Mikä on hänen todellinen jumalansa? Raha!” (Karl Marx, sitaatti British Guardian -lehdessä, heinä-elokuu 1924).

”Tässä ihmiskunnan uudessa järjestyksessä Israelin pojat, levinneinä kaikkialle maailmaan, tulevat kaikkialla ilman vastarintaa muodostamaan johtavan luokan, etenkin jos he onnistuvat saamaan työtätekevät joukot joidenkin omiensa tiukkaan kontrolliin. Niiden kansojen hallitukset, jotka muodostavat tämän kansainvälisen yhteisön, tulevat kaikki vaivatta siirtymään juutalaisten käsiin proletariaatin voiton varjolla. Yksityisestä omistamisesta tekevät sitten lopun juutalaisrodun hallitsijat, jotka kontrolloivat kaikkialla yleisiä varoja. Näin toteutuu Talmudin lupaus, että kun Messiaan aika saapuu, juutalaiset tulevat omistamaan kaikkien maan päällä olevien ihmisten omaisuuden” (Karl Marxin kirjeenvaihdosta, siteerattuna teoksessa ”Judaism in Action”, s. 108).

”Muistakaa, lapseni, että koko maailman täytyy kuulua meille, juutalaisille, ja ei-juutalaiset, jotka ovat vain eläinten ulostetta, eivät saa omistaa mitään.” (Mayer Amschel Rothschild lapsilleen, The Secret World Government, s. 94).

Juutalainen pankkiiri Meyer Rotschild v. 1790: ”Antakaa minun painaa ja kontrolloida kansakunnan rahaa, ja minä en välitä, kuka sen lait kirjoittaa.”

Tri Franz Pick: ”Rahan kohtalo on ja aina tulee olemaan kansan kohtalo.”

USA:n kongressin jäsen Louis McFadden: ”Laki keskuspankista synnytti kansainvälisten pankkiirien ja teollisuusmiesten yhdessä kontrolloiman supervaltion maailman orjuuttamiseksi heidän omien mielihalujensa mukaisesti."

Deirdre Manifold: ”USA:n keskuspankki on rahadiktatuuri, jolla on absoluuttinen valta yli Amerikan kansan ja epäsuorasti yli koko maailman.”

janikorhonen

<em>"Seurauksena olisi Uusipaavalniemen mukaan se, että rikkaiden omistus pienenisi ja velkaisten asema paranisi."</em>

Miksi Uuspaavalniemi haluaisi parantaa velkaisten asemaa, eli kannustaa ihmisiä ottamaan lisää velkaa, vaikka perimmäinen ongelma hänen mielestään on nimenomaan se, että velkaa on liikaa?

tapio_o_neva

Uuspaavalniemen mallissa Björn Wahlroos puhkeaisi ja tavallinen asuntoalinan ottaja saisi halpoihin tai keskihintaisiin asuntoihin vakaammat lainat niin kuin 1970-luvulla.

Uuspaavalniemi oikeataan pelastaa ihmiskunnan ilman, että joudutaan lakkauttamaan pakkoruotsi tai perustamaan keskitysleirejä rahoitusalan ammattilaisille.

On tietenkin selvää, etteivät seteliselkärankaiset suvaitse rahoituksen itsenäisyysliikettä, vaan kun tyhmimmätkin keskustaliberaalit ymmärtävät, mistä on kyse, alkaa Timo Laaninen soitella saatanallisa säkeitään.

Yllättävää tässä ei ole se, että liukukivittäjä Markku Uuspaavalniemi lausuu saatanallisia säkeitään, vaan se, että kansantaloustieteilijät Markku Huusko, Erkki Liikanen ja Mari Kiviniemi ovat vaiti.

En usko, että Jyrki Katainen tai Eero Heinäluoma edes ymmärtävät kysymyksen asettelua tai sitten Euroopan kansanpuolue tai Euroopan sosialistipuolue on käskenyt heidän olla hiljaa, kun eivät kuitenkaan asiasta mitään ymmärtäisi.

Mielettömän velkaantumisen ainoa oikea seuraus on lainojen mitätöiminen siedettävälle tasolle. Siksi pitäisi olla talousmalli, jolla vienti ja tuonti eivät pysähtyisi, mutta velkaantuminen vähitellen loppuisi.

Ainoa tavallisen talouden myönteinen uutinen on Mauri Pekkarinen sekä turve- ja energiapuuohjelma, jolla voidaan säästää kivihiiltä tulevaisuudelle tai sitten intialaisille ja kiinalaisille sekä saada sotaveteraanien Neuvostoliitosta vapaana taistelema maa paremmin hyötykäyttöön.

Kuten on ymmärrettävää kaikki loistalouden edustajat vastustavat jokaista yritystä palauttaa suomalaisia ja Suomen valtiopinta-alaa jälleen tuottavaan työhön: on sitten kysymys turvesuota, puuenergiasta tai vaikka kaivoksesta.

Vihreys on jonkinlainen feministisen sosialidemokratian ja postmodernin maata omistamattoman ja asuntovelkaisen kokoomuslaisuuden risteytys.

Kalakalle

Oletko tiennyt, että raha on todellisuudessa ARVOTONTA.

Se on kehitetty ainoastaan vaihdon välineeksi. Todellista arvoa on tosiasiallisesti olemassaolevalla omaisuudella.
Jokapäiväinen työ luo sekä palveluita, että materiaalia.
Näitä vaihdamme keskenään päivittäin toinen toisille käyttämällä apuvälineenä rahaa.

Rahan "arvo" perustuu keskinäiseen sopimukseen, että sitä käytetään myös huomenna tähän samaan vaihdantaan ja että
sen arvo tässä tehtävässä säilyy.

Mikäli superinflaatio käynnistetään, häviäjäksi jää se jolle jää musta-pekka käteen. (eli raha)

Uusipalvaanniemen ajatukset ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää.

Tämä luottoexpansaatio-termi on aika mukavasti ymmärrettävissä Soininvaaran sivuilta. (niille, joille asia on vielä epäselvä)
http://www.soininvaara.fi/2008/10/14/mihin-tarvitaan-tehokasta-luottoeks...

tapio_o_neva

Ehdotan, että lopetetaan kultakannana aikainen käsite "setelirahoitus" ja ryhdytään puhumaan asioista oikein luottoekspansiona.

Sana "ekspansio" pitäisi lisäksi kääntää eliaslönnrothilaiseti suomeksi, koska kaikki eivät ole jättäneet lintsaamatta sitä englannin kielen tuntia, jolla expansio on selitetty. Osa pakkoruotsin lukijoista voi varmaan johtaa sanan ruotsista, joka on auttanut myös englannin kielen opiskelussa.

Expansion

1610s, "anything spread out;" 1640s, "act of expanding," from Fr. expansion, L.L. expansionem (nom. expansio) "a spreading out," noun of action from pp. stem of L. expandere (see expand).

http://www.etymonline.com/index.php?search=expansion&searchmode=none

ReiskA

Ussipaavalniemellä on sentään ajatuksia ja ratkaisuehdotuksia. Se on aika paljon verrattuna hallituksen porukkaan, joka ajaa silmät ummessa kohti umpikujan päätä toivoen, että vaalit ehtivät ennen kuin on pakko tehdä ratkaisuja johonkin suuntaan.
Holkerin hallituksella ei ollut aikaonnea vaaleja odotellessaan, saa nähdä kuinka käy Kiviniemen hallituksen.

Hilda K.

...äänestämisen vaaleissa.
Mikään nykyisistä puolueista ei aja talousdemokratiaa. Karmea Suomen ryöstö ja IMF:n tyrannia väkivallan lietsomisineen jatkuu, äänestitpä mitä tahansa etabloitunutta ryhmää.
On esitetty, että Persut sitä aikoisivat tulevaisuudessa noudattaa, mutta en ole kuullut Timo Soinilta ainoatakaan talousdemokratiamyönteistä kannanottoa julkisuudessa,

Talousdemokraatit ovat hankkiutumassa puolueeksi. Ja, jolleivät saa riittävästi kannattajakortteja kokoon, antavat varmasti äänestysohjeita hyvissä ajoin.

salakankee

manipuloida Suomen presidentinvaaleissa! (Luepa artikkeli Wikipediasta kohdasta Musta hevonen)

"Suomessa nimitystä [musta hevonen] on käytetty ennen kaikkea presidentinvaalien yhteydessä. Sillä tarkoitettiin henkilöä, jota ei ennen vaaleja ollut asetettu presidenttiehdokkaaksi, mutta joka kuitenkin sai ääniä valitsijamiesten toimittamassa presidentinvaalissa."

Suomessa ko. vaali on suora kansanvaali - kansa valitsee presidentin!

Salon Petri

Mielenkiintoinen uutinen ja värikästä kommentointia.

Toivottavasti kuulemme tästä aiheesta eri kanteilta katsottuna lisää.

Asuntojen isoksi kasvanut hintakupla lienee seurausta juuri tästä. Enter-näppäimellä luotava lainaraha ei lopu koskaan.

Kreikalle myönnetystä 1,6 miljardin euron jättituesta kohistiin Suomessa viikkojen ajan.

Tiesithän tämän?

Kohusta oppineena ”On Sovittu Että” – järjestelmä toimi nyt toisin, kun eduskunnassa käsiteltiin ja päätettiin 30.6. sekä 1.7.2010 eurosta jättikuplaa rakentaneiden maiden Suomelle kuuluvien takuuvastuiden nostamisesta jo 10 miljardiin euroon!

Sen takia pidän erittäin tärkeänä, että vaalirahoituksen synnyttämät sidonnaisuudet myös finanssialan suhteen saadaan Suomessa koko 2000-luvun osalta viimein selville.

Myös Suomen tekemät velkasopimukset pitää saada avoimesti niistä kiinnostuneiden tarkkailuun. Reaaliaikaisesti.

Silurus

Talous on varsin yksinkertainen asia: have a hair cut and get a job. Sen jälkeen käytä riittävä määrä vapaa-aikaasi ajattelemalla, mitä sinun kannattaa ostaa.

Keynesiläiset, monetaristit ja kommunistit ovat ennemmin salatieteilijöitä: he väittävät, että on olemassa kansantalous, johon pätee täysin päinvastaiset lainalaisuudet. He väittävät, että arvoa voi luoda tyhjästä. He väittävät, että mikä on hyväksi yksilölle, on haitaksi kansalle ja siten yksilölle ja päinvastoin. Se, että "tavallinen" järki ei riitä käsittämään heidän teorioitaan ei ole heille osoitus heidän teorioittensa irrationaalisuudesta, vaan todiste siitä, että heillä on todellisuutta "korkeampaa" ymmärrystä.

aktiivihiili

Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen (kesk.) osuu ehkä tietämättään aivan naulan kantaan, mutta miksi? Ja miksi hänen oivalluksensa on niin vaarallinen, että se täytyy vaieta kuoliaaksi? Eikö sisäpiiri ehtinyt kouluttaa ajoissa tätä vaarallisen oivaltavaa kansanedustajaa?

Lainaan toiselta foorumilta
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=370940&page=2

07.10.2010, 14:00
Ei nimimerkkiä
Vieras Viestejä: n/a

--------------------------------------------------------------------------------

Lainaus:
Ei nimimerkkiä kirjoitti:
...jos on tietoa ja vastaus ei ole huuhaata.

Kysymykset:

1) Keskustelupalstoilla elää käsitys, että ns. "työvoimapula" onkin peitarina EU-työvoiman vapaalle liikkuvuudelle. Tosiasiassa työvoimapulaa ei ole, mutta koska yritykset hyödyntävät puolalaisia ja virolaisia, joita saa halvalla (esim. 1,8 eurolla tunti) käytetään työvoimapulaa hämäyksen vuoksi.

Tiedätkö, kenen keksintöä tämä "työvoimapula" on? Väitetään, että se alunperin lanseerattiin USA:ssa!

-------

Noinhan se menee. Kyseessä on liberaaliin markkinatalouteen välttämättömästi liittyvä mekanismi. Seuraavassa jonkun toisen kirjoitus eräältä keskustelupalstalta, jolta poistetaan kaikki kirjoitukset, jos niissä mainitaankaan sana NAIRU:

Amerikkalainen uusliberaali taloustieteilijä Milton Friedman pohti kuusikymmentäluvulla, kuinka maailmanlaajuinen korkea inflaatio saadaan kuriin. Hän näki yhteyden korkean inflaation ja täystyöllisyyden välillä. Kun on täystyöllisyys, voivat työntekijät nimittäin vaatia hyviä palkkoja ja työehtoja, mikä taas saa työnantajat nostamaa tuotteiden hintoja. Työntekijät vaativat taas kompensaatiota kohonneista hinnoista palkannousun muodossa, ja näin on kiihtyvä inflaatiokierre tosiasia.

Jos työttömyys saadaan korkeaksi, ajatteli Friedman, toimii se inflaation kurissa pitäjänä. Hän keksi matemaattisen kaavan jolla lasketaan, kuinka korkea työttömyyden pitää olla, että inflaatio saadaan pysymään tietyllä tasolla ja kiihtyvä inflaatiokierre estettyä. Kaavalle hän antoi nimen "Non Accelerating Infation Rate of Unemploymen" eli NAIRU, suomeksi "Inflaatiota ei kiihdyttävä työttömyysprosentti" tai kansanomaisemmin "Tasapainotyöttömyys". Työttömyys on vaan saatava tuolle tasolle ja pysymään siellä. Friedman sai Nobelin palkinnon teoriastaan mutta jouduttiin viemään poliisien saattamana palkinnonjakotilaisuuteen lynkkauksen estämiseksi.

Kuinka sitten työttömyys saadaan nostettua tuolle NAIRU-tasolle ja pysymään siellä? Uusliberalistisessa kansantaloudessa Valtionpankilla on tässä keskeinen rooli. Uusliberalistisessa kansantaloudessa on siis valtionlaitos, Valtionpankki, jonka tehtävä on ylläpitää työttömyyttä tietyllä tasolla.

Valtionpankin rooli uudistettiin uusliberalistiseksi Suomessa yhdeksänkymmentäluvun alussa, demokraattisesta epädemokraattiseksi. Sen ainoa tehtävä on hillitä nk. ylikuumenemista, siis investointien kasvua taloudessa, mikä on periaatteessa samaan asiaan kuin täystyöllisyys ja johtaa (ainakin teoreettisesti) kiihtyvään inflaatiokierteeseen. Poliitikot tai kansalaiset eivät saa puuttua demokraattisin toimin uusliberalistisessa kansantaloudessa Valtionpankin toimintaan esim. sallimalla tilapäisesti täystyöllisyyden.

”Ylikuumenemista” eli siis investointien ja työllisyyden kasvua Valtionpankki pitää kurissa nostamalla tai laskemalla ohjauskorkoa (pankeille lainaamansa rahan korkoa) ja siis rahan määrää yhteiskunnassa. Kun ohjauskorko on korkea ja rahan määrä pieni yhteiskunnassa, investoinnit tyrehtyvät, mikä kohottaa työttömyyttä ja laskee (ainakin teoreettisesti) inflaatiota.

Jos ylikuumeneminen ja inflaatio ovat suuret, on rahan määrää pienennettävä tilapäisesti reilusti ja työttömyyttä nostettava tuntuvasti yli NAIRU-tason nostamalla huomattavasti ohjauskorkoa ja vähentämällä rahan määrää roimasti. Kun ylikuumeneminen laskee, työttömyys on riittävän korkea sekä inflaatio alkaa lähestyä toivottua tasoa (EU:n määräämää kahta prosenttia), laskee Valtionpankki jälleen ohjauskorkoa ja lisää rahan määrää mutta ainoastaan niin vähän, että työttömyys pysähtyy NAIRU-tasolle (korkoa ei saa laskea liikaa), mikä pitää myös investoinnit kurissa, mikä taas pitää työttömyyden sille halutulla tasolla.

Näin se toimii. Työttömyys ei ole epäonnistuminen uusliberalistisessa taloudessa vaan instrumentti, jolla ohjaillaan inflaatiota; kyynistä mutta totta.

Uusliberalistisessa kansantaloudessa on siis valtionlaitos, Valtionpankki, jonka tehtävä on ylläpitää työttömyyttä tietyllä tasolla.

Traagisinta tässä ihmisten pakottamisessa työttömyyteen on se, että yhteyttä korkean inflaation ja täystyöllisyyden välillä ei ole pystytty todistamaan. Esim. Amerikassa työttömyys on useaan kertaan laskenut roimasti alla NAIRU-tason aloittamatta kuitenkaan kiihtyvää inflaatiokierrettä. Joukkotyöttömyys inflaationkuristajana ei kerta kaikkiaan toimi – enää.