Lauantai 25.5.2019

Valtionyhtiötkin välttelevät veroja – ”1,5 miljardia takkiin”

Luotu: 
23.10.2010 09:47
Päivitetty: 
23.10.2010 10:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Fortum siirtää liikevoittoaan Hollantiin.

Suomalaiset yritykset maksoivat todellisuudessa vuonna 1995 keskimäärin 20 prosenttia veroja liikevoitostaan. Vuonna 2007 luku oli enää 15,4 %.

Luvut selviävät yritysvastuuta tarkkailevan FinnWatchin raportista. Uusi Suomi tutustui raporttiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kertoi muiden muassa valtionyhtiö Fortumin suunnittelevan verotustaan niin, että aineetonta omaisuutta siirretään ulkomaille. Yhtiöt perustelevat siirtoja "vakuutusten hallinnoinnilla" sekä "kirjanpidon ja laskennan keskittämisellä".

FinnWatchin mukaan esimerkiksi Fortum maksoi vuonna 2005 veroa liikevoitostaan 26 % ja vuonna 2007 enää 17 %.

Muiden muassa Fortum, Wärtsilä ja Outokumpu "suunnittelevat" verotustaan niin, että ne siirtävät omaisuuttaan Hollantiin ja Bermudalle.

- Suomalaisten suuryhtiöiden siirtohinnoittelusta aiheutuva verovaje on 1-1,5 miljardia euroa,  konserniverokeskuksen veroasintuntija Sami Laaksonen arvioi Helsingin Sanomille.

Suomalaisen FinnWatch-kansalaisjärjestön mukaan verokonsultointi on moninkertaistunut Suomessa parin vuoden aikana. Järjestö seuraa yritysten yhteiskuntavastuuta.

Aineettoman omaisuuden, eli rahan tai tekijänoikeuksien siirtämisestä ulkomaille peritään Suomessa siirtohinnat. Asia nousi esiin, kun Google jäi kiinni kikkailusta, jossa se on siirtänyt voittojaan veroparatiiseihin ja välttänyt näin yli kolmen miljardin verot Yhdysvalloissa.

Verosuunnittelu ei ole laitonta, eli sitä ei lasketa talousrikokseksi.

Kansainvälisissä, esimerkiksi hollantilaisen SOMO-laitoksen tutkimuksissa Hollanti lasketaan veroparatiisiksi. Myös Suomi on saanut kritiikkiä hallintarekisteri-järjestelmänsä vuoksi. Hallintarekisteri mahdollistaa ulkomaalaisten yritysten ja säätiöiden omistaa suomalaisia pörssiosakkeita nimettöminä. Esimerkiksi harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen on arvioinut Suomen täyttävän veroparatiisin tunnusmerkit.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

r.laine

Oppositio vaatii pääomatulojen verotusta kiristettäväksi, mitä jotkut ministeritkin myötäilevät.
Kun valtion yhtiötkin näin taitavasti veroja jo nyt väistelevät, mitä sitten enää tapahtuukin.
Veron kiristys aiheuttanee moninkertaiset verotulon
menetykset - 10, 20 tai 30 miljardia ?
Emme enää elä Kekkosen aikaa, missä kiristys olisi
varmasti onnistunutkin.
Tehokkaampaa olisi yrittää vähentää verokikkailua,
mutta se on varsin vaikeaa nykymaailmassa ja edellyttäisi
jopa kansainvälistä yhteistyötä - EU, OECD. Ongelmahan
esiintyy kaikissa jäsenmaissa.

näkkäläjärvi

Kansalta vaaditaan tiukkaa veronmaksumoraalia ja samaan aikaan valtionyhtiöt "suunnittelevat" ja "kehittävät" omaa toimintaansa niin, että omistaja saisi vähemmän verotuloja.

Kyllä tuo on selvä signaali kansalle, että rahojaan saa ja pitää puolustaa verottajaa vastaan kaikin verosuunnittelun keinoin.

Täten julistamme veronkierron hyveeksi ja jatkossa nauramme makeasti vinoon vasemmalle, oikealle sekä keskelle, kun joku puhuvista puupäistä vaatii harmaata taloutta kuriin.

Kiitos ja anteeksi.

kpyora

Suomessa sekä yritysverotus että pääomaverotus ovat liian kireitä, kuten uutinen osoittaa. Varopohjan laajentamiseksi ainoa tie on laskea veroastetta.

Sinänsä valtionyhtiöiden verosuunnittelu on terve ilmiö. Yritystoiminta luo jaettavan hyvinvoinnin, joten yritysten järkevä johtaminen on kaiken perusta. Myös valtionyhtiöitä tulee johtaa järkevästi. Viimeksimainittu on joillekkin ilmeisen vaikea asia. :D

Ari Koskinen

Tällä logiikallahan musiikkilevyjen, elokuvien, pelien ja ohjelmistojen hintoja tulisi laskea reippaasti, niin ei tarvitsisi jahdata piraatteja. Laittomat lataajat eivät siis syylisty mihinkään väärään, vaan ainoa syyllinen on ahne viihdeteollisuus.
Ainoa heikkous tässä vaan on se piratismi katoaa näillä keinoilla vasta sitten, kun näitä levyjä saa laillisesti ilmaiseksi ja verojen kierto loppuu vasta kun verot on nollassa. Suomi on tässä verokilpailussa aika kärkipäässä, mutta oikeille veroparatiiseille me ei tosin pärjätä. Vaikka veropohja laajenisikin veroja alentamalla ei nollaverolla paljoa verotuloja valtiolle tulisi. Google maksaa veroja 2% voitoista, koska se kierrättää suurimman osan voitoista veroparaatiisien kautta. Saman voi tehdä lähes jokainen suuryritys. Veroparatiisit kuriin, niin ei Suomella ole "korkean"verotuksensa kanssa enää mitään hätää.

wee

"Verosuunnittelu ei ole laitonta, eli sitä ei lasketa talousrikokseksi."

Ihanko tosi? Että yritykset ja yksityishenkilöt eivät aina maksakkaan korkeinta mahdollista hintaa kaikesta? Naurettavaa edes puhua talousrikoksista ja täysin lakien mukaisista järjestelyistä samaan aikaan.

Ainoa tapa kasvattaa verotuloja on laskea verotusta ja luoda vapaampi ympäristö yritystoiminnalle. Kieltoja ja veroja lisäämällä verotulot aina vain pienenevät joko tuottojen siirtyessä muualle "veroparatiiseihin" maksamaan kohtuullisempia veroja tai liiketoiminnan loppuessa.

kpyora

Verokilpailu taitaa olla aivan vieras termi monelle täällä kirjoittavalle. Kaikki firmat maksavat veronsa! Jos eivät maksa, niin se on talousrikollisuutta. Kyse on vain siitä, mihin maahan verot maksetaan. Suomen veroaste on sekä yritysverotuksessa että pääomaverotuksessa niin järjettömän kova, ettei kukaan maksa tänne veroja, jos se on laillisesti mahdollista tehdä muualle.

Laskemalla veroastetta lisätään niiden yritysten ja omistajien määrää, jotka katsovat järkeväksi maksaa veronsa Suomeen. Ei se sen kummempaa ole. On vain läydettävä järkevä tasapaino veroasteen ja veropohjan laajuuden välillä. Se tasapaino on huomattavasti nykyistä veroastetta alempana.

Vierailija

Se on jo vanha tuttu asia...

”Verokilpailu ja verojen välttely

Rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen on pakottanut valtiot kilpailemaan keskenään pääomista ja investoinneista. WTO on keskeinen foorumi maailmanlaajuisen kilpailun kasvattamiseen usein muiden tavoitteiden - kuten yhteiskunnallisen yhdenmukaisuuden - kustannuksella.
Saadakseen maahan ulkomaisia yrityksiä hallitukset pyrkivät luomaan yritykselle mahdollisimman suotuisat olosuhteet. Näihin kuuluu myös alhainen veroaste.

Veroparatiiseilla on merkittävä osa verokilpailussa. Ne rapauttavat veropohjaa muissa maissa tarjoamalla vero- ja lainsäädännön toimintaympäristön keinotekoisille liiketoimille. 4) Ylikansalliset yhtiöt voivat kierrättää liikevoitot veroparatiisien kautta bulvaanien avulla ja kiertää verot kahteen kertaan, sekä liiketoimistaan kohdemaassa että kotimaan tuloverotuksessa. Näin ylikansallisesti toimivat yhtiöt hankkivat ylivoimaisen kilpailuedun kotimaan markkinoilla toimiviin keskisuuriin ja pieniin yritykseen nähden.

Verokilpailu kaventaa valtioiden liikkumavaraa oman talouspolitiikkansa määrittelyssä. Toisaalta markkinavoimien paine on tarjonnut tekosyyn hallituksille hyvinvointipalveluiden purkamiseen ja verotaakan siirtämiseen palkansaajien kontolle. Ulkomaisille pääomille suotuisa talouspolitiikka on usein vastakkaista kansallisesti oikeudenmukaisemmalle politiikalle, jonka pyrkimyksenä on ollut esimerkiksi tulojen uudelleenjako, työllistäminen ja kotimaisen pienimuotoisen yritystoiminnan tukeminen. Verokilpailun vuoksi työn verotus suhteessa pääoman verotukseen on kasvanut samaan aikaan kun työntekijöiden oikeuksia ja etuja on alennettu.”

http://www.uusisuomi.fi/raha/103676-vedatys-jatkuu-maailmalla-%E2%80%93-...

Vierailija

"Ainoa tapa kasvattaa verotuloja on laskea verotusta ja luoda vapaampi ympäristö yritystoiminnalle."

Noihan tehtiin...

Reagan kokeili sitä Yhdysvalloissa ja seurauksena:

"valtion budjettivaje kasvoi 900 miljardista dollarista kolmeen biljoonaan dollariin. Reaganin kaudella Yläluokka toki rikastui, mutta siitä vauraudesta ei valunut juuri mitään keski- eikä pienituloisille, vasta -87 työntekijöiden keskiansiot kohosivat -70 luvun tasolle, vapaa-aika tosin oli vähentynyt ja työpaikat pätkätöineen epävarmoja. Yhdysvaltojen kauppatase oli ollut melkein sata vuotta ylijäämäinen, Reaganin kaudella maa muuttui maailman suurimmasta velkojasta maailman suurimmaksi velalliseksi, valtion velka kolminkertaistui..."

http://www.uusisuomi.fi/raha/70213-rikkaiden-veroeduista-nousi-poru#comm...

Jarkko0

Naureskelin tällekin asialle jo kymmenvuotta sitten. Suomestahan löytyy suuria kansanvälisiä yrityksiä, jotka eivät ole ikinä tehneet voittoa Suomessa kymmeneen vuoteen.

Siirtohinnoittelulla suomen toiminnoista saadut voitot siirretään halvemman verotuksen maihin tuloutettavaksi. Näin Suomen yksiköt ovat ikuisesti tappiolla ja verojakaan ei tarvitse maksaa Suomessa. Vain tyhmät yrittäjät tekevät voittoa yritystoiminnastaan Suomessa ja maksavat korkeat verot. Pienellä rahalla kun voi perustaa yritykselleen sivukonttorin halvan verotuksen maahan, joka myy kaikkea Suomen toiminnoille kalliilla hinnalla, jolloin rahat siirtyvät tuloutettavaksi halvan verotuksen sivukonttoriin ja tappiot Suomen toimintojen kannettavaksi.

Hymiö

Tuottaa rajusti voittoa, keplottelee verotuksessa, johtajat kantavat ulos säkkikaupalla rahaa ja potkivat yt-neuvotteluissa jatkuvasti ihmisiä pihalle. Onpa siinä härski firma. Vaihtaisin sähkösopimukseni toisaalle ellen olisi jo tehnyt niin.

Kaiken lisäksi Fortum on 51-prosenttisesti valtion omistama. Ja kukaan ei muka pysty tekemään mitään. Hyötyykö valtio muka siitä, että joutuu maksamaan työttömäksi joutuvien työttömyyskorvaukset. Ja firma piilottelee rahojaan? Ihme touhua.

kpyora

Fortumin johtajat ovat hoitaneet erittäin hyvin yhteistä omaisuuttamme! Täysi kiitos siitä heille.

Ei Lilius tehnyt itse kannustinsopimustaan. Siihen tarvittiin demari ministeri. ;) Jälkiviisaana voi sanoa, että sopimus oli kohtuullisen hyvä työntekijälle. :D Mutta hän sai vain murto-osan siitä summasta, jonka oli takonut valtiolle, siis sinulle ja minulle!!!

OveSentlig

"Esimerkiksi harmaan talouden tutkija Markku Hirvonen on arvioinut Suomen täyttävän veroparatiisin tunnusmerkit."

Olisi mielenkiintoista tietää mitkä nuo tunnusmerkit ovat, koska melkein kaikki ovat sitä mieltä että asumme verohelvetissä. Vai onko asia niin että yrityksille Suomi on veroparatiisi, mutta yksityisille ei ?

Ari Koskinen

Ei se tee voittojen siirrosta veroparatiiseihin laillista, että siihen on vaikea puuttua. Lain mukaa verot on maksettava siinä valtiossa, jossa voitot syntyvät. Yritysten sisäisellä kaupalla ei lakien mukaan saisi siirtää voittoja toisaalle. Tähän voittojen siirtoon on vain vaikea puuttua ja siksi siitä on tullut käytännössä laillista. 70% maailman kaupasta on yriysten sisäistä kauppaa. Tämä yritysten sisäinen kauppa on kasvanut huomattavasti muuta kauppaa enemmän. Se kertonee myös jotain verosuunnittelun (voittojen siirron) voimakkaasta lisääntymisestä.
Toinen harha jota suomessa koko ajan viljellään on meidän korkea yritys ja pääomaverotus. Suomessa voitonjaon suurin veroaste on eu:n vanhojen jäsenmaiden toisiksi pienin. Vain Italiassa verotetaan meitä hieman kevyemmin. Esim saksassa
verotetaan voittoja ja niiden kotiuttamista noin 6% ankarammin kuin meillä.

ollisaarinen

mitä tulisi myös verotuksessa noudattaa.

Muistaakseni Kone perusti jo aikoja sitten Sveitsiin "konsernipankin" ikäänkuin se olisi sitä tarvinnut mihinkään muuhun kuin pankkiirialalla sovellettujen korkeiden konsulttipalkkioiden ynnä muiden keinotekoisten maksujen siirtämiseksi maasta toiseen.

Varmaankin leppoisa työpaikka tehdä jetsetissä tilisiirtoja.

Näihin on vaikea puuttua muuten kuin yhteisöverotusta yhtenäistämällä.

Mutta kun lainsäädäntöneuvoksia on hankala löytää lakeja valmistelemaan kun lahjakkaimmat ovat tekemässä tilisiirtoja jetsetissä.

SIMO PERTTULA

Valtionyhtiöiden hallintoneuvostot ovat hoitaneet asiat. Olisi syytä korottaa heidän palkkioitaan runsaasti? Neuvostojen jäsenet maksavat palkkioistaan 50% veroa. Joten ylös palkkiot, alas palkat. Siinä mallia verottamiseen. Palkoissa kierretään veroja sumeilematta, vero keskimäärin ehkä n.25-30%? Selvää veronkiertoa.
Elinkeinoelämälle vihje: Alkakaa vaatia palkkioihin siirtymistä kaikille. Se olisi yhteiskuntavastuuta. Eikä lainkaan rikollista.

Hymiö

Eikös Mauri Pekkarisen superministeriö valvo Fortumia. Liekö Kepulle tulossa rutkat vaaliavustukset, kun kaikki on mennyt läpi ja hyväksytty? Pahalle haisee.

No Fortumin yhtiökokous tulee vuoden alusta ja eduskuntavaalit heti perästä. Pysytään langoilla ja seuraillaan tilannetta. Poispotkijayritykset kuriin, ovat yliahneita piruja.

usjussi

Onhan tämä katastrofi valtion kannalta. Valtiovarainministeri vain lausuu asioita populismista, kun hänen tehtävänsä olisi tehdä oikeita töitään juuri tällaisella momentilla.
Jos nämä saatavat realisoituisivat ja hölmöt työnantajan poistetut kela-maksut olisivat voimassa, valtion budjetti olisi tasapainossa. Kyvytön ministeri saati sitten muka pääministeri.