Maanantai 17.6.2019

Kolmikko nappasi Nobelin työttömyystutkimuksella

Luotu: 
11.10.2010 15:28
Päivitetty: 
11.10.2010 16:25
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen ja Christopher A. Pissarides saivat taloustieteen Nobelin.

Taloustieteen Nobelin palkinto myönnetään kolmelle tutkijalle, jotka ovat selvittäneet, miten talouspolitikka ja sääntely vaikuttavat työmarkkinoiden toimintaan ja työttömyyteen.

Palkinnon jakavat amerikkalaiset Peter A. Diamond ja Dale T. Mortensen sekä brittiläis-kyproslainen Christopher Pissarides. He ovat tutkineet markkinoiden etsintäkitkaa, esimerkiksi sitä, miksi samaan aikaan voi olla paljon työttömiä ja vapaita työpaikkoja.

Kitkatyöttömyytenä tunnettu ilmiö kertoo siitä, että työttömän ei kannata välttämättä ottaa ensimmäistä tarjolle tulevaa työpaikkaa vaan odottaa parempaa tarjousta. Samaan aikaan työnantaja joutuu käyttämään aikaa sopivan työntekijän etsimiseen.

Yksi palkittujen tutkijoiden päätelmistä on, että hyvä työttömyysturva johtaa korkeampaan työttömyyteen ja pidempiin etsintäaikoihin.

Kitka ja kohtaanto-ongelmat merkitsevät, että ostajat eivät löydä haluamaansa ja myyjät eivät voi myydä niin paljon kuin haluaisivat.

Samaa etsintäteoriaa voidaan soveltaa muillakin markkinoilla, esimerkiksi asuntokaupassa, totesi Ruotsin tiedeakatemia perusteluissaan. Myytävänä olevien asuntojen määrä vaihtelee, samoin kuin myyntiajat, koska sekä asunnon etsimiseen että hinnan sopimiseen menee aikaa. Teoriassa sekä myyjillä että ostajilla on täydellinen tieto markkinoista ja he löytävät toisensa heti, mutta tosielämässä näin ei käy.

Pissarides loi pohjan

Diamond, 70, on Massachusetts Institute of Technologyn taloustieteen professori Cambridgen yliopistossa Yhdysvalloissa. Mortensen, 71, on taloustieteen professori Northwestern Universityssä Evanstonissa Yhdysvalloissa ja Pissarides, 62, taloustieteen professori London School of Economicsissa.

Tutkijoista Pissarides loi teorian pohjan, Diamond ja Mortensen sovelsivat sitä työmarkkinoille. He ovat työskennelleet kysymyksen parissa jo 1970-luvulta lähtien.

Palkintosumma on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua, eli vähän päälle miljoona euroa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Fasse

Siis ihan noin vain ikäänkuin myymälävaras karkkipussin?

Eiköhän suoritusporras ole ollut palkinnon myöntänyt Nobel-komitea, joka on arvioinut palkinnonsaajien ansioita.

Jotain tolkkua pitäisi näihin otsikoihin US:ssa saada. Jos tuo on STT:n käyttämä kammottava otsikko, kai sitä voisi toimituksessa vähän stilisoida.

tuomokokko

... "miksi samaan aikaan voi olla paljon työttömiä ja vapaita työpaikkoja."

Mutta tuonhan mie tiijänkii! Töitä on tarjolla business managerille, connection controllerille ja product assistantille, mutta työtä vailla ovat sellukattilanhoitaja, levyseppä ja metsuri.

Mitäs muuta tahdotte tietää, nobelistit?