Torstai 18.7.2019

Painostiko Venäjä suomalaisyhtiötä? ”Ei vaadi suurta mielikuvitusta ymmärtää”

Luotu: 
22.8.2015 16:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen valtion on epäilty painostaneen Fortumia mukaan Fennovoimaan. EBRD:n entinen johtokunnan jäsen Tapani Kaskeala miettii, oliko painostaja sittenkin Venäjä.
|
Viime aikojen julkisessa keskustelussa on kysytty, painostiko Suomen valtio Fortumin Fennovoiman osakkaaksi. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n entinen johtokunnan jäsen ja Finpron entinen toimitusjohtaja Tapani Kaskeala kiinnittää huomiota kuitenkin siihen, painostiko Fortumia sittenkin Venäjän valtio.
 
-Luottiko Fortumin johto liikaa hyvän sään aikana luotuihin korkean tason suhteisiinsa, Kaskeala kysyy mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa
 
Hän huomauttaa, että Fortum on investoinut yli neljä miljardia euroa kaasuvoimaloihin Siperiassa. 
 
-Investoinnit on tehty toimialalle, joka on täysin Venäjän viranomaisten säätelyn varassa. Toisin sanoen Vladimir Putinin hallinto voi halutessaan vaikuttaa niiden investointien kannattavuuteen, hän sanoo.
 
Kaskeala korostaa samalla sitä, että Fennovoiman venäläinen osakas Rosatom on Venäjän valtionhallinnon kaupallinen jatke.  Lisäksi Venäjä pitää Kaskealan mukaan Fennovoiman voimalaa erittäin tärkeänä referenssihankkeena Rosatomille. 
 
-Ottaen huomioon Fortumin Siperian-investointien valtavan poliittisen riskin ei vaadi suurta mielikuvitusta ymmärtää, miksi Fortum on nyt lähtemässä Rosatomin kumppaniksi Fennovoimaan. Moskova sai Rosatomin voimalatoimituksen varmistavan kotimaisuusasteen Fennovoimaan, ja Fortum voi toivoa investointiensa säästyvän Venäjän viranomaisten häirinnältä, Kaskeala kirjoittaa.
 
Julkisuudessa on arveltu, että Fortumin suurin omistaja Suomen valtio olisi määrännyt yhtiön mukaan Fennovoimaan, jotta Fennovoiman kotimainen omistus saatiin vaatimusten mukaiseksi.
 
-Ei Fortum olisi tähän muuten lähtenyt. Ei tässä ole heidän kannaltaan mitään järkeä, Vaasan yliopiston laskentatoimen professori, Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius kommentoi Uudelle Suomelle elokuun alussa. 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aatto Kellman

Frttum Venäjä investoinnit ovat sen laatuisia että Forttum on itse halunnut lähteä elämään Venäjällä puun ja kuoren väliin! Forttumia on uhattu Venäjän omistusten kansallistamisella jos ei tee sitä tai tätä! Nyt kun Forttum pinnisti kuudentuuman paskan viiden tuuman reijästä eli otti osaa Fennovoimaan minimaalisesti pilkkujenkin jälkeisillä osake prosentilla osoittaa että Forttumia on painostettu ja lähtenyt sen vuoksi mukaan RysRomu Rosatom hankkeeseen ilman Venäjän vesivoimaa joka oli Forttumin minimi ehto aiemmin! Tämä Forttumin vesivoima Venäjältä jäi saamatta niinkuinj jo viime vuoden puolella ennustin eikä se ollut lainkaan vaikeaa! Nyt on suhmuroitu ja suometettu oikein kunnolla Sauli Niinistön ja Olli Rehnin avustuksella!

Sakari Lehto

Neuvottelut Karjalan vesivoimasta jatkuvat edelleen, jos Fortumi ei olisi lähtenyt Fennovoimaan, olisi neuvottelut päättyneet ikävästi Fortumin kannalta. Suomen valtio päätti ajankohdan, milloin kotimainen omistus Fennovoimassa piti olla vähintään 60%.
Kumpi oli ensin muna vai kana?

Sepetius Kangas

Miksi oisi painostanut. Koska Fennovoiman kaatumisen jälkeen Venäjällä oisi olut suurempi mahdollisuus vaikuttaa Suomen energian tarpeeseen. Ny Venäjä vai vaikuttaa voimalan rakentamiseen ja sen jälkeen se voi kilpailla ydin polttoaineesta. Muuta voimala hakkeen kaatumisen jälkeen Venjä. olis voinut vaikuutaa koko suomen energian ostoon. koska muita myyjiä Euroopassa ei ole. Siksi Suomen oli saatava voimalan rakentaminen itselleen. Aoika karu oli se tapa millä se tehtiin. Mutta ainoa oikea tie. Eli ei Krimin tie.

Iiro Koppinen

Suomen kansalaisena ja ydinvoiman kannattajana olen sitä mieltä, että Valtioneuvoston ei tule myöntää rakentamislupaa Fennovoimalle ydinjätteen käsittelyyn liittyvien puutteellisten suunnitelmien ja hankkeiden vuoksi. Saksalaisen
E-ONin peräännyttyä, varteenotettavia toimittajia olisi kai esim. Tohiba?

Timo Leskinen

Kiristää voi monella tapaa.
Yksi tapa on kiristää tiedoilla rahansiirroista.
Suomalaiset takasivat miljardien edestä, n olikohan 5 miljardia tällä hetkellä, rahaa hankkeisiin joiden arvo on ehkä 10%.
Missäs ne rahat ovat ?