Tiistai 18.6.2019

Jokaiselle suomalaiselle vähintään 13 000 €/v?

Luotu: 
20.10.2010 15:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään mietinnön, joka esittää koko EU:n laajuista vähimmäistoimeentulotasoa.

Mietinnön mukaan vähimmäistoimeentulo pitäisi asettaa 60 prosenttiin kunkin maan mediaanitulosta. Suomessa vähimmäistoimeentulo olisi tällä logiikalla yhden hengen talouksissa noin 13 000 euroa vuodessa.

Vähimmäistoimeentulon raja on sama kuin Suomessa jo nyt käytössä oleva pienituloisuuden raja. Pienituloisuuden yläraja oli noin 13 100 euroa yhden henkilön kotitaloudessa vuonna 2007.

Kotitalous luokitellaan pienituloiseksi, jos sen tulot ovat jääneet vuodessa vähäisemmiksi kuin 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien tulojen mediaanista.

EU-parlamentin mukaan on tuettava taloudellisesti niitä ihmisiä, joiden tulot eivät ole riittävät. Tämä on parlamentin mielestä tehokkain keino vähentää köyhyyttä, taata riittävä elintaso ja lisätä sosiaalista integraatiota.

Parlamentti painottaa, että toimeentuloon riittävän palkan on aina oltava köyhyysrajan yläpuolella. Jos työntekijä jostain syystä jää köyhyysrajan alapuolelle, hänen on saatava lisätukia ilman ehtoja.

Parlamentti vaatii komissiolta tässä asiassa aloitetta, jonka olisi johdettava EU:n toimintasuunnitelman laatimiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Turtunut

"Mietinnön mukaan vähimmäistoimeentulo pitäisi asettaa 60 prosenttiin kunkin maan mediaanitulosta. Suomessa vähimmäistoimeentulo olisi tällä logiikalla yhden hengen talouksissa noin 13 000 euroa vuodessa"

Mitenkäs tuosta tulee 13000€?

Suomen keskipalkka oli viimevuonna 2940€/kk

60% tuosta on 1764€/kk eli 21168€/v.

Turtunut

Pahoittelen virhettäni. Tuttu asia tuokin oli mutta oli vaipunut unholaan.

Kuten sanoitkin että lasku ei silti mene yksiin.

60% mediaani palkastakin on 1584€/kk eli 19008€/v

Koomista että tuo olisi hurja palkankorotus jopa monelle laillisessa työssäkäyvälle.

Mielestäni kertoo hyvin miten naurettavan matalia palkkoja suomessa yritykset saa antaa työntekijöilleen.

wee

Eivät ne työntekijät yritykselle ole yhtään niin halpoja kuin mitä matalat palkat. Pienen palkan voit vähintään kertoa kahdella ennenkuin ruvetaan olemaan realistisissa kuluissa yritykselle. Kaikki työnantajan sivukulut pitäisi siirtää sellaisenaan työntekijälle välittömästi. Tulotaso ei kenelläkään muuttuisi senttiäkään, mutta jokainen duunari näkisi ihan itse paljonko hän OIKEASTI maksaa valtiolle tulostaan. Nyt hullun kovasta verotaakasta on näppärästi piilotettu iso osa suhteellisen näkymöttämiin yritysten maksuiksi.

Moni yritys sitkistelee jo nyt aika pienillä voitoilla palkkojen takia. Kannattaa muistaa että jos yritys ei tee selkeätä voittoa hyvinä aikoina ei sillä ole mitään mistä maksaa liksoja huonoina.

Turtunut

"Moni yritys sitkistelee jo nyt aika pienillä voitoilla palkkojen takia. Kannattaa muistaa että jos yritys ei tee selkeätä voittoa hyvinä aikoina ei sillä ole mitään mistä maksaa liksoja huonoina."

Palkat ovat yksi suuri kuluerä yrityksillä, mutta ei todellakaan ole niin suuri että voittoa ei tulisi.

Yrityksillä on kyllä varaa maksaa parempia palkkoja osakkeenomistajat ja firman johto vain on yleensä niin ahne ettei halua nostaa palkkoja minimipalkasta ylöspäin.

Mietippä esimerkiksi S-ryhmää he tekevät voittoa noin 11miljoonaa kuukaudessa ja valittelivat ettei ole varaa nostaa työntekijöidensä palkkaa. Aika ristiriitaista minun mielestäni.

Suomen matalimpia palkkoja pitäisi nostaa roimasti ja tehdä työnteosta taas taloudellisesti järkevää. Nyt työnteko ei tuo edes tarvittavia tuloja seuraavaan palkkaan selviämiseen matalapalkka aloilla.

Stetsoni

... ja loistavaa ! Tottahan tämä koskee myös yrittäjiä. Minulla tämän vuoden tulot jäävät miinukselle, joten lienen oikeutettu vähintään tuon 13000e:n tukirahaan.
Jos kuitenkin käy niin, ettei tämä koske yrittäjiä, niin kannattanee pistää pillit pussiin ja ottaa tuo 13 tonnia yrittämättä mitään.

9kautta10

Jos kaikki saisi tuon 13 000 e vuodessa niin kenenkään ei tarvitisi käydä töisää! Luonto säästyisi ja kaikilla olisi yhtä paljon. Kutsutaan hei loputki maailmasta tänne niin kaikki voitaisiin asua yhdessä tasavertaisesti ja ei olisi köyhyyttä ja sotaa! :D