Maanantai 20.5.2019

Pikavippi myöhässä – näin tylyä on kohtelu

Luotu: 
13.10.2010 09:17
  • Kuva: Creative Commons / Arkangel
    Kuva

Kuluttajavirasto kertoo seuraavansa edelleen pikaluottoyritysten toimintaa.

Virasto kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että että pikaluottojen perinnässä esiintyy usein lainvastaisia menettelytapoja.

Osa pikaluottoyrityksistä tarjoaa kuluttajille maksullista eräpäivän siirtoa joko automaattisesti tai kuluttajan pyynnöstä. Eräpäivää lyhyehkön ajan siirtävä kuluttaja joutuu usein taloudellisesti huonompaan asemaan kuin kuluttaja, joka ei siirrä eräpäivää ja jonka luoton takaisinmaksu viivästyy, Kuluttajavirasto kertoo.

Eräpäivän siirrosta perittävät maksut ylittävät luoton viivästyksen johdosta lain nojalla perittävät viivästyskorot ja perintälain mukaiset kulut.

Osa pikaluottoyhtiöistä puolestaan ei ole suostunut neuvottelemaan maksuvaikeuksiin joutuneiden asiakkaiden kanssa maksusuunnitelmasta tai muista maksujärjestelyistä.

Syy saattaa viraston mukaan olla siinä, että yrityksille on tuottoisampaa siirtää saatavien perintä samaan yritysryhmään kuuluvalle perintätoimistolle. Näin voidaan perimä velalliselta enemmän perintäkuluja kuin mitä maksusuunnitelman tekemisestä voidaan veloittaa.

- Ei kuitenkaan ole velallisten kannalta asianmukaista, että yritys kieltäytyy kaikista järjestelyistä, Kuluttajavirasto sanoo.

Vaikka kuluttaja, joka ei maksa velkaa takaisin eräpäivänä, rikkoo sopimusta, perinnän on silti perintälain ja kuluttajansuojalain perusteella tapahduttava asiallisesti, tahdikkaasti ja kuluttajan yksityisyyttä kunnioittaen, virasto muistuttaa.

- Perintäkirjeissä ei voi esimerkiksi uhkailla maksuhäiriömerkinnällä harhaanjohtavasti heti eräpäivän jälkeen.

Virasto on tehnyt perinnän keskeisistä ongelmista yhteenvedon ja lähettänyt sen noin sadalle pikaluottoja tarjoavalle yritykselle. Yritysten edellytetään korjaavan asiakaspalvelussaan ja perinnässään olevat virheet.

Virasto voi tarvittaessa määrätä perintälain säännöksiä rikkovalle yhtiölle uhkasakolla vahvistetun kiellon ja viedä asian markkinaoikeuteen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mikael

Jopa Baltian maissa ja Ruotsissa pikavipeille on asetettu korkokatto alle 100 %, mutta Suomessa sallitaan vaikka 1000 % asti.
Silkkaa eduskunnan laillistamaa ryöstöä, ja etenkin nuorison taloudellisen tulevaisuuden pilaamista.
Ilmentää eduskunnan ja ministeriön moraalivajetta, tai moraalin kokonaan puuttumista.

intrigööri

Pikavipit ovat juuri sellaisia pieniä saatavia, joista voi tulla perinnässä velalliselle elinkautinen. Ulosottovelat edes vanhenevat joskus, mutta ellei pienehköä saatavaa haeta lainkaan ulosottoon, näin vältetään 200-300 euron velkojan kulut ja velan vanheneminen.
Kun pikavipistä syntynyttä saatavaa karhutaan vähintään kolmen vuoden välein, se ei vanhene koskaan. Kova 11-12 prossan viivästykorkokorko juoksee koko ajalta, ei ehkä sentään pikavippien normaali gangsterikorko.
Perintätoimistoille tämmöiset pikavippisaamiset ovat yhtä juhlaa. Kulut paukkavat erikseen kai jokaisesta puhelinsoitosta ja karhukirjeestä. Jossain vaiheessa ehkä velallinen työllistyy tai saa jostain rahaa, jolloin vastassa on moninkertaiseksi kasvanut velka. Kuoleekin velallinen joskus, sitten ei muuta kuin pesänjaolle!
Laki velkojen vanhenemista jätettiin puutteelliseksi juuri tällaisia köyhien kiskurivippejä antavia firmoja varten. Nehän ovat maan suola. Näinkö on, Brax?

MattiMeikäläinen

pieni velka voi johtaa elinkautiseen tuomioon! Ei lainaa, ei kännykkää, ei mitään. Alle 5000€ velat pitäisi vanhentua 3 vuodessa. Alle 50 000 4 vuodessa ja muut 5-10 vuotta!

Lastenraiskaaja pääsee helpommalla tässä maassa, entä kuin köyhä opiskelija, joka erehtyy ottamaan pikavipin ja joutuu ongelmiin kun rahaa ei olekaan takaisinmaksuun!

pikavippivertailu

"pieni velka voi johtaa elinkautiseen tuomioon! Ei lainaa, ei kännykkää, ei mitään. Alle 5000€ velat pitäisi vanhentua 3 vuodessa. Alle 50 000 4 vuodessa ja muut 5-10 vuotta!

Lastenraiskaaja pääsee helpommalla tässä maassa, entä kuin köyhä opiskelija, joka erehtyy ottamaan pikavipin ja joutuu ongelmiin kun rahaa ei olekaan takaisinmaksuun!"

Kyllä ihmiselle pitää jokin oma vastuu jättää näissä jutuissa. Mikä järki siinä olisi että velat vanhenisivat 3 vuodessa? Itsekin ottaisin siinä tapauksessa niin paljon rahaa kuin vain irtoaisi ja odottelisin että velat vanhenevat. Ei homma noin toimi, vaan ihmisen täytyy itse käyttää omaa päätään ja hakea sitten apua jos <a href="http://pikavippisivut.com">pikavippi</a> on tullut liian kalliiksi.

Pavlov65

Näissä on usein kyllä aidosti neuvotteluvaraa. Itse olen ottanut pikavipin mm. <a href="http://www.risicum.fi">Risicum</a> palvelusta. maksusta pystyi tekemään maksuohjelmanmuutoksen samantien, ennen eräpäivää. Mielestäni tämä on ihan hyvää palvelua sama on onnistunut <a href="http://www.okmoney.fi">OK Money</a> -palvelussa.

Itselläni ollut aikanaan luottohäiriömerkintä, neljä vuotta tuli "lusittua!" aika ei ollut kivaa, mutta opettavaista. Olen ottanut vippejä lähinnä sillon kun on ollut jotain äkkimenoja. Mun mielestä toimivaa ja joustavaa, mut kallista.

Toi perintäfirmalle pistäminen voi johtua myös siitä että noi lainat on joskus rahoitettu perintätoimiston kautta. Esim. <a href="http://www.svea.fi">SVEA</a>-rahoitus on yksi tällanen firma. Eihän perintätoimisto haluu tehdä sopimuksia ennen perintää ku ne tekee sieltä rahansa!

lainacalle

EI ne pankkienkaan lainat missään nimessä aina halpoja ole. Esim 500-1000 euron lainasta nekin ottavat järjestelypalkkiona yleensä noin 100 euroa.

Jos lainan tarve on lyhytaikainen tulee nämä pikalainat mielestäni halvemmaksi jo katsoo vaikka yhtä suosittua <a href="https://www.vippi.fi/hinnasto">pikalaina</a> hinnastoa tai toista edullisempaa vaihtoehtoa kuten www.laina.com niin kyllä noi molemmat maksavat saman tai jopa vähemmän kun pankin vastaavan tuotteen. Laina-aika tuon lopullisen kustannuksen ratkaisee ja silloin ei vuosikorko ole noille tuotteille se oikea mittari.

vippi

Käsittääkseni nyt on astunut voimaan pikavippi yrityksille pakollinen luvanvaraisuus, eli ilman aluehallintoviraston lupaa ei pikavippi toimintaa voi harjoittaa. Tämä tarkoittaa sitä että pikavippi alan seuranta on onneksi jälleen kiristynyt ja näin ollen vippaaminen meidän kuluttajien kannalta turvallisempaa.

Luulisin että vain suurimmilla pikavippi yrityksillä (esim risicum, okmoney jne..) on omat perintäfirmat ja isot yritykset onneksi ovat tarkkoja imagostaan, joten tuskin tälläinen maksuvaikeuksien neuvottelematta jättäminen olisi pitkällä juoksulla kovinkaan tuotollista puuhaa.

Onneksi siis se <a href="http://www.getcapital.fi">pikavippi luotettavalta</a> yritykseltä on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus, kun valvonta on tiukentunut.

Kannattaa ehdottomasti kuitenkin olla tarkkana että mistä se <a href="http://www.pikalaina-vertailu.fi">pikalaina</a> tai pikavippi otetaan, tarjontaa kun on runsaasti, itse suosittelisin isoja yrityksiä, niillä kun ei ole varaa menettää imagoaan.

Juhani_V

Pikavippit on saanut kyllä Suomessa ison suosion. Nyt kun talous kippaa Kreikan ja sitä tuleneiden pankkien takia lisää, niin vipille saattaa tulla taas entistä useammalle tarve. Näin kävi myös mulle. Firmassa yt:eet päällä palkanmaksu seis, kun on kuulemma jotain epäselvyyksiä. Itse otin lainaa <a href="http://www.lainasto.fi">Lainaston</a> pikavippi verkkosivujen kautta. Olen joskus aikaisemminkin näin toiminut ja toimii se. Ehkä sen takia pikavippaus onkin suosittua. Kallista se on, kuten edellä kirjoitettiin, mutta auttaa silloin kun on tilanne päällä.

vippi

Pikavipit ovat nyt kovan myrskyn alla ja puhutaan jopa niiden kieltämisestä kokonaan. Mutta miksi kieltää jotain mille selvästi on käyttöä? Ei noita <a href="http://www.vippi-laina.fi">vippi</a> yrityksiä varmasti olisi noin paljon, jollei kukaan niitä vippejä ottaisi?

Jos pikavipit kielletään, niin mitä niiden tilalle sitten tulee? koska selkeästi ihmisillä on tarve saada nopeaa pientä lainaa, muutenhan ei koko pikavippi ilmiötä olisi olemassa?

Onhan se totta että <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Maksuh%C3%A4iri%C3%B6merkint%C3%A4">maksuhäiriömerkintöjä</a> varmasti tulee pikavippien myötä, mutta tuleepa niitä ilman pikavippejäkin. Ja täytyy myös muistaa, että ei se varmaankaan ole pikavippi yrityksillekkään hyvää bisnestä lainata rahaa niin että sitä ei saa takaisin, eli varmasti niidenkin intressi on karsia pois lainaajat joilta rahoja ei saa takaisin?